FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 augustus 2003

Baby kan zonder enig bewijs aangegeven worden

Dark-D had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nederland is het zonder problemen mogelijk een pasgeboren baby, zonder enig officieel bewijs, in het bevolkingsregister in te laten schrijven. In buurlanden Duitsland en Belgie is dit onmogelijk.

Editie NL meldt in haar tv-uitzending dat de bekende grote steden van Nederland geen controle uitvoeren en dat op die manier illegale handel zonder problemen in Nederland opgestart kan worden. Ook meldt Editie NL dat er afgelopen jaren nauwelijks politieke aandacht voor dit probleem is geweest, en dat er enkel een memo van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken te vinden is. In die memo zou staan dat er enkel in geval van twijfel om een geboortebewijs gevraagd moest worden.

Interview: F33l3r


Het gaat de goede kant op met de Nederlandse grooverock formatie F33l3r (Feeler). Waar het er in juni van dit jaar voor de vier heren nog allemaal niet zo rooskleurig uitzag, omdat gitarist Eef van Riet een motorongeluk had gehad, lacht het leven de mannen van F33l3r nu weer toe. Met een single hoog in de Outlaw 41 (de hitlijst van KinkFM), een album dat klaar ligt om gereleased te worden en als klap op de vuurpijl een optreden op Lowlands in het vooruitzicht, is er voor F33l3r op dit moment weinig te klagen.

Bloederige ijslolly's Britse tijgers tegen warmte

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dierentuinen doen er in deze warme dagen alles aan om hun dieren te behoeden voor uitdroging en oververhitting. Ook de komende dagen zijn ze daar overigens waarschijnlijk nog wel zoet mee. Britse meteorologen voorspellen zinderende hitte voor de komende dagen en woensdag zou volgens hen zelfs het Britse temperatuurrecord van 37,1 graden kunnen sneuvelen.

Een dierentuin in het Britse Colchester voert zijn tijgers ijslolly's van paarden- en koeienbloed, om deze zo te beschermen tegen de warmte. Een dierentuin in Londen heeft een breed assortiment ijsjes voorhanden: vissmaak voor de pinguïns en fruitsmaak voor de apen en de beren.

Wasberen in Newquay krijgen yoghurtijs geserveerd en apen krijgen er bevroren vruchten en noten. De dierentuin in Newquay smeert ook de wilde zwijnen in met zonnebrandcrème, zodat ze geen zonnesteek oplopen. Wilde zwijnen in Chester moeten het overigens doen met een modderbad.

Prijsvraag Winnaars!

Omdat uw prijsvragendame de afgelopen twee weken genoten heeft van een heerlijke vakantie in het buitenland, hebben jullie het helaas even zonder prijswinnaars moeten doen. Maar vandaag maken we des te meer mensen in één klap blij, want we gaan nu een hele berg prijswinnaars bekend maken.

Jamai
De winnaars van de Jamai CD zijn geworden:
VioLenT
klokop
elke13
ahartman
Markz0r


De CD komt deze week naar jullie toe. Gefeliciteerd!

Vrienden van Tromp Live
De kaarten voor Vrienden van Tromp Live dat plaatsvindt op 22 augustus met onder andere Twarres, Di-rect en Xander de Buisonje zijn geworden:
vogelspin
ingrid3
Quick-Boys
bosheks
koerina1
awubben
blekkie
mary-lou
Shiva_BS
silencr


Gefeliciteerd en alvast veel plezier gewenst. De kaarten komen zo snel mogelijk naar jullie toe. Niet gewonnen? Je kunt natuurlijk ook gewoon kaarten bestellen. Kijk daarvoor op www.trompfestival.nl.

Osdorp Posse
En als laatste maakten jullie maar liefst 2 weken lang kans op de CD 'Tegenstrijd' van Osdorp Posse en de single 'Fok jou!'. Degenen die de CD en single deze week in hun brievenbus kunnen verwachten, zijn:
smoking2000
Phrostbite
spydar
basszje
VliegendeVlieg
klokop
glorf
paella
ChezMatik
Sentinel


En natuurlijk ook nog allemaal van harte gefeliciteerd! Deze week maak je op Fok! kans op kaarten voor Dancepop

Bridgestone: Geen probleem met band Schumi

Bridgestone, de bandenleverancier van Ferrari, heeft aangegeven dat de lekke band van Michael Schumacher vermoedelijk door iets op de baan kwam.

Hisao Suganuma, de technisch manager van Bridgestone, meldt dat de eerste aanwijzigen hierop wijzen. Schumacher kwam naast de baan bij het inhalen van Jarno Trulli - 'maar er lag overal veel op de baan'.

Teambaas Ron Dennis van McLaren is een andere mening toegedaan. Hij vindt de bandenkeuze van Ferrari 'marginaal.' McLaren maakt gebruik van het rubber van Michelin. "Ze namen een gok door over te schakelen naar twee stops, en het bleek geen succes," aldus Dennis over de ge-explodeerde band.

Ook zei hij dat de banden van Ferrari op de limiet waren op het hete Hockenheim. De linker achterband kreeg het het zwaarst te verduren, en juist die band ging bij Schumacher stuk. "Ze namen een strategie met hoog risico en moesten daarvoor simpelweg de prijs betalen.

Grootste vliegtuig toch niet naar Eindhoven

mister me, MVjamiroquai en Rio hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vliegtuigspotters zaten er met smart op te wachten. Het grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov AN-225, zou vandaag landen op het vliegveld van Eindhoven. Maar dit alles gaat niet door. Volgens een woordvoerder van het vliegveld is het toestel uitgeweken naar de luchthaven van Keulen omdat Defensie via de media hoorde dat het vliegtuig in beslag zou worden genomen door veilinghuis De Meerman uit Veghel. "Als De Meerman beslag had gelegd op het toestel hadden wij het platform weken, misschien wel maanden niet kunnen gebruiken. De directie vond dat een te groot risico, aldus de woordvoerder van de vliegbasis.

Het vliegtuig was door Defensie gehuurd om legermateriaal te gaan vervoeren naar Irak waar Nederland een missie uitvoert op dit moment. Het veilinghuis De Meerman heeft drie jaar geleden een Antonov 124 geveild die al drie jaar aan de ketting stond op de luchthaven van Maastricht. Dat gebeurde in opdracht van een bedrijf uit Amsterdam dat nog ruim 300.000 euro te goed had van het failliete Russische transportbedrijf Ayaks.

Een grote internationale klant van het veilinghuis heeft veel geld tegoed van de Oekraïnse regering, die eigenaar is van het toestel. Via de beslaglegging probeert de organisatie de regering alsnog te dwingen openstaande rekeningen te betalen

Slang in Oud-Beijerland eet hamster buren op

EdwinW had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een slang heeft vanmiddag in een woning in Oud-Beijerland een hamster opgepeuzeld. De Rode Rattenslang was waarschijnlijk ontsnapt bij de buren.

De politie probeert in contact te komen met de eigenaar van de slang om te kunnen achterhalen hoe de slang heeft kunnen ontsnappen. De eigenaar is op dit moment op vakantie.

Grote bosbrand in natuurgebied nabij Arnhem

In natuurgebied Rozendaalse Veld nabij Arnhem is een bosbrand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, ook diverse korpsen uit de omgeving zijn opgeroepen om te helpen.

De brandweer spreekt van een "behoorlijke brand" en heeft tien bluswagens en een observatievliegtuig ingezet. Over de oorzaak is nog niets bekend, maar volgens de brandweer speelt de droogte vrijwel zeker een rol.

'Filmbeelden' Van Gogh blijken grap

Eerder vandaag was in diverse media (zoals bijvoorbeeld het RTL Nieuws) te zien en te horen dat het Cultureel Centrum Van Gogh in Zundert dacht dat het de eerste bewegende beelden van schilder Vincent van Gogh had gevonden. Naar nu blijkt ging dat echter om een stunt van het cultureel centrum, om het festival Autour de Vincent te promoten.

Volgens het cultureel centrum was de film in 1890 gemaakt door een vermogende Zundertenaar, één van de eerste amateurfilmers in Nederland. Hij zou de intocht van de nieuwe pastoor in Zundert gefilmd hebben, en daarbij ook Van Gogh als toevallige passant.

Deskundigen van het Van Gogh Museum twijfelden al aan de juistheid van de claim. Volgens een woordvoerster was het helemaal niet zeker dat Van Gogh in zijn sterfjaar 1890 nog in Zundert was geweest. Vincent van Gogh stierf in Frankrijk.

Frituurvet omgezet in energie

In Zwolle is een proef van start gegaan, waarbij oud frituurvet gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Vanaf vandaag wordt al het gebruikte frituurvet uit snackbars en kantines in de Zwolse energiecentrale 'Harculo' verbrand. Dat heeft de eigenaar van Harculo, energiemaatschappij 'Electrabel', vandaag bekendgemaakt.

In Zwolle wordt 500 ton vet samen met biologische olie verbrand. Hierdoor vermindert de uitstoot van koolstofdioxide. "Als de proef naar tevredenheid verloopt, overwegen we het verbranden van frituurvet structureel in te voeren", aldus een woordvoerder van de energiemaatschappij. De proef zal een maand duren. De frituurolie wordt helemaal verbrand, om stankoverlast in de buurt van de energiecentrale te voorkomen.

Elektriciteit wordt in Harculo normaal gesproken opgewekt met gas, maar de centrale is ook geschikt voor biologische oliën. Men wilde het experiment eerst in mei uitvoeren, maar de proef werd toen uitgesteld. De Eerste Kamer had toen nog niet ingestemd met de subsidieregeling. De energiemaatschappij krijgt nu alsnog het geld voor de uitvoering van het project.

Geen ontvoering en aanranding dankzij camerafoon

Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door middel van zijn mobiele telefoon met camera is een 15-jarige jongen uit de Amerikaanse staat New Jersey ontkomen aan ontvoering en aanranding door een 59-jarige man. Door de gemaakte foto's kon de 59-jarige man zelfs de volgende dag worden gearresteerd. Hij riskeert een maximum gevangenisstraf van 5 jaar.

Volgens Associated Press probeerde de man de jongen met de smoes "meisjes te gaan zoeken in een andere stad" in zijn auto te lokken. De jongen ging er niet op in, maar de man bleef hem stapvoets volgen met de auto. Vervolgens pakte de jongen zijn telefoon met camera, maakte een foto van de man, en ging er vandoor.

Australische aangereden door 5 auto's en één truck

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw uit Australië is gisteren om het leven gekomen op een drukke snelweg in Queensland. Dit gebeurde toen zij trachtte deze weg over te steken.

De Australische krant The Sydney Morning Herald van vanmorgen meldt dat de vrouw werd geraakt door één voertuig en vervolgens werd gecaramboleerd tussen het razende verkeer. In totaal werd ze aangereden door maar liefst vijf auto's en een truck. De weg moest vier uur lang worden afgesloten.

Kort geding na ontslag Nederlandse ambassadekok

Een chef-kok van de Nederlandse ambassade in Washington heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. De man, Bart Vandaele, is het niet eens met zijn ontslag door ambassadeur Boudewijn van Eenennaam.

De advocaat van Vandaele meent dat er geen reden voor het ontslag is opgegeven. Volgens Vandaele zelf zou de reden zijn dat hij kritiek had op de vrouw van de ambassadeur. De vrouw, die zou lijden aan een eetstoornis, zou regelmatig etenswaren uit de koelkast gepakt hebben, zodat Vandaele ingrediënten voor zijn gerechten miste.

IJsklomp boven Belgische Eupen uit de lucht gevallen

MasterFokker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het was even heel erg schrikken voor een man uit het Belgische Eupen. Toen hij lekker lag te zonnen in een weiland, kwam er ineens een grote ijsklomp op slechts enkele meters afstand van hem op de grond terecht.

Waarschijnlijk is de ijsklomp afkomstig van een vliegtuigtoilet. De man raakte gelukkig niet gewond, wel verkeert hij in een lichte shock. De Eupense politie heeft de vliegtuigautoriteiten op de hoogte gesteld van het incident.

Dance-hit voor vrouw van Tony Blair

Coen / EN-R-GY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De echtgenote van de Britse premier Tony Blair, Cherie Blair, heeft een heuse dance-hit gescoord in vakantieoorden als Ibiza en Cyprus.

Vorige maand bezocht het echtpaar Blair China, toen Chinese studenten uit Peking aan Tony Blair vroegen een liedje te zingen. De vrouw van Blair schoot hem toen te hulp en zong When I'm 64 van The Beatles. Voor de gein verwerkten onbekenden het gezang in een dance-track, die nu een heuse zomerhit dreigt te worden en dat dus zelfs al is op Ibiza en Cyprus.

De hit is hier te beluisteren.

Wereldrecord kussenvechten gevestigd in Rotterdam

Rbj had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een heus wereldrecord vandaag in Rotterdam. Ruim drie minuten lang hielden 358 deelnemers een kussengevecht, dit alles voor een plaatsje in het Guinness Book of Records.

Voordat de 358 daadwerkelijk aan de recordpoging begonnen, was er eerst een professionele warming up. Er werd verteld wat de spelregels waren, en ook werden er enkele bijzondere technieken uitgelegd, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de back-hand.

Het kussengevecht was overigens geïnspireerd op een reclame van mobiele telecomaanbieder T-Mobile. In die reclame ontstaat spontaan een massaal kussengevecht. De reclame is op de site van Ster.nl te bekijken: 56K / Kabel.

Rus smokkelt alcohol via brandslang naar Letland

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Berichtten we vorige week nog over speciale 'drugstunnels' in Mexico City, een Rus had ook een 'goed' idee. Hij smokkelde met een kilometer lange brandslang alcohol naar Letland.

Volgens het Russische persbureau Interfax is de man, een Rus die een verblijfsvergunning had voor het Baltische buurland, opgepakt. Tevens heeft de Letse grenswacht de slang afgesloten. Aan Russische zijde van de leiding werd een grote hoeveelheid alcohol in beslag genomen.

Noorse vrouw overlijdt na haren in bootschroef

John Doe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Noorse krant Aftenposten meldt dat gisteravond een vrouw uit Noorwegen om het leven is gekomen nadat zij met haar haren verstrikt raakte in de draaiende schroef van een speedboot. De 23-jarige vrouw werd zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd, waar ze enkele uren later overleed.

Het ongeluk gebeurde toen de vrouw een vriend uit het water aan boord wilde trekken. De boot sloeg om en de vrouw kwam met haar haren in de schroef vast te zitten. Twee mannen konden snel wegzwemmen.

Man mishandeld na botsing

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 18-jarige Alkmaarder is gisteren mishandeld, nadat hij op de Schagerweg in Oudkarspel in een botsing terecht was gekomen. De man hield er een gebroken neus en verschillende schaafwonden en kneuzingen in zijn gezicht aan over.

De 18-jarige moest remmen, omdat een automobilist voor hem plotseling stopte. De auto achter hem kon niet meer op tijd remmen en botste tegen de auto van de Alkmaarder. De bestuurder van de achterste auto, een 24-jarige man uit Alkmaar, stapte hierop uit en sloeg en schopte het slachtoffer enkele malen.

De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek al gauw dat hij twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. De man kreeg een proces-verbaal.

Homoseksueel genomineerd als bisschop

slide-card had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bisschoppen van de Amerikaanse 'episcopal Church' hebben voor het eerst in de geschiedenis van de Anglicaanse kerk een homoseksuele man als kandidaat voor de bisschopsfunctie gekozen.

Gene Robinson, die openlijk voor zijn geaardheid uitkomt, werd gisteren met een meerderheid van tweederde als kandidaat gekozen voor de functie van bisschop van New Hampshire. Vandaag neemt men de definitieve beslissing.

De kerk, die ongeveer 2,1 miljoen leden heeft, is in de laatste jaren steeds toleranter geworden ten opzichte van homoseksuelen. "We streven ernaar om alles steeds open te laten voor discussie of debat," vertelde Voorzitter Frank Griswold eerder deze week tijdens een persconferentie.

Hittegolf Nederland zorgt voor gevaren

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Meteo Consult in Wageningen zal het de komende tien dagen gevaarlijk weer zijn. De temperatuur zal de extreme waarden van 30 tot 35 graden in de schaduw bereiken. Meteoroloog Reinout van den Bom van Meteo Consult zegt dat er ook nauwelijks wind zal zijn waardoor verkoeling uitblijft.

Ook 's nachts zal het kwik met moeite onder de twintig graden komen, waarna de volgende dag er weer een zinderende hitte van boven de 30 graden zal zijn. Ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen, brandweer, politie, gebruikers van het spoorwegennet en diverse overheidsinstanties hebben inmiddels hun voorbereidingen op het tropische weer getroffen.

Boven bosrijke gebieden zoals de Veluwe worden extra controle vluchten van de brandweer uitgevoerd vanwege een grotere kans op bos- en heidebranden. Daarvoor worden de komende tijd twee patrouillevliegtuigen ingezet.

Ook kan de warmte de infrastructuur van wegen en bruggen ontregelen. De hitte kan tot uitzetting van de bewegende brugdelen leiden. Automobilisten moeten er bovendien rekening mee houden dat vanwege aanhoudende warmte het wegdek glad wordt doordat teer smelt. Lilian Ruiters van ProRail zegt dat er zich complicaties kunnen voordoen in het spoorwegennet vanwege het uizetten van de rails door warmte. Hierdoor kan de rails buigen, en ontstaat er gevaar dat de trein kan ontsporen.

Het UMC in Utrecht waarschuwt dat de komende week uitputting en uitdroging kunnen voorkomen, en raadt mensen en met name ouderen aan veel water te drinken.

Omstreden topman Hyundai pleegt zelfmoord

wouterwouter2 en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Chung-Mong-hun van het Zuid-Koreaanse conglomeraat Hyundai heeft vandaag zelfmoord gepleegd door van twaalf hoog uit zijn in Seoul gevestigde kantoor te springen.

Chung-Mong-hun, directeur van Hyundai Asan co, werd beschuldigd samen met twee ex-medewerkers van president Kim Dae-Jung geld illegaal doorgesluisd te hebben naar rekeningen in Pyongyang. Het ging hier drie jaar geleden om 450 miljoen dollar. Hiermee hoopten ze op deelname aan economische projecten in onder meer in toeristenoord Mount Kumgang.

De 55-jarige Chung-Mong-hun was een zoon van Chung Ju Young, oprichter van Hyundai. Er zou een briefje achtergelaten zijn in zijn huis, waarin hij zegt dat hij wilde dat Noord- en Zuid-Korea meer gingen samenwerken. Ook staat in het briefje dat hij graag op de berg Kumgang in Noord-Korea begraven wil worden.

Het aandeel Hyundai verloor ongeveer 1,5 procent na het nieuws over de dood van topman Chung-Mong-hun. Jeong Se-hyun, minister van Eenwording zegt dat de dood van Chung-Mong-hun geen gevolgen zal hebben voor de projecten van het conglomeraat in Noord-Korea. Volgens Jeong Se-hyun zijn de fundamenten voor economische samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea al gelegd.

Lucila Wellens (14) terecht

De 14-jarige Lucila Wellens die al bijna een week vermist werd, is weer terecht. De Franse politie trof haar gisteravond lopend aan op de vluchtstrook van de A10 in de buurt van Nantes. Lucila, geadopteerd uit Colombia, werd voor het laatst gesignaleerd in het Toscaanse stadje Lucca, waar ze met haar ouders op vakantie was.

Vermoedelijk was ze op weg naar een Frans vakantievriendje van 24 jaar die ze ontmoet had op een camping in Megève, ten zuiden van Genève. Afgelopen dinsdag, toen de familie was doorgereisd richting Italië, verdween het meisje spoorloos.

De ouders van Lucila hadden al eerder contact gezocht met de 24-jarige Fransman, maar die had haar niet gezien en wist ook van niets. Gisteren luisterden ze naar haar discman. Daar stond een nummer van Bløf op, met teksten als ''Afstand doet er niet toe, liefde overwint alles''. De vader van Lucilla zegt: ''Daar schrokken we wel van. Ik heb die jongen aan de telefoon gehad en gevraagd of hij haar wilde opvangen en gerust wilde stellen, mocht ze bij hem aankloppen''.

Zover is het dus niet gekomen omdat de Franse politie haar eerder onderschept heeft. Gisteravond is ze door de Italiaanse carabinieri naar de camping waar haar ouders staan gebracht.

Wellens
Lucila weer bij haar ouders

Punten GP Duitsland

Daar zijn ze weer, de gewilde punten. Leest u mee?

De hoogste score is 493, behaald door Dipoo en NASCAR. Beiden schieten dus mooi op in het algemeen klassement, maar zullen nog even nodig hebben om blackbird-x in te halen. Die prolongeert daar namelijk de eerste plaats.

Bij de subleagues behaalt NPS met vier deelnemers gemiddeld de hoogste score, namelijk 423 punten. Delft race managers pakt in het algemene subleague-klassement de eerste plek.

Een volledige weergave van de verdeelde punten is hier te vinden.

Trainingskamp van IRA-splinter ontdekt

De Ierse politie heeft in een bos in Zuid-Ierland tien vermoedelijke leden van de extremistische Continuity IRA gearresteerd. Dit is een militante splintergroepering die zich van de iets gematigder IRA heeft afgescheiden.

De plek waar de tien personen werden aangehouden, was hoogst waarschijnlijk een trainingskamp. De politie vond vuurwapens en munitie in het kamp, dat op de grens ligt van de graafschappen Tipperary en Waterford.

De Continuity IRA verzet zich, net als de andere IRA-splinter Real IRA, tegen het Noord-Ierse vredesproces. Zij willen de Britten nog steeds met geweld uit Noord-Ierland verdrijven.

Mike Tyson is failliet

Mike Tyson heeft faillissement aangevraagd in een poging orde te brengen in zijn financiële situatie. Het vermogen van de bokser werd in het verleden geschat op zeker 300 miljoen dollar, maar 'Iron Mike' is platzak.

Tyson is in de problemen gekomen door verkeerde investeringen en verspilling van zijn vermogen. De voormalige wereldkampioen in het zwaargewicht is van mening, dat zijn slechte financiële positie ook aan zijn oud-manager Don King te verwijten valt. Volgens Tyson heeft zijn voormalige vertrouweling vele miljoenen laten verdwijnen, toen hij in 1995 zijn bokscarrière oppakte na zijn gevangenisstraf.

De vuistvechter zat in de jaren negentig drie jaar vast wegens verkrachting. Hij heeft King inmiddels voor de rechter gesleept.

Seksverdachte was informant voor politie

Één van de verdachten in de Eindhovense ontuchtzaak was informant bij de Regiopolitie Brabant Zuid-Oost. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch in een brief aan de rechter-commissaris bevestigd. Het gaat om K. uit Weert, die wordt verdacht van ontucht met minderjarige jongens. Een van de andere verdachten in de zedenzaak is oud-PSV-directeur Fons Spooren.

De advocaat van K., Jan-Heijn Kuijpers, liet eerder al weten dat zijn cliënt zich door justitie voelde 'geofferd en afgebrand als informanta'. K. informeerde zijn contactpersonen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie over mogelijke criminele feiten die plaatshadden in het Eindhovense Anne Frankplantsoen, aldus de raadsman. Het plantsoen is sinds jaren een gedoogde ontmoetingsplaats van homoseksuelen.

Een informant mag zelf geen strafbare feiten plegen, maar K. deed dit wel, zonder dat hij het besefte. Dit beweert zijn advocaat. K. had seks met jongens vanaf 16 jaar oud, waarvoor hij betaalde, wat verboden is volgens de wet. Volgens Kuijpers heeft K. dit ook aan de polite laten weten, maar die zouden tegen hem niet hebben gezegd dat dit strafbaar is.

De advocaat wil de rechter duidelijk gaan maken, dat de politie de criminele handelingen van K. bewust door de vingers heeft gezien. K. is dan geen gewone informant, maar in feite een criminele burgerinfiltrant, stelt Kuijpers. Deze opsporingsmethode is verboden in Nederland. De raadsman wil zeven getuigen van justitie en politie horen. Als wordt bewezen dat zij wisten dat hun informant ontucht pleegde, moet het OM de zaak niet-ontvankelijk laten verklaren, zegt de advocaat.

In de brief aan de rechter-commissaris in Den Bosch stelt de officier van justitie evenwel dat het strafrechtelijk onderzoek tegen K. niet is begonnen 'op basis van door hemzelf verstrekte informatie'. Volgens het Openbaar Ministerie worden alle elf verdachten op basis van hetzelfde onderzoek vervolgd. Voor hen kan de uitkomst dus ook van groot belang zijn.

Verder wil het OM niets zeggen. 'We zijn verbijsterd dat de advocaat de correspondentie op straat heeft gegooid.'

Het OM verdenkt Fons Spooren. van ontucht met minderjarigen en van poging tot zware mishandeling, omdat hij onbeschermde seks met enkele jongens zou hebben gehad terwijl hij is besmet met HIV.

El Al-toestel verliest onderdelen tijdens vlucht

Een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft boven Nederland twee onderdelen verloren. Het toestel is gisteravond uiteindelijk veilig geland op Schiphol. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt door de vallende onderdelen.

Omwonenden van Schiphol zagen dat het vliegtuig onderdelen verloor. Hierop belden ze de politie. Het gaat om zogenaamde huidplaten. Één plaat van tachtig bij tachtig centimeter is gevonden in Langeraar.

Een kleiner L-vormig onderdeel is nog zoek. Volgens de Luchtvaartpolitie is er bij het vertrek ook nog eens band geklapt. De Raad voor de Transportveiligheid heeft een onderzoek ingesteld naar de incidenten.

Doden en bosbranden door hitte in Europa

Hitte, droogte en branden teisteren het zuiden van Europa. Zeker zeventien mensen zijn onder de warmte bezweken.

In Portugal zijn zeker negen mensen om het leven gekomen door bosbranden. De bosbranden hebben al meer dan 30.000 hectare bos is verwoest. Het zijn de ergste bosbranden in 20 jaar. Hele dorpen worden bedreigd door grote vuurhaarden. Marokko, Italië en Duitsland hebben blusvliegtuigen gestuurd. Italië kampt zelf ook met bosbranden.

Ook in delen van Spanje zijn er bosbranden. Het grootste probleem vormt daar vooral de hitte. Zo zijn er temperaturen van 42 tot 46 graden celsius gemeten. Acht mensen zijn gestorven aan hart- of ademhalingsproblemen. Ziekenhuizen hebben veel patiënten met uitdrogingsverschijnselen binnengekregen.

Israël gaat nog eens 443 Palestijnen vrijlaten

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Israël gaat woensdag 443 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Dat heeft het Israëlische kabinet besloten. Vorige week maakte Jeruzalem al bekend 540 Palestijnse gevangenen te zullen laten gaan.

De Palestijnen hadden Israël opgeroepen om alle Palestijnen in Israëlische gevangenissen, naar schatting ongeveer 6000 personen, vrij te laten.

De Israëlische media meldden eerder dat de regering de criteria zou verruimen waaraan de gevangenen moeten voldoen om vervroegd vrijgelaten te kunnen worden. Daarover heeft het kabinet echter nog geen beslissing genomen.

Schietpartij in Bethlehem

Kort na het bekend worden van dit nieuws, vond er een schietpartij plaats in Bethlehem. Hierbij raakten zeker vier Israëliërs gewond. Het gaat om een vrouw en drie van haar kinderen. De vrouw is er slecht aan toe.

De aanslag vond plaats bij een controlepost van het Israëlische leger. Eerder schoot het Israëlische leger bij een controlepost ten zuiden van Ramallah een Palestijn dood.

De aanslag is opgeëist door Al-Aqsa Martelarenbrigade. Tussen Israël en een aantal Palestijnse groeperingen geldt sinds 29 juni een staakt-het-vuren, dat tot nu toe door beide zijden redelijk wordt gerespecteerd. Al-Aqsa sloot zich niet aan bij het staakt-het-vuren, maar kondigde een eenzijdig bestand af. Dat werd enkele uren voor de aanslag nog opnieuw bevestigd.

Israël droeg in juli de controle over Bethlehem over aan de Palestijnen. De terugtocht was onderdeel van de routekaart naar de vrede, die een einde moet maken aan het geweld tussen de partijen.

Grote knokpartij allochtonen in Hoorn

In Hoorn heeft zaterdagavond rond negen uur een massale vechtpartij plaatsgevonden tussen verschillende groepen allochtonen. De knokpartij vond plaats in de wijk Grote Waal. Een 27-jarige man uit Hoorn werd met een mes in zijn rug gestoken en een 22-jarige man liep een hoofdwond op. De neergestoken man verkeert niet in levensgevaar.

De aanleiding van het gevecht, waarbij ongeveer 60 Turken, Marokkanen en Antillianen betrokken waren, is onbekend. Wel is duidelijk dat de auto's van de twee slachtoffers vernield zijn.

De politie heeft met behulp van honden de rust in de wijk hersteld. Ze stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak.

Brussel: extreem-rechtse betogers opgepakt

In Brussel zijn gisteren 14 extreemrechtse betogers aangehouden wegens overtreding van een demonstratieverbod. De groep betoogde tegen een hongerstaking van zo'n 300 Afghaanse vluchtelingen in een kerk in de Belgische hoofdstad. De betogers willen dat de gemeente de hongerstaking onmiddellijk beëindigt. Rond de kerk geldt echter een samenscholingsverbod, waardoor elke demonstratie verboden is.

De hongerstakers willen met hun actie een definitieve verblijfsvergunning in België afdwingen. Normaal gesproken moeten zij in de lente van volgend jaar het land weer verlaten. Een aantal van hen is er na 10 dagen zonder voedsel slecht aan toe. Enkele tientallen personen zijn al overgebracht naar het ziekenhuis.

Een groep linkse sympathisanten van de hongerstakers werd ongemoeid gelaten; zij bevonden zich op grotere afstand van de kerk. De extreemrechtse betogers zijn later op de dag weer vrijgelaten.

Dichter en schrijver Willem Wilmink overleden

Buurvrouw_Rietman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Willem WilminkAfgelopen zaterdag overleed schrijver en dichter Willem Wilmink in zijn woonplaats Enschede op 66-jarige leeftijd, na een ziekbed van bijna een jaar. Vrijwel alle Nederlanders zijn al dan niet bewust in aanraking gekomen met teksten van Wilmink. Hij schreef voor tv-programma's, musicals, cabaretiers en zangers. Ook schreef Wilmink veel (kinder)boeken.

Wilmink schreef teksten en liedjes voor televisieprogramma's als 'De stratemakeropzeeshow', 'J.J. de Bom, voorheen de Kindervriend', 'De film van Ome Willem', 'De Taalstraat', 'Sesamstraat', 'Het Klokhuis' en 'Kinderen voor Kinderen'. Artiesten als Herman van Veen, de cabaretgroep Don Quishocking, Martine Bijl, Joost Prinsen, Wieteke van Dort en Adèle Bloemendaal zongen veel teksten van hem. Bekend werden onder meer Hilversum 3 van Herman van Veen, Frekie van Joost Prinsen en Deze vuist op deze vuist (Ome Willem).

Op kinderboeken gebied was Wilmink zeer actief. Bekend van hem zijn onder andere: ''Het Bangedierenbos'', ''Het allermooiste ei'', ''Zaterdag in het paradijs'' en ''Rutgers reis''. Ook werkte hij mee aan uitgaven van Jan Kruis zijn strip Jan Jans en de Kinderen. Verder schreef hij veel poëzie, essays (bijvoorbeeld: 'Waar het hart vol van is' en 'Het Wilhelmus'), deed hij vertalingen en schreef hij toneelstukken.

Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 geboren in Enschede. Hij studeerde Nederlands en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam waarna hij werkzaam was als leraar en docent moderne letterkunde in Amsterdam van 1960 tot 1978. In 1966 debuteerde hij met de bundel 'Brief van een Verkademeisje'. Vanaf 1970 vormde hij met Karel Eijkman, Hans Dorrestijn, Ries Moonen, Fetze Pijlman en Jan Riem het schrijverscollectief.

Tijdens zijn loopbaan ontving Wilmink talloze prijzen. De eerste was in de zeventiger jaren, de Louis Davids-prijs. In 1983 en 1994 ontving hij de Zilveren Griffel, in 1986 de gouden versie ervan. Ook ontving hij in 1988 de prestigieuze Theo Thijssen Prijs.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.