Vooruit dan ... Pieten.

Godver. Ik dacht het te kunnen vermijden, maar het is me niet gelukt. De Pietendiscussie. De ene kant brult dat traditie niet zomaar mag veranderen, de andere dat die traditie stiekem wel behoorlijk racistisch is. Oh ja, en het is een kinderfeest. Dat roepen beide groepen alsof het het belangrijkste argument is, maar komt daarna in geen enkele argumentatie meer voor. Maar wat zijn dan wel de argumenten? Laten we eens kijken.

Een veelgebruikt argument wat ik niet geloof, is dat het mensen gaat om traditie. We geven volgens mij collectief geen ruk om traditie. Waar we wel wat om geven, is ons gedwongen moeten aanpassen. Als Sint Maarten volgend jaar per abuis compleet vergeten wordt denk ik dat er geen haan naar kraait. Maar, als feministen zouden opperen dat Sint Maarten seksistisch is, en dus Sint Maart(j)e(n) te worden, wil ik er een wedje op leggen dat het land weer volledig los zou gaan. Het gaat helemaal niet om het eventueel veranderen van een traditie, het gaat erom dat mensen het gevoel hebben dat zeikerds niet hun zin mogen krijgen.

Want mijns inziens is dat de enige échte reden Zwarte Pieten zwart te willen houden: je wilt niet zwichten voor dat stelletjes eikels die er een hobby van hebben gemaakt om altijd maar gekwetst te zijn. En dat snap ik. Ik vind het ook behoorlijk irritant als mensen niet beseffen dat de vrijheidsuiting van de één wel eens kwetsend voor de ander kan zijn, en dat dat gewoon bij een vrije maatschappij hoort.

Punt is alleen, dat het echt niet alleen zeikerds zijn die moeite hebben met Zwarte Piet. Ik geloof oprecht dat de huidige viering van Sinterklaas met Zwarte Pieten niet racistisch bedoeld is. Maar als je ooit aan een niet-Nederlander hebt proberen uit te leggen wat het Sinterklaasfeest is, dan weet je in hoeveel bochten je je moet wringen om het niet toch mega-racistisch te laten overkomen. Dat mensen dat ook als zodanig kunnen ervaren is echt niet uit de lucht gegrepen. En het is dan toch ook zeker hun vrijheid om dat ongenoegen te uiten, en om te vragen om verandering. En laten we eerlijk zijn, zwart, blauw, geel; het maakt de kinderen geen zak uit. Helemaal niets. Voor hen is Piet gewoon een leuke clown die snoep uitdeelt, en is de kleur en/of aanwezigheid van schmink totaal onbelangrijk.

Gezien een rustig debat niet meer tot de opties lijkt te behoren, heb ik hier de oplossing. We schaffen Zwarte Piet af. Maar, we voeren er weer een stompzinnig oer-Hollands iets voor in. Klompendansen ofzo. Of Fierljeppen. Elke keer als iets wat om politiek correcte redenen eigenlijk niet meer van deze tijd is wordt afgeschaft, zetten we een stukje oudbollige Hollandsheid ervoor terug. De naam van negerzoenen aangepast? Prima, maar dan komt 'Woensdag Gehaktdag' wel weer op de agenda. En als Sushi verdwijnt vanwege cultural appropriation, kan je altijd weer gaan koekhappen. Blijft het aantal Hollandse tradities mooi gelijk, want dat is waar het om gaat, toch?

Dit item is geschreven door Maarten van schrijverscollectief Kaf.