Nieuwe schoolboeken nodig door euro

Does en Starfreak2000 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wisseling van gulden naar euro zal het basisonderwijs in Nederland naar schatting 113 miljoen gulden kosten. Minister Hermans van Onderwijs verklaarde voor het Radio 1 Jounaal niet bereid te zijn dit geld te betalen.

Vooral voor het vak rekenen moet het komende jaar nieuwe boeken worden aangeschaft. Vanaf 2002 wordt er op de scholen in euro's gerekend. T. Duif van de Vereniging van Schoolleiders zegt dat de scholen geen geld hebben voor het vervangen van die boeken. Hij roept daarom minister Hermans op om met extra geld over de brug te komen. De minister wil dat geld niet betalen, omdat hij onlangs al 112 miljoen gulden extra aan het basisonderwijs heeft gegeven.

Duif is het hier echter niet mee eens: ''Het extra bedrag van 112 miljoen gulden was bestemd voor het voeren van goed personeelsbeleid en voor het opheffen van het onderwijzerstekort en niet voor de aanschaf van rekenboeken,'' zegt Duif. Hij is wel van mening dat Hermans de vraag om extra geld moet doorschuiven naar collega Zalm van financiën. ''Zalm, die zegt dat 'de euro van ons allemaal is', is verantwoordelijk voor de invoering van de euro. Hij geeft ook bedrijven compensatie in verband met de komst van de nieuwe geldeenheid, bijvoorbeeld voor de vervanging van muntautomaten,'' zegt Duif.

Het ministerie van Financiën voelt niet veel voor de suggestie van Duif. ''We hebben voor de scholen heel veel materiaal gemaakt in verband met de komst van de euro, ook rekenmateriaal voor de basisscholen. Voor een relatief klein bedrag kunnen ze dat aanschaffen,'' zegt voorlichter Jeroen Sprenger van het ministerie. ''Wat de nieuwe rekenboeken betreft: de scholen zullen die zelf moeten betalen. Ik hoorde minister Hermans zeggen dat ze daar het benodigde geld voor hebben.''

Duif vreest dat kinderen nog jaren met de gulden zullen moeten leren rekenen. Rekenen met euro's vereist een andere methode, omdat bijvoorbeeld het kwartje verdwijnt maar er wel een munt van 20 eurocent bestaat. Hij kent 'heel veel scholen die nog werken met verouderde atlassen waarin de grenzen van Joegoslavië en Duitsland niet kloppen'. ''Maar dat is minder ernstig. De onderwijzer kan kinderen de verschillen laten zoeken, daar leren ze van. Met rekenen gaat dat niet, het systeem verandert totaal na de komst van de euro.''

Voor dit bericht is ook gebruik gemaakt van de informatie op de site van Het Parool