Arrestaties bij ontruiming

De politie in Amsterdam heeft woensdag bij de ontruiming van 120 kraakpanden in de Reinwardtstraat vijftien mensen gearresteerd. De meesten waren buitenlanders en bevonden zich nog in de panden toen de politie er binnendrong.

Hen wordt huisvredebreuk ten laste gelegd. De buitenlanders, onder wie veel Spanjaarden, worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Een kraker is gearresteerd wegens openlijke geweldpleging en het niet-opvolgen van een politiebevel. De politie wilde de twee rijen woningen aan weerszijden van de straat eerst met agenten met platte pet ontruimen. Toen het tot schermutselingen kwam, trokken de agenten zich terug en werden twee peletons van de mobiele eenheid ingezet. De ontruiming verliep vervolgens betrekkelijk rustig. De krakers hadden huisraad naar beneden gegooid en in brand gestoken. Tijdens de ontruiming zette de politie een waterkanon in.

De circa 120 panden aan weerszijden van de straat werden eerst bewoond door antikraakwachten. Toen die in verband met sloop en nieuwbouw moesten vertrekken, werden de panden alsnog gekraakt. Volgens omwonenden woonden er ongeveer honderd mensen.