GroenLinks wil spoeddebat over Strafhof

Er moet een spoeddebat met minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken komen over het Internationale Strafhof. Dat is de mening van GroenLinks. De Amerikaanse senaat ging vrijdag akkoord met een wetsontwerp, dat onder voorwaarden een invasie in Nederland toestaat. Zo'n invasie zou mogelijk zijn als het strafhof Amerikanen, die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd, gevangen houdt.

Kamerlid Karimi van GroenLinks vreest dat dit besluit van de Verenigde Staten de oprichting van het strafhof in Den Haag frustreert. Ze wijst erop dat de landen van de Europese Unie het verdrag voor oprichting van het strafhof wel hebben getekend. Daarom moet Van Aartsen zich binnen de Europese Unie sterk maken voor het uitoefenen van druk op de Verenigde Staten om hun besluit te herzien.

Volgens de Internationale Coalitie voor het Internationaal Strafhof (CICC) probeert de Amerikaanse regering met alle middelen de oprichting van het hof te dwarsbomen. Tot nu toe hebben al 139 landen het verdrag voor oprichting van het strafhof in Den Haag ondertekend en hebben 67 landen dat geratificeerd.