Frituurvet omgezet in energie

In Zwolle is een proef van start gegaan, waarbij oud frituurvet gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Vanaf vandaag wordt al het gebruikte frituurvet uit snackbars en kantines in de Zwolse energiecentrale 'Harculo' verbrand. Dat heeft de eigenaar van Harculo, energiemaatschappij 'Electrabel', vandaag bekendgemaakt.

In Zwolle wordt 500 ton vet samen met biologische olie verbrand. Hierdoor vermindert de uitstoot van koolstofdioxide. "Als de proef naar tevredenheid verloopt, overwegen we het verbranden van frituurvet structureel in te voeren", aldus een woordvoerder van de energiemaatschappij. De proef zal een maand duren. De frituurolie wordt helemaal verbrand, om stankoverlast in de buurt van de energiecentrale te voorkomen.

Elektriciteit wordt in Harculo normaal gesproken opgewekt met gas, maar de centrale is ook geschikt voor biologische oliŽn. Men wilde het experiment eerst in mei uitvoeren, maar de proef werd toen uitgesteld. De Eerste Kamer had toen nog niet ingestemd met de subsidieregeling. De energiemaatschappij krijgt nu alsnog het geld voor de uitvoering van het project.