Verhagen (CDA): Integratie is mislukt

CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft in het NOS-Journaal gezegd dat de integratie in Nederland mislukt is. ''Kijkend naar de feiten kan ik geen andere conclusie trekken'', aldus de CDA'er. Over een paar dagen komt de commissie-Blok, welke de integratie in Nederland onderzoekt, met de eindconclusie. Waarschijnlijk zullen zij ook beamen dat de integratie niet goed is verlopen. Eerder liet VVD-fractieleider Van Aartsen al weten de integratie als mislukt te beschouwen.

Om een halt toe te roepen aan de inhuwelijking van partners uit het buitenland door allochtonen, stelt het CDA voor de leeftijd voor inhuwelijking te verhogen naar 24 jaar. Volgens het CBS haalt ruim 70% van de derde generatie allochtonen nog steeds zijn partner uit het land van herkomst. Het CDA noemt dit een van de grootste problemen voor de integratie, omdat die partners meestal zeer tradioneel zijn ingesteld.

Ook de PvdA wil een halt toe roepen aan de vele partners die uit het buitenland gehaald worden. Alleen zien de sociaal-democraten niets in het plan van het CDA. De PvdA wil een verbod op inhuwelijking van analfabeten. Ook zou de leerplichtwet moeten worden uitgebreid. Niemand zou meer zonder diploma een school mogen verlaten.