FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 december 2023

Servië: demonstratie na fraude bij verkiezingen, oproerpolitie schiet met traangas

De oproerpolitie in Servië heeft zondag traangas afgevuurd om te voorkomen dat honderden aanhangers van de oppositie het gebouw van de gemeenteraad van de hoofdstad binnenkwamen uit protest tegen de volgens verkiezingswaarnemers wijdverspreide onregelmatigheden bij de algemene verkiezingen van afgelopen weekend.

De populistische president van Servië, Aleksandar Vucic, zei dat het een poging was om de regering omver te werpen, georkestreerd vanuit het buitenland. Hij zei dat er meer dan 35 mensen waren gearresteerd en dat er nog meer arrestaties zouden volgen.

"Dit was een poging tot gewelddadige overname van de staatsinstellingen van de Republiek Servië", zei Vucic tegen het regeringsgezinde Pink TV.

De populistische autoriteiten van het land hebben ontkend dat er met de verkiezingen is geknoeid en hebben de verkiezingen voor het parlement en de lokale ambten eerlijk genoemd.

Vucic zei zondag dat beweringen over onregelmatigheden bij het stemmen flagrante "leugens" waren van de politieke oppositie. Hij suggereerde dat de onrust vanuit het buitenland werd georkestreerd, maar gaf geen bewijs om die bewering te staven.

Terwijl het protest plaatsvond buiten het stadhuis van Belgrado, sprak hij de natie toe via de staatsmedia en noemde hij de demonstranten "schurken" die er niet in zouden slagen de staat te destabiliseren en zei: "Dit is geen revolutie". "Het zal ze niet lukken," vervolgde hij. "We doen ons best om met onze kalme en milde reactie geen demonstranten te kwetsen" die naar de manifestatie kwamen om vreedzaam te protesteren.

De demonstranten schreeuwden "Open de deur" en "Dieven", terwijl ze het gebouw bekogelden met eieren en stenen. Sommigen scandeerden "Vucic is Poetin", waarmee ze de Servische president vergeleken met de leider van Rusland.

Nebojsa Zelenovic, een van de leiders van de oppositiealliantie Servië tegen geweld, zei dat politieagenten het hele centrum van Belgrado uitkamden, inclusief de daken van gebouwen. In dit gebied bevinden zich het nationale parlement, het presidentiële hoofdkwartier en het stadsbestuur.

Uit de verkiezingsuitslag van 17 december bleek dat de Servische Progressieve Partij van Vucic zowel in het parlement als in de stad Belgrado had gewonnen.

Servië Tegen Geweld, de belangrijkste tegenstander van de partij, zei dat het beroofd was van een overwinning, vooral in Belgrado. "We gaan door met onze strijd," zei Zelenovic.

Een waarnemingsmissie bestaande uit vertegenwoordigers van internationale rechtenwaakhonden meldde meerdere onregelmatigheden, waaronder gevallen van gekochte stemmen en het vullen van stembussen. De waarnemers constateerden ook onrechtvaardige omstandigheden voor oppositiekandidaten door vooringenomenheid van de media, misbruik van publieke middelen en de dominantie van de president tijdens de campagne.

"De politie is overal, ook op de daken. Het is duidelijk dat ze (de) verkiezingsuitslag niet willen erkennen. We zullen doorgaan met onze strijd," zei Nebojsa Zelenovic, een van de leiders van de alliantie. De stemming heeft politieke spanningen veroorzaakt in Servië, een onrustige Balkan natie die streeft naar nauwe banden met Rusland, maar ook het lidmaatschap van de Europese Unie.

Servië tegen geweld zei donderdag in een brief aan EU-instellingen, ambtenaren en lidstaten dat het de uitslag van de verkiezingen niet zou erkennen. De alliantie riep de EU op hetzelfde te doen en een onderzoek in te stellen.

Zelenskyy in kersttoespraak: 'Het kwaad zal verliezen'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak zijn land zondag toe in een kerstboodschap en verzekerde zijn volk van de uiteindelijke nederlaag van Rusland in de oorlog.

In de videoboodschap staat Zelenskyy voor het kloostercomplex Pechersk Lavra in Kyiv en herinnert hij de Oekraïners eraan dat Kerstmis niet langer draait om diners of versieringen, maar om de mensen die uiteindelijk thuiskomen bij hun familie.

In 2023 viert Oekraïne voor het eerst Eerste Kerstdag op 25 december, in plaats van op 7 januari. De overstap komt nadat Zelenskyy een wetsvoorstel in het parlement ondertekende om "afstand te doen van het Russische culturele en religieuze erfgoed", waarmee de datum van de feestdag in Oekraïne officieel werd gewijzigd om het land te distantiëren van de aloude traditie van buurland Rusland.

"Stap voor stap, dag na dag, is de duisternis aan het verliezen en de duisternis zal uiteindelijk verliezen, het kwaad zal verliezen," zei Zelenskyy.

Chinese overheid waarschuwt voor schadelijke invloeden Westerse kersttradities

Kerstmis is op veel plaatsen in China zichtbaar, vooral als drijvende kracht achter de consumptie. De autoriteiten waarschuwen nu echter voor schadelijke invloeden door het overnemen van westerse kersttradities. Dit zou al beginnen met de versieringen in winkels.

In China belijdt slechts een minderheid van minder dan tien procent van de bevolking het christendom. Schattingen van het aantal gelovigen lopen uiteen van 40 tot meer dan 100 miljoen. Toch is Kerstmis op veel plaatsen in de Volksrepubliek zichtbaar, vooral in de grote steden - bijvoorbeeld in de vorm van versierde kerstbomen in winkelcentra. Voor de meeste mensen in het land wordt Kerstmis niet gekenmerkt door religie, maar wordt het tot nu toe vooral gezien als een economische factor die de consumptie bevordert.

De autoriteiten in China waarschuwen nu echter voor schadelijke buitenlandse invloeden als gevolg van het overnemen van westerse kersttradities. In de zuidwestelijke provincie Yunnan heeft een vastgoedbeheerbedrijf huurders in winkelcentra gevraagd geen kerstkaarten of cadeaus te verkopen. Daarnaast zouden winkeliers moeten afzien van kerstversieringen, omdat buitenlandse tradities niet klakkeloos moeten worden gevolgd.

In grote steden zoals Shanghai en Chongqing hebben veel winkelcentra grote kerstbomen versierd met lichtjes, klatergoud en cadeaudoosjes. Scholen in steden van Dongguan in het zuiden tot Harbin in het noordoosten nemen ook aanstoot aan deze praktijk. Leerlingen en ouders daar hebben opgeroepen om buitenlandse tradities niet zonder nadenken te volgen.

In de provincie Gansu in het noordwesten van China riep de lokale Communistische Jeugdvereniging haar leden op om 'De Slag om het Meer van Changjin' te vieren in plaats van de kersttradities. Dit is een film over de felle strijd tussen het Chinese Volksvrijwilligersleger en de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Koreaanse Oorlog.

Zorgen over buitenlandse invloeden
Officieel verbiedt de Chinese overheid het christendom of christelijke diensten niet. Alle toegestane religies staan echter onder staatstoezicht uit bezorgdheid over buitenlandse invloeden. De meest verbreide godsdiensten in het land zijn het boeddhisme en taoïsme. De regerende Communistische Partij is voorstander van atheïsme.

Wang Huning, een invloedrijk lid van het machtige permanente comité van het Politbureau, riep vorige week christelijke groeperingen op om hun geloofsovertuiging aan te passen aan de Chinese cultuur: "(We moeten) de leer en de regels interpreteren in overeenstemming met de vereisten van ontwikkeling en vooruitgang in het hedendaagse China, de socialistische kernwaarden en de voortreffelijke Chinese tradities en cultuur."

In China wordt het Lentefeest, dat aan het begin van het Chinese jaar wordt gevierd, beschouwd als het belangrijkste feest. De regering in Peking wil de bijbehorende tradities rond de viering van het nieuwe jaar op basis van de maankalender promoten als onderdeel van de Chinese cultuur in andere landen. Het Lentefeest moet samen met de hele wereld gevierd worden, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Iran ontkent betrokkenheid bij aanvallen op koopvaardijschepen

Iran heeft opnieuw de beschuldigingen van betrokkenheid bij aanvallen op koopvaardijschepen in de Rode Zee ontkend. 

"De beschuldigingen zijn ongegrond en slechts een rechtvaardiging voor de VS en Groot-Brittannië om de misdaden van Israël te blijven steunen", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran. Iran heeft altijd gepleit voor het veilige vervoer van koopvaardijschepen in internationale wateren.

Volgens de VS ondersteunt Iran de Houthi-rebellen in Jemen met drones, raketten en surveillancesystemen voor hun aanvallen. Zonder steun van Teheran zouden de rebellen moeite hebben met het effectief volgen van de routes van koopvaardijschepen en het uitvoeren van aanvallen, zei een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad.

Iran verleent ook financiële en militaire steun aan de terroristische organisatie Hamas, die Israël op 7 oktober aanviel.

TU Eindhoven haalt recordsnelheid bij versturen databestand

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een nieuw record gevestigd in het verzenden van een digitaal bestand. Nog nooit eerder is een bestand zo snel op zijn bestemming aangekomen.

Het pakket bereikte een ongelooflijke snelheid van 22,9 petabits per seconde. Om dit record te behalen, werkten de wetenschappers uit Eindhoven samen met collega's uit Japan en Italië.

Deze bereikte snelheid komt overeen met ongeveer 20 keer het totale wereldwijde internetverkeer per seconde en maar liefst 229 keer de maximale capaciteit van de huidige glasvezelkabels, aldus onderzoeker Chigo Okonkwo van de Technische Universiteit Eindhoven. Het oude record stond op ongeveer de helft, namelijk 10,66 petabits per seconde. Dat was in 2020 gehaald.

Egypte doet nieuw voorstel van 3 fases met mogelijk einde huidig offensief Israël

Diverse Israëlische en internationale media melden dat de Egyptische regering een voorstel heeft gedaan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het plan omvat de vrijlating van alle Israëlische gijzelaars en de uiteindelijke organisatie van democratische verkiezingen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Israëlische functionarissen hebben bevestigd dat Egypte een voorstel heeft gedaan, maar volgens The Jerusalem Post zijn bepaalde elementen van het plan voor de Israëlische regering onaanvaardbaar. Desalniettemin zou het initiatief kunnen leiden tot nieuwe onderhandelingen. The Times of Israel meldt daarnaast dat Israël het plan niet onmiddellijk heeft afgewezen.

Wateroverlast met kerst

Waar de verhalen en liederen je elk jaar weer laten dromen van een witte kerst, is de 2023e editie van kerstmis eerder een natte nachtmerrie.

De aanhoudende regen in ons land en ook stroomopwaarts bij onze rivieren zorgt voor veel nattigheid. Het rivierwater staat hoog en de grond is op veel plekken compleet verzadigd.

De sfeerbeelden zijn niet kerstkaartwaardig: een ondergelopen vakantiepark in Noord-Brabant, waterschappen zetten de waterbergingsgebieden open, en op verschillende plekken is te zien dat het water in de rivieren erg hoog staat. Ook komen op sociale media berichten voorbij van ondergelopen kelders.

Mocht je nog een kerstwandeling willen maken, dan hoef je de sneeuwlaarzen niet te gaan zoeken. Rubberlaarzen zijn een overweging waard. Het advies van ondergetekende: blijf lekker binnen en geniet van de kerst met een hapje en een drankje. En over een half jaar kunnen we dan weer fijn klagen dat het te droog is.

FOK! Wat een weer: kerst begint droog, later regen

winterbanner

Goede morgen!

Allereerst: om een reactie te geven over een special of jaaroverzictht; ik heb hier noch tijd, noch energie voor weten te vinden. Maar gelukkig was daar user Frutsel, die een heel mooi overzicht heeft gemaakt over wat er in 2023 speelde en waar dat speelde. Dit kan je allemaal hier teruglezen:

WKN Jaaroverzicht 2023

En voor het weer op dit moment in Nederland raadplegen wij het KNMI:

Vanochtend is het in de zuidelijke helft van het land bewolkt en regenachtig. In de noordelijke helft blijft het overwegend droog en schijnt mogelijk af en toe de zon. De wind waait in het zuiden uit het zuidwesten, elders uit het westen en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het in het noorden droog en schijnt de zon eerst af en toe. In het zuiden blijft het bewolkt en regenachtig. Het is met 9°C in het noorden tot 12°C in het zuiden wederom zeer zacht. De wind waait uit het zuidwesten en is in het noorden matig, maar neemt in het zuiden boven land toe naar vrij krachtig. Langs de kust waait het (vrij) krachtig en langs de zuidwestkust later hard, windkracht 5 tot 7.

Vanavond is het bewolkt en gaat het overal flink regenen. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig tot vrij krachtig en langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht regent het eerst op veel plaatsen. In de loop van de nacht wordt het van het westen uit overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C in het zuiden tot 7°C in het noordoosten. De zuidwestenwind draait geleidelijk naar west en is boven land matig tot vrij krachtig en langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Tot morgen!

                   

 Geen witte, maar natte kerst (Foto: Pixabay)
Geen witte, maar natte kerst (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Conservatief Italië woest over kindeke Jezus met twee moeders in kerststal

In het Italiaanse gehucht Capocastello di Mercogliano, nabij Napels, staan er in de jaarlijkse kerststal twee moeders bij het kindeke Jezus in plaats van de gebruikelijke Jozef en Maria.

De plaatselijke priester Vitaliano della Sala wilde laten zien dat er anno 2023 verschillende soorten gezinnen en families kunnen bestaan, naast het traditionele pappa en mamma gezin.

Maar daar denken conservatieve katholieken en politici in Italië geheel anders over, ze spreken van 'godslastering'. Daarnaast is het volgens hen ook tegen de leer van de kerk.

Inmiddels is er een petitie opgestart om de bisschop van Avellino in te laten grijpen, deze petitie is al meer dan 21.000 keer ondertekend.

Vrouw met dubbele baarmoeder bevalt van twee babies binnen 24 uur

Een vrouw in de VS met een zeldzame 'dubbele baarmoeder' is in de aanloop naar Kerstmis twee keer in twee dagen tijd bevallen. Kelsey Hatcher, uit Alabama, had een zwangerschap van 'één op een miljoen', waarbij ze dinsdagavond (19 december) beviel van Roxi Layla en de volgende ochtend (20 december) van Rebel Laken.

Beide baby's werden geboren in het Birmingham Hospital (Universiteit van Alabama), met één keizersnede, en de bevalling duurde in totaal meer dan 20 uur. De 32-jarige moeder keek er naar uit om thuis met haar gezin ‘te genieten van de feestdagen’. 

Hatcher wist vanaf haar zeventiende dat ze 'uterus didelphys' had, een zeldzame aangeboren aandoening waarvan wordt gedacht dat deze ongeveer 0,3 procent van de vrouwen treft. In dergelijke gevallen heeft elke baarmoeder slechts één eierstok en één eileider.

Random Pics van de Dag #1138

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.