De dood van de waarheid

Waar Rusland de wereld weer eens uitdaagt door zich heel groot te tonen aan de Oekraïense grens en China nog steeds grote infrastructurele projecten koopt in allerlei landen gaat het goed in Nederland wat betreft de hoeveelheid vaccinaties. Geruststellend toch? Terrassen mogen woensdag as. tot 18:00 uur bezoekers ontvangen waarna deze bij goed weer met tassen vol drank en vreten boven op elkaar gaan zitten in de parken.

Ze komen er maar niet uit, het OMT, de regering en verdere beleidsmakers. Ze krijgen het maar niet voor elkaar een voor iedereen logisch klinkend pakket samen te stellen, nu kan ik je wel melden dat dit bij Nederlanders ook nooit gaat lukken. Ze hebben altijd wat te ouwehoeren en ja, ook ondergetekende.

Maar toch even hè, toch nog even over de toeslagenaffaire die na de parlementaire enquête alleen maar erger lijkt te worden. Nu weer de informatie die de Tweede Kamer onthouden is. Pieter Omtzigt zit er nog steeds overspannen voor thuis. Hij was zo’n beetje de enige die niet loog. Die weigerde op de lange houten neus van Rutte te zitten. De vorming van een kabinet zal gaan lijken op wat ze in België hebben meegemaakt, ik voorspel het je. Het zal de partijen die ertoe doen niet gaan lukken het landsbelang te dienen. Nee alleen hun eigen politieke kleuren in hun altijd politieke vlaggen die fier in de koude noorderwind blijven wapperen.

Wie was er eerder? Was het de regering die de ambtenaren bij de belastingdienst zo onder druk zette om nu eindelijk de toeslagen fraudeurs eens aan te pakken? Of waren het gewoon overijverige ambtenaren die creatief met alle wetten zijn omgegaan inclusief hun eigen gedragscodes? Kabinet na kabinet hebben van de belastingdienst een doos van Pandora gemaakt. Wat je erin stopte kwam er altijd verminkt uit. We hebben het dan over nieuwe wetjes en nieuwe hebbeleukedingetjes die zo lekker in je bek lagen

De neoliberale kabinetten met Rutte die te veel eisten van de belastingdienst en er ook chronisch te weinig geld in stopten om hun eisen te kunnen laten slagen m.b.t. bijvoorbeeld hun IT systemen. Dit heeft een groepje ambtenaren van toeslagen, van hoog tot laag in de boom, creatief moeten maken om aan de doelstellingen van deze kabinetten te voldoen. En wat doet dit kabinet nu? De coalitie probeert de oppositie en met name de 'klokkenluiders' te laten zwijgen door ze een doolhof in te sturen en alle uitgangen te blokkeren. Een tsunami van leugens dondert over hun heen en maakt ze blind. De mentalist Rutte bespeelt geesten die een geschetste waarheid voorgehouden wordt…