Kwaliteit Game Boy Advance genegeerd na Nintendo DS

Veel mensen zien Nintendo DS als het walhalla voor RPG-titels. Vele klassiekers als Chrono Trigger, maar ook originele titels als The World Ends With You verschenen voor het systeem. Nintendo DS kreeg dusdanig veel titels in het RPG-genre dat het ook niet gek is dat deze gedachte is ontstaan. Hierdoor is de pracht van de Game Boy Advance uit het oog verloren, zonde.

Ondergetekende is de eerste die een paar dingen toegeeft. Als eerste, Nintendo DS is inderdaad een geweldig systeem geweest voor RPG-titels (ook in het algemeen trouwens). Ten tweede: de Game Boy Advance had ports. Erg veel ports. Mario, Donkey Kong Country, Final Fantasy, Zelda en ga zo maar door. Veel titels van de Super Nintendo kwamen uit voor het systeem en die waren niet altijd van goede kwaliteit (zie Roys column). Er kwamen zelfs zoveel ports dat het soms lastig was om de nieuwe games te vinden. Maar als je een originele GBA-titel beet had, was je ook meteen intens gelukkig.

Onlangs kwamen er GBA-titels uit voor de Wii U Virtual Console. Ik kreeg zelf de kans om met een drietal titels aan de slag te gaan: Metroid Fusion, Mario & Luigi: Superstar Saga en Golden Sun. Kijkend naar het thema van deze column zal ik me uiteraard focussen op de laatste twee. Het feit is dat de Game Boy Advance de basis was voor een aantal mooie series, wellicht zelfs mooiere series dan zijn voortgebracht door Nintendo DS. Hiermee zijn, naar mijn mening, de beste toevallig degene die ik mocht testen op Wii U.

gba

Mario & Luigi: Superstar Saga is, simpel gezegd, nog altijd de beste uit zijn serie. Deze game bracht Mario terug naar het RPG-genre, na Super Mario RPG voor Super Nintendo en Paper Mario voor Nintendo 64, en deed dit op een overtuigende manier. Strakke graphics, geweldige soundtrack, simpele en tegelijkertijd revolutionaire gameplay en een goede dosis humor. Wat wil men nog meer van een game? De game was lastig in al zijn eenvoud en bracht een intrigerende wereld tot leven. Ik weet nog dat ik als jongetje in groep 7 van de basisschool maanden uitkeek naar deze titel en regelmatig de behoefte had om keihard ''MARIO EN LUIGI'' te roepen. Dat gevoel heb ik nog steeds als ik terugdenk aan deze game. Een tijdloze klassieker, want ook op Wii U is het nog altijd een genot om te spelen door precies dezelfde kwaliteiten als elf jaar geleden.

Special M&L1

En dan is er Golden Sun. Ondertussen is het alweer twaalf jaar geleden dat de game voor het eerst werd uitgebracht in Europa. Golden Sun pakte het allemaal net iets serieuzer aan dan Mario & Luigi. Een duisterder sfeertje, een andere grafische stijl en een klassieker gevechtssysteem. De game deed vrijwel alles goed en dat is opgemerkt door RPG-fans. Regelmatig wordt er gevraagd om een nieuwe titel in de franchise en de populariteit is ook te merken in andere titels. Bij elke Super Smash Bros. wordt er gevraagd om Golden Sun representatie. Isaac, het hoofdpersonage van Golden Sun, is een veelgenoemde optie om als vechter te verschijnen. Helaas is hij nog niet verder gekomen dan een Assist Trophy. Het laat wel zien dat men nog steeds dol is op Golden Sun en dat het bestaan van deze serie mensen nog steeds sterk bijstaat.

Special GS 1

En zo zijn er nog veel meer titels die eerst verschenen op Game Boy Advance en vervolgens sequels kregen op Nintendo DS. Denk aan MegaMan: Battle Network, Final Fantasy Tactics, Pokémon Mystery Dungeon en The Legacy of Goku. Ook titels uit andere genres maakten hun debuut op de Game Boy Advance. Titels als Ace Attorney, WarioWare,  Mario vs Donkey Kong, MegaMan Zero en meer zetten Game Boy Advance ook in andere genres op de kaart. Daarnaast zorgde Game Boy Advance er ook nog eens voor dat diverse titels voor het eerst bekendheid kregen in het Westen. Advance Wars en Fire Emblem zijn hier mooie voorbeelden van. Game Boy Advance bracht geweldige en originele titels. Ook was het systeem een waar portaal naar al bestaande franchies door deze op overtuigende wijze te introduceren in het Westen.

Wat iemand zichzelf kan afvragen na het lezen van dit alles is: nou en? 'Je zegt het zelf, deze series zijn ook beschikbaar voor Nintendo DS. Waarom zou ik dit inferieure systeem nog willen hebben en zijn games willen spelen?' Dat is heel simpel. Om de voorbeelden van hierboven te gebruiken: Golden Sun en Golden Sun 2 zijn beter dan Golden Sun: Dark Dawn, Mario & Luigi Superstar Saga is beter dan Partners in Time, WarioWare is beter dan WarioWare: Touched, Advance Wars is beter dan Advance Wars: Dual Strike, Fire Emblem is beter dan Fire Emblem: Shadow Dragon. En zo zijn er nog wel meer titels te benoemen.

Begrijp me niet verkeerd, Nintendo DS is een geweldig systeem waar ik waarschijnlijk meer plezier mee heb gehad dan Game Boy Advance. Game Boy Advance is hier echter een belangrijk onderdeel van geweest door de basis te leggen van een aantal belangrijke series. Nintendo DS zou zonder deze basis wellicht helemaal niet zo succesvol zijn geweest, en dat mag best eens gezegd worden. Ik ga in ieder geval weer met veel plezier verder met Golden Sun, Mario en Luigi en Metroid Fusion en ik kan jullie allemaal aanraden hetzelfde te gaan doen.