MDI overweegt aangifte wegens smaad

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) overweegt aangifte te doen tegen de site KlokkenluiderOnline. De site plaatste vorige week een stuk van de hand van publiciste Pamela Hemelrijk waarin wordt beweerd dat het MDI bestaat uit lieden die actief zijn in de extreem-linkse activisten hoek. Zo zou MDI-directeur Ronald Eissens actief lid zijn van de AFA (Anti Fascistische Aktie).

Hemelrijk beklaagd zich er verder over dat Eissens en zijn vriendin Suzette Bronkhorst nu al 8 jaar ''op eigen houtje het Internet censureren''. Zij incasseren daarvoor jaarlijks ruim 100.000 euro aan subsidie van de ministeries van Justitie en Vreemdelingenzaken & Integratie, zo becijfert Hemelrijk, hetgeen ongeveer neerkomt op een ministerssalaris.

Volgens het MDI staat het stuk van Hemelrijk vol onwaarheden en laster. Het MDI beraadt zich dan ook op stappen tegen mevrouw Hemelrijk, zo laat men weten. Het MDI geeft overigens niet aan welke zaken er onwaar zijn.

GeenStijl
Weblog GeenStijl, dat langzaam aan het terugkeren is, beklaagt zich eveneens over het MDI. In het jaarverslag over 2003 zouden tegen GeenStijl 17 meldingen zijn gedaan wegens voornamelijk anti-Marokkaans en anti-moslim achtige uitingen. Volgens GeenStijl heeft zij maar 2 keer een melding van het MDI ontvangen, en zijn de overigen niet terug te vinden in het jaarverslag. Het MDI noem in haar jaarverslag GeenStijl overigens ''een interactief weblog dat zich voornamelijk kenmerkt door een hoog gehalte aan onder andere schelden en provoceren''.

De redactie van GeenStijl heeft een brief gestuurd naar het MDI waarin ze om opheldering vragen. Bovendien willen ze een schadevergoeding van 300 euro omdat het MDI ongevraagd een screenshot van GeenStijl in het jaarverslag heeft opgenomen. Dat is tegen de auteurswet in, meent het weblog, daar er geen toestemming voor is gevraagd.

Staatsgeheim.com
Het MDI ligt tenslotte ook onder vuur bij het weblog Staatsgeheim.com van internetjournalist Ambroos Wiegers. In een uitgebreid artikel staat te lezen dat het MDI onder meer achter de site Lonsdalenews zit. In het verslag zegt MDI-directeur Eissens dat hij teksten heeft geleverd voor de website. Helaas ontbreekt een financieel jaarverslag, dus is niet vast te stellen hoeveel geld Eissens aan de makers heeft gegeven voor de bouw van de site, aldus Wiegers. Ook stond het gastenboek van Lonsdalenews.nl vol racistische schrijfsels. Na de publicatie op Staatsgeheim.com werd het ineens opgeschoond. Lonsdalenews is bedoeld om mensen te waarschuwen voor extreem-rechtse types die het merk misbruiken voor hun ''zaak''.

Jaarverslag MDI
Het jaarverslag over 2003 van het MDI is on-line te bekijken (.pdf bestand). Helaas mag daar door het MDI niet zonder toestemming uit worden geciteerd (?). Opzich jammer omdat er zeer interessante zaken instaan over joden-, moslim- en negerhaat, alsmede andere verwerpelijke zaken op internet. Overigens wordt FOK!, in tegenstelling tot in 2002, gelukkig niet meer genoemd.