Liberale lulligheid

Liberale lulligheid

Ik kan mij kapot ergeren aan deze Minister-President die zich vaak gedraagt als een schoolmeester met een ochtendhumeur. Dan schreeuwt hij: “Bek houden! Rot op man!” Nederlanders moet je niet met een grote bek benaderen, dat werkt averechts. Je moet ze ook niet op ‘eigen verantwoordelijkheid’ aanspreken, want daar is het grootste deel ook niet ontvankelijk voor. ‘Me reet!’ ‘Krijg ff de tering.’ ‘Lock wat?’ Henk en Ingrid drinken bier, versieren elkaars mannen en vrouwen en slaan doctoren, politieagenten, buschauffeurs, treinconducteurs en boa’s. En dan is er die diepgaande liberale lulligheid: “Ik wilde het volk op zijn eigen verantwoordelijk aanspreken”, mompelt onze MP die het liefst zo gewoon doet dat het bijna altijd ongewoon lijkt. Een MP die met zijn spijkerbroekie en fiets naar zijn werk gaat. Een jongen die het volk begrijpt, zou je kunnen denken. Hij staat feitelijk verder van het volk af dan wie dan ook in deze regering.

Het liberalisme staat voor ‘participatiesamenleving, zelfredzaamheid, dus een vergaande eigenverantwoording’. En daar zijn de keiharde liberalen de grote mindfuckers. Ze weten best dat het IQ van de overgrote meerderheid van de Nederlanders te laag is om een simpel formulier in te vullen. Participatie is een begrip dat niet begrepen is en nooit zal worden. Dus hoe kun je er nu wel vanuit gaan dat de overgrote meerderheid jou zal begrijpen, Mark? Je bent een fantast, een Don Quichot die zijn doelen in een onzichtbare horizon plaatst en daarmee ons constant voorliegt. Die fantast die zijn eigen verschoning telkens weer onderpist. Denk aan de talloze beloftes die je nooit kunt waarmaken omdat het harde ‘rechts’ je iedere keer weer ‘links’ inhaalt, het is je watermerk geworden.
Dezelfde ‘participatie-houding’ zie je nu ook bij de bestrijding van corona.

Corona krijg je alleen onder controle door te zeggen wat wij ‘moeten’ doen niet door wat wij kunnen doen. Niet een dringend advies maar een lange lat op je rug als je denkt dat je ons verzorgend personeel kunt vermoorden met je feestgebral.