FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 april 2021

Denemarken stuurt SyriŽrs weer terug, ook SyriŽrs in Nederland zijn ongerust

Onder de duizenden Syriërs in Noord-Nederland heerst extra stress, sinds Denemarken eerder deze maand besloot dat vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden. Volgens de Deense overheid zijn sommige delen van Syrië inmiddels veilig genoeg om naar terug te gaan. Zo meldt DvhN.

Zo'n 200 Syrische vluchtelingen in Denemarken hebben bericht gekregen dat hun verblijfsvergunning niet wordt verlengd en dat de vluchtelingen weer terug moeten naar Syrië. De Deense regering stelt dat Damascus en de regio's rondom Damascus veilig zijn om naar terug te keren en stelt dat ze de de Syrische vluchtelingen altijd hebben verteld dat de opvang in Denemarken van tijdelijke aard was.

Syrië en Denemarken hebben geen diplomatieke betrekkingen, dus als vluchtelingen weigeren om terug te keren naar Syrië, kunnen ze niet worden gedwongen. In plaats daarvan zullen ze naar deportatiecentra worden gestuurd, die volgens het Rode Kruis vergelijkbaar zijn met gevangenisen.

Denemarken stond voorheen bekend om zijn bereidheid om mensen in nood op te nemen, was het eerste land dat het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951 ondertekende.  De beleidswijziging is het resultaat van een links sociaal democratische regering, wiens immigratiebeleid lijkt op dat van een rechtse partij. Hoewel het aantal asielzoekers in Denemarken sterk is gedaald, liet premier Mette Frederiksen in januari dit jaar weten dat het haar streven is om "nul asielzoekers" te hebben.

Afgelopen woensdag hebben honderden vluchtelingen zich verzameld voor het Deense parlement om te protesteren tegen de uitwijzingsbevelen, samen met Deense vrienden, klasgenoten en collega's.

Door de situatie in Denemarken is er onder sommige Syriërs in ons land nu angst ontstaan dat Nederland tot dezelfde beslissing zal komen. Maar daar is vooralsnog geen sprake van.

"Een heel onverstandig besluit van Denemarken, volgens arabist Esmeralda van Boon, die voor de gemeente Groningen statushouders begeleidt. "Damascus is misschien relatief rustig nu, maar stuur je gevluchte Syriërs terug, dan teken je als land eigenlijk hun doodvonnis. Een deel zal direct worden opgepakt en in de gevangenis worden gezet. Wat daar gebeurt, dat wil je niet eens weten.”

Het is nu 10 jaar geleden dat demonstraties tegen het regime van president Assad uitmondden in een bloederige oorlog, die nog altijd voortduurt. Enkele duizenden Syriërs zijn de afgelopen jaren in Noord-Nederland beland. Hun arbeidsmoraal is hoog, zo blijkt uit onderzoek. Ze willen heel graag meedoen aan de Nederlandse maatschappij, maar een deel slaagt er nog niet in. Vooral de wat oudere Syriërs hebben soms moeite om volledig te integreren in ons land. Maar er zijn genoeg succesverhalen. Veel Syrische jongeren volgen een opleidingen of hebben inmiddels hun diploma al op zak. Een groot aantal van de vluchtelingen heeft de Nederlandse nationaliteit verworven of is op weg naar naturalisatie.

IC-teams sturen brandbrief aan minister De Jonge: 'We houden het niet vol'

IC-teams uit tien Brabantse ziekenhuizen hebben vandaag een brandbrief gestuurd aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens de intensivisten eist de fysieke en emotionele belasting van coronazorg momenteel zijn tol en is de kwaliteit van de zorg in gevaar.

Terwijl een groot deel van de Nederlandse bevolking al reikhalzend uitkijkt naar 28 april, wanneer er eindelijk weer wat 'normaals' mogelijk zou kunnen worden, maakt de zorg voor het aantal COVID-19 patienten de toestand in onze ziekenhuizen verre van normaal.

In een brandbrief aan minister De Jonge en Ernst Kuipers schrijven een groep Brabantse intensivisten dat de grens nu echt bereikt is en code zwart wel erg dichtbij komt.  Het nog verder opschalen van het aantal IC-bedden is volgens deze Brabantse ziekenhuizen  onhaalbaar. De IC-artsen voorspellen eerder een daling van het totaal aantal intensive care bedden vanwege het uitvallen van personeel." De fysieke en emotionele belasting voor onze teams (die volgens de IC-artsen ook steeds meer te maken krijgen met jonge patiënten) eist onvermijdelijk zijn tol. Teamleden hebben aangegeven dit niet veel langer vol te houden en overwegen te stoppen. Het personeelstekort zal verder toenemen, hetgeen de kwaliteit van onze IC-zorg in de (nabije) toekomst in gevaar brengt. De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze IC-capaciteit bereikt wordt. Maak deze boodschap duidelijk aan de mensen, onze toekomstige IC-patiënten. U moet zich samen met ons voorbereiden op de scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren. Scenario's waar wij in de zorg nu echt concreet rekening mee houden", aldus de brief die door elf IC-artsen is ondertekend. 

Tong's voetbalverhalen #108

Een voetballer is normaal gezien op zijn hoogtepunt tussen zijn 24ste en 30ste. Normaal is echter niet van toepassing op de Engelse rechtsbuiten Stanley Matthews. Geboren in 1915 werd hij opgeroepen om tijdens de tweede Wereldoorlog zijn land te dienen. Het weerhield hem er niet van één van de grootste voetballers ooit uit Engeland te worden. Als illustratie voor zijn status werd ie als enige speler geridderd terwijl ie nog betaald voetbal speelde.

Uitslag Sparta Rotterdam - VVV-Venlo

In de Eredivisie heeft Sparta vanavond een 2-0 zege behaald tegen VVV-Venlo. Voor de Limburgers betekende het hun elfde nederlaag op rij.

Zonder topscorer Giakoumakis was VVV duidelijk de mindere van Sparta. Het was aan keeper Kirschbaum te danken dat het nog lang 0-0 bleef. Vlak voor rust kon ook hij echter niet voorkomen dat Sparta op voorsprong kwam. Duarte scoorde met een schot dat door Dekker nog van richting werd veranderd.

Na rust  verdubbelde Smeets de score na een goede pass van Harroui. Het was daarna ook nog dicht bij de 3-0 maar Thy (lat) en Duarte (paal) slaagden er niet in te scoren. VVV kreeg pas vlak voor tijd zijn eerste grote kans, Donis schot echter slap in waardoor de eindstand 2-0 bleef.

Sparta Rotterdam

2 - 0

VVV-Venlo

 41' L.Duarte
 67' Smeets
   
 
 Gele kaart: Smeets, Beugelsdijk, (Sparta Rotterdam), Post, V.v.Crooy, A.Donis, Machach, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 2.000
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Beugelsdijk
Heylen (Auassar/78)
Meijers
Mijnans (D.Duarte/79)
Harroui
Smeets
L.Duarte (Kharchouch/73)
Engels (Emegha/78)
Thy
  Kirschbaum
Pachonik
Dekker
Da Graca
Guwara
Post
V.v.Crooy (Essanoussi/84)
C.Donis (A.Donis/63)
Roemer (Machach/46)
Arias
John (Hunte/ 63)

Uitslag PSV - FC Groningen

PSV heeft op een gedenkwaardige avond een benauwde zege op FC Groningen geboekt. Eran Zahavi hield de Eindhovenaren op koers voor de tweede plaats. Het werd 1-0.

De strijd om de begeerde tweede stek stond voor PSV zaterdag op de achtergrond. De wedstrijd tegen FC Groningen stond voor de Eindhovenaren in het teken van Willy van der Kuijlen. 's Middags was er in het Philips Stadion een uitvaartdienst geweest van Mister PSV, die maandag op 74-jarige leeftijd overleed.

PSV kwam na ruim een uur op voorsprong. Wel kreeg de club een zeer goedkoop gegeven penalty. Scheidsrechter Jeroen Manschot werd naar de monitor geroepen door de VAR. Wessel Dammers zou hands gemaakt hebben. Zahavi liet deze buitenkans niet onbenut en zette PSV vanaf de stip op 1-0.

Met de zege is concurrent AZ voorlopig op drie punten achterstand gezet. Ajax kan alleen maar officieus kampioen worden en zal nog even op de schaal moeten wachten. 

PSV

1 - 0

FC Groningen

 64' Zahavi(pen)    
 
 Gele kaart: Dumfries, (PSV), Te Wierik,Dammers, Da Cruz, (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 4000
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Viergever (Rosario/46)
Max
Götze (Ihattaren/83)
Sangaré
Boscagli
Gakpo (v.Ginkel/90 2)
Zahavi
Malen
  Padt
Te Wierik
Dammers
Itakura
Gudmundsson (Da Cruz/27)
El Hankouri (Abraham/88)
Matusiwa
El Messaoudi (Joosten/81)
D.v.Kaam
Suslov (Lundqvist/82)
Larsen

Uitslag sc Heerenveen - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft zojuist zijn derde zege in vier wedstrijden geboekt. De uitwedstrijd tegen Heerenveen werd met 0-2 gewonnen. Heerenveen moest het doen zonder het duo Joey Veerman en Henk Veerman. Beiden zijn positief getest op het coronavirus.

Na een half uur spelen kwam PEC op voorsprong door een schuiver van Clement. Na de 0-1 werd Heerenveen gevaarlijk. Schoten van Halilovic (via doelman Mous) en De Jong eindigden echter op de paal.

In de tweede helft zakten het spel van de Friezen echter weer weg. Het was Van Polen die de bezoekers op 0-2 zette. Het slotoffensief van Heerenveen stelde ook weinig voor: Invaller Hajal kreeg twee kopkansjes. 

sc Heerenveen

0 - 2

PEC Zwolle

     28' Clement
 68' v.Polen
 
 Gele kaart: De Jong, (sc Heerenveen), v.Polen, Paal, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus (Smit/ 77)
v.Hecke
Dresevic
Woudenberg (Kaib/ 67)
Schöne
De Jong
Kongolo (Hajal/67)
v.Bergen
Nygren (v.d.Heide/46)
Halilovic
  Mous
v.Polen
Kersten
Lam (Strieder/76)
Paal
Drost (Saymak/76)
Nakayama
Huiberts
Clement (Lagsir/80)
Tedic (Ghoochannejhad/76)
Manuel (v.Duinen/ 46)

De Vries wint ePrix Valencia na bizarre slotfase, Frijns 6e

Nyck de Vries heeft de eerste van twee Formule E-races op het circuit van Valencia gewonnen. De Nederlandse Mercedes-coureur won na een bizarre slotfase, waarin het energiepeil van veel van de auto's richting de nul ging.

De poleposition was oorspronkelijk voor Stoffel Vandoorne, maar zijn Mercedes-team had een blunder gemaakt met de banden: door een typefout kwam een serienummer niet overeen met hetgeen door was gegeven aan de FIA, waardoor de Belg achteraan moest starten.

De race begon zo op een nat Spaans circuit en achter de safety car met Antonio Felix da Costa op de pole en Maximilian Günther naast hem, Alex Lynn en Sebastien Buemi stonden op rij twee, Nyck de Vries vertrok als zevende en Robin Frijns als vijftiende.

De Vries kende een ijzersterke openingsronde en steeg naar plek vier, Buemi viel terug en werd ook nog eens van achteren geraakt door André Lotterer. De Zwitser bleef staan en daarmee werd de race gelijk geneutraliseerd, aangezien hij op een gevaarlijke plek stond.

Na een paar minuten kwam de safety car binnen en konden we weer door, waarna De Vries zich snel langs Lynn én Günther naar plek twee knokte. Voor de Duitser was het niet heel veel later zelfs helemaal klaar: hij gleed rechtdoor de grindbak in en tegen de banden aan.

Bij de herstart ging Alexander Sims met de Attack Mode - die hij achter de safety car grotendeels vergooide - langs Oliver Rowland naar plek vier, waarna hij ook Lynn pakte. Sergio Sette Camara reed na een duel met Mitch Evans met een kwartier te gaan de grindbak in: safety car, net op het moment dat De Vries de Attack Mode activeerde.

Met tien minuten te gaan kwam de safety car weer binnen, met Da Costa en De Vries voorop en Frijns door al het gedoe inmiddels op de achtste plek. De Limburger schoof zelfs nog verder door: Pascal Wehrlein en Norman Nato lagen met elkaar in de clinch, waar Frijns van profiteerde met een dubbele inhaalactie, gevolgd door een succesvolle actie op Lynn.

Lotterer was de volgende die de grindbak van dichtbij ging bekijken, met weer een safety car-situatie als gevolg. Da Costa en De Vries reden bij de herstart op kop, Sims, Rowland, Frijns en diens teamgenoot Nick Cassidy completeerden de voorlopige top-6.

De laatste twee ronden werden een knotsgekke aangelegenheid, want door de safety car-situaties - waarbij de beschikbare energie terug wordt geschroefd - zat bijna het hele veld in de problemen. De Vries was bijna de enige die er nog prima bij zat en doodsimpel pakte hij dan ook de leiding én kwam hij als eerste over de finish.

Achter De Vries zat Rowland dicht in de buurt, maar hij stond op 0,0 procent energie. Sims finishte als derde, nota bene voor de helemaal naar voren geschoven Nico Müller, maar die twee eindigden net als nummer vijf Vandoorne - ook hij was helemaal naar voren gereden - op nul komma nul procent, met Cassidy (6e) op 0,1 procent, net als René Rast (7e), terwijl Frijns (8e) ook op nul stond.

De finishvolgorde zou duidelijk niet de uitslag worden, en al snel werd bekend dat Rowland en Sims in elk geval uit de uitslag werden gehaald. Zo konden De Vries, Müller en Vandoorne het podium betreden, waarbij de laatste twee zelfs nog het grind in zijn geweest. Frijns werd als zesde geklasseerd, slechts twaalf coureurs werden uiteindelijk in de uitslag gezet, een aantal van hen met grote moeite.

COVID-19: 8123 nieuwe besmettingen en 22 doden, totaal 1.453.124 en 17.038

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8123 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.453.124 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 273 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1698 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 49 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 816 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 22 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.038 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: fietsen gevaarlijk voor wandelaar

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je de Nijmeegse vierdaagse uitloopt wil je daarna nooit meer of je bent verslaafd voor altijd zeggen vele deelnemers. Wist je dat de recordloper Bert van der Lans met 71 uitgelopen vierdaagsen recordhouder is bij het grootste wandelevenement van de wereld? In 2019 was Van der Lans bezig aan zijn 72e editie maar hij moest de strijd op dag twee staken nadat hij aan een valpartij met de fiets een gebroken sleutelbeen overhield. De wandelaar was onderuit gegaan toen hij na de finish van de eerste dag naar zijn huis fietste.

Ook dit jaar zal er, net als vorig jaar, door de COVID-pandemie geen Nijmeegse Vierdaagse plaatsvinden. Van der Lans zag ook een positieve kant aan de afgelasting. "Om met Cruijff te spreken: elk nadeel heb se voordeel. Dat betekent dat mijn record nog een jaartje blijft staan", aldus de wandelaar tegen Omroep Gelderland.

Taihuttu wil kritiek op film 'De Oost' uit de lucht

De regisseur van de controversiële film De Oost, Jim Taihuttu, is het spuugzat dat zijn nieuwste film wordt overschaduwd door kritiek. Via zijn platenlabel Barong Family blijkt hij te hebben geprobeerd om een kritisch item van Federatie Indische Nederlanders (FIN) uit de lucht te halen.

Het gaat om een journalistieke productie uit januari 2021, waarin de Indonesische financiële betrokkenheid bij de film wordt blootgelegd en dat onder andere is gepubliceerd op Youtube. Daaruit volgt dat zeker drie in Jakarta gevestigde bedrijven de “anti-Nederlandse propagandafilm” mede hebben gefinancierd. Het gaat om Ideosource Entertainment, BASE Entertainment en Kaninga Pictures, waarbij de Indonesische durfkapitalist Andi Boediman een sleutelrol speelt als beheerder van een filmfonds dat kapitaal werft voor de productie van films met een Indonesisch perspectief. Alhoewel de Nederlandse producent de onthullingen heeft bevestigd, moest van Barong Family het item dus toch worden verwijderd. Vandaag werd bekend dat Youtube niet meegaat in de wensen van het platenlabel. Daarmee blijft de journalistieke productie gewoon beschikbaar.

Het nieuws is pikant, omdat het een poging lijkt de vrijheid van meningsuiting in aanloop naar de première van de film te beperken. Sinds de producent vorig jaar een eerste opzienbarende trailer publiceerde, is de film over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949) onderwerp van een hevig maatschappelijk debat. Dat komt onder andere doordat in de trailer Nederlandse militairen zijn afgebeeld in zwarte uniformen, KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor draagt en gebruik wordt gemaakt van een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland en zorgden voor woedende reacties onder Indië-veteranen, Indische Nederlanders en Molukkers. Tegenover EenVandaag liet de producent weten de ophef “voorbarig” te vinden. De film zou zogenaamd “een multiperspectieve benadering op de koloniale geschiedenis” vormen.

De vraag is echter hoe houdbaar die stelling is. Nadat FIN onthulde dat de film mede is gefinancierd vanuit Indonesië, bleek later zelfs dat de Indonesische overheid nauw betrokken is bij een van die investeerders. Of Indonesië ook invloed heeft uitgeoefend op de inhoud van de film is onbekend, maar het is onwaarschijnlijk dat vanuit Indonesië een film wordt gefinancierd, die kritisch staat ten aanzien van de Indonesische geschiedenis. Uit een tweede trailer blijkt dat ook. Daarin wordt – in strijd met historische feiten – onder andere gesteld dat Nederland militairen naar Nederlands-Indië zijn gestuurd “om de Indonesische vrijheidsstrijd neer te slaan”, terwijl zij in werkelijkheid vooral zijn gestuurd om een eind te maken aan de Bersiap. “Dat de makers nu ook pogen kritische geluiden in Nederland de kiem in te smoren is zeer verontrustend” aldus FIN-voorzitter Hans Moll.

Man gaat door het lint en bijt agent in zijn hand

Bij de aanhouding van een persoon met een lokaalverbod, ging de verdachte vrijdagavond volledig door het lint. Daarbij beet hij onder meer een politieman in zijn hand.

Rond 20.00 uur werd de politie geroepen naar het AZC aan de Kivitsblekweg in Oisterwijk. Daar was namelijk een persoon aanwezig waarvan bekend was dat hij een lokatieverbod had voor dat centrum. Toen agenten hem sommeerde om te vertrekken ging de man volledig door het lint. Tijdens de schermutseling die daarop ontstond werd een van de agenten fors in zijn hand gebeten. De verdachte (21) werd uiteindelijk onder controle gebracht en aangehouden.

WK snooker: O'Sullivan verrassend uitgeschakeld door McGill

Titelverdediger Ronnie O'Sullivan is verrassend uitgeschakeld op het WK snooker. De zesvoudige wereldkampioen ging in de achtste finales onderuit tegen Anthony McGill. De Schot won de wedstrijd met 13-12 van O'Sullivan.

Ronnie O'Sullivan was donderdag nog goed begonnen aan zijn partij tegen Anthony McGill. De zesvoudige wereldkampioen kwam op een 4-1 voorsprong. Daarna kwam de Schot terug en na de eerste sessie stond het 4-4 voor McGill, die vorig jaar na een schitterende wedstrijd in de halve finales werd uitgeschakeld door Kyren Wilson.

In de tweede sessie die vrijdagochtend op het programma stond won McGill liefst zes van de acht frames en begon de avondsessie met een 10-6 voorsprong. O'Sullivan stond voor een lastige opdracht, maar de 'The Rocket' deed zijn bijnaam eer aan en na vier frames in de avondsessie stond het alweer gelijk.

O'Sullivan won vervolgens ook het vijfde frame van de avondsessie en hij leek op weg naar de zege, alleen McGill trok de stand weer gelijk met een break van 87. In het volgende frame pakte O'Sullivan weer de winst en kwam op 12-11 en leek dicht bij de zege te staan, maar dat was buiten McGill gerekend. De Schot maakte een break van 136, waardoor een allesbeslissend 25ste frame nodig was om de wedstrijd te beslissen.

O'Sullivan kreeg in de decider de eerste punten op het bord en zou uiteindelijk tot een break van 42 komen. Daarna was het de beurt aan McGill, en de Schot maakte geen fout en zou afsluiten met een break van 85, waardoor hij in de kwartfinale staat van het WK Snooker. O'Sullivan moet nog even wachten om het record van Stephen Hendry met zeven wereldtitels te evenaren.

 

Random Pics van de Dag #292

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Navalny stopt met hongerstaking op advies van zijn artsen

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gisteren besloten om te stoppen met zijn hongerstaking. Zijn artsen hadden hem onlangs dringend aangeraden om weer te gaan eten, omdat ze vreesden dat hij het anders niet zou overleven.

De criticus van het Kremlin is al 15 kilo afgevallen. Via Instagram laat Navalny weten dat het herstel na zijn hongerstaking nog weken zal gaan duren en dat hij verwacht dat het zwaarder wordt dan de hongerstaking zelf. "Wens me succes", schrijft hij. Om daarna zijn dank uit te spreken aan iedereen die hem steunt.

Afgelopen maandag werd bekend dat hij was overgebracht naar een gevangenisziekenhuis, in een andere strafkolonie. Gisteren werd duidelijk dat hij naar een gewoon ziekenhuis is gebracht, in de plaats Vladimir. Dit had hij te danken aan de grootscheepse protesten in Rusland afgelopen week. Daarbij werden door het hele land heen zo'n 1500 mensen opgepakt volgens een Russische mensenrechtenorganisatie.

Zie ook: Alexej Navalny is stervende: artsen worden weggestuurd, VS waarschuwt Rusland

Is een malariavaccin in zicht?

Elk jaar krijgen miljoenen mensen over de hele wereld malaria. Honderdduizenden sterven hieraan, voornamelijk kinderen. De WHO wil de ziekte de komende vijf jaar in vijf landen laten uitroeien. Behaalde successen in een onderzoek voor een vaccin tegen malaria in het Verenigd Koninkrjk zou een grote stap in de goede richting kunnen zijn.

In de strijd tegen malaria melden onderzoekers belangrijke bevindingen. In een klinische studie toonde een door het Jenner Institute aan de Universiteit van Oxford ontwikkeld potentieel malariavaccin een effectiviteit van 77 procent, aldus de wetenschappers. Voor de studie werden in 2019 in totaal 450 kleine kinderen in Burkina Faso gevaccineerd met het vaccin en daarna gedurende een jaar geobserveerd.

Volgens de vrijgegeven informatie werden bij de gevaccineerden geen ernstige bijwerkingen gevonden. Het vaccin, genaamd R21 / Matrix-M, is de eerste kandidaat tegen malaria die de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tegen 2030 een vaccin met 75 procent effectiviteit te ontwikkelen, al heeft overtroffen. In samenwerking met het Indian Serum Institute en het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novavax moet nu een bredere studie met 4.800 kinderen in vier Afrikaanse landen verdere informatie opleveren.

De directeur van het Jenner Instituut, Adrian Hill, sprak van een "geweldige dag" in de strijd tegen malaria. "Ik denk dat de kans groot is dat we een doorbraak zullen maken", zei hij tegen persbureau PA. Premier Boris Johnson omschreef het resultaat als een "baanbrekend succes". "Malaria doodt elk jaar honderdduizenden kinderen. Een effectief vaccin opent de mogelijkheid om een einde te maken aan deze wereldwijde tragedie", twitterde hij.

De WHO heeft een initiatief aangekondigd voor Wereldmalariadag aanstaande zondag, waaraan 25 landen meedoen, om te bereiken malariavrij te zijn in 2025. Dit zijn onder meer Guatemala, Honduras, Noord-Korea en Thailand. De organisatie schat dat jaarlijks bijna 230 miljoen mensen ziek worden van de door muggen overgedragen ziekte. In 2019 stierven meer dan 400.000 mensen eraan, waarvan tweederde kinderen jonger dan vijf jaar. Afrika wordt bijzonder zwaar getroffen met meer dan 90 procent van de malariadoden.

Bedrijven die schijnbaar lak aan de regels hebben

Sommige bedrijven lijken voortdurend lak te hebben aan de regels voor veilig en gezond werken. Neem nu eens twee bedrijven uit de asbestsector. Op papier nette bedrijven, die je zo zou inhuren. Alleen weet je niet altijd hoe in de praktijk werken. Daarover gaat dit verhaal.

Ieder asbestbedrijf weet dat als het asbest verwijdert, maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat werknemers blootgesteld worden aan asbestvezels. Asbest vervliegt of verdwijnt niet. Vezels die eenmaal zijn vrijgekomen en niet zijn opgeruimd vormen een blijvend gevaar voor personen. Gelet op de gevolgen die de blootstelling aan asbestvezels met zich mee brengt, is vrijwel iedere overtreding in verband met asbest ernstig. En een werkgever wil toch niet zijn werknemers in gevaar brengen als het om zijn gezondheid gaat.

Een bedrijf uit Ede
Een asbestverwijderingsbedrijf uit Ede is onlangs voor twee maanden door de Inspectie stilgelegd. Twee maanden lang geen asbestwerkzaamheden verrichten. Dat was echter niet de eerste keer. Het bedrijf was al eerder een maand stilgelegd vanwege het veelvuldig begaan van dezelfde overtredingen. Het bedrijf ging kort na die eerste stillegging weer in de fout bij het verwijderen van asbest. Terwijl die na de eerste stillegging had beloofd dat ‘het nooit meer voor zou komen’.

Het kan nog slechter
Een ander asbestbedrijf, gevestigd nabij Drachten, maakt het ook bont. De ene keer krijgt het bedrijf een boete voor het niet goed saneren van asbest. Een andere keer een hoge boete vanwege een ernstig ongeval dat ook nog wordt verzwegen. En binnenkort vermoedelijk een boete vanwege onveilig gebruik van een verreiker.

Wat deed dit bedrijf verkeerd? We gaan terug naar oktober 2018. Een asbestinspecteur stelt vast dat door de werknemers van het asbestbedrijf bij een werk in de stad Groningen met medeweten van de leidinggevende geen adembescherming werd gedragen. Hierdoor konden zij worden blootgesteld aan asbeststof, waardoor ernstig gevaar voor de gezondheid van zijn werknemers ontstond. Een boete van € 2.700,- volgde.

In datzelfde jaar, maar dan een paar maanden eerder in juli, werkt het bedrijf in een dorp in de gemeente Smallingerland. Daar werd gewerkt aan een dak waar deels golfplaten met asbest lagen. Een werknemer valt tijdens de werkzaamheden door het dak en moet naar het ziekenhuis. Triest en heel naar voor het slachtoffer. Maar eigenlijk nog triester is dat het bedrijf het ongeval niet meldt bij de Inspectie.

Kan het nog triester? Ja, want een inspecteur hoort in oktober van dat jaar van het ongeval. En als hij dan later met het slachtoffer in gesprek gaat, verklaart hij dat hij van een trapje zou zijn gevallen, en dat het niet op werk was gebeurd! Vreemd. Reden voor de inspecteur om meer onderzoek te doen. En terecht. Want als we dan later met de moeder van het slachtoffer praten, komt de aap uit de mouw.

Volgens haar heeft het bedrijf het slachtoffer, zijn broer die daar ook werkte en andere werknemers onder druk gezet om te liegen over het ongeval. Een nieuw gesprek met het slachtoffer volgt nadat hij en zijn broer bij een ander bedrijf zijn gaan werken en nu is hij wel bereid om het echte ongevalsverhaal te vertellen. Het niet melden van het ongeval en het feit dat er geen maatregelen waren getroffen om bij het werk valgevaar te voorkomen, leverde het bedrijf een boete op van totaal € 10.800,-.

En als je dan denkt dat het bedrijf van deze fouten geleerd heeft, heb je het mis. Tijdens een inspectie in Nieuwehorne constateerde een inspecteur recent dat ze een verreiker onveilig gebruikten, door de gebruiksaanwijzing niet te volgen en daardoor essentiële veiligheidsvoorzieningen te overbruggen. Hiervoor is inmiddels een boeterapport opgemaakt.

Extra Europees geld voor Nederland om COVID-19-crisis te bestrijden

Nederland krijgt dit jaar ruim € 220 miljoen van de Europese Unie voor de ondersteuning van kwetsbare werkzoekenden en werkenden tijdens en na de Covid-19 pandemie. Het geld is onderdeel van een omvangrijk herstelpakket van de EU. Arbeidsmarktregio's kunnen vanaf maandag 26 april 2021 subsidieaanvragen indienen voor projecten gericht op de begeleiding naar werk, opleiding en bij-en omscholing. Later dit jaar kunnen ook andere partijen, zoals sectorfondsen en de sociale partners, aanvragen indienen.

Vanwege de coronacrisis heeft de Europese Commissie een herstelpakket ter beschikking gesteld aan de EU-landen, waaronder het instrument REACT-EU. Dit voorziet in aanvullend budget voor het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Hiervan wordt € 220 miljoen toegevoegd aan het lopende, nationale ESF-programma.

Omscholing
De 35 arbeidsmarktregio’s kunnen een beroep doen op het Europese geld, onder andere om kwetsbare werkzoekenden en werkenden om te scholen van sectoren waar weinig werk is naar sectoren met goede baankansen. Het wordt ook ingezet om leerlingen in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs te begeleiden naar een plek op de arbeidsmarkt.

Sociaal pakket
De middelen vormen een aanvulling op het bestaande steun- en herstelpakket van het kabinet, zoals de NOW-subsidie voor werkgevers en de Tozo- en de TONK-regeling, en het aanvullend sociaal pakket dat gericht is op ondersteuning naar (nieuw) werk, bij- en omscholing en het voorkomen van jeugdwerkloosheid. Voor het sociaal pakket heeft het kabinet vorig jaar € 1,4 miljard uitgetrokken.

Samen met de transportsector georganiseerde criminaliteit tegengaan

Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid.

Om dit tegen te gaan was er afgelopen week opnieuw speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.

Preventie
Vanuit de samenwerking tussen overheid en ondernemers wordt er alles aan gedaan om de criminaliteit uit de branche te weren. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Chauffeurs en ondernemers aanspreken en awareness creëren. Zij kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces, duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten en douaniers op verschillende plaatsen met chauffeurs over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Chauffeurs kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.

Douanier Tjerry Kreukniet: "Wij informeren tijdens deze actie week actief de transportsector over hoe ze verdachte zendingen kunnen herkennen en hoe ze onze meldkamer en die van onze partners kunnen bereiken. Met onze kennis en controlemiddelen kunnen wij vervolgens deze goederen controleren om zo smokkel van bijvoorbeeld sigaretten en verdovende middelen te ontdekken. Gezamenlijk leveren wij op deze manier een actieve bijdrage aan het voorkomen van ondermijning in de transportsector."

Resultaten
Gedurende de afgelopen week werden in de regio Zeeland West-Brabant in teams door medewerkers van de verschillende partners transportbedrijven bezocht en transportcontroles uitgevoerd met de volgende resultaten:

- Ruim 40 bedrijven in de regio Zeeland West-Brabant werden bezocht.
- 90 liter koffie werd geschonken tijdens gesprekken, 150 mokken, waterflessen en flyers werden uitgedeeld aan chauffeurs en ondernemers.
- Zo’n 50 containers zijn door de Douane gescand.
- Een vrachtwagen en een Maserati werden in beslag genomen. Hiernaast werden nog eens zes personenauto’s in beslag genomen waarvan twee gestolen en twee met daarin verborgen ruimtes.
- 20.000 euro werd in beslag genomen.
- 6 stafrechtelijke doorzoekingen zijn gedaan.
- 5 aanhoudingen werden verricht vanwege witwassen, wapens en munitie en verdovende middelen.
- 2 vuurwapens werden in beslag genomen waaronder een jachgeweer en 41x munitie.
- 2 keer werd door de Douane accijnsfraude onderzoek gedaan.
- Nader fiscaal onderzoek bij vier bedrijven door de Belastingdienst.
- Er werden diverse vormen van fraude geconstateerd, zoals acht niet kloppende/niet aanwezige NIWO vergunningen (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie).
- Hennepkwekerij met 2000 planten in verborgen ruimte bij transportbedrijf. De gemeente is voornemens het pand te sluiten en de Belastingdienst beoordeelt de fiscale gevolgen.
- Ook zijn er, voorafgaand aan de actieweek, drie drugstransporten vanuit deze samenwerking onderkend in totaal en 540 kilogram cocaïne en 25 kilogram heroïne in beslag genomen.

 Controle transportsector
Controle transportsector door verschillende overheidsorganisaties

Kamerleden bedrogen met deepfake-imitatie van naaste medewerker Navalny

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer heeft deze week een digitaal gesprek gevoerd met iemand die zich voordeed als Leonid Volkov, een directe medewerker van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamer na een bericht van de Volkskrant. Meer hierover in de Gelderlander.

De Kamerleden spraken met een zogenoemde deepfake-imitatie. Dat is een techniek waarmee levensechte nepvideo’s gemaakt kunnen worden door het gelaat van iemand anders in bewegende beelden te monteren. 

Meer dan een miljoen mensen op de vlucht in Tigray Ethiopie

Volgens de Verenigde Naties zijn er meer dan een miljoen mensen op de vlucht in het Ethiopische conflictgebied Tigray.

Nog eens 60.000 inwoners van het gebied zijn vanwege het geweld naar twee andere regio's van Ethiopië gevlucht, volgens de Internationale Organisatie voor Migratie IOM in Genève. Het werkelijke aantal zou echter nog veel hoger kunnen zijn, aangezien men alleen zicht heeft op die gebieden van Tigray die toegankelijk zijn.

De VN-Veiligheidsraad had eerder al zijn diepe bezorgdheid over de situatie uitgesproken. Begin november begonnen de Ethiopische regeringstroepen een offensief tegen het afgescheiden People's Liberation Front TPLF, dat de leiding heeft in Tigray. In de loop van het conflict raakten er ook soldaten uit het naburige Eritrea bij betrokken, zij worden  beschuldigd van moord op de burgerbevolking en seksueel geweld tegen vrouwen in Tigray.

TunesiŽr doodt Franse politiemedewerkster: terreuronderzoek wegens 'allahu akbar'

Een Franse politiemedewerkster is vanmiddag doodgestoken in de hal van een politiebureau in Rambouillet, net buiten Parijs. Na zijn gruwelijke daad werd de dader doodgeschoten door een agent. Inmiddels is een terroristisch onderzoek gestart. De dader, een 36-jarige Tunesiër, zou de plek van de aanval van tevoren hebben verkend. Meer hierover in de Gelderlander.

De vrouw (49) kwam net terug van haar lunch toen ze  rond 14.20 uur in de hal van het politiebureau met een mes werd neergestoken, ze werd hierbij twee keer in haar keel geraakt.

De dader, Jamel G., zou volgens Franse media de Tunesische nationaliteit hebben. Hij kwam in 2009 in Frankrijk aan en verblijft er legaal, hij heeft geen strafblad. 

Rond 17.00 uur werd bekend dat er een terroristisch onderzoek is gestart naar de moord op de vrouw, vooral omdat de man tijdens zijn daad  ‘Allahu akbar’ zou hebben geroepen. Ook zou de Tunesiër de plek van de aanval van tevoren zou hebben verkend. Er is inmiddels een huiszoeking gedaan, bij bekenden van de dader en drie mensen uit zijn omgeving zijn meegenomen voor verhoor.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.