Liefde, relaties en verboden vruchten …

Op vreemdgaan heerst een taboe. In een relatie hoort men monogaam te zijn, trouw te zijn aan de partner. Ik vraag me serieus af of monogamie wel zo natuurlijk is. In de natuur is namelijk vrijwel geen enkele diersoort echt monogaam. Ze hebben last van voortplantingsdrang: zolang ze het nageslacht veilig kunnen stellen fokken ze er op los alsof het een lieve lust is over het algemeen.

Ook op andere vlakken in de natuur zie je dat monogamie zeldzaam is. Neem nou bijvoorbeeld bijen: Ze vliegen van bloem naar bloem om nectar te verzamelen en dat thuis op te potten om er honing van te maken. Het zal die bij geen moer interesseren waar hij z’n nectar vandaan haalt, als hij het thuis maar kwijt kan om het te verwerken.

Bijen hebben een huis waar ze altijd naar terugkeren na het gedane werk. Zo zou de mens ook moeten zijn. Lekker genieten van het leven ongeacht waar het te halen valt.  Zolang je maar naar je huis terug keert in de wetenschap dat je daar altijd terecht kunt en liefdevol verwelkomd wordt, ook al ben je bij een andere bloem op bezoek geweest.