FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 oktober 2012

Bosz: "Ninos doet het nu uitstekend"

In een spektakelstuk pakte Heracles Almelo de winst tegen sc Heerenveen (6-3). Trainer Peter Bosz heeft echter geen moment rustig in de dug-out gezeten.

In een spectaculair duel wist Heracles de punten in Almelo te houden. Vooral aanvaller Ninos Gouriye zorgde voor vrolijke gezichten in het Polman Stadion. De van FC Twente overgekomen speler was drie keer trefzeker en droeg zo ruimschoots bij aan de uiteindelijke 6-3 overwinning. Trainer Bosz was na afloop tevreden, maar had wel wat aanmerkingen op zijn ploeg.

 "Ik vond ons geen goede eerste helft spelen, we hadden totaal geen controle. Het was toen billenknijpen. We moesten de handen dichtknijpen met de 2-1 ruststand", aldus de oefenmeester tegenover de camera's van Eredivisie Live. Over de tweede helft was de keuzeheer meer te spreken. "We speelden wel beter, maar ik heb geen moment rustig op de bank gezeten."

Bosz had bewondering voor Gouriye, die al wekenlang in uitstekende vorm verkeert. "Hij heeft een moeilijke start van het seizoen gehad, toen speelde hij ook niet. Maar ik vind het knap dat hij, als jonge jongen, al weken achter elkaar zijn hoge niveau vast kan houden. Hij is constant dreigend. Ninos doet het nu uitstekend."


De liefde en ik

De liefde en ik zijn geen vrienden. Liefde schurkt af en toe tegen mij aan, tot de liefde weer door heeft hoe ik ben. Dan rent het ervandoor  en probeer ik er nog achter aan te gaan, maar dat is vaak onbegonnen werk. De liefde rent harder dan ik en ik heb het uithoudingsvermogen van een diepgevroren visstick, weinig indrukwekkend dus. En zo denkt de liefde er ook over, van een afstand moet ik dan toekijken hoe liefde verdwijnt achter de horizon.

Alonso maximaliseert in India

Ferrari-coureur Fernando Alonso was na afloop van de Grand Prix van India tevreden. De Spanjaard had vooraf aangekondigd voor plaats twee te gaan achter Sebastian Vettel en bereikte uiteindelijk ook deze positie, waardoor met nog drie races te gaan zijn achterstand op de regerend wereldkampioen dertien punten bedraagt.

Alonso mocht op Buddh International Circuit als vijfde vertrekken, maar mikte op meer. "Red Bull was hier namelijk onverslaanbaar, maar wij hebben de schade desondanks zoveel mogelijk beperkt weten te houden. We gingen er van tevoren bovendien al vanuit punten te verliezen, terwijl de tweede plaats in lijn is met wat we ons voor de race ten doel hadden gesteld. Wat dat betreft liep het dus volgens plan."

Ferrari had voor de race in India veel nieuwe delen op de auto gezet wat in ieder geval de topsnelheid van de F2012 verhoogde. "Op dat vlak zat het inderdaad wel goed, al kwamen we in de bochten nog wat tekort. Hopelijk kunnen we dat in de nog resterende races echter verhelpen. We geven namelijk nog lang niet op. Wij blijven gewoon doorgaan en zo hard mogelijk pushen, want wij willen tot en met de laatste race in Brazilië om de titel blijven strijden en weigeren om al eerder op te geven."

Bob de Jong wint bij IJsselcup

Bob de Jong heeft zijn eerste zege van het seizoen al te pakken. De stayer was op de IJsselcup de beste op de 5.000 meter.

De Jong won in een tijd van 6.36,65. Zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma werd in 6.38,74 tweede. robert Bovenhuis eindigde met een tijd van 6.40,27 als derde. Op de 1000 meter ging de overwinning in 1.12,13 naar Lucas van Alphen, hii bleef de jonge Kai Verbij voor. Op dezefde afstand bij de dames ging de zege naar Marit Dekker. Zij klokte een tijd van 1.21,18 en bleef Irene Schouten een halve seconde voor.

Whitlock wint Dutch Dart Masters

In Nuland heeft Simon Whitlock de Dutch Dart Masters gewonnen. Hij versloeg in een Australische finale Paul Nicholson met 6-1. Whitlock die eerder dit jaar zijn eerste major won pakte met zijn zege op de Europese Tour een kleine 19.000 euro. 

In de kwartfinale was Wayne Jones met 6-5 te sterk voor Phil Taylor. The Powe kreeg in de belisende leg nog drie matchdarts maar had deze niet benut. Whitlock en Nicholson hadden geen tegenstand aan Aaron Monk en Johnny Haines. De Belg Kim Huybrechts rekende met 6-2 af van Mark Walsh. 

In de halve finale kwam Jones nog wel op een 2-0 voorsprong tegen Nicholson, maar uiteindelijk trok The Asset de partij naar zich toe. Het werd 6-3. In de andere halve finale gooide Huybrechts nauwelijks tripels meer en Whitlock profiteerde daarvan door de Belg met 6-1 te verslaan. 

Beide Australiërs leken uitgeblust inde finale. Whitlock gooide 87 gemiddeld, Nicholson kwam niet verder dan 74. De dubbels liepen bij The Wizard wel en won de parij met 6-1. Hij blijft zesde op de wereldranglijst. Nicholson staat zestiende. Alle Nederlanders waren na de tweede ronde uitgeschakeld

Ronde Speler Speler Uitslag
Kwartfinale Phil Taylor Wayne Jones 5-6
Kwartfinale Paul Nicholson Arron Monk 6-1
Kwartfinale Simon Whitock Johnny Haines 6-2
Kwartfinale Kim Huybrechts Mark Walsh 6-2
Halve finale Wayne Jones Paul Nicholson 3-6
Halve finale Simon Whitock Kim Huybrechts 6-1
Finale Paul Nicholson Simon Whitlock 1-6

Verstappen zesde bij rentree

Jos Verstappen heeft dit weekeinde zijn comeback gemaakt in het autoracen. De Limburgse oud-formule 1-coureur eindigde zondag als zesde in de hoofdrace van de City Challenge in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Verstappen vormde in een BMW Z4 GT3 een koppel met de Canadees Jacques Villeneuve, voormalig wereldkampioen in de Formule 1. "De race ging wel goed. Ik mag niet klagen", aldus Verstappen. "Helaas zat er niet meer in, omdat de auto nog een klein beetje beschadigd was door de crash van Jacques in de training op vrijdag."

De zege in Bakoe ging naar de Nederlander Stef Dusseldorp, die een McLaren MP4 bestuurde samen met de Fransman Frédéric Makowiecki. Yelmer Buurman en de Duitser Nikolaus Mayr-Meinhof (BMW Z4) werden derde. Er kwamen 20.000 toeschouwers af op de allereerste autorace in het Aziatische land.

Verbeek: "Lekker om weer eens te winnen"

Trainer Gertjan Verbeek zag zijn AZ zondagmiddag eindelijk weer eens drie punten bijschrijven. Dat gebeurde bij Vitesse (1-2). De Alkmaarders waren voorafgaand aan het duel vier competitiewedstrijden zonder overwinning, maar in Arnhem kwam daar vanmiddag een einde aan.In een zwaarbevochten duel pakte AZ in de slotfase drie punten bij Vitesse. 

Verbeek toonde zich na afloop vooral opgelucht. "Het is wel weer eens lekker om te winnen', constateerde Verbeek. "Dat was wel even een tijdje geleden. In de tweede helft hebben we veel moeten verdedigen, maar dat hebben we goed gedaan", aldus de oefenmeester tegenover de camera's van Eredivisie Live. "We wisten dat Vitesse het in de tweede helft anders ging aanpakken. Ze hebben ons een halfuur lang echt onder druk gezet."

Vitesse-coach Fred Rutten baalde op zijn beurt stevig. Voor Vitesse betekende de verliespartij de eerste nederlaag van het seizoen. "Wij kregen twijfelaars in ons team. Een helft wilde druk zetten en een helft terugzakken. Na rust denk ik dat we dat repareerden, toen konden wij er één of twee maken."

Stripveiling brengt 52.000 euro op

Een onlineveiling van een grote collectie antiquarische stripboeken heeft afgelopen maand een totaal van 52.000 euro opgebracht. Dat meldde het stripveilinghuis Bobbedoes uit het Noord-Brabantse Ossendrecht zondag.

Het pronkstuk van de veiling, die zondag sloot, was echter geen stripboek maar een speldje van Kuifje. Het speldje ging uiteindelijk voor 7100 euro onder de hamer.

Ook enkele originele Suske en Wiske-pagina's, twee scheurkalenders van de hand van tekenaar Willy Vandersteen en een aantal Suske en Wiske-stripboeken brachten een flinke som geld op, liet Bob van Geffen van Bobbedoes weten. "We zijn ontzettend tevreden met de veiling, ook al is er een aantal kavels niet verkocht."

Dochter krijgt toch erfenis Whitney Houston

Bobbi Kristina krijgt toch voor haar dertigste de volledige erfenis van haar overleden moeder Whitney Houston. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Nabestaanden probeerden hier eerder een stokje voor te steken omdat ze bang waren dat het geld in verkeerde handen zou komen.

Cissy en Pat Houston, de moeder en schoonzus van Whitney, zijn onder anderen beheerders van het nalatenschap van de in februari overleden zangeres. Ze wilden de uitbetalingstermijnen wijzigen omdat het geld 'te veel en te snel' zou zijn voor de 19-jarige Bobbi Kristina.

Bobbi Kristina erft tot haar dertigste verjaardag het geld in drie termijnen. Het vermogen van Houston wordt geschat op twintig miljoen dollar. Volgens geruchten heeft de dochter van Houston en Bobby Brown net als haar ouders een alcoholprobleem.

Steam in open bèta voor Linux

Zoals beloofd heeft Valve, bekend van onder andere Steam, de poorten naar de Linux-bèta opengezet. Linux-gebruikers kunnen zich nu inschrijven voor de open bèta van het enorm populaire digitale distributieservice op het open-source OS Linux.

Voor deze bèta wordt specifiek gevraagd om ervaren Linux-gebruikers, aangezien de bèta aangeleverd wordt met alleen het core-systeem en één Valve-game. De meer onervaren Linux-gebruikers wordt gevraagd om nog even te wachten op de volgende bètaversie. Deze zal hoogstwaarschijnlijk wat gebruikersvriendelijker zijn.

Gevaarlijke rammelaar teruggeroepen

Een rammelaar (het speelgoed, niet een mannelijk konijn) van entertainmentbedrijf Studio 100 wordt preventief teruggeroepen. Dat laat het bedrijf zondag weten. Het gaat om een Bumba-rammelaar met artikelnummer MEBU00001510.

Een plastic ring van de rammelaar kan open gaan. Hierdoor kunnen de kleine balletjes vrijkomen, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen. De rammelaars kunnen worden teruggebracht naar de winkel waar ze gekocht zijn. Mensen krijgen het aankoopbedrag terug.

Oktober was natte maand

Oktober was nat, met name in de kustgebieden. In de eerste helft van de maand viel er evenveel neerslag als normaal in de hele maand oktober valt. Dat meldt weeronline.nl. Het was met een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden iets kouder dan normaal.

In het Zeeuwse Cadzand viel tot nu toe 177 millimeter regen, in de kop van Noord Holland tussen de 140 en 160 millimeter. Normaal valt op deze plaatsen in oktober tussen de negentig en de honderd millimeter. In de laatste dagen van oktober valt er naar verwachting nog twintig tot dertig millimeter bij.

Dat de gemiddelde temperatuur niet lager uitviel dan 10,5 graden had te maken met een korte warme periode. Het was de warmste 22 oktober ooit gemeten met een maximumtemperatuur van 22 graden in De Bilt.

De laatste dagen van de maand zijn weer erg koud. Zaterdagnacht daalde het kwik in Twente aan de grond tot min 10,2.

Advocaat: Nederland heeft Poch in de steek gelaten

Nederland heeft niet goed gehandeld in de zaak van de oud-Transavia piloot Julio Poch. Zijn advocaat, Gerardo Ibañez, vermoedt dat Nederland de arrestatie van Poch in 2009 in Spanje mede heeft georkestreerd. Ibanez sluit, op termijn, een schadeclaim tegen Nederland niet uit.

Ibañez vindt dat Nederland op zijn minst het proces in de gaten moet houden om zo eerlijke rechtsgang te garanderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag stelt dat, naast de consulaire bijstand die Poch krijgt, ook zijn rechtsgang wordt gevolgd. De ambassade in Buenos Aires volgt het proces volgens een woordvoerder 'nauwlettend'. In principe kan dit op de standaardbijstand duiden, waar Nederlandse gevangenen in het buitenland sowieso op kunnen rekenen. De zegsman wil niet in detail treden over de zaak.

Toen Poch in september 2009 in Spanje was gearresteerd, kon hij in mei 2010 worden uitgeleverd aan Argentinië. Vanuit Nederland kon dit niet omdat er geen uitleveringsverdrag met het Zuid-Amerikaanse land bestaat.

Poch zit nu in Buenos Aires in de gevangenis omdat hij ervan wordt verdacht te hebben deelgenomen aan zogenoemde dodenvluchten. Hierbij werden tijdens de militaire dictatuur, tussen 1976 en 1983, gedrogeerde politieke tegenstanders uit een vliegtuig in zee gegooid.

Zijn proces, dat donderdag van start zou gaan, is een maand vertraagd. Ibañez denkt dat het verzoek dat hij binnenkort gaat indienen voor de vrijlating van Poch, omdat hij al de maximale termijn van twee jaar in voorarrest zit, weinig kans van slagen heeft. "Dat dit wordt goedgekeurd is bijna onmogelijk", stelt hij. Volgens Ibañez worden de hechtenis van Poch in de 'politiek beladen' zaak waarschijnlijk met een jaar verlengd.

Ibañez vindt dat de zaak van Poch in principe niet ingewikkeld is. "Ik heb, niet zoals veel andere zaken, dit maal alle bewijzen in handen om te winnen", vertelt hij. De raadsman vreest echter dat, door de beladenheid van het proces, de rechters nog rare sprongen kunnen maken.

Een mogelijke schadeclaim tegen Nederland, zou pas aan de orde zijn nadat de zaak tegen Poch gediend heeft. Verwacht wordt dat dit wel jaren kan duren. De zaak staat nu gepland op 28 november.

Titelverdediger Federer haakt af voor Parijs

Titelverdediger Roger Federer doet niet mee aan het masterstoernooi van Parijs. Dat heeft de Zwitserse nummer een van de wereld zondag bekendgemaakt. Federer deed dat nadat hij de finale in Basel na twee uur en drie kwartier spelen van Juan Martin del Potro had verloren. "Ik had wat kleine klachtjes en ik wil uiteraard geen risico lopen voor de World Tour Finals. Ik heb tijd nodig om voor te bereiden."

Federer, die maandag voor de 302e week in zijn carrière op nummer één staat, dreigt zijn koppositie op de wereldranglijst de komende weken aan Novak Djokovic te verliezen. De Serviër staat maandag 175 punten achter op Federer, maar kwam vorig jaar maar tot de kwartfinale in Parijs. Als hij de halve finale bereikt passeert hij de Zwitser al.


Titelverdediger Federer haakt af voor Parijs (Foto: Novum)

McClaren: "We krijgen zwaardere duels"

FC Twente-coach Steve McClaren was niet erg tevreden met de matige zege op RKC (0-1), toch gaat hij ervan uit dat zijn ploeg nog vaker van dit soort duels zal spelen.

"Ik kreeg zowat een hartaanval. In de eerste helft ging het goed, we controleerden de wedstrijden, we hadden kansen en we scoorde het doelpunt. In de tweede helft wisten we dat niet door te zetten, ik kan niet uitleggen waarom", zo verklaarde McClaren na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Het was van een bedroevend niveau, een zeer teleurstellende tweede helft. We moeten beter spelen dan dat, we kunnen hiervoor geen excuses aandragen. We moeten duels als deze gemakkelijker winnen en niet vertrouwen op de paal om uiteindelijk nog drie punten in de wacht te slepen", zo vervolgde de Engelsman.

"We hebben nog zwaardere duels te gaan. Je kunt slecht spelen en het spel nog controleren, maar in de tweede helft hebben we geen enkele controle gehad. Toch maak ik me geen zorgen, we zullen dit seizoen wel vaker dit soort wedstrijden spelen", zo relativeerde McClaren.

Mooi Wark met Kraantje Pappie?

Mooi Wark gaat wellicht een duet opnemen met hiphopartiest Kraantje Pappie. "Wij krijgen best veel aanvragen en aanbiedingen om een duet op te nemen", zegt bassist William Bossong tegen Novum Nieuws. "Kraantje Pappie wil dolgraag iets met ons samen opnemen."

De Drentse rock-'n-rollband heeft al verschillende duetten opgenomen. "Heel gaaf was onze samenwerking in 2011 met artiesten als Ben Cramer en Peter Koelewijn, en begin dit jaar met Frans Bauer", aldus Bossong. "Ikzelf zie het helemaal zitten om met de Mais Girls een duet op te nemen, daar kan ik wel popcorn van maken!"

Om het twintigjarig jubileum te vieren brengt Mooi Wark een dubbel-cd uit. De band overhandigde de plaat afgelopen weekend aan Rowwen Hèze. "Rowwen Hèze is een van de weinige bands in Nederland waarvan de bandleden al meer dan 27 jaar met elkaar optreden. Zij zijn voor ons een voorbeeld, we kijken naar de jongens op."

De bandleden van Mooi Wark zijn elkaar na al die jaren nog niet zat. "Ook wij hebben wel eens strubbelingen, maar dat heb je in elke band", aldus Bossong, die het een voordeel vindt dat er geen hiërarchie is in de band. "Wij hebben allemaal onze eigen taken en zorgen er samen voor dat we altijd een goede show neerzetten. Ons motto is: doe maar gek, dan ben je normaal genoeg."

Uitbreiding fabriek China geschrapt na protest

Het bestuur van de stad Ningbo in het oosten van China heeft zondag plannen voor de uitbreiding van een petrochemische fabriek ingetrokken. Duizenden inwoners van de stad waren in het weekeinde de straat opgegaan om tegen de plannen te demonstreren. Na de mededeling dat de plannen waren geschrapt eisten de demonstranten dat betogers die bij botsingen met de politie waren opgepakt, vrijgelaten zouden worden.

Liu Li, een 24-jarige inwoner van Ningbo, zei dat de menigte de mededeling van de autoriteiten niet geloofde. "Het publiek heeft erg weinig vertrouwen in het bestuur. Wie weet zeggen zij dit alleen maar om ervoor te zorgen dat wij weggaan en zetten zij het project straks toch door."

Waarschijnlijk stond het stadsbestuur onder grote druk om te zorgen dat de rust weerkeert voordat het partijcongres over ruim een week bijeenkomt om voor de komende tien jaar nieuwe leiders te benoemen.

Voortschrijdende industrialisatie brengt China welvaart, maar ook problemen als milieuvervuiling. Een steeds mondiger bevolking komt daartegen steeds vaker in verzet.

"De overheid houdt informatie achter voor de bevolking. Zij willen alleen politieke punten scoren en geld verdienen", zei een betoger in Ningbo, Luo Luan. "Het kan hun niet schelen dat het milieu wordt vernield of levens van mensen worden geschaad." Betoger Yu Yibing wil dat de fabriek gesloten wordt zodat zijn zoontje van 7 in een schone omgeving kan opgroeien. "Dit is een redelijk verzoek. Maar de overheid brengt alleen een verklaring uit, wil niet met ons praten en onderdrukt ons. Ik zou niet weten op welke andere manier wij onze mening kunnen geven."

De demonstraties begonnen een paar dagen geleden in het kustdistrict Zhenhai, waar de petrochemische fabriek is gevestigd. Zaterdag breidden ze zich uit en verspreidden ze zich naar het centrum van Ningbo, waar het verantwoordelijke bestuur zetelt.

Inwoners verklaarden dat duizenden mensen zaterdag aan de demonstratie deelnamen. Het kwam tot geweld toen de politie traangas inzette en deelnemers oppakte. De autoriteiten meldden dat 'een paar' demonstranten de openbare orde verstoorden door sit-ins te houden, spandoeken af te rollen, pamfletten te verspreiden en straten te blokkeren.

Een 30-jarige vrouw met de naam Wang zei dat agenten haar zaterdag op het politiebureau een verklaring lieten ondertekenen waarin zij beloofde niet meer aan demonstraties deel te nemen. Toch was zij zondag weer van de partij. "Ze laten ons niet eens het volkslied zingen. Ze bleven maar vragen wie de leider van de protesten was en ik zei dat het allemaal vrijwillig was. Wij hebben geen leider."

Het districtsbestuur van Zhenhai meldde zondagavond dat de communistische partijchef van Ningbo en de burgemeester zaterdagavond met bewoners hadden gesproken en dat was besloten dat het project niet doorging. De raffinage in de fabriek zou hangende een wetenschappelijk onderzoek worden stilgelegd. Volgens het staatspersbureau Xinhua was het project opgezet om jaarlijks vijftien miljoen ton geraffineerde olie en 1,2 miljoen ton ethyleen te produceren. Fabriekseigenaar Sinopec Zhenhai Refining and Chemical had volgens Xinhua 55,87 miljard yuan (6,8 miljard euro) in het project gestoken.


Uitbreiding fabriek China geschrapt na protest (Foto: Novum)

Dragon-capsule terug op aarde

Een onbemande ruimtecapsule is zondag met wetenschappelijke experimenten en afgedankte spullen uit het internationale ruimtestation ISS op aarde teruggekeerd. Het is de eerste voltooide commerciële vlucht van de door het particuliere bedrijf SpaceX ontwikkelde ruimtevaartuig; de vorige vlucht in mei was nog een proefvlucht.

De Dragon plofte om 12.22 uur plaatselijke tijd aan parachutes voor de kust van Californië in de Stille Oceaan. De capsule werd drie weken geleden in Cape Canaveral gelanceerd, met levensmiddelen, kleding en andere voorraden aan boord. In de vracht die mee terug werd genomen zitten bijna vijfhonderd ingevroren bloed- en urinestalen van bemanningsleden van het ISS die in het afgelopen jaar zijn verzameld.

De Dragon is het enige bevoorradingsschip dat ook spullen van het ISS mee terug kan nemen. Sinds de laatste shuttlevlucht in juli 2011 worden bemanningen vervoerd met Russische Sojoez-capsules, die te krap zijn om ook nog vracht mee te nemen. De onbemande Russische, Europese en Japanse ruimteschepen waarmee goederen naar het ISS worden gebracht zijn er niet op gebouwd om de terugkeer in de dampkring te doorstaan.

SpaceX heeft met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een contract gesloten voor twaalf Dragon-vluchten. Het bedrijf werkt aan een capsule waarmee op termijn ook bemande vluchten kunnen worden uitgevoerd.

Knegt heeft olympische nominatie binnen

Sjinkie Knegt is de derde Nederlandse shorttracker die een olympische nominatie op zijn naam heeft staan. Eerder wisten van Jorien ter Mors en Niels Kerstholt ook al een nominatie te veroveren.

De Friese shorttracker bereikte tijdens wereldbekerwedstrijden in Montreal de halve finales op de 500 meter, waarmee hij een fikse stap richting Sochi 2014 zette. Knegt werd in zijn halve finale vierde en laatste en bereikte zodoende niet de finale. Zaterdag eindigde Kerstholt als vierde op de eerste 500 meter, hetgeen hem ook een nominatie opleverde. Ter Mors slaagde daar vorige week in Calgary al in, op de 1500 meter.

AOb vreest hoge inkomens in onderwijs

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vreest dat bestuurders van onderwijsinstellingen de komende jaren nog steeds exorbitante salarissen krijgen. De Tweede Kamer wil de topinkomens in het onderwijs maximeren, maar het duurt volgens de AOb nog zeker zeven jaar voor de inkomens onder de norm zitten.

Zondag publiceerde de bond de jaarlijkse lijst van grootverdieners in het onderwijs. Voormalig Amarantis-baas Bert Molenkamp staat bovenaan met een bijna vier ton. Dat is inclusief de vertrekregeling van 2,5 ton. Op de tweede plek staat Aalt Dijkhuizen van de Universiteit van Wageningen, die bijna 3,5 ton opstreek.

"Helaas heeft het vooruitzicht op een maximering nog niet tot resultaat geleid en zien we weer dat bestuurders en soms zelfs oud-bestuurders van onderwijsinstellingen tonnen op hun rekening bijgeschreven krijgen", stelt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

De wet wordt dinsdag door de Eerste Kamer behandeld. "Helaas is er een aanlooptijd voor deze wet en kunnen onderwijsbestuurders nog jaren tonnen incasseren. Geld dat is bedoeld voor onderwijs", aldus Dresscher. "Lopende contracten worden namelijk nog vier jaar gerespecteerd en daarna volgt nog eens een overgangsperiode van drie jaar. Wij vrezen dat veel bestuurders de komende zeven jaar nog volop profiteren van geld dat naar de klas zou moeten gaan."

Partij Janoekovitsj blijft grootste in Oekraïne

Oppositiepartijen hebben zondag in de verkiezingen in Oekraïne de meeste stemmen behaald, blijkt uit een exit-poll. De partij van president Viktor Janoekovitsj behoudt door het gedeeltelijke districtenstelsel waarschijnlijk echter de meerderheid in het parlement.

In de verkiezingen konden de kiezers twee keer stemmen: een keer op een partijlijst en een keer op een kandidaat in het eigen district. De helft van de 450 zetels wordt verdeeld volgens het districtenstelsel; de verwachting is dat de partij van Janoekovitsj hiervan het meest profiteert.

De Vaderland-partij van ex-premier Joelia Timosjenko (25 procent), de Oedar-partij van oud-wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko (15 procent) en de nationalistische Svoboda-partij (12 procent) hebben volgens de exit-poll samen ruim vijftig procent van de stemmen gekregen, tegen de Partij van de Regio's van Janoekovitsj 28 procent en de Communistische Partij 12 procent. Samen zijn de drie oppositiepartijen goed voor 127 zetels, tegen 98 zetels voor de regeringspartijen. De verdeling van de overige 225 zetels zal maandag duidelijk worden, maar in verreweg de meeste gevallen zal de overwinning naar de Partij van de Regio's gaan.

De Europese Unie en de Verenigde Staten volgen de verkiezingen op de voet. Verstevigen de kiezers het mandaat van Janoekovitsj' partij en versterken zij diens gezag, dan kan de president Oekraïne verder losmaken van het Westen. De betrekkingen tussen Kiev en de EU staan al onder druk door de opsluiting van Timosjenko.

Oppositiepartijen maakten melding van talrijke onregelmatigheden, maar een Oekraïense toezichthouder stelde dat het om geïsoleerde gevallen ging. De autoriteiten houden vol dat de verkiezingen eerlijk en democratisch waren.


Partij Janoekovitsj blijft grootste in Oekraïne (Foto: Novum)

Vluchten naar oostkust VS geannuleerd

Het vliegverkeer naar de oostkust van de Verenigde Staten zal flinke hinder ondervinden van orkaan Sandy. Schiphol waarschuwt zondag dat passagiers rekening moeten houden met annuleringen en vertragingen. KLM heeft twee vluchten naar New York en een vlucht naar Washington voor maandag geannuleerd.

In meerdere staten aan de Amerikaanse oostkust is de noodtoestand afgekondigd. Het noodweer barst daar naar verwachting maandagavond los.

Delaware heeft kustbewoners geëvacueerd en de stad New York legt vanaf zondagavond 19.00 uur (middernacht Nederlandse tijd) het vervoer per bus, metro en trein stil. Burgemeester Michael Bloomberg heeft de evacuatie van laaggelegen delen van de stad gelast, een gebied met 370 duizend inwoners. Ruim een miljoen kinderen in New York hoeven maandag niet naar school.


Vluchten naar oostkust VS geannuleerd (Foto: Novum)

Hedwigepolder wordt onder water gezet

De Hedwigepolder wordt onder water gezet. Dat hebben de VVD en de PvdA afgesproken tijdens de formatieonderhandelingen. Dat meldt de NOS zondag.

In juni besloot het kabinet om de kwestie rond de Zeeuwse polder over te laten aan het nieuwe kabinet. Het ontpolderen van het gebied zorgde bij opeenvolgende regeringen al voor hoofdbrekens.

Met België is afgesproken dat als natuurcompensatie voor de verdieping van de vaargeul in de Westerschelde de polder onder water zou worden gezet. In Zeeland stuitte dit op fel verzet. Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA lijkt nu een knoop te hebben doorgehakt.


'Hedwigepolder wordt onder water gezet' (Foto: Novum)

Advocaat: "Lek zonder meer niet boven"

PSV-coach Dick Advocaat zag zijn ploeg met moeite winnen bij PEC Zwolle (1-2). De oefenmeester is zich ervan bewust dat PSV het lek niet boven heeft zitten.

"De eerste dertig à 35 minuten hadden we de wedstrijd onder controle, we speelden aardig voetbal zonder veel kansen te krijgen. De tegenstander had eigenlijk ook geen kansen. In de laatste fase van de eerste helft werd het wat rommeliger. Teveel spelers van ons gingen hun eigen gang, waardoor PEC meer grip op de wedstrijd kreeg", aldus Advocaat na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

 "Het was een moeilijke wedstrijd en een hele rommelige wedstrijd", zo luidt de conclusie van de oefenmeester van de Eindhovenaren. "De tweede helft waren we iets meer ingezakt en toen maakten zij die goal. Dan wordt het heel moeilijk, gelukkig zat het ons mee vandaag."

"Het lek zit zeker niet boven. We zullen per wedstrijd moeten bekijken wat we nodig. We hebben een jeugdige ploeg, eigenlijk te jeugdig, waardoor je het zelfs bij PEC moeilijk kan krijgen. Al vind ik dat we het zelf een beetje in de hand gewerkt hebben."


Albert wint wereldbekerwedstrijd Pilsen

Niels Albert heeft de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Pilsen gewonnen. De Belg bleef op het modderige parkoers zijn landgenoten Klaas Vantornout en Kevin Pauwels voor. Laatst genoemde won vorige week nog de wedstrijd in Tabor. 

Albert kwam in de tweede ronde aan kop en sloeg daarna alle aanvallen af. De beste niet-Belg was Francis Mourey, de Fransman werd achtste. Thijs van Amerongen was de beste Nederlander op een negende plek. Lars van der Haar, in Tabor nog knap tweede, kwam er in Pilsen niet aan te pas.

Bij de dames ging de zege naar de Amerikaanse Katie Compton. Sanne van Paassen eindigde als vierde. Wereldkampioene Marianne Vos rijdt eind november haar eerste koers.

Reijns wint nationale titel op 100 vrij

Joost Reijns is zondag in Amsterdam Nederlands kampioen geworden op de 100 meter vrije slag korte baan. Het is zijn eerste zege nadat hij hersteld is van teelbalkanker. De Amsterdamse zwemmer In het Sloterparkbad tikte Reijns aan na 48,74 seconden. Jasper van Mierlo werd tweede met 49.00. 

Zaterdag werd Reijns nog derde op de dubbele afstand. Op de 200 vrij werd hij zelfs geklopt door de zestien jarige Kyle Stolk en Dion Dreesens. Stolk noteerde een tijd van 1.46,66 stoppen en schrapte daarmee het nationaal jeugdrecord van Pieter van den Hoogenband uit de boeken. 

Bij de vrouwen ging het goud op de 100 vrij naar Maud van der Meer, die Saskia de Jonge aftroefde. Op de 100 rug was er nog een kleine verrassing te noteren, omdat Sharon van Rouwendaal een nederlaag incasseerde. De deelneemster aan de Spelen van Londen werd voorbijgezwommen door een andere tiener, Kira Toussaint: 58,36 om 59,24. Zaterdag won Van Rouwendaal wel goud op de 100 vlinder, toen zij als enige finaliste onder de minuut dook: 59,76. Bij de mannen ging de zege op deze discipline naar Joeri Verlinden.

25 arrestaties bij verkeerscontrole Gouda

Bij een verkeerscontrole in Gouda zijn zaterdagavond 25 mensen aangehouden. Dertig keer werd proces-verbaal opgemaakt. Er werden driehonderd voertuigen doorzocht en vijftienhonderd automobilisten gecontroleerd op alcoholgebruik. Dat meldt de politie.

De grote politiecontrole op alle toegangswegen naar Gouda zou eigenlijk komend voorjaar plaatsvinden. Omdat op sociale media was opgeroepen om zaterdag naar Gouda te komen voor een zogenoemd Project X-feest vond deze eerder plaats. De politie zette 150 agenten in.

De 25 arrestaties vonden plaats voor rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en het in bezit hebben van verboden wapens en verdovende middelen. Zo is er tien keer een kleine hoeveelheid softdrugs aangetroffen en zijn een stroomstootwapen en diverse messen aangetroffen en in beslag genomen. Ook is er in een voertuig inbrekerswerktuig aangetroffen en in een ander voertuig een kleine hoeveelheid illegaal vuurwerk.

In een van de gecontroleerde voertuigen hing zo'n sterke henneplucht, dat agenten poolshoogte gingen nemen in de woning van de verdachte in Gouda. Daar troffen zij een hennepkwekerij aan, die direct is ontmanteld.

De Boer: "Het is heel zuur"

Ajax-coach Frank de Boer zag in de slotfase twee punten voor zijn ploeg vergaan. De oefenmeester is hierover ontevreden, evenals over de rode kaart voor Niklas Moisander.

"Misschien dat hij zijn tegenstander heel licht vasthield, ik kon het niet zien. De scheidsrechter wilde onder invloed van het publiek misschien zijn stempel op de wedstrijd drukken en gaf hij die rode kaart. Bij de eerste gele kaart was Moisander zowat een meter eerder bij de bal dan Jordy Clasie, dus misschien had Clasie toen zijn voet in moeten trekken in plaats van Moisander", aldus een verontwaardigde De Boer tegenover Eredivisie Live.

"Je krijgt dus twee ongelukkige gele kaarten voor één speler, dan kantelt de wedstrijd dus helemaal. Volgens mij hadden we voor dat moment van de rode kaart eerder het gevoel dat we 1-3 zouden maken, dan dat het 2-2 zou worden. Ik denk dat we met tien man ook een paar keer in de omschakeling echt toe hadden kunnen slaan. Je wordt hier er niet vrolijk van, we hadden vier punten meer moeten hebben dan dat we nu hebben, na Heracles en nu Feyenoord. Het is heel zuur", zo concludeert De Boer.

[Jupiler League] FC Den Bosch wint uit bij Volendam

FC Den Bosch heeft zondag een 2-1 overwinning behaald op bezoek bij FC Volendam. In de tweede helft waren Jeffrey Vlug en Tom van Weert voor de Brabanders trefzeker, nadat de ploeg in de twaalfde minuut door een eigen doelpunt van Bart van Brakel al ongelukkig op achterstand was gekomen.

Door de overwinning klimt Den Bosch naar de elfde stek in de Jupiler League. FC Volendam zakt naar plaats zeven en mist door het verlies aansluiting met de top van de ranglijst, die wordt aangevoerd door MVV Maastricht.

[EHL] Bloemendaal laat langs Lisnagarvey

De hockeyers van Bloemendaal hebben zondag ook hun tweede wedstrijd in de eerste ronde van de Euro Hockey League gewonnen. Het Ierse Lisnagarvey werd met 3-0 verslagen. In het Engelse East Grinstead scoorde Freek Martens pas na 58 minuten de eerste goal. Vijf minuten later was via Ronald Brouwer en Roel Bovendeert de eindstand bereikt.

Door de relatief kleine nederlaag plaatst Lisnagarvey zich samen met Bloemendaal voor de tweede ronde. De Ieren speelden zaterdag met 3-3 gelijk tegen Lille. Bloemendaal had de Franse ploeg vrijdag al met 7-2 klop gegeven, waardoor het doelsaldo van Lisnagarvey beter is.

[Bundesliga] Eerste puntenverlies voor Bayern München

Bayern München heeft zondag voor het eerst dit Bundesligaseizoen punten laten liggen. De Duitse koploper verloor met 1-2 van Bayer Leverkusen. De bezoekers waren kort voor rust op voorsprong gekomen door een doelpunt van Stefan Kiessling, maar Mario Mandzukic maakte in de 78e minuut gelijk. Sidney Sam scoorde in de 87e minuut echter ook voor Leverkusen.

Arjen Robben viel een halfuur voor tijd in bij Bayern. De vleugelspits stond de afgelopen weken geblesseerd aan de kant.

Borussia Mönchengladbach won met 3-2 bij Hannover 96 in een miraculeuze comeback. Jan Schlaudraff en Mame Diouf zorgden binnen acht minuten na de rust voor een 2-0 voorsprong voor Hannover. Gladbach scoorde twintig minuten voor tijd via Alvaro Rodriguez en zeven minuten later maakte Roel Brouwers gelijk. Juan Arango tekende in de 79e minuut voor de winnende goal.

VfB Stuttgart werd de tweede ploeg die dit seizoen van Eintracht Frankfurt won: 2-1. Christian Gentner scoorde in de zevende minuut voor de thuisploeg en die voorsprong bleef een uur staan. Toen sloeg Alexander Meier toe. Een doelpunt van Vedad Ibisevic zes minuten voor tijd voorkwam een puntendeling.

Bayern staat nog altijd vier punten voor op nummer twee, Schalke 04. De ploeg uit Gelsenkirchen passeert Eintracht op de ranglijst. De Frankfurters hebben negentien punten, een minder dan Schalke.


Eerste puntenverlies voor Bayern München (Foto: Novum)

Del Potro verslaat Federer in finale Basel

Juan Martin Del Potro heeft zondag het tennistoernooi van Basel op zijn naam geschreven. De als tweede geplaatste Argentijn versloeg in drie sets vijfvoudig winnaar Roger Federer in een twee uur en drie kwartier durende partij: 6-4, 6-7 (5) en 7-6 (3).

Del Potro en Federer stonden dit jaar al zes keer eerder tegenover elkaar, waarbij de Zwitserse nummer een van de wereld elke keer aan het langste eind trok. De 24-jarige Argentijn, dit jaar voor het eerst deelnemer in Basel, was nu de sterkste door in de beslissende tiebreak toe te slaan.

Del Potro staat na zijn winst in Basel op vier toernooizeges dit jaar en bracht zijn totaal op dertien. Federer blijft dit jaar vooralsnog steken op zes eindzeges. Beide spelers doen volgende week mee aan het masterstoernooi in Parijs.

In Valencia behaalde David Ferrer zijn zesde eindzege van het seizoen door in de finale Alexandr Dolgopolov in drie sets te verslaan: 6-1, 3-6 en 6-4. De 30-jarige Spanjaard pakte, na eerdere overwinningen in 2008 en 2010, zijn derde toernooizege in Valencia en de zeventiende in zijn carrière.

Ferrer won de eerste set eenvoudig met 6-1, maar moest de set daarop afstaan aan de 23-jarige Oekraïner. De 6-3 betekende het tweede setverlies van het toernooi voor de als eerste geplaatste Spanjaard. In de laatste set herstelde hij zich door bij een stand van 5-4 op de service van Dolgopolov zijn eerste matchpoint te benutten.


Del Potro verslaat Federer in finale Basel (Foto: Novum)

'Walen zijn de nieuwe Joden'

Onze zuiderburen lijken hard hun best te doen het stereotype van de domme Belg te willen bevestigen. Werden er dit weekend nog twee Vlaams-nationalistische politici ernstig bedreigd, volgens een vakbondsleider zijn het toch echt de Walen die moeten vrezen voor vervolging.

Leider van de grote Vlaams-nationalistische N-VA Bart De Wever, die gisteren nog een afgehakt varkenshoofd op z'n oprit mocht verwelkomen, zei vanmorgen in een Vlaams tv-programma dat de sluiting van een grote Ford-fabriek te wijten is aan de onwil van de Waalse politieke partij PS om de arbeidsmarkt te hervormen, en dat België walloniseert.

Jos Digneffe, topman bij de vakbond van het spoor was zeer kwaad over deze opmerking, getuige een bericht dat hij op Facebook plaatste. "Vlaanderen alle ingrediënten zijn aanwezig. Er is een grote leider met racistische ( anti Waalse ) principes opgestaan. De walen van nu lijken wel de joden van destijds," zo fulmineerde hij, duidelijk refererend aan de behandeling van de Joden onder het naziregime.

Ook vindt Digneffe dat een 'ongeregelde haatzaaier' als De Wever monddood gemaakt moet worden: "Ik stop want anders ga ik domme dingen neerschrijven maar mensen als Dewever moet verboden worden van aan politiek te doen."

De reactie van De Wever was laconiek: "Wie voor verandering opkomt, moet er soms onsportieve reacties bijnemen. Laat ons hopen dat het hier bij blijft." Hij voegde er nog aan toe dat 'wallonisering' niet betekent dat hij de Walen de schuld geeft, maar wel "een steeds groter overheidsbeslag, een toename van scherpe vakbondsacties, een negatieve sfeerschepping ten opzichte van ondernemers en een toenemend aantal mensen dat afhangt van vervangingsinkomens."

Digneffe veroorzaakte eerder ophef door te stellen dat treinreizigers egoïsten zijn omdat zij de voortdurende stakingen niet steunen. Daarnaast zei hij ‘ervan overtuigd te zijn dat in België een rechts complot leeft’, waarbij ‘vakbonden monddood moeten gemaakt worden.’

[Premier League] Uitslagen speelronde 9

Ook dit weekeinde werd er weer een speelronde in de Premier League afgewerkt. De topper van dit weekend was natuurlijk Chelsea - Manchester United. The Red Devils wonnen de wedstrijd met 2-3 en wederom was er een hoofdrol weggelegd voor Robin van Persie. De Nederlander wist niet alleen het net te vinden maar verzorgde  ook het voorbereidende werk voor de andere twee treffers. Minder goed nieuws is er voor landgenoot Michel Vorm. De Swansea City-doelman liep een spierblessure op in het verloren duel tegen Manchester City (1-0). De sluitpost zal zes tot acht weken aan de kant staan.

Uitslagen Speelronde 9:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 27 okt, 13:45 Aston Villa Norwich City 1-1
za 27 okt, 16:00 Reading FC Fulham 3-3
za 27 okt, 16:00 Stoke City Sunderland 0-0
za 27 okt, 16:00 Wigan Athletic West Ham United 2-1
za 27 okt, 16:00 Arsenal QPR 1-0
za 27 okt, 18:30 Manchester City Swansea City 1-0
zo 28 okt, 14:30 Everton Liverpool 2-2
zo 28 okt, 16:00 Newcastle United WBA 2-1
zo 28 okt, 16:00 Southampton Tottenham 1-2
zo 28 okt, 17:00 Chelsea Manchester Utd 2-3


Stand
:

  Club Wed. w g v p v - t
1 Chelsea 9 7 1 1 22 21-9
2 Manchester City 9 6 3 0 21 18-9
3 Manchester United 9 7 0 2 21 24-13
4 Tottenham Hotspur 9 5 2 2 17 17-13
5 Everton 9 4 4 1 16 17-11
6 Arsenal 9 4 3 2 15 14-6
7 Fulham 9 4 2 3 14 19-14
8 West Bromwich Albion 9 4 2 3 14 13-11
9 West Ham United 9 4 2 3 14 13-11
10 Newcastle United 9 3 4 2 13 11-13
11 Swansea City 9 3 2 4 11 14-13
12 Liverpool 9 2 4 3 10 12-14
13 Stoke City 9 1 6 2 9 8-9
14 Sunderland 8 1 6 1 9 6-8
15 Wigan Athletic 9 2 2 5 8 10-16
16 Norwich City 9 1 4 4 7 7-18
17 Aston Villa 9 1 3 5 6 7-14
18 Reading FC 8 0 4 4 4 11-17
19 Southampton 9 1 1 7 4 14-26
20 Queens Park Rangers 9 0 3 6 3 7-18


Programma speelronde 10
:

Datum Thuis Uit
za 3 nov, 13:45 Manchester Utd Arsenal
za 3 nov, 16:00 Fulham Everton
za 3 nov, 16:00 Norwich City Stoke City
za 3 nov, 16:00 Sunderland Aston Villa
za 3 nov, 16:00 Swansea City Chelsea
za 3 nov, 16:00 Tottenham Wigan Athletic
za 3 nov, 18:30 West Ham United Manchester City
zo 4 nov, 14:30 QPR Reading FC
zo 4 nov, 17:00 Liverpool Newcastle United
ma 5 nov, 21:00 WBA Southampton

Vier Nederlanders maken kans op Golden Boy

FC Twente-spits Luc Castaignos, zijn PSV-collega Jürgen Locadia, Benfica-aanvaller Ola John en Feyenoord-verdediger Bruno Martins Indi zijn in de race voor de Golden Boy Award. Dat blijkt uit de door de organiserende Italiaanse krant Tuttosport gepubliceerde shortlist.

Ook de Deense Ajacied Christian Eriksen en de vorig seizoen door Feyenoord van Manchester City gehuurde Zweed John Guidetti staan op de lijst. In totaal maken 39 spelers dit jaar kans op de prijs.

De Golden Boy wordt sinds 2003 uitgereikt aan de beste speler in Europa onder 21 jaar. Sportjournalisten van een aantal deelnemende media bepalen de uiteindelijke winnaar.

Rafael van der Vaart won in 2003 de eerste editie van de prijs. Hij blijft de enige Nederlander op de erelijst. Andere winnaars zijn onder meer Wayne Rooney, Lionel Messi en Mario Balotelli.


Vier Nederlanders maken kans op Golden Boy (Foto: Novum)

Men In Black 3

Het was in 1997 toen regisseur Barry Sonnenfeld de bioscoopgangers trakteerde op Men In Black, een heerlijke film met een verrassende combinatie van sciencefiction en komedie. Na een aardig vervolg in 2002, die wel veel weghad van een herhalingsoefening, is het derde deel van de succesvolle reeks onlangs op de glimmende schijf verschenen. Weet Men In Black 3 het succes van de voorgaande films door te zetten?

Toestand prins Friso onveranderd

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ontkent zondag met kracht dat er iets is veranderd in de situatie van prins Friso. Dat deed de RVD naar aanleiding van verwarring in de media zondagochtend over de toestand van de prins.

National Geographic zou zondagochtend medeleven hebben betuigd aan de koninklijke familie en het Nederlandse volk wegens het overlijden van de prins. Twitteraars pakten dit bericht op waarop dit nieuws een hoge vlucht kreeg op de social netwerksites.

Ook landelijke media maakten melding van de condoleance die National Geographic op televisie zou hebben uitgezonden. Daarna explodeerde het aantal twitterberichten over de vermeende dood van de prins.

Het was eerst niet duidelijk of het om een grap ging of om een vergissing van National Geographic. De zender was zondagochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar later meldde de NOS dat het ging om een technische storing.

De prins ligt in coma in een ziekenhuis in Londen na een ski-ongeluk begin dit jaar.

Webber had KERS-probleem

Mark Webber leek vandaag in de Grand Prix van India lang af te koersen op een tweede plaats. De Australiër hield de Ferrari van Fernando Alonso eenvoudig achter zich tot een KERS-probleem roet in het eten gooide. Een derde plaats, nipt voor Lewis Hamilton was het maximale haalbare voor de Red Bull-coureur.

Het Kinetic Energy Recovery System zorgt vaker voor problemen bij Webber die hierdoor vandaag zijn teamgenoot Sebastian Vettel niet kon helpen aan een grotere voorsprong in het kampioenschap. "Ik heb vandaag genoten van de strijd, maar het was wel een erg moeilijke race. Het lukte me niet om een lekker ritme te vinden en er waren ook een paar problemen met de auto. Zonder KERS werd het een nog moeilijker verhaal, maar ik ben blij met hoe ik zelf heb gereden. In Abu Dhabi zullen we ook weer sterk terugslaan."

Dodental orkaan Sandy gestegen tot 65

Het dodental in het Caraïbisch gebied als gevolg van de orkaan Sandy is zondag opgelopen tot 65. Het merendeel, 51, viel in Haïti, dat tot vrijdag drie dagen onafgebroken regen moest verduren.

Nadat het was opgehouden met regenen en het water in de rivieren weer was begonnen te zakken konden de autoriteiten een beter beeld krijgen van de schade. Veel bruggen blijken te zijn ingestort, bananenplantages zijn verwoest en huizen staan blank. De vrees bestaat dat het dodencijfer nog zal oplopen.

"Dit is een ramp van grote proporties", zei de Haïtiaanse premier Laurent Lamothe. "Het hele zuiden staat onder water."

Sandy eiste ook elf levens in Cuba, waar volgens de autoriteiten tienduizenden woningen zijn beschadigd of verwoest. Ook waren er doden in Jamaica, de Bahama's en Puerto Rico.


Dodental orkaan Sandy gestegen tot 65 (Foto: Novum)

Geweld Syrië houdt aan; wapenstilstand aan flarden

Syrische troepen hebben zondag, de derde dag van de afgekondigde wapenstilstand, opstandige voorsteden van Damascus bestookt. Ook elders in het land raakte het regeringsleger slaags met rebellen. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités (LCC) bericht.

Het leger zou met zware beschietingen de opstandelingen uit Arbeen, Harasta en Zamalka hebben willen verdrijven, meldt het Observatorium. Volgens de LCC lieten bij de bombardementen van de oostelijke voorsteden van de Syrische hoofdstad acht mensen het leven.

Het vrijdag afgekondigde staakt-het-vuren, dat tijdens het vierdaagse Offerfeest zou gelden, is een doodgeboren kindje gebleken. Volgens activisten kwamen vrijdag en zaterdag respectievelijk honderdvijftig en honderdtwintig mensen om door het aanhoudende geweld. Het bestand begon al onder een slecht gesternte omdat de radicaalislamitische rebellen van Jabhat al-Nusra het niet onderschreven en andere opstandelingen en het regeringsleger allerlei voorbehoud maakten.

Horecagelegenheid Enschede bestormd

Twintig mensen hebben zaterdagnacht een horecagelegenheid aan de Oude Markt in Enschede bestormd. De meesten droegen kleding van motorclub Satudarah. Zeven mensen zijn gearresteerd, meldt de politie.

Twee personen waren die avond de toegang geweigerd tot de gelegenheid. Zij dreigden daarop dat ze terug zouden komen. Om 02.00 uur drongen zo'n twintig mensen de tent binnen. Daarbij is mogelijk geweld gebruikt. Volgens de politie was het optreden van de groep 'zeer intimiderend en bedreigend'.

Toen de politie arriveerde vluchtten de meeste leden van de groep weg. Zes mensen konden toch worden opgepakt. Een van hen had een slagwapen bij zich. Een zevende arrestant werd in het clubhuis van Satudarah aan de Parkweg in Enschede ingerekend. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

S. Williams klopt Sharapova in Istanbul

Serena Williams heeft voor de derde keer in haar loopbaan de WTA Championships gewonnen. De Amerikaanse won in Istanbul de finale van het prestigieuze eindejaarstoernooi met 6-4 en 6-3 van Maria Sharapova. Eerder won Serena al in 2001 en 2009. Williams is de opvolgster van Petra Kvitova die al na één partij ziek op moest geven.

Williams liet het hele toernooi nog geen set schieten. De Amerikaanse zette tegen Sharapova, als nummer twee van de wereld toch een positie hoger gerangschikt, die goede lijn voort. In de eerste set was zij de enige die breakpunten kreeg en een break bleek voldoende voor de setwinst.

In het tweede bedrijf was het al snel weer raak voor Williams. De break voorsprong die ze in het begin pakte, hield ze vast en op 5-3 serveerde Sharapova om in de wedstrijd te blijven. De Russin, die in 2004 de WTA Championships nog won door van Serena te winnen, kon opnieuw een break niet voorkomen.


Serena Williams klopt Sharapova in Istanbul (Foto: Novum)

Uitslag Vitesse - AZ

Vanmiddag begon in de Eredivisie het duel tussen Vitesse en AZ om 16.30 uur. In de Gelredome bleek AZ na negentig minuten met 1-2 de sterkste te zijn dankzij een goal van Gudmundsson.

Vitesse

1 - 2

AZ

 72' Van Ginkel    39' Beerens
 88' Gudmundsson
 
 Gele kaart: Elm, Viergever (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Cziommer (Ibarra/46)
Janssen
Reis
Bony
Havenaar (Kakuta/67)
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Henriksen
Elm
Maher
Beerens (Rosheuvel/81)
Altidore
Gudmundsson

De sociale media-ziekte

‘Vroeger was alles beter’. Een uitspraak die veelal gebezigd wordt door mensen die ’s nachts hun gebit in een glas met reinigingsmiddel laten vallen. En toch bevat het, zoals elk cliché, een kern van waarheid. Die conclusie zou je tenminste kunnen trekken als je dagelijks Facebook doorpluist. Er lijkt namelijk een soort sociale hysterie te zijn ontstaan waarbij alles, maar dan ook alles, het internet op moet worden geslingerd.

Vier steden in race voor WTA Championships

Mexico Stad, Singapore, het Russische Kazan en Tianjin in China zijn de vier gegadigden om de WTA Championships vanaf 2014 te organiseren. De vier steden zijn door de WTA geselecteerd om Istanbul op te volgen. Het eindejaarstoernooi van het vrouwentennis wordt sinds vorig jaar in de Turkse stad gespeeld. Ook volgend jaar is Istanbul nog plaats van handeling.

Aan de WTA Championships doen de beste acht tennissters van het jaar mee. Het toernooi bestaat sinds 1972 en werd achtereenvolgens in Boca Raton, Los Angeles, New York, Oakland en nogmaals New York gehouden voordat in 2001 München de eerste niet Amerikaanse gaststad was. Via Los Angeles, Madrid en Doha kwam het toernooi in Istanbul terecht.

Meerdere gewonden na botsing auto en ambulance

Drie mensen zijn zondagochtend bekneld geraakt toen een ambulance in aanrijding kwam met de auto waarin ze zaten. Het ongeluk gebeurde rond 11.00 uur aan het Kanaal A Noordzijde in Emmer-Compascuum. Dat meldt de politie.

De ambulance wilde de personenauto inhalen, maar op dat moment sloeg de auto af. De twee voertuigen botsen op elkaar.

De 41-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum en twee 9-jarige meisjes uit die woonplaats raakten bekneld, maar waren aanspreekbaar. Zij zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Een getuige uit Emmer-Compascuum is ter plekke behandeld. Deze persoon raakte onwel door de schrik.

De patiënt die in het ambulancevoertuig lag is met spoed door een andere ambulanceauto vervoerd naar een ziekenhuis.

Opnieuw doodsbedreiging N-VA-burgemeester België

Na de Belgische N-VA-voorman Bart De Wever is ook de nieuwe burgemeester van Turnhout bedreigd. Vond De Wever vrijdag een varkenskop op zijn oprit, burgemeester in spe Erwin Brentjens ontving een dreigbrief. Brentjens heeft sindsdien, net als De Wever, politiebewaking. Dat schrijft de Vlaamse krant De Standaard.

"Verkies je de kogel of ga je liever zelf af?", vroeg de anonieme afzender, boven een afbeelding van een pistool, de aankomend burgervader van Turnhout. "Turnhout is van de Turnhoutenaren." De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Taylor, Whitlock en Huybrechts door in Nuland

Phil Taylor, Simon Whitlock en Kim Huybrechts zijn drie van de acht kwartfinalisten in Nuland. Taylor had geen probleem met Andy Smith, Whitlock versloeg Ian White en Huybrechts rekende af met Osbourne. Alle Nederlanders zijn al uitgeschakeld.

Taylor had geen enkele moeite met Smith. The power won zijn partij met 6-1 en gooide bijna 110 gemiddeld. Whitlock won met dezelfde cijfers van White maar zijn gemiddelde was 103. De Belg Huybrechts had een lastigere partij tegen Osbourne. Hij won wel met 6-4. Doordat Paul Nicholson Max Hopp wist te verslaan is Jerry Hendriks geplaatst voor het WK darts eind december. Hij zal zich kwalificeren via de Europese Order of Merit. 

Vanavond staan de kwartfinale, halve finale en finale op het programma van de Dutch Dart Masters. De winnaar verdient 15.000 Engelse pond, een kleine 19.000 euro. 

Speler Speler Uitslag
Phil Taylor Andy Smith 6-1
Andy Jenkins Wayne Jones 1-6
Max Hopp Paul Nicholson 1-6
Andy Hamilton Arron Monk 4-6
Simon Whitlock Ian White 6-1
Johnny Haines Jamie Caven 6-5
Kim Huybrechts Colin Osbourne 6-4
Steve Brown Mark Walsh 3-6

Twee casino's in Beverwijk overvallen

Dit weekeinde zijn twee casino's in Beverwijk overvallen. Dat meldt de politie. Beide keren is de dader er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan. De signalementen van de twee overvallers komen niet overeen.

Zaterdag rond 10.00 uur bedreigde een man met een vuurwapen een medewerker van een casino aan de Belgiëlaan. Hij maakte zich met zijn buit in de richting van de Maasstraat uit de voeten. Zondag rond 11.00 uur vond een overval plaats op een casino aan de Zeestraat. Hier werd gedreigd met een mes.

[Primera División] Sevilla verliest bij Zaragoza

In de Primera División is Sevilla is er niet in geslaagd een overwinning te behalen tegen Real Zaragoza. De club van Hedwiges Maduro verloor in Zaragoza met 2-1. De thuisploeg stond na de eerste helft al op 2-0 door doelpunten van Hélder Postiga en Ionut Sapunaru. In de zeventigste minuut deed Gary Medel nog iets terug voor de bezoekers, maar dit bleek niet genoeg.

Bij Sevilla begon de Nederlander Maduro in de basis. In het begin van de tweede helft werd de 27-jarige oud-Ajacied vervangen door de Argentijn Diego Perotti.

Sevilla bezet nu op de zesde plaats met negen punten op koploper Barcelona. De nummer twee Atlético Madrid komt zondagavond in actie tegen Osasuna en kan bij winst op gelijke hoogte komen met Barcelona.

'Satelliet toont dat luchtaanval fabriek Sudan trof'

Satellietbeelden van de ontploffing in een Sudanese wapenfabriek van woensdag duiden op een luchtaanval. Dat stelt een Amerikaanse waarnemersorganisatie.

Het Satellite Sentinel Project (SSP) heeft zaterdag beelden vrijgegeven van twee zestien meter brede kraters op het fabrieksterrein in Khartoem, vlakbij het middelpunt van de explosie. Door het SSP geraadpleegde deskundigen achten het waarschijnlijk dat die het gevolg zijn van uit de lucht afgeworpen bommen of afgevuurde raketten, liet de waarnemersorganisatie weten.

Het SSP opperde dat aanvallers het op zo'n veertig goederencontainers hadden gemunt, die op de plaats van de kraters waren verzameld. Wie de hand had in de mogelijke luchtaanval liet de organisatie in het midden. Sudan beschuldigt Israël, maar de Israëlische regering houdt zich op de vlakte en beticht op haar beurt Sudan ervan Hamas en Hezbollah te bevoorraden.


'Satelliet toont dat luchtaanval fabriek Sudan trof' (Foto: Novum)

Hi Flashback Track (adv.)

Deze week hebben de FOK!webloggers een flashback naar het verleden.
Vandaag vertelt Paul over zijn Hi Flashback Track.

Ik ben geboren in januari 1983. Dus dan ben ik 29 jaar! Zo oud al? Ja zo oud al. De jaren 80 heb ik alleen maar als kind meegemaakt. Dus dat was de muziek van 'Kinderen voor Kinderen' voor mij.In de jaren 90 hakte ik als puberaal Paultjuh op de Happy Hardcore. Kan me nog herinneren dat mensen met bomberjacks en Aussies over straat liepen. Lachen! Thuis keek ik na school muziekclips op TMF en zwijmelde ik weg bij presentatrice Fabienne de Vries. Wat mij echt doet denken aan de muziek uit mijn tienerjaren zijn 'Charly Lownoise & Mental Theo. Hier hoor je ze met 'Together in Wonderland'. Ik was 12 toen dit nummer uit kwam!

Ben je zelf ook benieuwd naar tracks uit jouw verleden? Vul dan op de site van Hi Flashback Tracks jouw geboortejaar in en geniet van nummers vol met goede herinneringen.

Acteur Alex O'Loughlin weer vader van zoon

Alex O'Loughlin heeft er weer een zoon bij. Dat heeft zijn woordvoerder tegenover entertainmentzender E! bevestigd. Hoe de acteur en zijn vriendin Malia Jones hun kind hebben genoemd, is nog niet bekend.

Het is het eerste kindje van O'Loughlin en Jones samen. De 36-jarige acteur heeft al een 15-jarige zoon uit een eerdere relatie. Jones is al moeder van een zoon van 3 jaar.

O'Loughlin had eerder een langdurige relatie met zangeres Holly Valance, ze gingen in 2009 uit elkaar. De acteur is bekend van rollen in series als Hawaii Five-0 en The Shield.

Uitslagen eredivisie (28/10/2012)

Om 14.30 begonnen drie duels in de eredivisie. Hierbij de uitslagen en karakteristieken van de gespeelde wedstrijden. 


RKC Waalwijk

0 - 1

FC Twente

    40' Tadic
 
 Gele kaart: Stans, Chevalier (RKC Waalwijk), Janssen, Rosales, Chadli(FC Twente)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6000
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
v.Mosselveld(Najah/84)
v.Peppen
Stans(Lieder/76)
Duits
Braber
Jozefzoon
Chevalier
Boukhari(Sneijder/57)
  Michailov
Rosales
Douglas
Bengtsson(Boyata/65)
Braafheid
Janssen(Gutiérrez/73)
Brama
Schilder(Landzaat/80)
Tadic
Castaignos
Chadli

PEC Zwolle 

1 - 2

PSV

  54' v.d. Berg    75'  Derijck
79' v.d. Berg(ed)
 
 Gele kaart: v. Polen, Aafjes,Benson, Boer (FC Zwolle)
 
Stadion: Jsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Jansen
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v.Polen
Lachman
Aafjes(Nieveld/81)
Achenteh
Gravenbeek
v.d.Berg
Broerse(Drost/80)
Pluim
Benson
Mokhtar(Reniers/60)
  Waterman
Hutchinson
Marcelo
Derijck
Willems
Wijnaldum
Strootman
Ritzmaier(Matavz/65)
Lens
Locadia(Depay/81)
Mertens(Narsingh /65)

Heracles Almelo

6 - 3

sc Heerenveen

 11' Gouriye
 45+1' Armenteros 
 48' Everton
 57' Gouriye
 68' Gouriye
 90+3' Bruns
   4' Djuricic 
64' Finnbogason
80' Finnbogason
 
 Gele kaart: Gouriye, Bruns (Heracles Almelo), De Ridder, Gouweleeuw, Finnbogason, Pappa(Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.303
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Koenders
Rienstra
Dorda(Paljic/84)
Bruns
Quansah
Overtoom
Duarte(Vejinovic/65)
Gouriye
Armenteros(Castillion/81)
Everton
  Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Raitala
Kums
Djuricic(Pappa/78)
Marecek
De Ridder
Finnbogason
v.La Parra

Griekse journalist vast voor lekken

De Griekse politie heeft journalist Costas Vaxevanis, die zaterdag de namen van Griekse rekeninghouders van een Zwitserse bank openbaarde, zondag aangehouden. De journalist en uitgever van het tijdschrift Hot Doc wordt vervolgd voor het schenden van de wet op de persoonsgegevens.

Vaxevanis plaatste in de zaterdageditie van zijn blad een namenlijst die de Griekse regering in 2010 zou hebben ontvangen van de toenmalige Franse minister van financiën, Christine Lagarde. Een medewerker van een Zwitserse dochter van de Britse bank HSBC had de lijst aan de Franse regering doorgespeeld. Vaxevanis beweert ook te weten welke bedragen de rekeninghouders hebben uitstaan, maar die publiceerde hij niet.

Makau in Frankfurt ver verwijderd van wereldrecord

Patrick Makau heeft de stadsmarathon van Frankfurt op zijn naam geschreven. De wereldrecordhouder deed een poging om zijn eigen toptijd te verbeteren, maar bleef met een tijd van 2.06,08 hier uiteindelijk ver van verwijderd.

Vorig jaar zegevierde Makau in Berlijn in de wereldrecordtijd van 2.03,38 en Frankfurt was er veel aan gelegen om dit record over te nemen. Er lag een forse bonus klaar voor een nieuwe wereldbesttijd, maar deze hoefde niet uitgekeerd te worden. Achter de Keniaan Makau werd de Ethiopiër Deressa Chimsa tweede in 2.06,52 terwijl de Keniaan Gilbert Kirwa met 2.07,35 de derde plaats voor zich opeiste.

Bij de vrouwen ging de Ethiopische Meselech Melkamu in 2.21,05 met de zege aan de haal. Ze scherpte bij haar marathondebuut meteen het parcoursrecord in Frankfurt aan.

Far Cry 3 mod nu beschikbaar voor Minecraft

Een tijd geleden heeft uitgever en ontwikkelaar Ubisoft aangekondigd dat ze bezig waren met het maken van een map- en texture-pack voor de pc-game Minecraft. De mod van Ubisoft zal gebasseerd zijn op de game Far Cry 3 en is vanaf vandaag voor Minecraft beschikbaar. 

De mod zal verschillende aspecten zoals de omgeving, wapens en vijanden van Far Cry 3 bevatten. Je kunt de mod gratis downloaden via de officiële site van Far Cry 3

 
Far Cry 3 minecraft mod

Nieuwe ministerploeg lijkt rond

De nieuwe ministersploeg van VVD en PvdA lijkt rond te zijn. Volgens ingewijden maakt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis serieuze kans om minister van Defensie te worden. Eerder waren er geruchten dat haar partijgenoot Henk Kamp hiervoor kandidaat was, maar die zou nu naar Economische Zaken gaan. VVD-fractieleider Stef Blok zou minister worden voor Wonen en Rijksdienst, een nieuwe portefeuille.

De bezetting van de overige ministersposten lekte vrijdag al uit. Zo wordt de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vicepremier en minister van Sociale Zaken. De PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem, Ronald Plasterk en Frans Timmermans krijgen respectievelijk Financiën, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. Voormalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen gaat naar Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ex-PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker wordt minister van Onderwijs. De VVD’ers Ivo Opstelten, Melanie Schultz en Edith Schippers blijven op respectievelijk Justitie, Verkeer en Volksgezondheid.

De benoeming van Jeanine Hennis-Plasschaert, eerder Europarlementariër voor de VVD, zou het aantal vrouwen in het nieuwe kabinet op vijf brengen. De VVD wil haar kandidatuur overigens niet bevestigen. Haagse bronnen onderstrepen dat in een formatie op het laatste moment nog van alles kan verschuiven.

Nieuwe ministerploeg lijkt rond
Nieuwe ministerploeg lijkt rond (Foto: ANP)

'Elton John helpt Adele met moederschap'

Niemand minder dan Elton John voorziet kersverse moeder Adele regelmatig van advies. De 24-jarige zangeres beviel naar verluidt vorige week van haar eerste kind en vraagt Elton regelmatig om hulp.

"Elton woont in Los Angeles en het tijdsverschil met Engeland is perfect", zegt een bron tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Ze bellen als zij 's nachts samen met de baby wakker is."

De 65-jarige Elton John heeft samen met partner David Furnish een zoon, Zachary. Het kind kwam met behulp van een eiceldonor en een draagmoeder ter wereld.

Krul: "Goed dat iedereen weer fit is"

Tim Krul is samen met verdedigers Fabricio Coloccini en Steven Taylor weer terug van een blessure bij Newcastle United. "Onze sterke defensie komt weer terug. We hebben een aantal blessures gehad aan het begin van het seizoen en hebben achterin niet met onze sterke vier verdedigers gespeeld, zoals vorig seizoen."

Dit vertelt Krul aan de Sun on Sunday. "We hadden een solide basis toen, maar nu ben zelfs ik geblesseerd geweest en een paar weken eruit geweest, dus het is goed dat iedereen nu weer fit is. Mijn blessure had niet op een slechter moment kunnen komen", vervolgt de 24-jarige Hagenaar.

"Ik was eerste doelman van het Nederlands Elftal, speelde de wedstrijd en raakte geblesseerd. Ik baalde ervan, want ik hou er van om voor Newcastle te spelen." De defensie van Newcastle was hierdoor incompleet, terwijl topspits Papiss Cissé uit vorm is. Zijn maatje Demba Ba presteert wel goed.

"Hetzelfde gebeurde vorig seizoen", weet Krul. "Als de ene niet scoorde, deed de ander dat wel. Het seizoen is tot nu toe nog niet best. Vorig seizoen waren we verwend omdat we de eerste elf duels niet verloren. Natuurlijk willen mensen dit seizoen vergelijken met vorig jaar, maar de volgende vijf wedstrijden spelen we tegen de teams die om ons heen staan en zij zijn de ploegen waartegen we punten moeten pakken."

Zelda Marathon nog steeds in volle gang

Al meer dan een halve dag is de Zelda-marathon inmiddels in volle gang. De marathon waarin Link de wereld moet redden zodat gamers door middel van donaties de wereld kunnen redden. De opbrengst van het event gaat namelijk naar de Nederlandse Hartstichting.

Tijdens het event zijn er ook goodies te winnen als je iets doneert. Tevens kun je live meekletsen met de gebeurtenissen in de huiskamer, of op het scherm. De livestream is hier te kijken en zal de komende dagen de hele tijd live te volgen zijn.

Zelda Marathon

Sijsling plaatst zich voor hoofdtoernooi Parijs

Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor het hoofdschema van het masterstoernooi in Parijs. De 25-jarige Amsterdammer overleefde zondag de tweede en laatste kwalificatieronde. Sijsling versloeg de Duitser Benjamin Becker met 6-4 en 6-1, nadat hij een dag eerder al in drie sets had afgerekend met Lukas Lacko (4).

Cruciaal voor het wedstrijdverloop was de tiende game van de openingsset. Sijsling, de mondiale nummer 74, brak zijn op de wereldranglijst negen plaatsen lager genoteerde opponent bij 5-4 en sleepte zo de eerste akte binnen. Becker was er dusdanig door van slag, dat hij in het tweede bedrijf nog maar een game maakte.

Sijsling is de enige Nederlander die in actie komt in de Franse hoofdstad. Robin Haase's 49e positie op de wereldranglijst was net niet hoog genoeg om rechtstreeks toegelaten te worden tot het hoofdtoernooi.

Uitslag Feyenoord - Ajax

Om 12.30 uur begon in De Kuip het duel tussen Feyenoord en Ajax. Het duel eindigde zonder winnaar in een 2-2 gelijkspel. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.

Beide ploegen begonnen aanvallend ingesteld aan de wedstrijd waardoor er in de openingsfase al aardig wat kansen waren te noteren. Mathijssen was dicht bijd e voorsprong voor Feyenoord, maar hij kopte net naast. Het was Ajax dat wel trefzeker was. Eriksen bracht Ajax op 1-0 na een assist van Babel. Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord weer langszij. Boëtius, de A-junior die zijn debuut maakte in de hoofdmacht, scoorde de 1-1 nadat Immers over de bal had heen gemaaid. Even later leek diezelfde Boëtius ervoor te zorgen dat Verhoek de Rotterdammers op voorsprong ging brengen, maar die schoot een niet te missen kans toch naast. Ook in de rest van eerste helft had Feyenoord een overwicht, uitdrukken in doelpunten lukte echter niet.

Vlak na rust was Ajax wel weer trefzeker. Na een vrije trap van Eriksen scoorde Siem de Jong. De thuisclub had even tijd nodig om hiervan te herstellen, maar toen dat gebeurd was kreeg het wederom behoorlijke kansen. Maar met name Immers bleek niet koelbloedig genoeg deze te verzilven. nadat Moisander in de 75e minuut zijn tweede gele kaart kreeg en moest vertrekken probeerde Ajax met tien man de voorsprong vast  te houden. Dat lukte uiteindelijk net niet. Vlak voor tijd maakte Pellè uit de draai met een hard schot de 2-2. In de blessuretijd kreeg de Italiaan ook nog een grote kans op de 3-2, maar dat was Feyenoord niet meer gegeven.


Feyenoord spelers Stefan de Vrij en Daryl Janmaat in duel met Ajax speler Christian Eriksen (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

2 - 2

AFC Ajax

 23' Boëtius
 90' Pellè
   12' Eriksen 
 48' S. de Jong 
 
 Gele kaart: Immers, De Vrij, Martins Indi, Clasie, Pellè, (Feyenoord), S. de Jong, (AFC Ajax)
 Rode kaart: , Moisander (75/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Janmaat
De Vrij (Nelom/69)
Mathijsen (Achahbar/78)
Martins Indi
Leerdam
Immers
Clasie
W.Verhoek (Schaken/60)
Pellè
Boëtius
  Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
C.Poulsen
Schøne (Dijks/78)
Sana (Sulejmani/46)
Eriksen
Babel (Enoh/89)


Zeman "Slechte Serie A schuld van Juventus"

Zdenek Zeman, de altijd uitgesproken coach van AS Roma, heeft hard uitgehaald naar de Agnelli-familie, die Juventus al decennia bestuurt. Hij zegt dat de Italiaanse club te weinig heeft gedaan om het Italiaanse voetbal vooruit te helpen.

"Juventus-voorzitter Andrea Agnelli zegt dat het systeem van het Italiaanse voetbal een periode van snelle achteruitgang ondergaat", aldus Zeman in diverse Italiaanse media. "Ik denk dat hij gelijk heeft, er is een noodzaak om te hervormen, een noodzaak om te verbeteren. Maar dit is iemand die zegt wat iedereen zegt, het is een tweede om ook echt met het proces van hervormen te beginnen."

"De Agnelli's hebben het voetbal de afgelopen twintig jaar in handen gehad en ze hebben alle tijd gehad om die verbeteringen te maken", haalt Zeman uit. Minder en minder topspelers willen voetballen in de Serie A, de topclubs spelen een kleinere rol in Europa en het ene na het andere corruptieschandaal schrikt de competitie al jaren op.

Zeman probeert met AS Roma voor een frisse wind te zorgen in de Serie A. De club investeert fors in nieuwe spelers en de 65-jarige Tsjechische coach moet ervoor zorgen dat Roma de leidende kracht in het Italiaanse voetbal wordt. Momenteel staat Roma vijfde in de Serie A.

Golfer Luiten kent goed slot in Shanghai

Golfer Joost Luiten heeft BMW Masters in Shanghai afgesloten met een gedeelde 26e plaats. De Nederlander liep een ronde van 67 slagen (-5), waarmee hij uit kwam op een totaal van 280 slagen (-8). Hij won hiermee veertien plaatsen ten opzichte van de voorlaatste ronde die hij ook in 67 slagen gelopen had.

De zege in Shanghai ging naar de Zweed Peter Hanson die na een slotronde van 67 slagen (-5) uitkwam op een totaal van 267 slagen (-21). De nummer één van de wereld, de Noord-Ier Rory McIlroy werd één slag hierachter tweede. De derde plaats met 271 slagen was voor de Brit Luke Donald.

Aanslag met bomauto op kerk Nigeria

Een katholieke kerk in Noord-Nigeria is tijdens de zondagochtendmis getroffen door een bomaanslag. Een zelfmoordterrorist probeerde zijn auto vol springstof door de poort van het kerkgebouw te manoeuvreren en bracht die vervolgens tot ontploffing. De explosie verwondde een nog onbekend aantal kerkgangers, verklaarden ooggetuigen en de Nigeriaanse rampbestrijdingsdienst.

Soldaten en agenten betrokken na de ontploffing in Kaduna de wacht rond de kerk, die is gewijd aan Sint Rita. Ambulances reden af en aan om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De verdenking gaat al snel uit naar het radicaalislamitische Boko Haram, dat al eerder soortgelijke aanvallen pleegde.

In de lente komt GTA V niet voor pc

Via een Pools GTA-forum zijn er afbeeldingen verschenen van reclameposters van Grand Theft Auto V. Op de posters is te lezen dat Grand Theft Auto V uit moet komen in de lente van 2013. Ook is te zien dat de game alleen naar PlayStation 3 en Xbox 360 komt en de pc de grote afwezige is bij de icoontjes onderaan de poster.

Rockstar heeft normaal gesproken wel een pc-versie voor hun games, dus of deze poster echt is of juist een vrij goedgelukte uitgeprinte Photoshop is niet duidelijk. De bronsite zelf ligt ondertussen plat. Rockstar heeft nog niet gereageerd op de 'uitgelekte' posters.

Het blad GameInformer komt in november met een special over Grand Theft Auto V, dan wordt er veel meer bekend over de langverwachte game. 

Poster

Poster

Slowaak wint Boliviaanse dodemansrace

Alle deelnemers aan de Val van de Condor hebben de duizelingwekkende fietswedstrijd in de Boliviaanse bergen dit jaar veilig uitgereden. De dodemansrace werd zaterdag gewonnen door de Slowaak Filip Polc.

De waaghalzen vertrokken vanuit El Alto, op een hoogte van 4,085 meter boven zeeniveau, en daalden 485 meter af naar de hoofdstad La Paz. Winnaar Polc legde het crossparcours van een mijl (ongeveer 1,6 kilometer) lang af in nog geen twee minuten en 33 seconden. Dat is ruim 34 kilometer per uur.

Kabinet India ondergaat metamorfose

De Indiase premier Manmohan Singh heeft zondag zijn ministersploeg herschikt. Singh hoopt met de zeven nieuwe ministers en vijftien staatssecretarissen vóór de volgende verkiezingen zijn bevlekte blazoen op te poetsen.

Het kabinet kon wel wat vers bloed gebruiken na een reeks van corruptieschandalen en het afhaken van een coalitiepartij. Met de beëdiging van een groot aantal jonge, nog onbesproken bewindslieden wil Singh de reputatie van zijn regering herstellen.

Meerderheid wil burgemeester zelf kiezen

Een meerderheid van de Nederlanders (63 procent) vindt dat burgemeesters voortaan door burgers gekozen moeten worden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Aanleiding voor de peiling is de integriteitsaffaire rond VVD'er Jos van Rey in Roermond.

Afgelopen week traden de Roermondse wethouder Van Rey en de Meerssense burgemeester Ricardo Offermanns (VVD) af. Van Rey zou Offermanns geheime informatie hebben gegeven over de benoemingsprocedure voor het burgemeesterschap in Roermond, waarvoor Offermans zich kandidaat had gesteld. Van Rey legde ook zijn taken als senator neer.

Van de Nederlanders denkt 86 procent dat het veel vaker gebeurt dat politici bij het benoemen van burgemeesters belangrijke informatie doorspelen aan politieke vrienden. Bijna tachtig procent vermoedt dat in Nederland veel meer politici corrupt zijn dan bekend is. Een vijfde denkt dat problemen met integriteit vaker bij de VVD voorkomen dan bij andere partijen.

Vier gewonden bij steekpartij om gestolen telefoon

Bij een steekpartij in Spijkenisse zijn in de nacht van zaterdag op zondag vier jongens gewond geraakt. Twee van hen zijn er ernstig aan toe, maar verkeren buiten levensgevaar. Zeven jongens zijn aangehouden, meldt de politie.

Aanleiding voor de steekpartij rond 04.30 uur in de wijk Maaswijk was een gestolen telefoon. De verdachten zijn op verschillende plekken in de wijk aangehouden.

Man ramt huis ex

De politie heeft zaterdag een 44-jarige man uit het Limburgse dorp Reuver opgepakt, die in zijn woonplaats met zijn auto het huis van zijn 47-jarige ex-vrouw had geramd. Daarbij raakte de gevel ontzet en werd een raam vernield, maakte de politie zondag bekend.

De man is aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Hij was op tilt geslagen omdat hij de woning van zijn ex niet meer in mocht. De verdachte is in verzekering gesteld.

Man ramt huis ex
Man ramt huis ex (Foto: ANP)

Noodtoestand VS om 'monsterstorm'

Met de orkaan Sandy op komst hebben verscheidene staten aan de Amerikaanse oostkust de noodtoestand afgekondigd. Wat van de afgezwakte orkaan over is dreigt volgens weerkundigen in het noorden samen te gaan met twee krachtige winterstormen om gedrieën een 'monsterstorm' te vormen.

Het noodweer breekt boven de oostkust naar verwachting maandagavond los. Delaware heeft kustbewoners geëvacueerd en New York overweegt de metro te sluiten om te voorkomen dat het tunnelstelsel onder water loopt. Van North Carolina tot Connecticut zijn waarschuwingen uitgegaan voor stroomuitval en andere overlast.

Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben enkele verkiezingsmanifestaties in het bedreigde gebied geschrapt. Het noodweer doorkruist de campagne in de laatste week voor de presidentsverkiezingen in cruciale 'kantelstaten' als Ohio, New Hampshire en Virginia.

Zwartrijder slaat conducteur bewusteloos

Een onbekende man heeft zaterdagavond in een trein op het station van Geldrop een conducteur bewusteloos geslagen. Het 58-jarige slachtoffer uit Maarheeze is naar een ziekenhuis gebracht, laat het Korps Landelijke Politiediensten zondag weten.

Het incident gebeurde rond 21.30 uur op het station in de Brabantse plaats. De conducteur had de man eerder op de avond in Geldrop uit de trein gezet omdat hij geen vervoersbewijs had. Toen de trein een kwartier later weer terugkwam in Geldrop, stapte de man de trein weer in en sloeg hij de conducteur bewusteloos. Daarna ging hij ervandoor.

[F1] Uitslag Grand Prix van India

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van India op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur leidde de race van start tot finish en verstevigde zijn leidende positie in het kampioenschap. Fernando Alonso werd tweede, voor Mark Webber die ook de gang naar het podium mocht maken.

De race in New Delhi begon met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser kende de beste start en reed meteen weg bij zijn teamgenoot Mark Webber. Jenson Button klom naar plaats drie, voor Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Felipe Massa. Michael Schumacher liep een lekke rechter achterband op na een tik van Jean-Eric Vergne en moest langzaam naar de pits rijden.

Alonso profiteerde in de beginfase van de race van het Drag Reduction System door de McLaren van Button na drie ronden te passeren en de derde stek voor zich op te eisen. Button had nog meer problemen, want zijn teamgenoot Hamilton passeerde hem ook eenvoudig.

De posities in de top settelden zich na tien ronden. Pas vanaf de achtste plaats van Sergio Perez was er een gevecht. Nico Hülkenberg drong sterk aan bij de Mexicaan die de Duitser uiteindelijk voorbij moest laten. Daarachter vormde zich een treintje achter de als tiende liggende Nico Rosberg. Pastor Maldonado werd hiervan het slachtoffer, omdat hij zowel Romain Grosjean als Bruno Senna voorbij zag komen.

Sergio Perez was de eerste die na vijftien ronden stopte. De Mexicaan knokte zich na zijn stop naar voren, maar maakte de fout door bij het inhalen van de Toro Rosso van Daniel Ricciardo te snel naar binnen te snijden en een lekke rechter achterband op te lopen. Hij viel terug tot ver in het achterveld en gaf na 22 ronden op. Grosjean wist ondertussen de negende stek van Rosberg af te snoepen.

Opvallend was dat na 23 ronden nog weinig coureurs gestopt waren. Vettel had negen seconden voorsprong op Webber, terwijl hierachter Alonso het gat met de Australiër dichtreed. Daarachter lagen de McLarens, Massa en Räikkönen.

Button opende na 25 ronden het bal. De Brit kwam als negende achter Grosjean weer naar buiten. Er volgden snel meer stops, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Alonso kwam eerder binnen dan Webber en zorgde er zo voor dat hij binnen een seconde van de Australiër kon komen. Maldonado elimineerde ondertussen zijn kansen door de rechter achterband stuk te snijden op de voorvleugel van Kobayashi. De Venezolaan viel terug tot plaats 22.

Vettel controleerde de wedstrijd met een voorsprong van tien seconden op Webber. Alonso lag een seconde achter de Australiër, terwijl Hamilton hier weer ruim achter lag. Button lag vijfde, Massa, Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean en Rosberg. Alonso haakte langzaam af bij Webber die de tweede plaats controleerde. De Australiër viel echter twaalf ronden voor het einde iets terug, waardoor Alonso hem alsnog kon passeren en de tweede plaats te pakken.

Hamilton rook bloed en dichtte het gat met Webber die met KERS-problemen kampte. Ondertussen raakte Rosberg acht ronden voor het eind zijn tiende plaats kwijt aan Senna. Er waren nog wel gevechten op de baan, maar gepasseerd werd er niet meer, waardoor Vettel na zestig ronden als eerste afgevlagd werd, voor Alonso en Webber. Hamilton werd vierde, voor Button, Massa, Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean en Senna.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:31:10.744
2 Fernando Alonso Ferrari +9.437
3 Mark Webber Red Bull +13.217
4 Lewis Hamilton McLaren +13.909
5 Jenson Button McLaren +26.266
6 Felipe Massa Ferrari +44.647
7 Kimi Räikkönen Lotus +45.227
8 Nico Hulkenberg Force India +54.998
9 Romain Grosjean Lotus +56.103
10 Bruno Senna Williams +1:14.975
11 Nico Rosberg Mercedes +1:21.694
12 Paul di Resta Force India +1:22.815
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:26.064
14 Kamui Kobayashi Sauber +1:26.495
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
16 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
17 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
18 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
19 Charles Pic Marussia +1 Ronde
20 Timo Glock Marussia +2 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +5 Ronden
DNF Pedro de la Rosa HRT +18 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +40 Ronden


Voorlopige Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 240
2 Fernando Alonso Ferrari 227
3 Kimi Räikkönen Lotus 173
4 Mark Webber Red Bull 167
5 Lewis Hamilton McLaren 165
6 Jenson Button McLaren 141
7 Nico Rosberg Mercedes 93
8 Romain Grosjean Lotus 90
9 Felipe Massa Ferrari 89
10 Sergio Perez Sauber 66
11 Kamui Kobayashi Sauber 50
12 Nico Hulkenberg Force India 49
13 Paul di Resta Force India 44
14 Michael Schumacher Mercedes 43
15 Pastor Maldonado Williams 33
16 Bruno Senna Williams 26
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 12
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 9
19 Timo Glock Marussia 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 407
2 Ferrari 316
3 McLaren 306
4 Lotus 263
5 Mercedes 136
6 Sauber 116
7 Force India 93
8 Williams 59
9 Toro Rosso 21
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

VVD en PvdA zakken weg in peiling

De beoogde regeringspartijen VVD en PvdA zijn volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond in totaal 10 zetels kwijtgeraakt sinds de verkiezingen. De PvdA zou uitkomen op 31 zetels, 7 minder dan bij de verkiezingen op 12 september. De VVD zou er 38 halen, een verlies van 3, blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling.

Daarmee zouden de twee partijen hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt zijn. Dat was ook vorige week al het geval. Toen haalde de PvdA net als nu 31 zetels. De VVD had er toen nog 40. Afgelopen dagen lekten delen van het op handen zijnde regeerakkoord uit. Daaruit blijkt dat de partijen de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen willen aanpakken. Ruim de helft van de VVD-stemmers valt dat erg tegen.

Volgens De Hond heeft de VVD echter nog steeds een groter electoraal potentieel dan de PvdA. Meer VVD-kiezers overwegen opnieuw op dezelfde partij te stemmen dan PvdA-kiezers. Bovendien noemen PvdA-stemmers vaker een alternatief: 42 procent geeft de SP een kans, 25 procent D66. Bij de VVD geeft 24 procent D66 een kans en 18 procent de PVV.

Van het zetelverlies in de peiling van De Hond profiteert vooral de SP, met 6 zetels winst. Dat zou deze partij op 21 zetels brengen. D66 en 50PLUS staan elk op 2 zetels winst. GroenLinks komt uit op 2 zetels, een verlies van 2.

Het CDA blijft volgens de peiling steken op 13 zetels, het aantal dat ook bij de verkiezingen werd behaald. Volgens De Hond heeft de partij een zwakke electorale positie. Slechts 16 procent van het totale aantal kiezers geeft de partij een kans op hun stem.

Debuut Feyenoorder Boëtius in klassieker tegen Ajax

Jean-Paul Boëtius maakt zondag in de klassieker tegen Ajax zijn debuut voor Feyenoord. De 18-jarige aanvaller heeft van trainer Ronald Koeman een basisplaats gekregen. Jeugdinternational Boëtius krijgt de voorkeur boven Ruben Schaken. De ervaren buitenspeler raakte twee weken terug bij het Nederlands elftal geblesseerd aan zijn knie en werkte sindsdien een race tegen de klok af om op tijd fit te geraken.

Koeman heeft wel een plek ingeruimd voor Stefan de Vrij. De verdediger was twee maanden uit de roulatie met eerst een enkel- en later een hamstringblessure. De terugkeer van De Vrij gaat ten koste van Miquel Nelom.

Ajax-coach Frank de Boer houdt in de Kuip zijn winnende team van woensdag tegen Manchester City intact. De Amsterdammers maakten indruk door de Engelse landskampioen op een 3-1 nederlaag te trakteren.

Feyenoord en Ajax zijn de nummers vijf en zes van de ranglijst, met zeventien behaalde punten uit negen wedstrijden. Vorig jaar waren de Rotterdammers in eigen stadion met 4-2 te sterk.

[MLB] Giants winnen ook derde duel van World Series

De honkballers van San Francisco Giants blijven de World Series domineren. Op bezoek bij Detroit Tigers werd zaterdag ook het derde duel van de best-of-sevenserie gewonnen. San Francisco zegevierde met 2-0 en heeft daardoor nog een zege nodig om de titel te veroveren. Zondag staat, wederom in Detroit, het vierde duel op het programma.

In de geschiedenis van de World Series wist nog nooit een ploeg een 3-0 achterstand goed te maken. Ondanks de voortreffelijke uitgangspositie waakt Giants-coach Bruce Bochy niettemin voor teveel euforie. "We staan er goed voor, maar het is nog niet gedaan. Het is een nummer, net zoals ik zei over twee. Nu is het drie. Maar dat betekent nog niet de titel."

Gary Glitter opgepakt in misbruikzaak Savile

De Britse politie heeft voormalig popster Gary Glitter opgepakt op verdenking van zedenmisdrijven. De arrestatie van de zestiger, wiens echte naam Paul Francis Gadd luidt, vloeit voort uit het onderzoek naar wijlen kindertelevisieheld Jimmy Savile, die zich bij leven aan honderden kinderen zou hebben vergrepen.

Glitter is aangehouden en zit vast op een politiebureau in Londen. De 'glamrocker' van weleer zat al eerder celstraffen voor kindermisbruik en kinderpornobezit uit in Vietnam en in zijn vaderland.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Australië

Jorge Lorenzo heeft zondag de wereldtitel veroverd in de MotoGP. Voor de 25-jarige Spanjaard volstond een tweede plaats tijdens de Grand Prix van Australië. Voor Lorenzo is het na 2010 zijn tweede wereldtitel in de koningsklasse van de motorsport. Hij werd eerder ook tweemaal kampioen in de 250 cc-klasse.

Op Phillip Island won uittredend wereldkampioen Casey Stoner voor de zesde keer voor eigen publiek. Achter Lorenzo eindigde de Brit Cal Crutchlow als derde. Dani Pedrosa, de enige coureur die Lorenzo nog van de titel had kunnen afhouden, haalde de eindstreep niet. De Spanjaard kwam in de tweede ronde in leidende positie ten val.

Het was dubbel feest voor Spanje, want eerder zondag veroverde Marc Marquez de titel in de Moto2. In de door landgenoot Pol Espargaro gewonnen race eindigde Marquez als derde. De 19-jarige Spanjaard moest vorig seizoen in zijn debuutjaar in de Moto2-klasse nog genoegen nemen met de tweede plaats.

'Ploegleider De Jongh stapt op bij Team Sky'

Steven de Jongh en Sean Yates zijn opgestapt als ploegleider van Team Sky. Dat meldt de Engelse krant The Sunday Telegraph. Het vertrek van de twee oud-profs zou verband houden met het zerotolerancebeleid van de Britse wielerploeg.

Sky kondigde onlangs aan dat alle medewerkers een contact moeten ondertekenen waarin zij beloven zich nooit met doping te hebben ingelaten. Om die reden kondigde de Amerikaanse ploegleider Bobby Julich donderdag al zijn vertrek aan. Of De Jongh en Yates zijn vertrokken vanwege een dopingbekentenis is nog onduidelijk.

De Jongh reed tussen 1995 en 1999 voor TVM. In 1998 maakte hij deel uit van de ploeg die net als Festina uit de Tour de France werd gezet. De Nederlandse wielerploeg werd nadrukkelijk in verband gebracht met grootschalig dopinggebruik. De 38-jarige De Jongh reed later ook nog voor Rabobank en Quickstep.

Yates, prof tussen 1982 en 1996, heeft een verleden met Lance Armstrong, de hoofdrolspeler in het vernietigende Usada-rapport. Halverwege de jaren negentig waren ze ploeggenoten bij Motorola. Na het beëindigen van zijn actieve carrière was Yates in 2005 en 2009 in de Tour de France als coach van Armstrong werkzaam.

Tsunami treft Canada na aardbeving

Canada is zaterdagavond getroffen door de krachtigste aardbeving in ruim zestig jaar. Na de beving, met een momentmagnitude van 7,7, vaardigden de autoriteiten een tsunamiwaarschuwing uit. De gevreesde vloedgolf bleek echter niet hoger uit te vallen dan een kleine zeventig centimeter en de aardbeving zelf lijkt nauwelijks schade te hebben aangericht.

Het epicentrum van de beving lag onder de Haida Gwaii (of Koningin Charlotte-eilanden), een eilandengroep voor de Canadese westkust. Even later spoelde een minitsunami van 69 centimeter aan op de noordpunt van de archipel. De noordkust van Vancouvereiland kreeg een golf van 55 centimeter te verduren.

De Haida Gwaii liggen op de zogeheten Koningin Charlotte-breuk, waar de Pacifische en de Noord-Amerikaanse aardplaat tegen elkaar aanschurken.

Tsunamiwaarschuwing voor Hawaii

Het einde lijkt nabij voor de Amerikaanse staat Hawaii. Na een aardbeving voor de westkust van Canada is een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de Amerikaanse staat Hawaii.

De eilanden moeten rekening houden met golven van zeker een meter hoog die schade kunnen veroorzaken aan de kust, aldus het tsunamiwaarschuwingscentrum.

Volgens het centrum zouden de golven Hawaii om ongeveer 09.30 uur Nederlandse tijd moeten hebben bereikt, en zijn ze "dringend maatregelen nodig om levens en eigendommen te beschermen". De waarschuwing geldt voor alle eilanden. Bewoners van de kust hebben opdracht gekregen om te evacueren, maar hebben daar niet allemaal gehoor aan gegeven.

Meekijken naar het begin van de apocalyps? Zender "Hawaii News Now" is al de hele ochtend aan het uitzenden met beelden van diverse stranden waar vooralsnog een perfect kalme zee te zien is.

 

Livesteam van Hawaii News Now met beelden van een perfect kalme zee

FOK!filmtips van de dag: Never Say Never Again

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Never Say Never Again 01

Over de FOK!filmtip van Vandaag hoeven we niet zo lang na te denken. Vanmiddag om 14.00 uur is bij onze Vlaamse buren van één Never Say Never Again te zien. Twaalf jaar na Diamonds are Forever mocht Sean Connery nog eenmaal aantreden als 007 in deze remake van de klassieker Thunderball. In de rolprent mag James Bond de strijd weer eens aangaan met de misdaadorganisatie SPECTRE. Het schorum heeft twee kruisraketten gepikt en dreigt deze af te schieten als er geen losgeld op tafel komt. Bond krijgt zeven dagen om de wereld te redden.

Never Say Never Again 02

Never Say Never Again was het filmdebuut van Rowan Atkinson, die later wereldberoemd zou gaan worden als Mr. Bean. Ook de op dat moment nog relatief onbekende Steven Seagal werkte, als vechtinstructeur, aan de film mee. Bij een oefening voor de rolprent bezorgde hij Sean Connery een gebroken pols. Genoeg redenen om te genieten van een lekkere Bond-film op deze koude zondagmiddag.

Never Say Never Again 03

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Tv-zender meldt overlijden Prins Johan Friso

Het lijkt erop dat de stagiair van National Geographic héél wat uit te leggen heeft. De zender wist deze morgen namelijk het overlijden van Prins Johan Friso te melden.

Vanochtend rond 08.00 uur was tussen de programmering door het volgende te lezen: "National Geographic Channel betuigt zijn medeleven aan de koninklijke familie en de Nederlandse bevolking met het overlijden van zijne hoogheid Prins Friso."

De rijksvoorlichtingsdienst, dé officiële bron rondom het Koninklijk Huis weet te melden dat van een overlijden niks waar zou zijn. Als er überhaupt al belangrijke veranderingen rondom zijn gezondheid zijn, kan de pers dat via de officiële kanalen vernemen.

Het lijkt er dus op dat een schakeltechnicus van NGC niet goed op zat te letten en een tekst die wellicht voor later ooit nodig was per ongeluk op de zender heeft gegooid. 

Update 10.30 uur:
National Geographic heeft inmiddels tegenover NOS verklaard dat het uitzenden van het condoleancebericht op tv een 'vreselijke fout' was, en dat ze het 'ten zeerste beteuren'.

NGC meldt overijden FrisoFoto: Bart Hulshof

FOK! wat een weer...Koud, maar droog

Goedemorgen! Op verschillende plaatsen in het land is inmiddels de eerste winterse neerslag van het seizoen gesignaleerd en ook gisteren overdag was er hier en daar nog sprake van hagel en natte sneeuw. Plaatselijk kwam ook onweer voor. Er waren echter ook veel plaatsen in het land die gisteren weliswaar een koude, maar zonnige herfstdag hebben gehad. Vandaag is de kans op een bui een stuk kleiner.

In de afgelopen nacht ontstond er hier en daar mist en koelde het wederom flink af. Vlak aan zee bleef de temperatuur nét boven 0, maar elders in het land kwam het tot lichte vorst. Vanmiddag schijnt op veel plaatsen de zon, maar in de middag neemt in het westen van het land de bewolking geleidelijk toe en in de avond zou daar zelfs wat regen uit kunnen gaan vallen. In het oosten van het land blijft het een groot deel van de dag vrij zonnig weer. De wind draait van noord naar zuid-tot zuidwest en neemt later op de dag toe naar vrij krachtig tot krachtig. Ook in het binnenland gaat het wat harder waaien. De komende dagen lijken wat wisselvalliger te gaan verlopen en de temperaturen lopen geleidelijk weer wat op.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

SandyOrkaan Sandy die in de VS voor veel problemen gaat zorgen. Bron: Jeff Masters

Evolutie niet zo willekeurig als gedacht

Lang heeft men gedacht dat evolutie voortgedreven wordt door willekeurige mutaties in de genen. Sommige mutaties waren voordelig, waardoor individuen met die mutatie zich vaker konden voortplanten en zo met hun voordelige genen konden doorgeven, een proces dat we natuurlijke selectie noemen. Dit concept staat aan de basis van de moderne theorie van evolutie.

Nu hebben onderzoekers van Princeton echter ontdekt dat deze mutaties niet zo willekeurig zijn als gedacht. "Is evolutie voorspelbaar? Tot op een verbazingwekkende hoogte wel," vertelt senior onderzoeker Peter Andolfatto. Zo 'vinden' uiteenlopende diersoorten vaak dezelfde oplossingen voor evolutionaire hordes.

De onderzoekers deden een onderzoek naar insecten die resistent waren geworden tegen een bepaald gif in de planten die ze gewoonlijk aten. Onder de insecten waren vlindersoorten, keversoorten en bladluissoorten, beestjes die gescheiden worden door 300 miljoen jaar aan evolutie. Toch bleken hun genen op dezelfde manier veranderd te zijn om tegen het gif te kunnen.

"Parallelle evolutie vinden in niet slechts twee, maar in talloze herbivore insecten vergroot het belang van de studie, omdat de kans enorm klein is dat zo'n veelvoorkomend parallellisme het gevolg van toeval is", zo verdedigt Jianzhi Zhang, professor aan de University of Michigan, de bevindingen.

Zhang, die bekend is met het onderzoek maar er niet aan heeft meegewerkt, voegt daaraan toe dat dieren voor sommige gevallen slechts een beperkt aantal moleculaire mechanismen hebben, en dat zeer uiteenlopende dieren zulke mechanismen dus kunnen delen.

Andolfatto concludeert: "Het feit dat veel van deze oplossingen steeds opnieuw gebruikt worden door volledig onverwante soorten suggereert dat het pad der evolutie herhaalbaar en voorspelbaar is."

No Monti Day brengt Italianen massaal op been

Tijdens een grootschalige protestdag tegen de regering van Mario Monti zijn zaterdag tienduizenden Italianen uit het hele land de straat op gegaan.

De zogenaamde 'No Monti Day' werd gehouden uit protest tegen de bezuinigingen die Monti met zijn kabinet van technocraten doorvoert. Volgens critici zijn die teveel gericht op besparing, en te weinig op economische groei. Tot de dag werd opgeroepen door de vakbonden en linkse groepen.

In Rome overtrof het aantal demonstranten veruit de verwachte 30.000. "Uit alle hoeken kun je zien dat er veel meer mensen zijn gekomen, men spreekt al over 150.000 mensen", zegt VRT-correspondente Hedwig Zeedijk in Rome. Banken werden volgens haar bekogeld met eieren en tomaten.

Betogers droegen beeltenissen van Monti, maar ook van zijn voorganger Berlusconi mee, alsook beeltenissen van Angela Merkel en Barack Obama. Op spandoeken vielen leuzen te lezen als 'Bezuinigingen, alleen maar bezuinigingen', 'Weg met Monti' en 'Verenigd met een rebellerend Europa. Laten we Monti buitengooien'.

Te Rome was er een forse politieaanwezigheid, om te zorgen dat de demonstraties niet zouden ontsporen. Desondanks waren er schermutselingen tussen anarchisten en de politie. In Riva Del Garda, vlakbij het Gardameer, kwam het eerder op de dag wel tot een serieus treffen tussen politie en protestanten. Niet ver daarvandaan gaf Monti juist een lezing voor een organisatie voor families.

Ouwehoeren in de prijzen

De Nederlandse VPRO-documentaire 'Ouwehoeren' heeft in Berlijn de Prix Europa 2012 voor beste Europese documentaire gewonnen. De prijzen voor de hoogst gewaardeerde televisie-en radioprogramma's uit Europa werden zaterdag in de Duitse hoofdstad uitgereikt.

Naast de film over de tweelingzussen Martine en Louise Fokkens, die beiden al jaren als prostituee op de Amsterdamse wallen werken, vielen nog twee Nederlandse producties in de prijzen. 'Toestemming om te vuren' van de VPRO kreeg de prijs voor beste televisie-onderzoek. Het tweede deel van een driedelige tv-documentaire belicht de gevolgen van de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Het radioprogramma '1 minuutjes', dat korte radioverhalen voor kinderen uitzendt, won de award voor beste radiodrama in een serie of feuilleton.

Europese tv- en radioprijzen voor Nederland
Europese tv- en radioprijzen voor Nederland (Foto: ANP)

[Primera division] Ruime zege Barcelona bij Ray Vallecano

Barcelona heeft zaterdagavond de uitwedstrijd bij Rayo Vallecano in de Primera Division eenvoudig met 5-0 gewonnen. David Villa opende na twintig minuten de score. Na rust liepen de Catalanen verder uit via Lionel Messi (2x), Xavi en Cesc Fabregas. Barcelona, dat nog altijd ongeslagen is, behoudt daardoor ook na negen speelronden de koppositie.

Malaga kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij Espanyol, maar blijft wel de nummer drie. De club voelt echter de hete adem in de nek van Real Betis, dat door een verrassende 2-1 zege bij Valencia nu vierde staat. Valencia stelt vooralsnog teleur met de negende plaats, al is dat nog altijd tien plekken hoger dan Espanyol.

Overige uitslagen Primera Division:

Celta Vigo - Deportivo la Coruna 1-1


Ruime zege Barcelona bij Ray Vallecano (Foto: Novum)

Thrustmaster GPX Lightback

In elk huis waar gegamed wordt is er minimaal één aanwezig. Een gamepad. Ze zijn er in vele soorten en maten en vooral in heel veel kleuren. De meeste third-partygamepads zijn niets anders dan goedkope alternatieven voor mensen met een iets dunnere portemonnee. Thrustmaster wil echter met de Thrustmaster GPX Lightback iets extra’s bieden. Is dit een nuttige aankoop of een zinloze gadget?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.