FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 juni 2002

Politie maakt gestolen GSM onklaar

Ik_dus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nog dit jaar komt er een systeem om gestolen mobiele telefoons op afstand onklaar te maken, zo meldt televisieprogramma het Blauwe Oog (NCRV). De politiekorpsen in de vier grote steden hebben in samenwerking met een Iers bedrijf deze methode ontwikkeld om gsm's met de computer op afstand te blokkeren. De methode werkt in heel Europa. Volgens de politie is de opkomst van het gewilde 'mobieltje' de oorzaak van de explosieve toename in het aantal straat-roofovervallen.

Kwalificatie Grand Prix van Canada

Juan Pablo Montoya heeft de pole position voor de Grand Prix van Canada in de wacht gesleept. De Colombiaan zette na een rustig begin halverwege de kwalificatie de snelste ronde neer. Michael Schumacher dook hier meteen een seconde onder, waarna Montoya in een tijd van 1:12,836 de Duitser overtrof. Rubens Barichello en Ralf Schumacher zullen morgen vanaf de tweede startrij starten.

Pos.CoureurTijd
1Montoya1:12,836
2M.Schumacher1:13,018
3Barrichello1:13,280
4R.Schumacher1:13,301
5Raikkonen1:13,898
6Fisichella1:14,132
7Heidfeld1:14,139
8Coulthard1:14,385
9Villeneuve1:14,564
10Trulli1:14,688
11Panis1:14,713
12Massa1:14,823
13Button1:14,854
14Irvine1:14,882
15Sato1:14,940
16De la Rosa1:15,089
17Bernoldi1:15,102
18Salo1:15,111
19Frentzen1:15,115
20McNish1:15,321
21Webber1:15,508
22Yoong1:17,347

Homo's trekken voor het eerst door de straten

Voor het eerst in de geschiedenis is een "gay pride" door de straten van Jeruzalem getrokken. Duizenden homo's en lesbiennes liepen door de straten. De parade werd overigens wel flink in de gaten gehouden door de politie omdat de orthodoxe joden erg tegen de parade waren. Dit omdat ze homofilie uit geloofsovertuiging zien als "godslastering".

De organisator zei dat de parade tegen het haat en het geweld was in het land en tegen de dominante houding van "groepen van de bevolking" die tegen homoseksualiteit zijn. "We kunnen het gewoon niet geloven dat dit in Jeruzalem mogelijk is", aldus de organisator van de gay pride.

De parade begon in het centrum van Jeruzalem en eindigde in het Independence Park waar homofilie zangers en zangeressen optraden. De politie wist vijftig demonstranten op een afstand van een kilometer van de parade te houden.

Fan valt dood neer na uitschakeling Nigeria

Sjaak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Nigeriaanse voetbalfan is na de uitschakeling van zijn land dood neergevallen.

De man van wie de leeftijd nog onbekend is, was in het centrum van de Nigeriaanse stad Lafia samen met nog een groep voetbal fans op een groot breedbeeldscherm de wedstrijd aan het volgen. Toen Nigeria uiteindelijk verloor met 1-2 tegen Zweden overleed de man.

Anti-rookcampagne in Canada nog harder

Nederland heeft sinds kort waarschuwingen op pakjes sigaretten staan, maar in Canada pakken ze het nog harder aan.

Rokers met beelden van hun ergste nachtmerries confronteren, dat is het beleid achter de anti-rookcampagne in Canada. Op pakjes staan nu niet alleen meer teksten, ook foto's van gele tanden en zwarte longen brengen nu de boodschap over. De foto's laten vooral de effecten zien, en wat het roken kan aanrichten. Vrouwen worden gewezen op het feit dat er gevaren bestaan voor hun ongeboren kind, en mannen worden door een slap voorover hangende sigaret gewaarschuwd voor impotentie.

Ook kan er niet makkelijk over heen worden gekeken: de kleurenfoto's bedekken ruim de helft van het pakje. Deze vervangen sinds anderhalf jaar de zwart-wit teksten zoals die kort geleden bij ons zijn ingevoerd.

Het Nederlandse Kankerinstituut ziet maar al te graag ook plaatjes op pakjes sigaretten in Nederland. Zij kondigde van de week aan het plan van een aantal Europese instituten, om deze harde afbeeldingen verplicht te stellen, te zullen steunen.

De vraag of de afbeeldingen succes hebben op het rookgedrag is onduidelijk. Winkeliers zeggen van niet, zij denken dat het vooral bij jongeren tot een verzamelobject zal worden gemaakt. Bij jongeren zou het effect minimaal zijn, roken zou door de afbeeldingen alleen maar stoerder worden.

GroenLinks wil spoeddebat over Strafhof

Er moet een spoeddebat met minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken komen over het Internationale Strafhof. Dat is de mening van GroenLinks. De Amerikaanse senaat ging vrijdag akkoord met een wetsontwerp, dat onder voorwaarden een invasie in Nederland toestaat. Zo'n invasie zou mogelijk zijn als het strafhof Amerikanen, die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd, gevangen houdt.

Kamerlid Karimi van GroenLinks vreest dat dit besluit van de Verenigde Staten de oprichting van het strafhof in Den Haag frustreert. Ze wijst erop dat de landen van de Europese Unie het verdrag voor oprichting van het strafhof wel hebben getekend. Daarom moet Van Aartsen zich binnen de Europese Unie sterk maken voor het uitoefenen van druk op de Verenigde Staten om hun besluit te herzien.

Volgens de Internationale Coalitie voor het Internationaal Strafhof (CICC) probeert de Amerikaanse regering met alle middelen de oprichting van het hof te dwarsbomen. Tot nu toe hebben al 139 landen het verdrag voor oprichting van het strafhof in Den Haag ondertekend en hebben 67 landen dat geratificeerd.

Stekelenburg woedend op Vught

De burgemeester van Tilburg, Stekelenburg (PvdA), is woedend op de gemeente Vught omdat deze vrijdagavond zonder overleg een groep van 30 uitgeprocedeerde asielzoekers naar Tilburg stuurde. De vluchtelingen stonden vanaf begin april met hun caravans op een terrein in Vught maar waren na een gerechtelijke uitspraak niet meer welkom in deze gemeente.

Stekelenburg noemt het doorsturen van de vluchtelingen naar Tilburg "stijlloos". "Ze gooien het probleem over de schutting en zeggen bekijk het maar." De burgemeester wil zo snel mogelijk overleggen met bestuurders van de omliggende gemeenten over de ontstane situatie. Zeker is dat de asielzoekers tot maandagmorgen in Tilburg mogen blijven.

VS: 18-jarig meisje misbruikte baby

Youri had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Ohio in de Verenigde Staten is de 18-jarige Nicole Harris in voorlopige hechtenis genomen na een onderzoek naar poging tot verkrachting van een 18 maanden oud jongetje. Harris wordt ervan verdacht meerdere malen orale sex gehad te hebben met het jongetje. Zelf zegt ze dat ze gedwongen werd dit te doen door 3 andere meisjes.

In een verklaring gaf Harris aan dat ook deze 3 meisjes orale sex met het jongetje gehad zouden hebben, maar tegen hen is geen aanklacht ingediend. Harris werd op heterdaad betrapt door de moeder van het jongetje, op het moment dat ze weer een poging deed het jongetje te verkrachten (The mother said she found the baby-sitting teen in a sexually compromising position with the naked boy on the living room).

Laag IQ

Daar het meisje heeft toegegeven dat ze orale sex met het jongetje heeft gehad kan ze schuldig worden bevonden aan verkrachting, waardoor ze het risico loopt 10 jaar in de cel te verdwijnen.

Een recente test heeft uitgewezen dat Harris maar een IQ van 65 heeft. Desalniettemin wordt ze bekwaam genoeg geacht voor een rechtzaak.

Dode en rellen na Engelse WK-overwinning

Late had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Engeland is de vreugde over de winst op Argentinië op sommige plaatsen uit de hand gelopen. Daarbij is zelfs een dode gevallen. De politie hield 34 mensen aan.

Een 18-jarige jongen uit Corby kreeg bij een opstootje in een pub een mes tussen zijn ribben, en overleed op weg naar het ziekenhuis. In Hull gingen ongeveer tweehonderd mensen met elkaar en de politie op de vuist. Ook in Havant braken rellen uit. Hier raakten meer dan veertig mensen slaags. Vijf politieagenten liepen daarbij lichte verwondingen op.

[Uitslag] Brazilië - China

Brazilië-China 4-0
De eerste helft gaat China voortvarend van start en lost tot verbazing van velen de eerste schoten, niet dat Marcos er moeite mee heeft maar toch. Na nog wat speldeprikjes van China en Ronaldinho die uitbreekt maar niet afrond laat Roberto Carlos nogeens zien waarom zijn vrijetrappen zo gevreest zijn 1-0. Hierna is het beste er bij de Chinezen een beetje af en Brazilië domineert zoals verwacht. Na een actie van Ronaldinho kan Rivaldo van dichtbij mooi de bal in het net volleren, 2-0. Nadat China van afstand goed hard schiet maar helaas die bal via het hoofd van een Braziliaan in de handen van de keeper komt, duikt Ronaldo het strafschopgebied in maar die wordt aan z'n shirt vastgegrepen en neergetrokken, strafschop die Ronaldinho in de goeie hoek schiet 3-0.

De tweede helft is wat minder boeiend daar Brazilië het wat noncholant aanpakt en China niet echt de kracht heeft om de kansen die ze toch af en toe gekregen hebben daadwerkelijk af te ronden, ondanks verwoede pogingen. Ronaldo is aan Braziliaanse kant degene die erg graag nog een doelpunt wil maken en maakt het de Chinezen dus lastig, uiteindelijk krijgt hij via een goeie pass van Cafu zijn zin en tikt makkelijk 4-0 binnen. Verder is het allemaal niet zo heel boeiend op wat gemiste kansen na.

Brazilië Marcos, Cafu, Lucio, Roque Junior, Roberto Carlos, Juninho(Ricardinho 71') Gilberto Silva, Rivaldo, Anderson, Ronaldinho(Denilson 46'), Ronaldo(Edilson 72')

China Jiang, Ma Mingyu(Yang 62') Wu, Qi Hong(Shao 66') Li Tie, Li Weifeng, Zhao, Hao(Qu Bo 75'), Du Wei, Li Xiaopeng, Xu

Scoreverloop: Roberto Carlos(15') Rivaldo(32') Ronaldinho pen.(45') Ronaldo(55')

Geel: Ronaldinho, Roque Junior

Maradona toch welkom in Japan

De soap rondom Diego Maradona is aan de volgende aflevering begonnen. Nadat hem eerder wegens zijn drugsverleden de toegang tot Japan was geweigerd maar hij toch Zuid-Korea mocht bezoeken, is de Argentijnse vedette nu alsnog welkom in Japan. Dat liet de Japanse minister van justitie vrijdag weten.

Nu hij toestemming heeft kan Maradona de komende wedstrijden van zijn team bezoeken. Hij had ook graag bij de eerste twee wedstrijden tegen Nigeria en Engeland willen bezoeken. Buitenlanders die op drugsgebruik mogen echter Japan niet in. Maradona is in het verleden betrapt op het gebruik van cocaïne

Maandag komt 'Pluisje' mogelijk naar Japan. Argentinië speelt twee dagen later de wedstrijd tegen Zweden. Deze moet het land winnen om zich voor de volgende ronde te kwalificeren.

[WK] Uitslag Brazilië - China

WK 2002 (Zuid-Korea en Japan)De wedstrijd tussen Brazilië en China (Groep C) is geëindigd in een 4-0 overwinning voor Brazilië.

De Chinezen begonnen erg enthousiast aan de wedstrijd. De hele wedstrijd stelden ze niet teleur, maar ze waren simpelweg een maatje te klein voor Brazilië. Bij rust stond het dan ook al 3-0. In de 15e minuut scoorde Roberto Carlos de 1-0 uit een vrije trap. In de 32e minuut kon Rivaldo de 2-0 maken door een voorzet van Ronaldinho binnen te tikken. En op slag van rust mocht Ronaldinho zelf de 3-0 uit een penalty binnenschieten.

In de tweede helft was het tien minuten (55') wachten totdat er weer een doelpunt viel. Ronaldo kon toen simpel intikken na goed voorbereidend werk van Cafú. Rond de 60e minuut was China nog enkele keren gevaarlijk voor het doel van Brazilië. In de 61e minuut schoot Zhao Junzhe bijvoorbeeld na een mooie combinatie de bal op de paal. Brazilië wist in het vervolg van de tweede helft niet meer te scoren, waardoor de eindstand 4-0 bleef.

Stand Groep C
Brazilië - 2 | 6 | 6-1
Costa Rica - 1 | 3 | 2-0
Turkije - 1 | 0 | 1-2
China - 2 | 0 | 0-6

Uitslagen Groep C
Brazilië - Turkije - (2-1)
China - Costa Rica - (0-2)
Brazilië - China - (4-0)

Morgen om 08:30 uur speelt Mexico tegen Ecuador. Om 11:00 uur zal Costa Rica het opnemen tegen Turkije, en om 13:30 uur staat Japan tegen Rusland op het programma.

Meer nieuws rond het WK vind je op de FOK! WK Manager!

Vierde editie Big Brother zeker gesteld

Big Brother, de moeder aller realitysoaps, laat het niet bij een trilogie. FOK!forum meldt dat er dit jaar een vierde deel van het programma komt.

Big Brother 4De realitysoap zal wederom honderd dagen lang de belevenissen van een groep bewoners volgen. Op 2 september begint de vierde editie van Big Brother. TV-zender Yorin, die Big Brother tot nu toe uitzond, maakte dit vandaag bekend.
De selectie voor de nieuwe serie begint woensdag. Tot die tijd kunnen belangstellenden zich opgeven op de website van Yorin.

Reality is nog niet dood
Yorin heeft nog steeds vertrouwen in reality-tv, ondanks de tegenvallende kijkcijfers bij de laatste twee reallife-programma's Star Academy en The Bar. De eerste werd vroegtijdig gestopt door te lage kijkcijfers en ook The Bar, dat momenteel nog op televisie is, heeft weinig kijkers.

OM: Grootschalige pinpas fraude op het spoor

Het Openbaar Ministerie (OM) is een grootschalige pinfraude op het spoor. Het gaat om kassamedewerkers die de pinpas van de klant vragen om de pas door de pinautomaat te halen. Maar de fraudeur haalt tevens ook de pinpas door nog een apparaat die de zogenaamde magneetstrip kopieert. Als iemand anders de pincode afkijkt kan de hele rekening worden geplunderd.

Eind mei hield de politie een verdachte aan in deze zaak. De persofficier wil enkel kwijt dat de verdachte betrokken is bij de fraude. Of het om een kassamedewerker gaat is niet bekend.

De fraude werd van de week bekend gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens de NVB zijn er de afgelopen tijd met valse pasjes een aantal grote bedragen opgenomen.

Amish beboet voor weigeren gevarendriehoek

In de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een rechter boetes van 95 dollar opgelegd aan twintig leden van de extreem conservatieve en religieuze Swartzentruber Amish omdat zij weigerden een reflecterende gevarendriehoek aan te brengen op hun koetsen omdat dit strijdig zou zijn met hun geloof.

De Amish, die wars zijn van moderniteiten als auto's, en al helemaal van allerlei tierlantijntjes op hun vervoermiddel, verplaatsen zich per paardenkoets. Ter verhoging van de zichtbaarheid werden de koetsen al voorzien van een lantaarn en sobere reflecterende grijze tape. In de staat Ohio, waar de Swartzentruber Amish tot twee jaar geleden woonden, was dat toegestaan voor langzaam verkeer. De rechter in Pennsylvania oordeelde echter anders en eiste dat de driehoeken geplaatst zouden worden.

De Amish laat bij monde van hun advocate Donna Doblick weten in beroep te zullen gaan tegen het vonnis. De sekte wil bovendien Pennsylvania verlaten als zij de zaak verliest.

Met dank aan DinX voor de bijdrage.

LPF: Advocaten moeten stoppen met aanklacht

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) distantieert zich van de aanklacht tegen politici en journalisten wegens het aanzetten tot haat jegens Pim Fortuyn, die de advocaten Spong en Hammerstein hebben opgesteld.

LPF politicus Jim Janssen van Raay zei vanmiddag op Radio 2, in het VARA-programma Spijkers met Koppen, dat het advocaten duo moet stoppen met de aanklacht. 'Dit is niet in de geest van Pim', zei Janssen van Raay.

Het LPF Tweede Kamerlid benadrukte bovendien dat zowel de fractie als de partij zich distantieren van deze zaak. Janssen van Raay deelde verder mee dat Gerard Sprong geen kans maakt om minister van Justitie te worden. Het LPF-Kamerlid ziet liever professor Hein Schermes op die ministerspost.

Gisteren beweerden Spong en Hammerstein nog dat de LPF achter de aanklacht stond.

Turkije is EU terwille

delapoko had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het merendeel van de politieke leiders in Turkije is bereid hervormingen door te voeren om zo de toetreding tot de Europese Unie (EU) te versoepelen, zo hebben zij bevestigd op een bijeenkomst op vrijdag. Turkije wil dat de EU nog dit jaar duidelijk maakt wanneer de onderhandelingen over de toetreding van dat land zullen beginnen.

De belangrijke vergadering, waarbij de Turkse premier Ecevit wegens ziekte verstek moest gaan en ook de oppositieleidster van de partij van het Rechte Pad, Tansu Çiller, afwezig was, was belegd door president Ahmet Necdet Sezer. Die hoopt hiermee het door de EU geëiste hervormingsproces nieuw leven inblazen.

Over de praktische invulling van het voornemen zich sterk te maken voor hervormingen zijn de leiders van de vijf politieke partijen het oneens gebleven. Zo is bijvoorbeeld de afschaffing van de doodstraf nog steeds omstreden. De politieke leiders beloofden zo spoedig mogelijk wetsvoorstellen voor te leggen.

België: 3 jaar gratis OV na inlevering auto

Skeleton had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In België wil men een opmerkelijke initiatief nemen om het aantal auto's op de Belgische wegen te laten dalen. Wanneer je je auto inlevert mag je drie jaar gratis rijden met alle bussen en trams van De Lijn. Dit geldt ook voor gezinnen die hun tweede wagen wegdoen. De Belgische minister van Mobiliteit (Stevaert) had ook graag een driejarig spoorabonnement gegeven, maar daar is Vlaanderen niet bevoegd voor.

Door het plan wil de minister voorkomen dat het aantal auto's maar blijft stijgen. Ook wil hij mensen op deze manier aanzetten tot het gebruik van het openbaar vervoer. Hij hoopt dat de maatregel komend najaar al van kracht zou kunnen worden.

[Uitslag] Italië - Kroatië

Italië-Kroatië 1-2
In deze wedstrijd kwam de druk het meest van Kroatische kant maar de Italianen scoorden 3 maal waar de eerste zuivere goal van Vieri afgekeurt werd voor 'buitenspel' maar de 2de ijzersterke tegendraads gekopte goal van Vieri was niets tegenin te brengen.

De tweede helft was een genot om naar te kijken. De Kroaten zochten vaak geheel zonder rem erop het doel van de Italianen. De Kroaten namen het heft in handen en wisten in drie minuten de stand om te buigen naar 1-2. Hierop anticipeerde de Italianen met door hun niet vaak gebruikt voetbal, aanvallen. Dit resulteerde in een bal op de paal van Totti, de gelijkmaker werd uiteindelijk door Izaghi gemaakt, maar ook deze werd onterecht afgekeurd. Deze assistent scheidsrechter was samen met de slordig fluitende Graham Poll dus een belangrijke factor.

Italië Gianluigi Buffon, Christian Panucci, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta(Materazzi 24'), Paolo Maldini, Damiano Tommasi, Cristiano Doni(Inzaghi 79'), Cristiano Zanetti, Gianluca Zambrotta, Francesco Totti, Christian Vieri

Kroatië Stipe Pletikosa, Josip Simunic, Stjepan Tomas, Niko Kovac, Robert Jarni, Davor Vugrinec(Olic 57'), Daniel Saric, Robert Kovac, Zvonimir Soldo(Vranjes 62'), Milan Rapaic(Simic 79'), Alen Boksic

Scoreverloop: Vieri (55'), Olic (73'), Rapaic (76')

Geel: Vieri, Kovac

Meer info over moord op Fortuyn bekend

MaffiaInc / John had ons via de newssubmit het volgende te melden: zie planet..

Uit het nog niet afgeronde politierapport over de moord op Pim Fortuyn, dat in handen is gekomen van het NRC-Handelsblad, blijkt dat verdachte Volkert van der G. geen medeplichtigen heeft gehad. Ook is hij nooit verdachte geweest, en is dat ook nu niet, van de moord op de Nunspeetse milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996.

Volkert van der G. wordt in het politiedossier omschreven als 'een eenzame amateurschutter die zijn daad betrekkelijk simpel plande en zijn vluchtweg niet goed voorbereidde.' Van der G. heeft wel zorgvuldig informatie vergaard. In zijn auto zijn uitgeprinte internet-plattegronden gevonden van het Mediapark in Hilversum, en de tijden van onder meer het radioprogramma van Ruud de Wild waar Pim Fortuyn op 6 mei een interview gaf.

Drie keer ondervraagd

Er zijn inmiddels zeven getuigen opgeroepen voor het gerechtelijk vooronderzoek. De dader is nu drie keer ondervraagd, maar zwijgt nog steeds omdat zijn advocaten hem dat adviseren.

Uit het justitiedossier blijkt verder dat Volkert van der G. een pistool van het type Star Firestar met Luger 9 millimeter patronen heeft gebruikt. Het pistool zat in zijn jaszak bij zijn arrestatie. Bij huiszoeking werd een aangebroken doosje van dezelfde munitie gevonden waaruit zeven patronen ontbraken. Dat was het aantal waarmee het pistool was geladen.


Zie ook Volkert en de feiten uit het NRC.

VS willen WK in 2014 organiseren

De Verenigde Staten willen het WK voetbal van 2014 organiseren. Dat heeft de voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond vandaag bekendgemaakt.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft voor 2006 Duitsland als gastland aangewezen. Volgens de plannen zou het WK in 2010 door een Afrikaans land moeten worden georganiseerd. Dat zou betekenen dat het Amerikaanse continent in 2014 weer aan de beurt is.

In 1994 organiseerden de VS ook al een WK voetbal.

[WK] Uitslag Italië - Kroatië

WK 2002 (Zuid-Korea en Japan)De wedstrijd tussen Italië en Kroatië (Groep G) is geëindigd in een 1-2 overwinning voor Kroatië.

In de eerste helft, waarin Kroatië de betere ploeg was, werd er niet gescoord. Maar in de tweede helft brandde het duel los. In de 50e minuut scoorde Vieri, maar dat doelpunt werd ten onrechte vanwege buitenspel afgekeurd. 5 minuten later scoorde Vieri dan toch de 1-0.

Italië werd toen ineens veel sterker. Maar in de 73e minuut was het Kroatië dat dankzij een doelpunt van Olic langszij kwam. 3 minuten later (76') scoorde Kroatië opnieuw dankzij een halve omhaal van Rapajic die met het nodige geluk binnenviel: 1-2. In de 87e minuut maakte Italië nog bijna de gelijkmaker, maar Totti schoot uit een vrije trap op de paal. Ook in de blessuretijd maakte Italië niet de 2-2, omdat er opnieuw een doelpunt werd afgekeurd.

Stand Groep G
Italië - 2 | 3 | 3-2
Kroatië - 2 | 3 | 2-2
Mexico - 1 | 3 | 1-0
Ecuador - 1 | 0 | 0-2

Uitslagen Groep G
Kroatië - Mexico - (0-1)
Italië - Ecuador - (2-0)
Italië - Kroatië - (1-2)

Zodadelijk om 13:30 speelt Brazilië nog tegen China.

Meer nieuws rond het WK vind je op de FOK! WK Manager!

Opnieuw MKZ geconstateerd in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is opnieuw een geval van MKZ ontdekt. Dit keer ging het om een koe. In de dertien voorgaande gevallen werd de veeziekte in Zuid-Korea alleen bij varkens ontdekt.

De koe maakt deel uit van een kudde van 135 stuks op een boerderij in de provincie Ansung nabij de hoofdstad Seoul. Inmiddels zijn er 69 koeien afgemaakt die op de boerderij woonden. De rest van het vee wordt vandaag nog afgemaakt.

Als gevolg van de MKZ-uitbraak in Zuid-Korea zijn al in totaal zo'n 117.000 dieren gedood.

Pakistan schiet spionagevliegtuig neer

Pakistaanse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag en onbemand spionagevliegtuig van India neergehaald. Het vliegtuig werd neergehaald bij Raia Jang ten zuiden van de stad Lahore, niet ver van de grens tussen de landen.

De Indiase autoriteiten waren niet bereikbaar voor commentaar. Het incident vond plaats op het moment dat een Amerikaanse vredesgezant in de regio was om te bemiddelen tussen beide kernmachten over de gespannen situatie in Kashmir. De beide landen hebben ongeveer een miljoen militairen samengetrokken.

Pakistan verklaarde: "Het Indiase toestel was op een verkennings- en spionagemissie toen het het Pakistaanse luchtruim schond nabij Lahore" en "De schending werd gevolgd en gevechtsvliegtuigen van de Pakistaanse luchtmacht werden de lucht ingestuurd. Zij onderschepten het onbemande toestel boven Pakistaans grondgebied en haalden het neer."

Het is de eerste keer dat Pakistan een Indiaas spionagevliegtuig neerschiet sinds de huidige gespannen situatie tussen de twee landen.

[WK] Uitslag Zuid-Afrika - Slovenië

WK 2002 (Zuid-Korea en Japan)De wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Slovenië (Groep B) is geëindigd in een 1-0 overwinning voor Zuid-Afrika.

Al in de 4e minuut kwam Zuid-Afrika op de 1-0 voorsprong. Nomvethe werkte een vrije trap van Fortune met zijn knie in het doel. De hele wedstrijd kregen beide ploegen nog wel enkele kansen, maar er werden geen doelpunten meer gemaakt. In de 48e minuut kon de bondscoach van Slovenië nog naar de tribune vertrekken omdat hij commentaar had op de scheidsrechter.

Stand Groep B
Spanje - 2 | 6 | 6-2
Zuid-Afrika - 2 | 4 | 3-2
Paraguay - 2 | 1 | 3-5
Slovenië - 2 | 0 | 1-4

Uitslagen Groep B
Paraguay - Zuid-Afrika - (2-2)
Spanje - Slovenië - (3-1)
Spanje - Paraguay - (3-1)
Zuid-Afrika - Slovenië - (1-0)

Zodadelijk om 11:00 uur zal Italië het opnemen tegen Kroatië, en om 13:30 uur staat Brazilië tegen China op het programma.

Meer nieuws rond het WK vind je op de FOK! WK Manager!

[Uitslag] Zuid Afrika - Slovenië

08:30 Daegu Zuid Afrika 1 - Slovenië 0

Zuid Afrika heeft Slovenië uit het WK gestoot. In een weinig enerverende wedstrijd besliste een vroeg goal de einduitslag.

Al na 4 minuten kwam Bafana Bafana, waar Hans Vonk opnieuw niet onder de lat stond, op voorsprong. Nomvethe probeerde de bal in te koppen uit een voorzet van Fortune. Het lukte hem niet om te koppen, maar de bal ging toch via z'n dijbeen het doel in.

Slovenië leundde bijna volledig op de verdediging. Zodoende onstond een zeer matig duel. In de eerste helft kwamen de Slovenen er mondjesmaat uit, maar elke aanval werd gesnoerd met ontelbare kleine overtredingen. Zuid-Afrika kon de verdediging van Slovenië verder weinig breken.

Dit was ook het gezicht van de tweede helft. De beste kansen waren er voor Zuid-Afrika, maar de afronding was ongelukkig. Benedict McCarthy was nog een aantal maal dicht bij een doelpunt maar schoot onder andere vanaf dichtbij in de handen van de keeper en kopte op de kruising van het goal. Pas ver in de tweede helft moest Arendse zijn eerste redding produceren, op een kopbal uit een corner. Verder dan dat kwam Slovenië niet.

Zodoende behaalde Bafana Bafana haar eerste overwinning op een WK en behoudt het een goede kans om door te stomen naar de volgende ronde. Een gelijkspel tegen Spanje is voldoende daarvoor. Zelfs met een klein verlies kan Zuid-Afrika nog doorgaan als Paraguay punten morst of met minder dan 2 doelpunten verschil wint van Slovenië.

LTO waarschuwt voor de varkenspest

Het virus van de varkenspest is al in enkele landen in Europa gesignaleerd. LTO-Nederland vreest dat de varkenspest ook in ons land zal gaan toeslaan.

LTO-Nedeland zegt niet dat de vraag is of de varkenspest Nederland zal gaan bereiken, maar wanneer. Inmiddels zijn maatregelen getroffen zoals het reinigen en ontsmetten van veetransportwagens, die bovendien bepaalde routes moeten mijden.

De laatste keer dat ons land werd getroffen door varkenspest was in 1997.

Abdullah Haselhoef geen imam meer

Abdullah R.F Haselhoef neemt afstand van zijn titel als imam. Haselhoef, die meerdere malen in opspraak kwam door zijn uitlatingen, meent dat de titel hem in de weg staat om zijn privé-mening te uiten.

In het tv-programma NOVA verklaarde Haselhoef gisteravond afstand van zijn titel te doen, omdat de mening die hij namens de islam als imam verkondigt soms botst met zijn persoonlijke opinie. "Ik blijf wel meedoen aan het publieke debat maar gewoon als burger. Ik voelde mezelf in een harnas zitten omdat de imam Haselhoef dingen moest zeggen volgens de islam terwijl ik ook een mening heb als privé-persoon. Dat kwam soms met elkaar in conflict."

Haselhoef was tot voor kort verbonden aan het psycho-medisch centrum Parnassia in Den Haag. Donderdag besloten de imam en de instelling in onderling overleg uit elkaar te gaan. Dat besluit volgde nadat Haselhoef in het tv-programma Buitenhof had gezegd begrip te hebben voor pro-Palestijnse demonstranten die tijdens een manifestatie in Amsterdam spandoeken met hakenkruisen met zich meedroegen. Eerder raakte Haselhoef in opspraak toen hij de doodstraf voor homoseksuelen onder bepaalde voorwaarden aanvaardbaar noemde. Ook kwam Haselhoef negatief in het nieuws omdat hij de titel ''imam'' onterecht zou voeren.

Haselhoef houdt zich tegenwoordig bezig met Maghreb media-online, een site die nieuws en achtergronden over moslims in Nederland brengt.

Haselhoef ''imam af''

Hennepkwekerij boven kinderdagverblijf

ToverAnno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Boven kinderdagverblijf Kiekeboe in het businesscentrum Camelot in Zeewolde heeft de politie een grote weedplantage met 1.200 planten ontdekt.

Buiten de hennepplanten trof de politie munitie en een holster aan. Ook werden chemicaliën en apparatuur voor het maken van softdrugs aangetroffen. De 33-jarige eigenaar van Camelot is aangehouden voor verhoor.

Twee weken geleden trof de politie ook al een hennepkwekerij aan bij een kinderdagverblijf. Toen betrof het een kwekerij onder een kinderdagverblijf in Zwanenburg.

Businesscentrum Camelot in Zeewolde

''At Your Service'' terug in Mega Top 100

De single At your service van Gerard Joling en Jan Rietman moet in de volgende editie van de Mega Top 100 weer worden opgenomen. Dat heeft gisteren de geschillencommissie van de NVPI (de brancheorganisatie voor de entertainment industrie) beslist.

Mega Charts had de single uit de Top 100 verwijderd omdat men fraude van platenmaatschappij Multidisk vermoedde. Hierop maakte de distributeur en Jan Rietman, componist van de single, de zaak aanhangig bij de geschillencommissie.

Mega Charts mag wel een paar honderd verkochte singles van de ode aan de vermoorde Pim Fortuyn, die niet volgens de regels zijn verkocht, buiten de telling houden.

At Your Service, terug in de hitlijst.

Groen-gele condooms voor Brazilië-fans

DinX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voetbalhype gaat dit jaar wel erg ver in Brazilië. Vanaf het begin van het WK voetbal zijn er groen-gele condooms met muntsmaak verkrijgbaar in de supermarkten en de apotheken van de grote steden.

Het samengaan van voetbal en condooms is echter niet nieuw in Brazilië. Eind februari brachten 18 voetbalclubs condooms uit met hun logo. Het logo zat hier niet op de condooms zelf maar op de verpakking. De Braziliaanse voetbal clubs krijgen maar 12% van de opbrengst, de rest wordt geschonken aan organisaties die de strijd tegen aids aan gaan. Een deel van de winst van de groen-gele condooms wordt ook geschonken aan organisaties tegen aids.

Er wordt een verkoop verwacht van 35 miljoen "voetbalcondooms" dit jaar.

Verticaal toetsenbord tegen RSI

Gump had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een nieuw toetsenbord op de markt die de strijd met RSI aan moet gaan. De keyboard-delen zijn verticaal geplaatst i.p.v. horizontaal, zo is de houding zo neutraal mogelijk. Hier staat een video om het product in actie te zien. (Bestand is Windows media en is 9mb groot)

Ergotype verzorgt de distibutie, Cornell University heeft onderzocht wat de beste houding is voor de armen en handen. Het SafeType-toetsenbord is compleet anders dan wij gewend zijn. De QWERTY-indeling is wel behouden zodat gebruikers niet hoeven te zoeken naar de toetsen. Ook zijn er extra toetsen voor het snelstarten van bijvoorbeeld een webbrowser. Het nieuwe toetsenbord kost ¤ 399,00.

Safetype Toetsenbord.
Foto Ergotype
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.