FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 juni 2012

Nederlands record Martina op 200 meter

Churandy Martina heeft zaterdag tijdens een Diamond League-wedstrijd in New York het Nederlands record op de 200 meter verbeterd. Martina won de race in 19,94 seconden. Het oude record van 20,19 stond sinds 2001 op naam van Troy Douglas.

De 27-jarige Martina bleek vorige week in het Amerikaanse Eugene nog steken op 20,49. De Antilliaan Martina komt sinds vorig jaar voor Nederland uit omdat de Nederlandse Antillen niet meer bestaan. In New York behaalde discuswerper Rutger Smith zaterdag een vierde plaats. Hij wist de discus 64,35 meter ver te krijgen. Winnaar werd de Hongaar Zoltan Kovago met 66,36 meter.

[Euro 2012] Uitslagen groep B

Vandaag is het EK begonnen voor Groep B. In de op papier sterkste groep speelde Nederland tegen Denemarken en kwam Portugal uit tegen Duitsland.

Nederlaag voor Oranje
Om 18.00 begon voor Oranje in Charkov het EK. Nederland begon aanvallend aan de wedstrijd en kreeg enkele kleine mogelijkheden. Na een kwart wedstrijd spelen kwamen de Denen voor het eerst voor het doel van Stekelenburg en het was meteen raak. Michael Krohn-Dehli kwam vrij voor de doelman van AS Roma en speelde de goalie door de benen. Nederland leek licht aangeslagen, maar bleef aanvallen. Arjen Robben was er het dichtstbij met een schot op de paal.

Ook in de tweede helft was Nederland de sterkste ploeg en deed er vrijwel alles aan om doelman Stefan Andersen te passeren. Huntelaar was er het dichtstbij maar hij kon de bal net niet over de doelman stiften. Kort voor tijd werd het Nederlands elftal een penalty onthouden na een duidelijke handsbal van een Deense verdediger. Protesten mochten niet baten en zo verloor Nederland de eerste wedstrijd op dit Europees kampioenschap.

Lees hier het uitgebreide verslag.

Minimale zege Duitsland
De eerste helfttussen Duitsland en Portugal viel enorm tegen. Beide ploegen haalde niet het niveau dat men verwachtte. De beste mogelijkheden waren voor de Duitsers, maar echt voor veel gevaar werd er niet gezorgd.

Ook de tweede helft was niet heel erg indrukwekkend, toch wist Duitsland te scoren. Mario Gomez scoorde met het hoofd na een voorzet van Khedira. Opvallend was dat op dat moment Klose klaar stond om diezelfde Gomez te vervangen. Hetgeen even later toch gebeurde. In de slotfase zette Portugal flink aan, wat leidde tot een paar grote kansen, maar Manuel Neuer kon zijn doel schoon houden. Hierdoor start Duitsland het EK met een kleine 1-0 zege.

Lees hier het uitgebreide verslag.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Nederland Denemarken 0-1
Duitsland Portugal 1-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Duitsland 1 1 0 0 3 1-0
2. Denemarken 1 1 0 0 3 1-0
3. Nederland 1 0 0 1 0 0-1
4. Portugal 1 0 0 1 0 0-1


Programma

Datum Thuis Uit
13/06 Denemarken Portugal
13/06 Nederland Duitsland

Schoonspringer De Bruijn niet naar OS

Schoonspringer Yorick de Bruijn zal niet deel gaan nemen aan de Olympische Spelen. Hij haalde bij de Britse kwalificaties, waar hij buiten mededinging aan meedeed, een totaal van 415,40 punten, waar voor plaatsing volgens het NOC*NSF 430 punten vereist was.

De Bruijn wilde zich op de driemeterplank plaatsen voor Londen en dacht afgelopen maand in Canada al aan de eisen voldaan te hebben door bij een wedstrijd bij de eerste tien te eindigen. Het NOC*NSF oordeelde echter dat het deelnemersveld niet sterk genoeg was, waardoor De Bruijn nu plaatsing voor de Spelen misloopt.

[Upd] Islamist steekt Brusselse agenten neer

Een fundamentalistische moslim heeft vrijdagavond twee politieagenten in Brussel neergestoken. Een van hen raakte daarbij zwaargewond. De man wilde dat België het boerkaverbod zou intrekken en zijn militairen zou terugtrekken uit Afghanistan. Dat meldde het Openbaar Ministerie in de Belgische hoofdstad zaterdag.

De dader is een 34-jarige islamist uit Frankrijk. Hij is opgepakt voor "poging tot moord in een terroristische context" en riskeert levenslang. Tijdens zijn eerste verhoor zei hij dat hij wilde worden doodgeschoten door de politie.

De steekpartij vond plaats in het metrostation Beekkant in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Daar waren vorige week rellen uitgebroken nadat de politie een vrouw in boerka had aangehouden.

Update 23:42
De steekpartij is een wraakneming wegens de eerdere gebeurtenissen rond het nikabmeisje in Sint-Jans-Molenbeek, aldus  zita.be. De dader verklaarde voor de onderzoeksrechter een moedjahedien te zijn, en uit Parijs te zijn gekomen om de 'heilige oorlog' te voeren. Tevens werden in zijn bagage verschillende krantenknipsels gevonden over Sharia4Belgium en over de premie van 250 euro die het Vlaams Belang uitlooft aan wie een vrouw in boerka of nikab aangeeft bij de politie.

Buiten het grote mes was hij ook in bezit van een mes met klein lemmet dat in een pen verwerkt zat. De feiten zijn vastgelegd door bewakingscamera's, en tonen hoe de dader de agenten aanvalt terwijl ze patrouilleren in een gang.

In een ander bericht melde zita.be dat in de bagage van de dader verschillende documenten werden gevonden die onder meer verwezen naar Sharia4Afghanistan en de taliban.

De voorzitters van de Liga van de Imams van België en van de Unie van de Moskeeën van Brussel hebben zaterdag het geweld in Molenbeek scherp veroordeeld. De Belgische imams verklaarden dat de gebeurtenissen het gevolg zijn van de daden van een kleine groep, die niet representatief is voor de moslimgemeenschap in België. Tevens stelden zij dat moslima's in België de wet moeten respecteren.

Hockeyvrouwen naar finale van oefentoernooi

De Oranjevrouwen hebben zaterdag de finale van de Inverstec Cup gehaald. De ploeg van bondscoach Max Caldas won na het nemen van shoot-outs van Zuid-Afrika. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2. Zondag speelt Nederland de finale tegen Australië.

Oranje, zonder Joyce Sombroek en de lichtgeblesseerde Sabine Mol, kwam zaterdagmiddag uitstekend uit de startblokken. Via doelpunten van Kelly Jonker en Maartje Paumen stond Nederland binnen tien minuten op een 2-0 voorsprong. Good-old Pietie Coetzee zorgde er met twee treffers voor dat de score in evenwicht werd gebracht.

In de shoot-outs trok Nederland aan het langste eind. Naomi van As, Maartje Paumen, Willemijn Bos en Eva de Goede hielden allemaal het hoofd koel. Doordat Floortje Engels de derde en vierde Zuid-Afrikaanse inzet keerde, strijdt Oranje morgen om de hoofdprijs in het oefentoernooi.

Volleybalsters winnen van Israël

De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag de tweede wedstrijd van hun thuisweekeinde in de European League gewonnen. Oranje versloeg Israël met 3-1. Israël staat onderleiding van oud-mannenbondscoach Arie Selinger. De setstanden waren 17-25 25-7 25-18 en 25-12.

Nederland won vrijdag met 3-0 van Griekenland. Oranje sluit zondag het drieluik af met de wedstrijd tegen Tsjechië. ''Het begin was niet goed, we speelden in de eerste set tegen onszelf in plaats van tegen Israël. Gelukkig lieten we daarna weer mooi volleybal zien”, zei bondscoach Gido Vermeulen na afloop.

Alle inzittenden helikopter Peru dood

Alle 14 inzittenden van de helikopter die woensdag in het zuidoosten van Peru is neergestort, zijn omgekomen. Dat hebben de autoriteiten laten weten. Onder de slachtoffers is een Nederlander.

Zaterdag werd het wrak van de woensdag neergestorte helikopter gevonden. Het hefschroefvliegtuig was vertrokken uit de stad Mazuco om over het Andesgebergte naar het toeristische knooppunt Cuzco te vliegen. Daar is de heli nooit aangekomen.

De autoriteiten hoopten nog dat de bemanning een noodlanding had weten te maken, maar dat bleek ijdele hoop. Vermoedelijk is het toestel verongelukt door slecht weer.

Alle inzittenden helikopter Peru dood
Alle inzittenden helikopter Peru dood (Foto: ANP)

Trotse Olsen: "Overwinning is verdiend"

Denemarken baarde zaterdagavond opzien door het EK-duel met Nederland verrassend te winnen (0-1). Bondscoach Morten Olsen is in de wolken met de driepunter.

Hoewel Denemarken regelmatig aan het wankelen werd gezet door Oranje, wist het een door Michael Krohn-Dehli verkregen voorsprong vast te houden tot het einde. "Hoewel we vroeg onder druk werden gezet, hielden we het geloof dat we ons spelletje konden spelen", zegt Olsen na afloop tegenover diverse aanwezige media. "Ze kregen veel kansen, maar wij ook."

Olsen is dolblij dat zijn spelers de overwinning over de streep wisten te trekken. "Ik ben blij en trots. Ik vond het een fantastische prestatie dat we tegen dit Oranje hebben durven te voetballen. We kennen de Nederlandse spelers en ze zijn pas echt goed als ze zien dat de tegenstander bang is. We hadden er vertrouwen in dat we dat niet zouden zijn."

Daarom durft de voormalig oefenmeester van Ajax te beweren dat de overwinning Denemarken toekwam. "Als je zonder een gekleurde bril keek, was het verdiend dat we deze wedstrijd hebben gewonnen."


[Groep B] Uitslag Duitsland - Portugal

In het Oekraïnse Lviv speelden de twee andere tegenstanders van het Nederlands elftal tegen elkaar. Duitsland won het duel met 1-0 door een doelpunt van Mario Gomez. 

Duitsland kreeg in de eerste minuut direct een grote kans. Mario Gomez kopte een voorzet vanaf de rechterkant in, maar de Portugeze doelman Rui Patricio redde attent. Even later redde de Portugeze doelman opnieuw belangrijk. Thomas Müller gaf een voorzet aan Lucas Podolski, maar die weet niet te scoren.

In de twaalfde minuut volgde de eerste gele kaart van de wedstrijd als Hélder Postiga doorglijdt op doelman Manuel Neuer. Even later komt Christiano Ronaldo voor het eerst aan de bal. De speler van Real Madrid schopt de bal het strafschopgebied in, maar Postiga weet het niet af te maken. Uiteindelijk werd het een corner die niets opleverde.

Nani in duel met Badstuber (Foto: Pro Shots)

Na 25 minuten spelen speelt Sami Khedira de bal naar Gomez en die scoort. Echter dit doelpunt gaat niet door, er was al gefloten door arbiter Lannoy voor een overtreding. Podolski schoot evenlater de vrije trap in de muur. Portugal lijkt het prima te vinden dat Duitsland steeds op mag komen.

De laatste minuten van de eerste helft zijn voor Portugal. Nani kwam door vanaf de zijkant, maar werd gevloerd door Badstuber. De Duitser moest dat bekopen met een gele kaart. Even later kregen ze een corner en het schot van Pepe belandde op de onderkant van de deklat, de bal stuitte op de lijn en weer terug het veld in. Dit was tot dan toe de grootste kans van de wedstrijd.

Duitsland kreeg de eerste kans na de pauze. Schot van Podolski werd geblokt en een kans van Müller leverde slechts een corner op waaruit Khedira naast kopte. Duitsland kreeg in de eerste deel van de tweede helft nog wat kansen, maar gevaarlijk werd het niet. Coentrão kreeg nog wel geel na een tackle op Schweinsteiger.

Ronaldo maakt een omhaal (Foto: Pro Shots)

In de 72ste minuut kopte Gomez raak na een voorzet van Khedira. Na de vele kansen wist Duitsland eindelijk doelman Patricio te passeren. Een paar minuten later werd Gomez alsnog gewisseld voor Misoslav Klose die aan zijn 117ste interland mag spelen.

Portugal drong nog aan in het slot van de wedstrijd. Nani kreeg twee kansen. Een bal van Oliviera werd gered door doelman Neuer. Portugal kreeg nog een corner in de laatste minuut, maar Alves kopte de bal over. In een matig duel bleef het 1-0 voor Duitsland.

Duitsland

1-0

Portugal

 73' Gomez     
 
 Gele kaart: Badstuber, Boateng (Duitsland), Hélder Postiga, Coentrão (Portugal)
 
Stadion: Arena Lviv, Lviv
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Lannoy(FRA)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Hummels
Badstuber
Boateng
Podolski
Khedira
Müller(Bender 93')
Schweinsteiger
Özil(Kroos 87')
Gómez(Klose 80')
  Rui Patrício
Pereira
Pepe
Alves
Coentrão
Meireles
Veloso
Moutinho
Nani
Hélder Postiga(Oliveira 70')
Ronaldo

[RG] Mirnyi en Nestor pakken dubbelspel

De Wit-Rus Max Mirnyi en de Canadees Daniel Nestor hebben op Roland Garros de titel in het dubbelspel voor zich opgeëist. Het tweetal was op het gravel in Parijs met 6-4 en 6-4 te sterk voor de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan.

Voor Mirnyi was het zijn zesde titel in het dubbelspel van een Grand Slam, waarvan de tweede met Nestor. De Wit-Rus en de Canadees zegevierden vorig seizoen ook al in Parijs. Voor Nestor is het zijn achtste Grand Slam in het dubbelspel, waarvan de derde op rij op Roland Garros.

Politie ontruimt Haags plein na EK-duel

De Haagse politie heeft zaterdagavond in Den Haag het Jonckbloetplein ontruimd. Op het plein hadden zich na de EK-wedstrijd van het Nederlands elftal ongeveer 150 Oranjesupporters verzameld. Om rellen te voorkomen, werden ze weggestuurd.

Omdat het publiek maar bleef terugkomen, werd de ME en politie te paard ingezet om de mensen van het plein in de wijk Laakkwartier af te drijven. Rond 21.00 uur was het plein leeg. De politie heeft meerdere mensen aangehouden voor onder meer het gooien vuurwerk en vechtpartijtjes. Een van de verdachten had eerder al een gebiedsverbod opgelegd gekregen en een ander was betrokken bij ongeregeldheden eerder deze week in de Hildebrandstraat.

In het verleden braken op het Jonckbloetplein meerdere keren rellen uit bij wedstrijden van het Nederlands elftal. Twee jaar geleden liep het na de verloren WK-finale nog uit de hand. De politie werd toen belaagd met vuurwerk en stenen en er werden veertig mensen opgepakt. Volgens een politiewoordvoerder waren buurtbewoners dat zat en schakelden ze de politie in toen ze zagen dat het steeds drukker werd op het plein.

Eerder deze week ontstonden elders in de wijk rellen na een politie-inval. Tientallen relschoppers probeerden in de Hildebrandstraat een arrestatie te voorkomen door de agenten met zwaar vuurwerk en stenen te bekogelen.

Van Marwijk: "Hadden penalty verdiend"

Bert van Marwijk vindt het onvoorstelbaar dat Nederland in de laatste minuut van de EK-wedstrijd tegen Denemarken geen penalty kreeg. "Het was een duizend procent penalty", doelde de bondscoach op de handsbal van Lars Jacobsen in het strafschopgebied. "Eigenlijk was het zelfs twee keer hands."

Van Marwijk kon ook nauwelijks bevatten dat Nederland zoveel kansen had gemist. "Als je zoveel kansen creëert, moet hij wel een keer vallen", vertelde hij direct na afloop bij de NOS. "De opbouw was goed, we hebben goed gevoetbald, maar je moet wel scoren om te winnen."

Ondanks de 1-0 nederlaag tegen Denemarken en met wedstrijden tegen Duitsland en Portugal voor de boeg, wil Van Marwijk nog niets weten van een doemscenario. "Ik weiger me al neer te leggen bij uitschakeling. Als we negatief gaan denken, kunnen we beter stoppen. Bovendien hebben we in het verleden bewezen dat we van Duitsland kunnen winnen."


Van Marwijk: hadden penalty verdiend (Foto: Novum)

Zwemster Heister niet naar Olympische Spelen

Zwemster Linsy Heister is het niet gelukt om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De Nederlandse is regerend Europees kampioene open water op de tien kilometer, maar eindigde op het olympisch kwalificatietoernooi in Portugal buiten de top tien en loopt hierdoor plaatsing voor Londen mis.

Aan het OKT deed nog een tweede Nederlandse mee. Maaike Waaijer wist in Setubal eveneens de beste tien niet te bereiken.

Red Bull moet brakeducts aanpassen

Red Bull Racing heeft op last van autosportfederatie FIA de brakeducts van de RB8 aan moeten passen. De autosportfederatie constateerde in Canada volgens Auto Motor und Sport dat de manier van koelen van de remschijven niet geheel conform de reglementen was.

Volgens het Duitse blad dienden de brakeduckts ook als verbetering van de aerodynamica en moet Red Bull daarom deze voor de kwalificatie en race zodanig afplakken dat er geen aerodynamisch voordeel meer is. Voor de race in Valencia moet er een geheel nieuw ontwerp komen. Eerder al moest het Oostenrijkse team de vloer van de auto aanpassen, omdat er illegale gaten voor de achterwielen in zaten.

Willems jongste speler ooit op EK

Jetro Willems zal na het met 0-1 verloren EK-duel tegen Denemarken in de recordboeken belanden. De 18-jarige verdediger van PSV is de jongste speler ooit die aan de Europese eindronde deelgenomen heeft.

Het record stond op naam van de Belg Enzo Scifo die in 1984 tegen Joegoslavië 18 jaar en 115 dagen oud was. Willems zet dit record met 18 jaar en 72 dagen een stukje scherper.

Op dit EK is Willems veruit de jongste speler. Alleen de Engelsman Alex Oxlade-Chamberlain komt met zijn leeftijd van 18 jaar en 298 dagen nog enigszins in de buurt.

Wrak vermiste helikopter Peru gevonden

In het zuidoosten van Peru is zaterdag het wrak gevonden van de sinds woensdag vermiste helikopter. Het is nog niet duidelijk of de veertien inzittenden om het leven zijn gekomen. Aan boord was ook een Nederlander.

Woensdag werd het laatste signaal van de helikopter ontvangen. Sindsdien was het onduidelijk of het toestel was gecrasht of dat het een noodlanding had gemaakt. Inwoners van het onherbergzame Hualla Hualla-gebied vreesden echter al dat het toestel was neergestort, omdat ze een zware klap hadden gehoord. De zoektocht naar de helikopter verliep de afgelopen dagen moeizaam vanwege sneeuwval, mist en stormen.

Spanje vraagt noodsteun van eurozone

Spanje vraagt de eurozone om een noodlening voor Spaanse banken. Dat heeft de Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos zaterdagavond bekendgemaakt. De hoogte van de hulpsom wordt vastgesteld als er meer bekend is over de toestand van de banken.

Spanje heeft het geld nodig om zijn banken te herkapitaliseren. Vorige week vroeg de spaarbank Bankia de Spaanse regering al om negentien miljard euro aan steun, omdat het zucht onder slechte vastgoedleningen. Andere Spaanse banken hebben om dezelfde reden nog een veelvoud van dat bedrag nodig.

De Spaanse regering kan dat geld niet zelf ophalen op de kapitaalmarkten, omdat het dan te hoge rentes zou moeten betalen en het risico zou lopen failliet te gaan. Toch verschilt de Europese hulp aan Spanje, die betaald wordt uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF, in belangrijke mate van de eerdere hulpoperaties voor Griekenland, Portugal en Ierland.

Spanje heeft namelijk alleen geld nodig voor zijn banken, en kan zijn overheidsuitgaven nog gewoon financieren. "Griekenland, Portugal en Ierland konden geen geld meer ophalen om hun staatsschuld en uitgaven te financieren, en hadden daarom steun nodig", zegt obligatiespecialist Alessandro Giansanti van ING. "Dat geldt niet voor Spanje."

De Guindos hamerde erop dat de noodsteun rechtstreeks naar de Spaanse banken gaat, en niet naar de Spaanse schatkist. Spanje zou daardoor ontkomen aan de strenge bezuinigingseisen die aan een reddingspakket voor overheden zijn verbonden.

De ministers van financiën van de eurozone hadden zaterdagmiddag telefonisch overleg over de steunmaatregelen. Ze kwamen overeen dat ze bereid zijn honderd miljard euro uit te trekken voor Spanje. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) becijferde eerder dat de Spaanse banken een injectie van minstens veertig miljard euro nodig hebben om overeind te blijven.

Muziektip: Gravel - US Sixties Garage At Its Best

Ik heb laatst deze muziekcollectie van onbekende bandjes uit de jaren 60 gevonden en ik was aangenaam verrast. Vijf volumes met in totaal 138 nummers van geweldige muziek van bands die jammer genoeg nooit bekend zijn geworden (tot zover ik weet in ieder geval). Mooi dus dat zo'n label dit soort pareltjes opzoekt en ze aan de wereld geeft.

Bekijk de volledige post om meer nummers te horen!

Ecclestone voor schrappen Silverstone-test

Als het aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone ligt dan komt er dit jaar geen rookietest op Silverstone. De Brit ziet de teams liever aan het eind van het jaar in Abu Dhabi in actie komen en wil daarom de test in Groot-Brittannië blokkeren.

Negen van de twaalf Formule 1-teams willen dit jaar hun rookies al in juli aan de tand voelen, omdat het slot van het seizoen met vier races in vijf weekenden tijd druk beloofd te worden. Daarom is er gekozen om de test te verplaatsen naar een iets rustiger periode om het personeel iets meer rust te gunnen. Ecclestone wil het liefst niet meewerken en dreigt daarom het circuit in Silverstone niet vrij te geven voor de test. De Brit heeft in de dagen voorafgaand en na de race de zeggenschap over het voormalig vliegveld.

Mocht de Silverstone-test niet doorgaan dan lijken een aantal teams de test in Abu Dhabi in ieder geval te mijden, zo meldt Mercedes-teambaas Ross Brawn. "Er was een unanieme overeenkomst dat er dit jaar een young driver test zou zijn op twee verschillende locaties. Die overeenkomst is gebroken. We zijn daarom niet verplicht naar Abu Dhabi te gaan."

Ronde om Texel dag uitgesteld om harde wind

De Ronde om Texel is zaterdag afgelast vanwege de stormachtige wind. De zeilwedstrijd is een dag uitgesteld. Volgens de organisatie zien de weervoorspellingen er voor zondag een stuk gunstiger uit.

Aan de 35e editie van de catamaranrace doen ongeveer tweehonderd zeilers mee. Ze moeten zo snel mogelijk om het eiland varen.


Ronde om Texel dag uitgesteld om harde wind (Foto: Novum)

Mario Andretti ambassadeur circuit Austin

Mario Andretti is benoemd tot ambassadeur van het Circuit of the Americas. De voormalig wereldkampioen in de Formule 1 moet de terugkeer van de sport in zijn vaderland promoten. De eerste race staat in november in Austin, Texas op het programma.

De kampioen van 1978 kijkt uit naar de wedstrijd. "De terugkeer van de Formule 1 naar de Verenigde Staten is voor alle racefans geweldig, vooral omdat het op een locatie gebeurt die speciaal hiervoor is gebouwd. Het Circuit of the Americas heeft een sterk team van mensen achter zich staan en zij werken elke dag hard om deze eerste race voor elkaar te krijgen. In korte tijd is al veel progressie geboekt. Het is duidelijk dat dit een geweldige locatie zal worden en ik ben er zeker van dat ik er in november bij ben om de Formule 1 in stijl terug te verwelkomen."

[F1] Uitslag kwalificatie Canada

Poleposition voor de Grand Prix van Canada, morgen in Montréal, is in 2012 voor Sebastian Vettel. Naast hem start Lewis Hamilton, en de derde startplek is voor Fernando Alonso. Mark Webber start naast de Spanjaard, en Nico Rosberg en Felipe Massa maken de derde startrij vol.

Nadat Nico Hülkenberg (Force India) en Fernando Alonso (Ferrari) stuivertje wisselden in de eerste kwalificatiesessie, was het ineens Michael Schumacher die zijn Mercedes GP naar de voorlopige eerste plaats reed. De Duitser deed dat op een erg rustige baan, en ook Sebastian Vettel (Red Bull) profiteerde daarvan. Red Bull Racing werd opgedragen om de gaten die men in de vloer van de wagens had, te veranderen. Daarmee hoopte het Oostenrijkse team een aerodynamisch voordeel te behalen, maar de FIA besliste toch dat het een te ruime interpretatie van de regels was.

Vettel had echter toch aan één snelle ronde genoeg om de snelste tijd over te nemen. De meeste bolides hadden de supersofts ondergebonden. Dat die beter hun werk deden dan de softs die Pirelli dit weekend ook meeheeft, bewees Paul di Resta (Force India). De Brit sprong van de zeventiende plaats naar de vijfde tijd, wat aan het eind van de sessie goed bleek voor de tiende stek. Iedereen zat binnen 107% van de snelste tijd, maar toch mochten (van laag naar hoog) Narain Karthikeyan (HRT), Charles Pic (Marussia), Timo Glock (Marussia), Pedro de la Rosa (HRT), Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), Vitaly Petrov (Caterham) en Heikki Kovalainen (Caterham) niet naar Q2.

Opnieuw was het Vettel met een erg snelle tijd, en teamgenoot Mark Webber zette de voorlopig tweede tijd neer. Lewis Hamilton maakte de één-twee voor Red Bull echter rap ongedaan: de McLaren-rijder nestelde zich tussen Vettel en Webber met een tijd van 1:14,371. Alonso had een momentje van de baan, en zijn voorlopige tijd van 1:16,809 was met nog vijf minuten op de klok de langzaamste van het moment. Maar de Spanjaard trapte de Ferrari op z'n staart en schaafde zes tienden van de tijd van Hamilton af. Niet goed genoeg om sneller dan Vettel te zijn, maar hij zat wel bij de eerste tien van de tweede kwalificatiesessie.

Pastor Maldonado (Williams) leek nog even de muur te raken, maar een spin kreeg de Venezolaan niet in de Wall of Champions. Wel was de snelle tijd in de eerste sector voor niets geweest. Jenson Button (McLaren) kon daardoor wel opgelucht ademhalen, want de Brit stond op de tiende tijd. En Maldonado had ervoor kunnen zorgen dat Button niet door mocht naar Q3. Dat laatste was in elk geval wel de waarheid voor Maldonado, Bruno Senna (beide Williams), Segio Pérez (Sauber), Ricciardo, Hülkenberg, Kimi Räikkönen (Lotus) en Kamui Kobayashi (Sauber).

Vettel was de eerste die onder de 1:14 dook, de Duitser zette 1:13,905 neer in de derde kwalificatiesessie. Vettel had met name in de tweede sessie behoorlijk zijn bandensets kunnen sparen. Button had problemen met de zachte banden, en de Brit zette zijn McLaren in de pits neer om naar - wat leek - de superzachte banden te gaan. Maar Button stapte uit en daarmee was zijn kwalificatie in Montréal over. Teamgenoot Hamilton zette zich net achter Vettel op de tweede plek, terwijl de Duitser zijn eigen tijd nog met anderhalf tienden verbeterd had. Achter Hamilton was het Alonso op de derde plaats, en Webber staat morgen naast de Spanjaard op de tweede startrij.

De derde startrij morgen is voor Nico Rosberg (Mercedes GP) en Felipe Massa (Ferrari), met Romain Grosjean (Lotus) op de zevende stek. Di Resta start van de achtste plek, en Schumacher en Button staan respectievelijk op positie negen en tien.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:14.661 1:14.187 1:13.784 16
2 Lewis Hamilton McLaren 1:14.891 1:14.371 1:14.087 22
3 Fernando Alonso Ferrari 1:14.916 1:14.314 1:14.151 23
4 Mark Webber Red Bull 1:14.956 1:14.479 1:14.346 19
5 Nico Rosberg Mercedes 1:15.098 1:14.568 1:14.411 25
6 Felipe Massa Ferrari 1:15.194 1:14.641 1:14.465 24
7 Romain Grosjean Lotus 1:15.163 1:14.627 1:14.645 28
8 Paul di Resta Force India 1:15.019 1:14.639 1:14.705 22
9 Michael Schumacher Mercedes 1:14.892 1:14.480 1:14.812 18
10 Jenson Button McLaren 1:14.799 1:14.680 1:15.182 24
11 Kamui Kobayashi Sauber 1:15.101 1:14.688   21
12 Kimi Räikkönen Lotus 1:14.995 1:14.734   22
13 Nico Hulkenberg Force India 1:15.106 1:14.748   18
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:15.552 1:15.078   21
15 Sergio Perez Sauber 1:15.326 1:15.156   21
16 Bruno Senna Williams 1:14.995 1:15.170   20
17 Pastor Maldonado Williams 1:14.979 1:15.231   21
18 Heikki Kovalainen Caterham 1:16.263     12
19 Vitaly Petrov Caterham 1:16.482     10
20 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:16.602     12
21 Pedro de la Rosa HRT 1:17.492     8
22 Timo Glock Marussia 1:17.901     10
23 Charles Pic Marussia 1:18.255     9
24 Narain Karthikeyan HRT 1:18.330     9

[Groep B] Uitslag Nederland - Denemarken

Nederland heeft zijn eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap verloren. Tegen de Denen bleven veel kansen onbenut, terwijl Denemarken eenmaal scherp genoeg was: 0-1. Nu de op het eerste gezicht makkelijkste tegenstander niet verslagen is kan het wel eens moeilijk worden om de poulefase te overleven.

Al vroeg in de wedstrijd moest Stekelenburg ingrijpen bij een kopbal na een vrije trap van de Denen, maar het eerste echte wapenfeit van de wedstrijd was voor Nederland. In de derde minuut kreeg Jetro Willems een kans om van net buiten de zestien te schieten, maar zijn poging ging huizenhoog over het Deense doel. Nederland behield zijn balbezit en kon rustig rondspelen. Bij pogingen naar voren werd vooral Robben gezocht.

Zo verliepen de eerste tien minuten vrij rustig. Na te laat ingrijpen van Vlaar mocht Eriksen op 25 meter van het doel van Stekelenburg het nog proberen, maar zijn poging stuitte tegen de muur. Aan de andere kant van het veld schoot Afellay hoog over.

AfellayAfellay baalt (Foto: Pro Shots)

Oranje behield het veldoverwicht, maar ging slordiger spelen naarmate het doel van Stephan Andersen werd genaderd. Men kwam wel eens tot wat schoten, maar geen enkele daarvan was echt gevaarlijk en ook grote kansen bleven uit.

In de achttiende minuut kwam die grote kans uiteindelijk wel. Robben werd vrijgespeeld door Van Persie en ging van rechts alleen op Andersen af, maar hij besloot de bal af te leggen in plaats van zelf te schieten. Zijn pass was echter niet scherp en uiteindelijk belandde de bal via de voet van een Deense verdediger veilig bij de Deense doelman.

Het Nederlands elftal zag er in de eerste 25 minuten goed uit en vooral op het middenveld werd er prima gecombineerd. De goal viel echter in het doel van Stekelenburg. Vanuit het niets maakte Poulsen een rush naar voren, waar hij stuitte op Van der Wiel. De bal kwam terecht bij Krohn-Dehli, die na een vlugge spurt het strafschopgebied in de bal tussen de benen van Stekelenburg wist te prikken. Geheel tegen de verhoudingen in stond het zo 0-1.

Na de goal probeerden de Denen wat meer naar voren te voetballen, maar dat lukte slechts sporadisch. De aanvallende stijl die Nederland voor het Deense doelpunt had laten zien, was echter wel weg. De arbitrage hielp Nederland ook niet echt en menig handsbal aan de kant van Denemarken bleef door de Sloveense scheidsrechter onopgemerkt.

Bij slecht Deens verdedigen kwam Robben nog wel gevaarlijk dichtbij een doelpunt, maar zijn puike schot belandde op de paal. Nederland kwam weer wat terug in de wedstrijd en na een goede individuele actie schoot Afellay maar net over.

In de 43e minuut kreeg Van Persie een enorme kans om zijn positie als spits te bewijzen, maar zijn aanname was slecht en alleen voor Andersen wist hij de bal tegen de keeper op te schieten, waardoor Nederland met een achterstand de rust in ging.

Na rust begon Nederland de druk weer op te voeren. Sneijder gaf een uitstekende dieptepass op Van Persie, maar die kon het niveau dat hij in de eerste fase van de eerste helft tentoon had gespreid niet meer evenaren en gleed uit over de bal. Even later kon hij bij een andere pass van Sneijder slechts een voet tegen de bal krijgen, waardoor zijn poging geen gevaar vormde voor Andersen.

Het grootste gevaar vormde een schot van afstand van Van Bommel, maar ook op zijn uitstekende schot stond Andersen goed te keepen en hij wist er een corner van te maken. Even later schoot een goed spelende Afellay een lage bal rakelings langs de paal.

Oranje bleef aanvallen, maar de verdediging stond af en toe te gapen waardoor Denemarken bij tijd en wijle gevaarlijk dichtbij Stekelenburg kon komen. Bij één zo'n aanval was Afellay alert en hij joeg de bal de tribune in.

De kansenregen werd wat minder, maar de aanvallende druk bleef van Nederland. De grootste kans kwam voor Robben, die na een schitterende voorzet van Sneijder het hoofd van de Bedummer vond, maar ook zijn inzet ging naast. Met nog dertig minuten op de klok begon de tijd langzamerhand te dringen voor Oranje.

RobbenRobben in duel met Poulsen (Foto: Pro Shots)

Van der Vaart en Huntelaar kwamen er na lang wachten uiteindelijk in voor respectievelijk De Jong en Afellay, waardoor Van Persie de linkervleugelpositie innam. De wedstrijd was inmiddels wat ingezakt en beide ploegen wisten nauwelijks kansen te creeëren. Het dichtstbij waren de Denen, maar hun schot werd gekeerd door Stekelenburg.

Nadat de Ajacieden Schöne en Eriksen elkaar afgewisseld hadden, kreeg Huntelaar de kans om zijn spitsenpositie waar te maken na opnieuw een geweldige pass van Sneijder. De uitstekend keepende Andersen kon ook deze inzet pareren. Even later was Rommedahl aan de andere kant gevaarlijk na slecht communiceren tussen Willems en Stekelenburg.

Van der Vaart en Huntelaar konden ook het verschil niet maken en de Denen kregen meer ruimte, terwijl Nederland nog maar heel weinig kon creëren. In de slotfase was er nog wel hands van een Deen in de eigen zestien, maar ook dit keer werd het niet gezien door de Sloveense arbiter. Een kopbal van Van Persie was het laatste wapenfeit van de wedstrijd, die Nederland eigenlijk had moeten winnen.

Nederland

0 - 1

Denemarken

     24' Krohn-Dehli 
 
 Gele kaart: Van Bommel (Nederland) Kvist, Poulsen, (Denemarken)
 
Stadion: Metalist Stadion, Kharkov
Toeschouwers: 39.000
Arbiter: D. Skomina (Slovenië)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Heitinga
Vlaar
Van der Wiel (Kuijt/85)
Willems
Robben
Sneijder
Van Bommel
De Jong (Van der Vaart/71)
Afellay (Huntelaar/71)
Van Persie
  Andersen
Agger
Kjær
Poulsen
Jacobsen
Zimling
Kvist
Eriksen (Schöne/74)
Krohn-Dehli
Rommedahl (Mikkelsen/84)
Bendtner

'Medicijnonderzoekers houden resultaten achter'

Negatieve resultaten van onderzoeken naar medicijnen worden vaak achtergehouden. Daardoor slikken mensen soms pillen die niet werken of zelfs meer kwaad dan goed doen. Dat zeggen althans deskundigen tegen RTL Nieuws. Volgens hen worden miljoenen euro's aan onderzoeksgeld van donateurs en belastingbetalers verspild.

Wetenschappers zouden het eigen succes vaak boven het belang van de patiënt stellen. Ze zijn eerder geneigd positieve artikelen naar buiten te brengen dan negatieve, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde Henk Jan Out.

Onderzoekers staan volgens hoogleraar Huub Schellekens onder grote druk om met successen te komen. "Ze kunnen vaak de verleiding niet weerstaan en gaan dan maar heel selectief publiceren wat ze gevonden hebben. Dat is de patiënt neppen", zegt hij.

RTL Nieuws haalt als voorbeeld het diabetesmedicijn Avandia aan. Het medicijn mag vanaf 2010 niet meer in Europa verkocht worden, toen bleek dat groepen patiënten die het middel slikten risico liepen op ernstige hartklachten. Het medicijn was toen al tien jaar voorgeschreven aan tienduizenden patiënten in Nederland. Er zouden aanwijzingen zijn dat bewust bijwerkingen zijn achtergehouden.


'Medicijnonderzoekers houden resultaten achter' (Foto: Novum)

Van Luijk loopt EK-limiet op 200m

Bij de strijd om de Gouden Spike in Leiden heeft Patrick van Luijk op de 200 meter de limiet voor het EK later deze maand in Helsinki gelopen. De Nederlandse sprinter kwam tot een tijd van 20.47.

Die tijd was voor Van Luijk ook een nieuw persoonlijk record en maar 0,09 seconden boven de olympische limiet. Bovendien won hij met die prestatie de Gouden Spike.

Eerder op de dag liep Dafne Schippers in Leiden op de 100 meter ook al de limiet voor het EK.

EO-jongerendag: Voetbal, zingen en bidden

Presentator Manuel Venderbos van de EO-jongerendag deed het met een knipoog, maar hij deed het. In een ps. vroeg hij in het ochtendgebed de Heer om steun voor het Oranjeteam dat zaterdag tijdens het EK speelt tegen Denemarken. Tijdens de 38e editie van het christelijke jongerenevenement kwamen ruim 26.000 jongeren naar het GelreDome in Arnhem. Dat liet een woordvoerder van de EO weten. De meeste bezoekers zijn tussen de 14 en 25 jaar.

Artiesten als Shonlock en Casting Crowns treden op. Kees Kraayenoord leidde de aanbidding. Buiten het stadion kunnen bezoekers onder meer workshops volgen en gamen.

De voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken hoeft geen reden te zijn voor jongeren om niet te komen. Tijdens de wedstrijd is het namelijk pauze in de GelreDome en is het voetbal op een groot scherm te zien.

Volgens de EO is de Jongerendag het grootste christelijke jongerenevenement van Europa. Vorig jaar kwamen er 30.000 mensen op af.

Italiaanse bondscoach slaapt als een baby

Aan de vooravond van de wedstrijd tegen Spanje heeft de bondscoach van Italië, Cesare Prandelli, gezegd dat hij geen angst heeft voor de huidige wereld- en Europees kampioen. "Ik slaap als een baby," zo zei Prandelli eerder vandaag.

"Ik voel me goed, we hebben prima getraind en we hebben ons zo goed mogelijk voorbereid op het duel met Spanje," aldus Prandelli die zijn ploeg de laatste drie oefeninterlands zag verliezen zonder zelf tot scoren te komen. "Maar in deze wedstrijden hebben we met vier of vijf aanvallers wel voldoende kansen afgedwongen. Daar streven we tegen Spanje ook naar. Wij gaan ons eigen spel spelen en willen voorkomen dat Spanje hetzelfde doet. Dan maken we zeker een kans."

Elmander lijkt inzetbaar tegen Oekraïne

Het lijkt erop dat Johan Elmander aankomende maandag in actie kan komen in de eerste wedstrijd van dit EK van Zweden tegen gastland Oekraïne. De aanvaller stond bijna een maand langs de kant vanwege een gebroken middenvoetsbeentje, maar hij is de eerste trainingen goed doorgekomen.

Begin mei liep hij de blessure op bij zijn Turkse club Galatasaray en sindsdien speelde hij geen wedstrijd meer. Erik Hamren, de bondscoach van Zweden, besloot de spits echter toch op te nemen in de selectie voor het EK.

[Groep B] Vooruitblik: Duitsland - Portugal

Duitsland en Portugal beginnen tijdens het EK voetbal vanavond aan hun zeventiende onderlinge wedstrijd. De wedstrijd tussen deze twee voetbalgrootmachten begint om 20:45 uur.

In de voorgaande edities van de wedstrijd tussen Duitsland en Portugal wonnen de Duiters er acht en de Portugezen slechts drie. De laatste keer dat beide landen in een eindtoernooi tegenover elkaar stonden was tijdens het WK 2006. Dat was in de strijd om de derde plaats, die Die Mannschaft uiteindelijk met 3-1 won.

Joachim Löw, bondscoach van Duitsland, liet eerder al weten in zijn verdediging te gaan schuiven. In aanloop naar het EK voetbal bleek dit de achilleshiel van het elftal. Dat betekent voor Philip Lahm, die weer fit is, dat hij van rechtsback naar de linkerzijde wordt verplaatst. Lars Bender of Joachim Boateng, die onlangs in opspraak kwam, zal aan de rechterzijde worden geposteerd.

Bij de Portugese formatie hapert het vooral in de voorste linies. In de laatste oefeninterlands, voorafgaand aan het EK voetbal, werd slechts één keer gescoord. Het duel tegen Turkije ging verloren (1-3) en tegen Polen en Macedonië eindigde het in een doelpuntloos gelijkspel. Portugal zal zijn hoop zeer waarschijnlijk op Cristiano Ronaldo vestigen. De aanvaller trof afgelopen seizoen namelijk 46 keer doel.

De plaats van handeling van de wedstrijd tussen Duitsland en Portugal is de Arena Lviv in het Oekraïense Lviv. De wedstrijd staat onder leiding van Franse scheidsrechter Stéphane Lannoy.

Vermoedelijke opstellingen:

Duitsland:
Neuer, Boateng, Mertesacker, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Müller, Özil, Podolski, Klose
 
Portugal:
Patrício, Pereira,Pepe, Alves, Coentrão, Meireles, Custódio, Moutinho, Nani, Postiga, Ronaldo

'Naakfoto's Snooki opgedoken'

Het lijkt erop dat de zwangere Nicole 'Snooki' Polizzi in verlegenheid wordt gebracht door uitgelekte naaktfoto's. De Britse krant Daily Mail heeft drie pikante kiekjes van de 24-jarige Jersey Shore-ster online gezet.

Op een van de drie foto's is Snooki volledig naakt. Op de andere twee heeft ze een witte ochtendjas aan terwijl ze zichzelf betast. De foto's zijn door de realityster zelf gemaakt met een mobiele telefoon.

"Dit zijn overduidelijk persoonlijke foto's", laat een woordvoerder van de realityster weten aan entertainmentzender E! "De foto's waren niet bedoeld voor het grote publiek. Het is een schande dat iemand ze op internet heeft gezet voor persoonlijk gewin."

De kiekjes zijn minstens vier maanden oud. Snooki is in verwachting van haar eerste kind, in september moet ze bevallen. Op de foto's is echter niets te zien van een babybuikje.

Sagan klopt Cancellara in openingstijdrit Zwitserland

Peter Sagan heeft de eerste etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaakse renner van Liquigas was in de 7,3 kilometer lange openingstijdrit in Lugano vier seconden sneller dan favoriet Fabian Cancellara. Tom-Jelte Slagter (Rabobank) was op de negende plaats de beste Nederlander.

Levi Leipheimer was één van de verliezers van de dag. De winnaar van vorig jaar verloor 41 seconden en werd daarmee slechts 57e. Robert Gesink werd op iets meer dan een halve minuut 26e.

Sagan is door zijn overwinning automatisch de eerste leider in het klassement. Cancellara staat tweede, de Italiaan Moreno Moser derde. De Ronde van Zwitserland duurt tot en met volgend weekend.

Vivendi overweegt verkoop Activision Blizzard

De top van Vivendi gaat deze maand besluiten wat ze gaan doen met Activision Blizzard. Vivendi bezit 61 procent van de Activision Blizzard aandelen, maar er gaan geruchten rond dat Vivendi binnenkort een deel hiervan of zelfs alles gaat verkopen.

Activision is Vivendi's vierde grootste bedrijf en het op een na snelst groeiende bedrijf. De waarde van Activisions aandelen is ook nog eens hoger dan die van EA en Take Two. Toch lijkt het nodig te zijn om Activision Blizzard te verkopen. Al negen jaar achter elkaar blijven Vivendi's aandelen zakken. In de afgelopen twaalf maanden daalde de prijs van hun aandelen met 34 procent.

De voormalige CEO van Vivendi, Jean-Marie Messier, zorgde ervoor dat Vivendi bijna failliet ging. Hij gaf omgerekend ruim 61 miljard euro uit om allerlei bedrijven over de hele wereld op te kopen, voordat hij in 2002 het bedrijf verliet. De huidige CEO, Levy, is nu bezig om allerlei aankopen weer terug te draaien. Het bestuur denkt dat de eerdere strategie van Messier nog altijd zorgt voor de kelderende aandelenprijs.

In 2009 verkocht Vivendi alle aandelen van NBC Universal, een netwerk van tv-kanalen. Of Activision Blizzard de tweede grote verkoop wordt is nog even afwachten. Claudio Aspesi, analist voor C. Bernstein & Co., denkt dat Vivendi de aandelen beter kan houden: "Verkopen is een mogelijkheid, maar ze lopen het risico dat het een kortetermijnoplossing is. Over zes of twaalf maanden gaan we ons afvragen wat de volgende stap is. Waarom houden ze wel al het andere activa? Is er wel een strategie?"

Van Barneveld bij laatste zestien in Bolton

Raymond van Barneveld heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finale van de UK-open. Andy Hamilton werd met 9-5 aan de kant gezet. In een Nederlands Belgisch onderonsje wist Kim Huybrechts Vincent van der Voort te verslaan. De Belg en debutant won met 9-7 van Vinny.

Barney kwam eenvoudig op voorsprong 3-1 voorsprong mede door een 104 en 109 finish.  Na de pauze ging Van Barneveld door met goed finishen. Barney liep uit tot 6-2. In de negende leg gooide Hamilton 170 uit. De laatste legs van de partij gingen met de legs mee. Op 8-5 gooide Barney 128 uit om de partij te winnen. 

Van der Voort wist weer niet van Huybrechts te winnen. Ook de vier voorgaande ontmoetingen gingen naar de Belg. Huybrechts pakte de eerste break in de derde leg met een 99 uitgooi. Op 6-4 wist Huybrechts Van der Voort opnieuw te breaken en het leek afgelopen voor de snelste darter van de wereld. Van der voort kwam nog terug tot 8-7, maar dit bleek niet genoeg.  Met een 111 finish maakte de 26-jarige Belg het af. 

Michael van Gerwen won met 9-7 van Mervyn King. Tot 3-3 ging deze partij gelijk op. Daarna wist Mighty Mike voor het eerst te breaken door 141 uit te gooien. Van Gerwen liep uit naar 6-4. In de elfde leg gooit de Nederlander 170 uit. Uiteindelijk kan King nog terug komen tot 7-7 omdat van Gerwen ging prutsen op de dubbels. De darter uit Boxtel kon zich herpakken en won de partij met 9-7. 

Phil Taylor had een simpele middag en won met 9-1 van Colin Osbourne. Wes Newton schakelde wereldkampioen Adrian Lewis uit met 9-7. Vanavond is de achtste finale van de UK-Open. De loting volgt later. 

Uitslagen

Speler Speler Uitslag
Vincent van der Voort Kim Huybrechts 7-9
Andy Hamilton Raymond van Barneveld 5-9
Colin Osbourne Phil Taylor 1-9
Wes Newton Adrian Lewis 9-7
Colin Lloyd Joe Cullen 8-9
Robert Thornton Gary Anderson 9-7
Paul Nicholson Arron Monk 9-3
Terry Jenkins Dean Winstanley 9-3
Justin Pipe Simon Whitlock 5-9
Richie Burnett Peter Wright 4-9
Mark Hylton Jamie Caven 7-9
Dennis Priestley Andy Smith 9-8
Dennis Smith Dave Chisnall 5-9
Brendan Dolan Denis Ovens 8-9
Darren Webster Ronnie Baxter 6-9
Michael van Gerwen Mervyn King 9-7

Schippers: "Oranjeparade geweldige ervaring"

Een geweldige ervaring, zo noemde minister Edith Schippers vandaag haar deelname aan de Oranjeparade van het Vrijheidsplein naar het Metaliststadion in Charkov.

"De Oekraïeners langs de kant van de weg stonden met open mond te kijken en dat kan ik me ook goed voorstellen", aldus Schippers, die de Nederlandse regering vertegenwoordigt op de tribune tijdens de eerste EK-wedstrijd van Oranje. "Mensen met oranje leeuwen en klompen op hun hoofd, Zeeuwse pakjes aan; het was geweldig en onvergetelijk."

Schippers is naar eigen zeggen een behoorlijke voetballiefhebber. "Ik kijk regelmatig. En dit soort wedstrijden zijn helemaal mooi. Ik denk dat Oranje met 2-1 wint."

Schippers: Oranjeparade geweldige ervaring
Schippers: Oranjeparade geweldige ervaring (Foto: ANP)

Veel superhelden in Injustice: Gods Among Us

NetherRealm Studios, de ontwikkelaar van de laatste Mortal Kombat, is samen met DC Universe een game aan het ontwikkelen dat ons in staat stelt al onze favoriete superhelden tegen elkaar te laten vechten. Bij de onderstaande gameplaybeelden is onder andere gameplay met Flash, Superman, Batman en Wonder Woman te zien.

De game wordt een fighting-game die veel op Mortal Kombat gaat lijken. Denk hierbij aan verwoestbare omgevingen, het gebruik van wapens en een focus op bruut geweld. De game moet in 2013 uitkomen voor Xbox 360, PS3 en Wii U. 

Bekijk hieronder de gameplaybeelden.

Uitgebreide demogameplay Metro: Last Light

Gamespot heeft tijdens de E3 de demo van Metro: Last Light mogen bekijken en dit is gefilmd en online gezet. In onderstaande twee filmpjes zien we demogameplay waarbij het eerste filmpje van commentaar voorzien is door een ontwikkelaar.

Metro: Last Light moet in 2013 uitkomen voor Xbox 360, PS3 en Windows. Of de game ook nog een release krijgt op de Wii U is nog de vraag. THQ heeft namelijk pasgeleden aangegeven dat de ontwikkeling nog niet begonnen is en ze nog niet zeker weten of die wel ooit gaat beginnen.

'Zwarte voetballer Tsjechië racistisch bejegend'

De zwarte Tsjechische voetballer Theodor Gebre Selassie is tijdens de EK-wedstrijd tegen Rusland racistisch bejegend. Dat heeft de organisatie Voetbal tegen Racisme in Europa (FARE) vastgesteld.

Toen de verdediger een hoekschop wilde nemen kreeg hij racistische beledigingen naar zijn hoofd geslingerd, verklaarde FARE-directeur Piara Powar zaterdag. Ook zwaaiden enkele supporters met de zogeheten 'keizerlijke vlag' van Rusland. Dat witte dundoek met blauw andreaskruis 'wijst op extreemrechtse sympathieën'.

De Europese voetbalbond UEFA heeft FARE ingeschakeld om 31 deskundige waarnemers aan te stellen die kwetsende spandoeken, liederen, spreekkoren en ander wangedrag tijdens EK-wedstrijden moeten rapporteren. De UEFA heeft beloofd tijdens het drieweekse toernooi geen uiting van discriminatie ongestraft te laten passeren. FARE verzamelt volgens Powar beelden van de incidenten. ''We proberen bewijzen te vergaren, maar het lukt niet altijd om het op beeld te vangen.''

Slachtoffer Gebre Selassie zei eerder deze week dat hij niet het veld ruimt als hij racistisch wordt bejegend. ''Ik denk er niet aan op te geven'', zei de 25-jarige zoon van een Ethiopische vader. ''Ik verlaat het veld niet. Ik blijf tot ze me met stenen bekogelen.''

Rusland versloeg Tsjechië vrijdagavond met 4-1.

Uitslag derde vrije training Canada

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Canada. De Duitser was Fernando Alonso zes duizendsten te snel af. Lewis Hamilton reed de derde tijd. Nico Rosberg had problemen met zijn koppeling en Jean-Eric Vergne crashte.

Pos Coureur Tean Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:14.442   22
2 F. Alonso Ferrari 1:14.448 +0:00.006 17
3 L. Hamilton McLaren 1:14.712 +0:00.270 19
4 M. Webber Red Bull 1:14.724 +0:00.282 21
5 P. Maldonado Williams 1:14.755 +0:00.313 22
6 F. Massa Ferrari 1:14.767 +0:00.325 21
7 M. Schumacher Mercedes 1:14.796 +0:00.354 19
8 R. Grosjean Lotus 1:14.873 +0:00.431 20
9 K. Räikkönen Lotus 1:14.977 +0:00.535 21
10 N. Hülkenberg Force India 1:14.992 +0:00.550 22
11 P. di Resta Force India 1:15.067 +0:00.625 19
12 S. Perez Sauber 1:15.112 +0:00.670 21
13 K. Kobayashi Sauber 1:15.126 +0:00.684 24
14 B. Senna Williams 1:15.237 +0:00.795 22
15 J. Button McLaren 1:15.327 +0:00.885 22
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:15.498 +0:01.056 19
17 V. Petrov Caterham 1:16.268 +0:01.826 24
18 H. Kovalainen Caterham 1:16.545 +0:02.103 20
19 P. de la Rosa HRT 1:17.705 +0:03.263 21
20 T. Glock Marussia 1:17.974 +0:03.532 23
21 N. Karthikeyan HRT 1:18.189 +0:03.747 21
22 C. Pic Marussia 1:18.684 +0:04.242 23
23 J. Vergne Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 3
24 N. Rosberg Mercedes -:--.--- -:--.--- 1

'Maximaal 100 miljard euro voor Spanje'

De eurolanden zijn bereid maximaal 100 miljard euro beschikbaar te stellen voor Spanje. Dat hebben meerdere bronnen rond het crisisoverleg zaterdag laten weten.

De ministers van Financiën van de 17 landen in de eurozone, waaronder Nederland, overleggen zaterdag vanaf 16 uur telefonisch over Spanje.

De Spaanse banken verkeren in grote nood. Volgens het Internationaal Monetair Fonds hebben ze zeker 40 miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden.

Brand treft New Yorks appartement Robert De Niro

In het New Yorkse appartement van Robert De Niro is vrijdagmiddag brand uitgebroken. De vuurzee, waarbij geen gewonden vielen, was na ongeveer een uur onder controle. Volgens andere bewoners van het complex brak de brand uit in De Niro's washok.

De Niro was ten tijde van de brand niet thuis, de 68-jarige acteur zit volgens zijn woordvoerder in het buitenland. Actrice Celeste Holm en haar echtgenoot, die in hetzelfde gebouw wonen, waren wel thuis. De 95-jarige Oscarwinnares en haar 49-jarige man zaten door de brand vast in hun woning.

"Mijn vrouw en ik waren donderdagavond tot laat op stap", vertelt Holms echtgenoot aan de New York Times. "We werden wakker van de brandweerwagens en telefoontjes dat we ons huis uitmoesten." De actrice en haar man zijn niet enorm geschrokken van de brand. "Ze is scherp en actief. Dit heeft ons niet geraakt."

Arnesen: "Gelijkspel prima voor Denen"

Voor Frank Arnesen is het duel tussen Nederland en Denemarken vanavond speciaal. De technisch directeur voorspelt een gelijkspel.

Arnesen is voormalig Deens international, maar heeft desondanks ook een sterke associatie met Nederland. De huidige technisch directeur van Hamburger SV speelde voor zowel Ajax als PSV. Hoewel Oranje vanavond als favoriet aan het duel met Denemarken begint, ziet Arnesen ook zeker kansen voor zijn landgenoten. "Ze moeten top zijn en profiteren van de mindere kanten van Oranje."

"Waarschijnlijk speelt Jetro Willems achterin bij Oranje, met Ron Vlaar naast zich, omdat Joris Mathijsen geblesseerd is", laat Arnesen optekenen door De Telegraaf. "De vraag is hoeveel Vlaar over heeft. Dennis Rommedahl is nog altijd razendsnel en staat er vaak in soort wedstrijden."

Arnesen durfde zelfs nog een voorspelling te doen van het eerste duel in groep B. "Ik denk 1-1, dat zou prima zijn voor Denemarken", aldus de Deen. Het duel van vanavond zal om 18:00 van start gaan en wordt gespeeld in Charkov.

Vermoorde man gevonden in Haagse woning

In een woning in Den Haag is zaterdag een dode man gevonden. De politie gaat ervan uit dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen, meldt een woordvoerder. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Bij een politiebureau in de buurt van de woning aan de Falckstraat meldde zich zaterdagmiddag iemand die de dode man had zien liggen. De politie is nog volop bezig met het onderzoek in de woning. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Chauffeur Dominicaanse rampbus: pook haperde

Een haperende versnellingspook veroorzaakte het bloedige busongeluk in de Dominicaanse Republiek, waarbij vrijdag drie Franse toeristen het leven lieten. Dat beweert de chauffeur van de bus, die frontaal op een trein botste. Volgens Elias Constanzo 'reageerde de bus niet naar behoren'.

De buschauffeur gaf de pers vrijdagavond zijn lezing van de toedracht vanuit het ziekenhuis in Higuey, waar hij onder politiebewaking verblijft. Enkele kamers verder vochten vier van zijn passagiers nog voor hun leven.

De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht, zei minister van toerisme Francisco Javier. De ongeveer dertig Franse toeristen in de bus waren zojuist aangekomen en waren onderweg naar Bayahibe.

[RG] Sharapova Errani de baas

Maria Sharapova heeft het toernooi van Roland Garros op haar naam geschreven. In de finale was de Russin de Italiaanse Sara Errani met 6-3 en 6-2 de baas.

Met de overwinning heeft Sharapova allevier de grand slam-titels een keer gewonnen. In 2004 won ze Wimbledon, in 2006 de US Open en in 2008 de Australian Open. Vanaf komende maandag is ze bovendien ook de nieuwe nummer één op de wereldranglijst.

Errani had op het gravel van Parijs indruk gemaakt door de voormalig winnaressen Ivanovic, Kuznetsova en de toptien-speelsters Kerber en Stosur te verslaan. Tegen Sharapova kwam de Italiaanse vanmiddag echter te kort.

Del Potro door knieblessure niet op Queens

Juan Martin del Potro heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi van Queens. De 23-jarige Argentijn kampt met een knieblessure.

Del Potro's kwetsuur is waarschijnlijk dinsdag verergerd in zijn kwartfinalewedstrijd op Roland Garros tegen Roger Federer. Zijn linkerknie werd gedurende de wedstrijd dik ingepakt en de niet-fit ogende Del Potro verspeelde uiteindelijk een 2-0 voorsprong in sets. Na afloop weigerde Del Potro zijn gehavende knie aan te voeren als excuus voor de nederlaag.

Het Londense grastoernooi, dat geldt als voorbereidingstoernooi voor Wimbledon, start maandag.


Del Potro door knieblessure niet op Queens (Foto: Novum)

"Vita heeft belangrijke rol als tweede scherm"

Bestuursvoorzitter van Sony Europe, Jim Ryan, heeft laten weten dat het bedrijf nog steeds plannen heeft om de PlayStation Vita als tweede scherm te laten functioneren tijdens het spelen van games op de PS3. Ook lijkt het succes van de Vita voornamelijk van de Japanse markt af te hangen. 

Sony sluit met de Vita's extra functie aan op de concurrentie: zowel Microsoft met Smartglass als Nintendo met de Wii U's gamepad zijn ook van plan om een nieuwe ervaring te creëren door het gebruik van een tweede scherm tijdens het gamen. 

Hoewel het dus lijkt dat Sony hier niet de eerste mee is, heeft Ryan in een interview met CVG laten weten dat deze mogelijkheid één van de plannen is van het bedrijf om de PlayStation franchise nog beter te maken.

Ryan:"Een van onze belangrijkste strategieën is het verbreden van het ecosysteem van PlayStation. Dit doen we bijvoorbeeld door de Vita de mogelijkheid te geven om als tweede scherm te dienen, maar ook door kort geleden aankondigen van PlayStation Mobile. Wij bij Sony vinden dat de consument altijd en op veel manieren bij haar content moet kunnen. Wij zijn trots dat wij dat als bedrijf kunnen waarmaken." 

In het interview liet Ryan nog meer over de Vita weten:"Sony is erg relaxed en zelfverzekerd als het gaat om de toekomst van de Vita. De handheld is pas drie maanden in Europa uit en in Japan is hij er iets langer. We hebben momenteel dan ook geen plannen voor een prijsverlaging. Daarnaast wijst de Japanse gamegeschiedenis uit dat een handheld beter verkoopt, als er echte killer-content voor wordt uitgebracht. Met de Vita zal dit ook het geval zijn. Het gaat hier echter wel om content die de Japanse markt meer aanspreekt dan de Europese."

Buspersoneel Londen eist bonus Olympische Spelen

Londense buschauffeurs leggen in de aanloop naar de Olympische Spelen het werk neer. Een grote meerderheid van de vakbond voor buspersoneel besloot zaterdag te gaan staken als werkuren tijdens de Spelen niet extra worden betaald.

Unite, de bond die hen vertegenwoordigt, eist een bonus van omgerekend ruim zeshonderd euro voor elke medewerker die tijdens Olympische wedstrijden diensten draait. Het buspersoneel volgt in het spoor van de metrobestuurders, die eerder een zelfde vergoeding bedongen. De medewerkers van het Londense huurfietsbedrijf, die ook om een bonus hebben gevraagd, wachten nog op antwoord.

Benzema en Diarra fit

Laurent Blanc, de bondscoach van Frankrijk, kan voor het EK-duel komende maandag tegen Engeland beschikken over middenvelder Alou Diarra en aanvaller Karim Benzema. Beide zijn hersteld van kleine blessures. Diarra had last van zijn knie terwijl Benzema een pijnlijke rug had.

Benzema kan rekenen op een plek in de basis. Diarra kan Yann M'Vila op het middenveld vervangen. M'Vila is nog niet helemaal hersteld van een enkelkwetsuur.

Chinese oud-wereldkampioene betrapt op doping

De Chinese zwemster Li Zhesi is betrapt op het gebruik van doping. Volgens Chinese staatsmedia testte de 18-jarige in maart positief op het gebruik van EPO. Li maakte in 2009 deel uit van de estafetteploeg, die in Rome goud veroverde op de 4x100 meter wisselslag. Een jaar later won ze ook een gouden medaille op de 50 meter vrije slag bij de Aziatische Spelen in Guangzhou.

De positieve dopingtest is een streep door de rekening van de Chinese autoriteiten die de afgelopen jaren schoon schip maakten na een reeks dopingschandalen in de jaren negentig.

[Groep B] Vooruitblik: Nederland - Denemarken

Het Nederlands elftal en Denemarken gaan vanavond om 18:00 uur op herhaling. Twee jaar geleden speelden beide landen namelijk ook hun eerste groepswedstrijd tegen elkaar. Dit resulteerde uiteindelijk in een 2-0 zege voor Oranje.

Als we naar de onderlinge resultaten gaan kijken, speelden het Nederlands elftal en Denemarken tot nu toe 30 keer tegen elkaar. Twaalf keer trok Oranje aan het langste eind, waar de Denen acht keer wonnen. Daarnaast werd ook nog tien keer gelijk gespeeld. De laatste remise komt uit 1992. Toen slaagde Nederland er uiteindelijk niet in om de Denen tijdens de strafschoppen uit te schakelen.

De grote vraag bij Oranje is welke speler in het hart van de verdediging wordt geposteerd. Zoals bekend speelt Joris Mathijsen niet, dus de verwachting is dat Ron Vlaar of Wilfred Bouma de voetballer van Malaga CF zal vervangen. Dit hangt echter ook af van het feit of Jetro Willems inderdaad op de linksback-positie wordt geposteerd.

Bondscoach Morten Olsen van Denemarken ondervindt nauwelijks problemen in aanloop naar het eerste groepsduel op het EK voetbal. Christian Eriksen is weer fit na een liesblessure, waar Niki Zimling nu in de lappenmand zit. De voormalig speler van N.E.C. Nijmegen raakte tijdens de laatste training geblesseerd. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig deze is.

De wedstrijd tussen Nederland en Denemarken staat onder leiding van de Sloveense arbiter Damir Skomina en wordt in het Metalist Stadium te Kharkiv gespeeld.



Vermoedelijke opstellingen:

Nederland:
Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems, Robben, van Bommel, Sneijder, de Jong, Afellay, van Persie

Denemarken:
Andersen, Jacobsen, Kjær, Agger, S. Poulsen, Kvist, J. Poulsen, Eriksen, Rommedahl, Krohn-Dehli, Bendtner

FOK!filmtips van de dag: Van God Los + Telstar: The Joe Meek Story

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Van God Los

Het is weer een grandioos aanbod van films vanavond. Zo is om 20.00 uur The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring weer eens te zien. Op 11 oktober vorig jaar was het zelfs nog de FOK!filmtip. Maar vandaag dus niet. De FOK!filmtip van de dag is namelijk om 22.00 uur te zien op Nederland 3. Van God Los is namelijk een voor Nederlandse begrippen zeer sterke film die ook nog een gebaseerd is op waar gebeurde zaken rondom de beruchte Bende van Venlo.

Van God Los 2

Regisseur Pieter Kuypers laat ons in de film kennis maken met Stan, een jonge student zonder vrienden, die met zijn gedachten in het verleden leeft. Op zekere dag ontmoet hij in een café Maikel die door de politie achterna gezeten wordt. De twee jongens worden boezemvrienden en vervolgen hun vriendschap met allerlei kleine delicten. Het gaat echter van kwaad naar erger en als er een moord volgt is er geen weg terug meer voor Stan die meegesleept wordt in de criminele activiteiten van Maikel en zijn bende.

Telstar the Joe Meek Story

Voor de muziekliefhebbers onder ons nog een bonus filmtip. Op BBC2 is om 00.15 uur de film Telstar: The Joe Meek Story te zien. Misschien zal je dan denken 'wie?' maar als je onderstaande clip even gaat bekijken/beluisteren weet je waarschijnlijk meteen over welke exentrieke producer we het hebben.

Meek was een pionier op het gebied van studiotechnieken die in de jaren zestig nog als revolutionair werden bekeken. Meek had echter ook een imago van een flamboyante homofiel en was gek op alles wat occult was. Meek schreef in de jaren zestig vele hits op zijn naam zoals het onvergetelijke 'Telstar' van The Tornadoes en 'Have I The Right' van The Honeycombs.

Telstar the Joe Meek Story 2

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Quintana wint koninginnenrit, Weening vijfde

De Colombiaan Alexander Quintana heeft de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. In de zesde etappe, over 167,5 kilometer tussen Saint-Alban-Leysse en Morzine, kwam de renner van Movistar alleen over de meet. Cadel Evans eindigde op zestien seconden van de ritwinnaar als tweede.

Pieter Weening kwam in een groepje daarachter als de nummer vijf over de meet. Bradley Wiggins behoorde ook tot dat groepje en behield de leiding in het algemeen klassement. Tony Martin en Vincenzo Nibali eindigden op achterstand en zakten in het algemeen klassement.

De aangekondigde games voor Wii U

Na al het E3-geweld is het wel handig om te zien wat er allemaal is aangekondigd voor de nieuwe console van Nintendo. Gelukkig is er hier een lijstje voor de mensen die graag willen weten wat er allemaal uit gaat komen tijdens of na de release van de eerste console van de nieuwe generatie.

Games die tijdens of vlak na de release uitkomen:

- Aban Hawkins & the 1,000 Spikes
- Assassin’s Creed III
- Batman: Arkham City Armored Edition
- Ben 10: Omniverse
- Chasing Aurora
- Cloudberry Kingdom
- Darksiders II
- Family Party: 30 Great Games (working title)
- Jett Tailfin
- Just Dance 4
- LEGO City: Undercover
- Marvel Avengers: Battle for Earth
- Mass Effect 3
- NBA 2K13
- New Super Mario Bros. U
- Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge
- Nintendo Land
- Rabbids Land
- Rise of the Guardians: The Video Game
- Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien
- Scribblenauts Unlimited
- Sing (working)
- Sonic & All-Stars Racing Transformed
- Sports Connection
- Tank! Tank! Tank!
- Tekken Tag Tournament 2 (working)
- Trine 2: Director’s Cut
- Wii U Panorama View (working)
- Your Shape: Fitness Evolved 2013
- ZombiU


Games die binnen 4 maanden na de release uitkomen:

Game & Wario (working title)
- Pikmin 3
- Project P-100 (working title)
- Wii Fit U


Games die nog geen releasedatum hebben:

Aliens: Colonial Marines
- Rayman Legends

Zelda Wii U is nog in onderzoeksfase

Vorig jaar werden wij als gamers lekker gemaakt voor een nieuwe Zelda-titel op de Wii U-presentatie. Dit jaar hebben we er niks van mogen zien, omdat het vorig jaar slechts een Tech Demo betrof. Toch heeft Miyamoto ons iets kunnen vertellen over het nieuwste avontuur in Hyrule.

Zelda voor Wii U is op dit moment in een onderzoeksfase. De nieuwe Zelda zal "evolved controls" bevatten en het team is nu aan het kijken hoe dit zal uitpakken. Miyamoto heeft aangegeven dat niet iedereen de motion controls in Zelda: Skyward Sword fijn vonden spelen. Sommige spelers zijn halverwege gestopt omdat ze er zat van waren. De nieuwe Zelda moet voor een breder publiek beschikbaar zijn.

Volgens Miyamoto is diepgang in de gameplay erg belangrijk geweest. Voor de nieuwe game willen ze kijken naar wat echt belangrijk is in een Zelda-game en hoe ze dat zo kunnen maken dat heel veel mensen het willen spelen.

Wat zijn voor jou de belangrijkste elementen in een Zelda-game? Laat het ons weten.

Schippers loopt EK-limiet 100m

Bij de wedstrijd om de Golden Spike in Leiden heeft Dafne Schippers op de 100 meter voldaan aan de limiet voor het EK atletiek. Met een tijd van 11,36 seconden bleef ze net onder de vereiste tijd van 11,37 seconden.

Op de 200 meter en op de zevenkamp voldeed ze al eerder aan de limiet voor het EK eind deze maand in Helsinki. Schippers zal zich echter beperken tot de sprintnummers in de Finse hoofdstad.

Resident Evil krijgt twee compilatie-edities

De ontwikkelaar van Resident Evil heeft aangegeven dat er twee speciale compilaties uitkomen van de Resident Evil-serie. De eerste heet Resident Evil: Anthology en zal exclusief voor PS3 zijn. De andere heeft Resident Evil: Archives en zal voor Xbox 360 uitkomen. Beide compialties bevatten naast de nieuwe Resident Evil 6 ook de vorige games.

De volledige inhoud verschilt wel per console. De inhoud ziet er als volgt uit:

Resident Evil: Anthology (PS3)

- Resident Evil 6
- Resident Evil 5 Gold Edition
- Resident Evil 4 HD
- Resident Evil 3: Nemesis
- Resident Evil 2
- Resident Evil: Director’s Cut

Resident Evil: Archives (Xbox 360)

- Resident Evil 6
- Resident Evil 5 Gold Edition
- Resident Evil 4 HD
- Resident Evil Code: Veronica X HD
- Resident Evil Degeneration (DVD film)


De oudere games zullen als downloadtitel beschikbaar zijn. De edities kosten beide ongeveer €70,- en zullen op gelijk met Resident Evil 6 uitgebracht worden.

RE: Antholog 

RE: Archives

Geen Call of Duty XP event in 2012

Call of Duty krijgt dit jaar geen speciale expo. Dit heeft Activision bekend gemaakt. De game kreeg vorig jaar een expo omdat het een grote fanbase had, en omdat Call of Duty Elite, het sociale netwerk achter de populaire shooter, gelanceerd werd. In plaats van dit event, geeft Activision aan grotere plannen te hebben voor de Gamescom in Keulen deze zomer.

Activision geeft aan dat dit niet betekent dat er geen XP events zullen komen. Het vorige event bracht veel informatie over Modern Warfare 3, die toen nog moest uitkomen. Een deel van het geld van de tickets werden gegeven aan het Call of Duty Endownment Charity-fonds. 

Cech: "Tweede wedstrijd cruciaal voor ons"

Petr Cech was na afloop van het verloren EK-duel tegen Rusland logischerwijs teleurgesteld. De goalie beseft dat Tsjechie het tweede duel moet winnen om uitschakeling te voorkomen.

Hoewel de Tsjechen nog goed begonnen aan het duel met Rusland, werd er uiteindelijk vrij kansloos met 4-1 verloren. Cech toonde zich na afloop teleurgesteld en weet dat zijn ploeg zich geen misstap meer kan permitteren. De duels tegen Polen en Griekenland zullen gewonnen moeten worden. "Die twee wedstrijden zijn cruciaal voor ons."

"De eerste wedstrijd laat zien hoe de verhoudingen in de groep liggen", vertelt Cech aan Fifa.com. "Maar het is geen sleutelduel. Dat is de tweede wel, want als we dan falen worden onze kansen op door te gaan naar de volgende ronde wel heel erg klein."

De Chelsea-doelman eist in de volgende duels meer scherpte van zijn verdediging, die gisteravond te veel ruimte weggaf. "We moeten onze defensie verbeteren, maar ook onze combinaties want we verloren veel te vaak de bal. Dan wordt het erg lastig."

Hero Brinkman wil fusie met TON

Hero Brinkman wil zijn Onafhankelijke Burgerpartij laten fuseren met Trots op Nederland (TON) en dan zelf lijsttrekker worden. Dat zei hij zaterdag op weg naar een vergadering van TON. Volgens hem ziet het bestuur van TON de fusie helemaal zitten.

"Onze programma's lijken ontzettend op elkaar", vindt Brinkman. "We moeten de handen ineenslaan om sterker de verkiezingen in te kunnen. Het wordt dan een heel nieuwe partij, met een nieuwe naam."

Het besluit moet snel vallen, want uiterlijk 18 juni moet de partij worden aangemeld bij de Kiesraad. Mocht het fusieplan toch op niets uitlopen, dan gaat Brinkman gewoon verder met zijn Onafhankelijke Burgerpartij.

Brinkman stapte dit voorjaar op bij de PVV en ging verder als eenmansfractie in de Tweede Kamer.

Hero Brinkman wil fusie met TON
Hero Brinkman wil fusie met TON (Foto: ANP)

Twee jongens (17) opgepakt na brand

De politie heeft zaterdag twee jongens van 17 jaar gearresteerd, omdat ze ervan worden verdacht in Roosendaal een berging in brand te hebben gestoken. Dat maakte de politie bekend. Bij de brand is zeer waarschijnlijk asbest vrijgekomen.

De brand woedde in de nacht van vrijdag op zaterdag in een schuur bij een onbewoonde woning aan de Wouwseweg. De jongens werden nog terwijl de brand woedde, gearresteerd. Ze stonden te kijken naar de bluswerkzaamheden. Het duo zit nog vast.

Uit onderzoek blijkt dat er in de omgeving van het pand vrijwel zeker stukjes en flinters asbest zijn neergekomen die afkomstig zijn van het dak van de schuur. Het gebied waarin de deeltjes zijn neergekomen, is afgezet. Mensen die in de buurt wonen, zijn geïnformeerd.

Twee jongens (17) opgepakt na brand
Twee jongens (17) opgepakt na brand (Foto: ANP)

Disney denkt aan de gamers met Wreck It Ralph

Disney houdt van de jeugd, en de jeugd houdt van games. Het gevolg hiervan is de nieuwste Disney-film Wreck-it Ralph. In deze film is een bad guy zat van het altijd moeten verliezen. Hij gaat hierbij in beraad met alle bad guys, zoals Bowser en de spoken uit Pac-Man. Op een dag besluit Ralph ervandoor te gaan en in andere games binnen te komen.

De trailer is erg leuk en bijzonder, aangezien namen als Nintendo hun karakters niet graag weggeven aan andere bedrijven. In de trailer zien we echter heel veel bekende characters voorbij komen. De film komt 2 november uit en zal vast ook een aantal games rondom de film doen ontstaan.

Bekijk de trailer hieronder.

Psychedelische actie in Transcripted

Ook de traditionele shooters hebben hun weg gevonden naar de E3. De game Transcripted laat met een trailer zien dat ze veel gekeken hebben naar optische illusies en snoepzakken van Red Band. In deze trailer zien we dat de gameplay niet helemaal gelijk is aan andere traditionele shooters, maar de elementen zijn erin terug te herkennen.

De game komt deze zomer uit voor Xbox Live Arcade en het PlayStation Network. Bekijk de trailer hieronder.

Alle dieren oproepen in Diluvium

Tijdens de Game Jam van de afgelopen dagen zijn in 48 uur een aantal innovatieve games gemaakt. Een hiervan is Diluvium. In deze game kun je dieren oproepen door de namen in te typen. Hiermee kun je totems van maximaal drie hoog maken om je tegenstander uit te schakelen.

Naast dieren zijn er ook een aantal easter eggs te vinden. Zo kun je Meat Boy en Gomez uit Fez ook oproepen voor je totempaal. Het spel is het leukst om tegen anderen te spelen. Je kunt de game hier gratis downloaden. Om alvast een voorproefje te krijgen kun je hieronder een trailer bekijken.

HD-kijker ziet goal iets later

Televisiekijkers die speciaal voor het EK een HD-pakket hebben aangeschaft komen bedrogen uit. Ze lopen zaterdagavond het risico al gejuich bij de buren te horen terwijl op hun flatscreen de corner nog moet worden genomen. Als ook wordt gekeken naar verschillen in snelheid tussen aanbieders, kan het tijdverschil oplopen tot tweeënhalve seconde. Dat concludeert TNO in een kleinschalig onderzoek.

De tijdsverschillen komen doordat het signaal op verschillende manieren naar de televisies wordt gebracht. Televisie over DSL of satelliet werkt bijvoorbeeld anders dan de kabel. Digitenne is weer een andere mogelijkheid.

TNO deed metingen in Rotterdam en Den Haag tijdens de oefeninterland van Nederland tegen Noord-Ierland. In die meting zijn maar vier aanbieders meegenomen. "Het kan ook per regio verschillen", nuanceert een woordvoerder. Maar in deze meting kwam standaard Interactieve tv van KPN als snelste uit de bus. Een seconde later kwamen het HD-signaal en KPN Digitenne binnen.

De signalen van Ziggo en UPC volgen op ongeveer 1,3 seconden van de koploper. De hekkensluiter was Canal Digitaal, op tweeënhalf seconde van het signaal van KPN. "Dat signaal moet eerst op en neer naar een satelliet voordat het in de kamer komt", legt de woordvoerder uit. De snelheid blijft over het algemeen hetzelfde, maar kan in de loop van de tijd verschillen als een aanbieder bijvoorbeeld uitbreidt.

"Het is geen groot probleem als de buren iets eerder de rode bal bij Lingo zien, maar het wordt toch vervelend als je steeds anderen al hoort juichen terwijl je zelf nog vol in spanning zit", zegt de woordvoerder.

Hij wijst ook op nieuwe televisiediensten waarbij kijkers via een camera een vriend kunnen zien die de wedstrijd ook volgt. "Dan is het vervelend als hij al om de tafel staat te dansen terwijl de corner bij jou nog moet worden genomen."

Molukkers boos over decoratie militairen

De Molukse regering in ballingschap is boos over het voornemen van het ministerie van Defensie om een insigne te geven aan de militairen die in 1977 een einde hebben gemaakt aan de Molukse treinkaping bij De Punt.

De Molukse regering noemt de decoratie op haar website "ongepast en schandalig", omdat er destijds volgens haar buitensporig veel geweld is gebruikt. "Ook na 35 jaar zijn we van mening dat de inzet van het geweld, buitensporig, onnodig en zelfs misdadig was."

Molukkers kaapten op 23 mei 1977 een trein terwijl een andere groep meer dan honderd jonge schoolkinderen en leraren in Bovensmilde gijzelden. Ze eisten dat Nederland zich zou inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Pas na twintig dagen wisten militairen de treinkaping en de gijzeling te beëindigen. Zes kapers en twee gijzelaars vonden de dood.

Mexico en Verenigde Staten maken geen fout

Verenigde Staten, Mexico en Canada zijn de WK-kwalificatie begonnen met een overwinning. Amerika won met 3-1 van Antigua & Barbuda. Mexico rekende met af met Guyana met dezelfde cijfers en Canada won met 0-2 in en tegen Cuba. 

Verenigde Staten-aanvoerder Carlos Bocanegra opende na zes minuten de score. Vlak voor rust benutte Clint Dempsey een strafschop om de score te verdubbelen. Na een uur spelen kwam Antigua & Barbuda nog wel terug, maar Herculez Gomez zorgde direct dat het verschl weer twee doelpunten werd. 

In groep B kwam Mexico snel op 2-0 door doelpunten van Carlos Salcido en Giovani Dos Santos. Oud AZ-speler Hector Moreno scoorde nog in eigen doel. Het laatste doelpunt was ook een eigen doelpunt. Ditmaal van de Guynese verdediger John Rodrigues. Costa Rica kwam thuis niet verder dan een gelijkspel tegen El Salvador. Het werd 2-2. 

In groep C hebben Canada en Panama de eerste drie punten binnen. Volgende week is de tweede speelronde in deze groepsfase. Per groep gaan er twee landen door naar de eindfase van de kwalificatie. In totaal zullen drie landen zich kwalificeren en een vierde land zal een playoff moeten spelen tegen de nummer vijf van Azië.  

Groep Thuis Uit Uitslag
A Jamaica Guatamala 2-1
A Verenigde Staten Antigua & Barbuda 3-1
B Costa Rica El Salvador 2-2
B Mexico Guyana 3-1
C Cuba Canada 0-2
C Honduras Panama 0-1

Sneijder: "EK is lastiger dan WK"

Wesley Sneijder is van mening dat Oranje op het EK lastigere tegenstanders treft dan op een WK. De middenvelder denkt dat de onderlinge verschillen een stuk kleiner zijn.

Voor Sneijder en Oranje begint het EK vanavond met een groepsduel tegen Denemarken. De spelmaker, die vandaag zijn 28ste verjaardag viert, meent topfit te zijn en verwacht een lastig toernooi in Polen en Oekraïne. "Een EK is een stuk moeilijker dan een WK."

"Er zijn geen teams uit andere continenten waar je van tevoren weet dat je er drie punten tegen gaat pakken", legt Sneijder voorafgaand aan het eerste duel uit tegenover diverse aanwezige media. "Er doen erg sterke landen mee." De middenvelder heeft er veel zin in. "Ik voel me uitstekend en meer dan honderd procent fit. Ik voel geen pijn meer, heb getraind, wedstrijden gespeeld en ben er helemaal klaar voor."

Sneijder hoopt een teleurstellend jaar bij Inter af te sluiten met een succesvol EK. "Ik heb dit seizoen niet heel veel gespeeld, maar voel me goed en ben niet zo moe als twee jaar geleden. Maar ik kan pas na het toernooi oordelen of dat een voordeel is of niet."

Opnames Raging Bull II begonnen

De afgelopen week zijn de opnames begonnen voor de film Raging Bull II. De regie van de film is in handen van de Argentijnse regisseur Martin Guigui. Guigui schreef het scenario voor de film samen met Rustam Branaman.

Raging Bull II is zowel een prequel als een vervolg op de beroemde film van Martin Scorsese uit 1980. Zo zien we in de nieuwe film meer over het verleden van Jake LaMotta en ook wat er na de gebeurtenissen uit de eerste film met de bokser gebeurde. Raging Bull II wordt opgenomen in Los Angeles. In de film zien we een cast met onder meer William Forsythe, Joe Mantegna, Penelope Ann Miller, Natasha Henstridge, Tom Sizemore, Paul Sorvino, Robert Davi, Alicia Witt, Bill Bellamy, James Russo, Courtney Gains, Harry Hamlin, Bruce Davison, Ray Wise, Mike Starr en Juliet Landau.

In eerste instantie was Guigui niet zo enthousiast over het idee een vervolgfilm te maken op de iconische boksfilm van Scorsese, maar na het lezen van het scenario en de zegen van de inmiddels al 90-jarige LaMotta ging de regisseur overstag. Raging Bull II wordt in 2013 in de bioscopen verwacht.


Jake Lamotta vs Sugar Ray Robinson in de 1e Raging Bull film uit 1980.

'Nederland moet offers brengen voor Europa'

Nederland ontkomt er niet aan om offers te brengen voor het voortbestaan van de euro. Dat zegt Alexander Rinnooy Kan, vertrekkend voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), zaterdag in het AD.

Nederland kan alleen een rol blijven spelen als het deel uitmaakt van de eurozone, zeker gezien de opkomst van China en Rusland als economische topspelers, meent Rinnooy Kan. Hij pleit voor goede handelsrelaties met beide grootmachten, maar wel in Europees verband. ,,We zijn te klein om dat in ons eentje te kunnen realiseren", aldus Rinnooy Kan.

'Tekort ict-experts bedreigt projecten overheid'

Het tekort aan ict-experts is zo nijpend dat de overheid pas op de plaats moet durven maken. Voordat de overheid aan een nieuw project begint, kan beter worden begonnen met het op orde krijgen van de al bestaande systemen. Dat zegt Steven Luitjens in NRC Handelsblad. Hij is directeur van Logius, de ict-organisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De overheid heeft volgens hem enorme plannen met het verder toepassen van ict. Zo is de bestrijding van cybercriminaliteit onlangs tot speerpunt uitgeroepen. Uitkeringsinstantie UWV wil overschakelen op digitale dienstverlening aan werklozen om op werkcoaches te bezuinigen.

Het ministerie van Volksgezondheid probeert het Elektronisch Patiënten Dossier weer op de rails te krijgen. De Belastingdienst en andere uitvoeringsorganisaties willen het werk van ontslagen ambtenaren door computers laten doen.

Bij veel nieuwe ideeën zou de praktische uitvoerbaarheid te vaak op de tweede plaats belanden. Luitjens wijst op ambitieuze plannen voor de toepassing van ict in transport en logistiek, terwijl een storing de haven van Rotterdam in december nog platlegde.

Schepen konden toen niet uitvaren en vrachtwagens niet vertrekken. "We kunnen beter eerst zulke incidenten voorkomen." Luitjens vindt dat snel nieuwe opleidingen moeten worden opgezet. Met universiteiten moeten afspraken worden gemaakt zodat meer mensen worden opgeleid. "Er zijn genoeg jongeren die geïnteresseerd zijn."

De overheid en het bedrijfsleven hadden volgens hem veel eerder moeten investeren in het 'domweg' runnen van ict-systemen en het opleiden van mensen. "Niets is zo hip als iets nieuws ontwikkelen. Maar het beheren van bestaande systemen is toch echt de eerste prioriteit voor wie nuchter nadenkt."

Ronaldo: ''Vertrouw Özil en Khedira even niet''

Cristiano Ronaldo neemt het vanavond met Portugal op tegen Duitsland. Hij treft in dat duel zijn ploeggenoten Mesut Özil en Sami Khedira. Die zal hij even niet vertrouwen.

"Ik heb twee vrienden zitten bij het Duitse team", zegt Ronaldo tegenover Portugese media. ''De afgelopen dagen hebben we elkaar nog wel even gesproken, maar ik heb niet te veel gezegd, want ik vertrouw ze nu even niet zo", zei de Portugees met een knipoog over zijn ploeggenoten van Real Madrid.

"Maar ik ben blij dat alles goed is met mijn Duitse vrienden. Dit keer spelen we niet met maar tegen elkaar." In Lviv rekent Ronaldo op een sterk Duitsland, hij vreest vooral de collectieve kracht. "De grote kracht van het Duitse team zit hem in de eenheid. Iedereen weet in het veld precies wat hij moet doen. Dat is de reden waarom Duitse teams meer succes hebben dan andere teams."

Vandaag voor het eerst dit EK de ploegen uit de sterkste groep, poule B, actief. Nederland start met een wedstrijd tegen Denemarken en, misschien wel, de twee topfavorieten uit de groep beginnen meteen met een onderinge clash.

ProRail vraagt burgerhulp bij koperdiefstal

Spoorbeheerder ProRail vraagt mensen die in de buurt van het spoor wonen om extra alert te zijn op koperdiefstal. Zo'n 54.000 omwonenden krijgen dezer dagen een brief in de bus waarin de spoorbeheerder om hun hulp vraagt.

ProRail vraagt om alle opvallende zaken rondom het spoor bij de politie te melden, eventueel anoniem. Dat kan gaan over auto's langs het spoor op een ongebruikelijke plaats of vreemd tijdstip, of mensen die zich verdacht gedragen of 's nachts langs het spoor lopen.

Koperdiefstal is een groot probleem voor de spoorwegen. Het zorgt voor vertragingen en soms ook voor gevaarlijke situaties.

ProRail vraagt burgerhulp bij koperdiefstal
ProRail vraagt burgerhulp bij koperdiefstal (Foto: ANP)

Dronken man rijdt in op agent

Een automobilist is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Barendrecht op een agent ingereden in een poging onder een controle uit te komen. Dat meldde de politie zaterdag.

De man reed de agent aan en ging er vervolgens vandoor. Daarbij reed hij veel te hard en meermaals door rood. Bovendien haalde hij levensgevaarlijke manoeuvres uit om uit de handen van de politie te blijven. Die wist hem toch te achterhalen en aan te houden voor poging tot doodslag. De man had te veel gedronken.

In totaal zijn tijdens de controle in Barendrecht 25 mensen aangehouden, voornamelijk omdat ze te veel hadden gedronken.

'Zimling speelt met injectie tegen Oranje'

Deense media melden dat de teen van Niki Zimling toch niet gebroken is. Dat zou onderzoek in het ziekenhuis hebben uitgewezen. De middenvelder liep gisteren in de afsluitende training van de Denen voor de wedstrijd tegen het Nederlands elftal de teenblessure op.

De oud-speler van N.E.C. Nijmegen krijgt naar verluidt vlak voor de wedstrijd van vandaag een injectie. Dat zou de pijn een uur kunnen verzachten, en daarna zou Zimling wel vervangen moeten worden.

Oosterhouter dreigt woning op te blazen

Een man uit Oosterhout heeft vrijdagavond zijn gaskraan opengedraaid en gedreigd zijn woning op te blazen. De 42-jarige man is meteen gearresteerd toen hij zijn voordeur opendeed.

Hij was volgens de politie in een sombere bui en onder invloed van alcohol rond 18.30 uur tot zijn daad gekomen. Agenten wisten contact met hem te leggen terwijl hij in de woonkamer zat. Ze overtuigden hem uiteindelijk de deur open te doen.

Na de arrestatie heeft de brandweer de gaskraan dichtgedraaid en de woning aan de Akeleistraat gelucht. De Oosterhouter blijft voorlopig vastzitten.

Man vast voor prostitueren minderjarige meisjes

Justitie in Amsterdam heeft een 41-jarige man gearresteerd voor het prostitueren van minderjarige meisjes. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in Het Parool. Een deel van de meisjes was weggelopen uit de gesloten instelling De Koppeling in Amsterdam-Zuidoost.

De meisjes waren daar juist opgenomen om ze tegen zichzelf en gevaren in de maatschappij te beschermen. De pooier zou hen op straat hebben benaderd en onderdak hebben aangeboden. In korte tijd zou hij ze geheel van hem afhankelijk hebben gemaakt. Het jongste meisje was volgens de krant veertien, de oudste werd zeventien terwijl ze onder dwang als prostituee werkte.

De verdachte zou zestien meisjes hebben benaderd, maar zijn ronselpogingen slaagden niet altijd. Het moet nog blijken hoeveel meisjes door hem de prostitutie in zijn gedreven.

Chelsea haalt drie broers weg bij Anderlecht

Anderlecht dreigt drie voetballende broers aan Chelsea kwijt te raken. De Belgische club meldt op zijn website dat een vertrek van de Musonda-broers Lamisha, Tika en Charly Junior naar Londen aanstaande is.

"Hoewel RSCA het eventueel vertrek van de Musonda's betreurt, stelt de Londense club zich heel correct op door een aanzienlijke som uit te trekken voor RSCA", verklaart manager Herman Van Holsbeeck. Lamisha is met zijn twintig jaar de nestor van het stel. Tika en Charly Junior zijn respectievelijk drie en vijf jaar jonger. Met de komst van de broers Musonda komt het aantal Belgen bij Chelsea op zeven. De Londense club heeft ook Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois onder contract staan.

EK Vandaag

Al enige maanden is het wachten op vandaag. Nederland verschijnt voor het eerst op het veld in Kharkov voor een wedstrijd in de voorronde van heet EK. Denemarken is vandaag de tegenstander. Een overwinning is belangrijk voor het elftal van Bert van Marwijk gezien de komende wedstrijden. 

Trainingen:

Nederland traint vandaag niet

TV:

Tijdstip Programma Zender
08:40 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
09:00 In Oranje Nederland 3
13:20 Andere Tijden Sport (h) Nederland 1
14:05 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1
15:15 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
15:25 EK Jeugdjournaal Nederland 3
16:45 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
17:00 Nederland - Denemarken Nederland 1
20:05 NOS EK Journaal Nederland 1
20:20 Duitsland - Portugal Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
23:55 NOS Studio Sport Nederland 1 
00:20 Studio Sportzomer Nederland 1 

Servische volleyballers naar Spelen

De Servische volleybalheren hebben zich voor de Olympische Spelen in Londen geplaatst. De regerend Europees kampioen versloeg bij het kwalificatietoernooi in het Japanse Tokyo Iran met 3-0. De setstanden waren 30-28, 30-28 en 25-22.

Servië is met de zesde overinning op rij verzekerd van de eerste plaats in de groep met acht landen en daarmee ook van het ticket voor de Spelen later dit jaar in Londen.

Steeds minder SP-stemmers tegen doorwerken na 65e

Nog maar een kleine meerderheid van de SP-stemmers is tegen doorwerken na zijn 65e. In 2010 was 71 procent tegen, nu is dat nog maar 58 procent. Dat blijkt zaterdag uit een peiling die Maurice de Hond voor de SP heeft uitgevoerd.

Als naar alle Nederlanders wordt gekeken, is slechts een derde tegen en twee derde voor. Dat is sinds 2010 niet veranderd. De SP-kiezers steunen de partij hier dus nog wel in, maar volgens de partij daalt het aandeel dat denkt dat dit punt nog kan worden binnengehaald. SP-leider Emile Roemer heeft eerder al duidelijk gemaakt dat dit geen breekpunt is.

De SP presenteerde dinsdag haar verkiezingsprogramma. Daarin staat dat mensen met een lang arbeidsverleden nog steeds op hun 65e moeten kunnen stoppen, ook als wordt besloten dat de pensioengerechtigde leeftijd omhooggaat.

De partij liet De Hond tien punten uit het programma voorleggen aan een panel. De overige negen punten kunnen volgens de peiling wel rekenen op steun van de kiezers. Het gaat dan onder meer om het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken boven de 3,5 ton en het koppelen van de zorgpremies aan de hoogte van het inkomen.

Veel kijkers voor openingsduel EK

Gisteren hebben gemiddeld 2,6 miljoen Nederlanders gekeken naar de openingswedstrijd van het EK voetbal tussen Polen en Griekenland. Op het hoogtepunt keken er 3,6 miljoen mensen. Daarmee is die wedstrijd beter bekeken dan de openingswedstrijd van het EK voetbal in 2008. 

Naar de wedstrijd Rusland - Tsjechië keken zo'n drie miljoen mensen. De twee wedstrijden waren gisteren de best bekeken tv-programma's.

Het NOS EK-journaal had 2,1 miljoen kijkers, Studio Sportzomer 1,2 miljoen. Naar VI Oranje keken gisteravond zo'n één miljoen Nederlanders.

FOK!sport EK-weetje van de dag

Michel Platini, de huidig voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is nog altijd  EK-topscorer aller tijden. De huidig president van de Europese voetbalbond UEFA had hier slechts één EK voor nodig. Hij scoorde negen van de in totaal veertien doelpunten van Frankijk bij het EK voetbal van 1984 en leidde daarmee zijn land naar de eerste EK-titel van het land.

Platini wist zijn doelpunten niet alleen te scoren als het soepel liep met Frankrijk, ook op belangrijke momenten sloeg hij toe. De halve finale tegen Portugal leek af te stevenen op strafschoppen, maar in de slotseconden van de verlenging wist Platini alsnog de bevrijdende 3-2 te maken. Ook wist hij in de finale tegen Spanje de score te openen. Zijn uitmuntende spel leverde de Fransman later dat jaar een aantal individuele prijzen op, waaronder World Player of the Year en European Footballer of the Year.

Ondanks dat het voor Platini bij deze negen doelpunten bleef, leidt hij nog altijd het topscorersklassement van alle EK's te samen. Op plaats twee staat Alan Shearer met zeven doelpunten. De Engelsman maakte er vijf in 1996 en wist in 2000 nog tweemaal te scoren. Met zes doelpunten delen Nuno Gomes (Portugal), Thierry Henry (Frankrijk) en de Nederlanders Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy op dit moment plaats drie.

VS rollen netwerk kinderporno op

De Amerikaanse politie heeft een groot internationaal kinderpornonetwerk opgerold en daarbij in totaal zeker 190 mensen gearresteerd . Dat hebben de autoriteiten in Los Angeles gezegd.

De meeste arrestaties vonden vorige maand plaats in de Verenigde Staten. De verdachten legden meestal contact met de kinderen (in de leeftijd van 7 tot 14 jaar) via sociale media, zoals Facebook. In Los Angeles werden onder anderen acht mensen aangehouden. Ze konden worden gearresteerd nadat een agent zich via sociale media had uitgegeven voor een 12-jarig slachtoffer. Ook in andere Amerikaanse steden zijn mensen aangehouden op verdenking van kindermisbruik en het maken van kinderporno.

Ook in Spanje, Groot-Brittannië, Argentinië en de Filipijnen zijn mensen aangehouden, maar hierover is geen informatie.

VS rollen netwerk kinderporno op
VS rollen netwerk kinderporno op (Foto: ANP)

Rosicky: ''Moeilijk met counters Rusland''

Tsjechië is het EK in Polen en Oekraïne dramatisch begonnen. Aanvoerder Tomas Rosicky vindt dat zijn team in de komende duels moet aantonen dat het goed kan voetballen.

"We wilden vanaf de start actief zijn, aanvallend spelen", zei de Arsenal-middenvelder na afloop van de 4-1 nederlaag tegen Rusland, tegenover de aanwezige pers. "Maar we faalden iedere keer in balbezit, bovendien hadden wij het erg mogelijk om goed om te gaan met de counters van Rusland."

"In het begin van de wedstrijd was er een fase dat we niet bang waren, toen waren we de betere ploeg en hebben we onze kansen gehad", vervolgt de captain. "We stonden bij rust 2-0 achter omdat we geen antwoord hadden op het spel van Rusland. In onze volgende wedstrijden laten we zien hoe goed we zijn.

Tsjechië staat na de eerste speelronde in Poule A op de onderste plaats. Het andere groepsduel, tussen Polen en Griekenland eindigde in 1-1. Dinsdag treffen Rusland en Polen elkaar en zal Tsjechië het opnemen tegen Griekenland.

Binnenkort nieuwe update Angry Birds Seasons

De laatste update van Angry Birds Seasons lijkt al een paar lichtjaren oud, maar binnenkort komt er dan eindelijk weer een update. De boze vogels vliegen (of duiken) namelijk naar hun nieuwe stad Piglantis. De naam is verklapt door een update van iOS Game Center.

Net zoals de stad is er nog weinig over de update bekend. Misschien speelt het zich wel af onder water, aangezien ze ook in de ruimte biggen kunnen lastig vallen.

angry birds

Golfer McIlroy aan de leiding in Memphis

De Noord-Ier Rory McIlroy heeft de leiding genomen bij het PGA-toernooi in Memphis. McIlroy, die volgende week zijn titel verdedigt bij de US Open, had 65 slagen nodig voor de tweede ronde en daarmee bracht hij zijn totaal op 133 slagen.

De Amerikaanse golfers J.B Holmes, Jeff Maggert en Kevin Stadler volgen met een slag meer. "Het is fijn om zo het weekeinde in te kunnen”, aldus McIlroy in een korte reactie.

Flamengo wil Del Piero aan zich binden

Flamengo kan komende zomer wel eens een behoorlijke slag slaan op de transfermarkt. De Braziliaanse club wil naar verluidt het Italiaanse icoon Alessandro Del Piero contracteren.

De 37-jarige spits kan een nieuw contract bij zijn huidige club Juventus vergeten. Volgens Sky Sports Italia heeft Flamengo al contact met Del Piero en is er zelfs sprake van een contractsaanbieding. Naast Flamengo zijn er echter nog meer clubs geïnterreseerd.

Zo zouden ook Cruzeiro, Corinthians en Botafogo Del Piero naar Brazilië halen. Maar er is nog meer interesse: Arsenal, Fulham, New York Red Bulls, Montreal Impact, River Plate en LA Galaxy worden momenteel aan Del Piero gelinkt.

Van Marwijk: "Gras moet korter"

Er valt altijd wat te zeuren in aanloop naar een belangrijke wedstrijd en ook nu heeft Bert van Marwijk weer iets gevonden. De bondscoach van het Nederlands elftal is ontevreden over het gras van het Metallist Stadion in Charkov.

"Het gras is gewoon te lang," begon van Marwijk op de website van de KNVB. "Het scheelt een paar milimeter, maar dat kan een groot verschil in de wedstrijd betekenen. Als het gras te lang is, wordt snel voetbal vrij lastig. Ze hebben beloofd er zaterdag nog wat af te maaien,, zodat het lekker kort wordt. Het is namelijk ook te stroef. De Denen hebben hierdoor zelfs een speler verloren tijdens de training (Niki Zimling, kneusde zijn teen)."

De bondscoach vervolgt: "Hans Jorritsma zal het aan de orde stellen in de bijeenkomst met de UEFA. Het is dus belangrijk dat dit probleem goed wordt opgelost. We willen dat ze het gras niet alleen maaien, maar ook sproeien."

Asbest vrij bij brand in Roosendaal

Bij een brand in een berging in Roosendaal is vrijdagnacht asbest vrijgekomen. Het gebied waar vermoedelijk asbestflinters zijn neergedwarreld is afgezet met linten, meldt de gemeente.

Het gaat om een stuk tussen de Wouwseweg en de Poolselaan. De omwonenden zijn geïnformeerd, maar een evacuatie was volgens de gemeente niet nodig. Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt waar de asbest precies terecht is gekomen en gaat de gevaarljike stof zo snel mogelijk opruimen.

Löw: "Goede start van cruciaal belang"

Duitsland moet het vandaag in de eerste wedstrijd op het EK opnemen tegen Portugal. De bondscoach van de Duitsers, Joachim Löw, zei gisteren dat een goede EK-start van cruciaal belang is.

"Een goede start kan de druk wegnemen. Onze tweede wedstrijd is tegen Nederland en dat is de vicewereldkampioen, dus geen kleine tegenstander," aldus de Duitse bondscoach. "Het is heel belangrijk om met een goede uitgangspositie die tweede wedstrijd in te kunnen gaan, zodat we dan niet direct hoeven te vrezen voor onze plek in de kwartfinales.”

Advocaat: "Een belangrijke overwinning"

Dick Advocaat zag zijn Rusland met 4-1 van Tsjechië winnen. De bondscoach zag zijn ploeg als outsider, maar zal nu toch erkennen dat zijn ploeg wel erg gevaarlijk is.

"Het was een belangrijke overwinning", zei de keuzeheer in gesprek met de NOS. "Het werd ons even moeilijk gemaakt doordat zij de 2-1 maakten. Uiteindelijk wonnen we en dat was goed voor ons zelfvertrouwen. We moeten wel realistisch blijven: de prijzen worden op het einde pas verdeeld. We moeten onze slechte momenten verbeteren, het was niet allemaal geweldig."

De voorhoede en het middenveld van de Russen maakten indruk. "We hebben veel kwaliteiten voorin. Met een paar snelle en balvaardige jongens. Daar kwamen de bijsluitende middenvelders nog onder. Dat heeft zich uiteindelijk uitbetaald in een overwinning."

Alan Dzagoev was de grote man van Rusland. Het jonge talent maakte veel indruk. "Het is een jongen die al twee jaar bij CSKA Moskou in de basis staat. Guus Hiddink betrok hem destijds al bij de selectie, maar toen speelde hij nog niet. Hij is de laatste vijf weken geblesseerd geweest, traint pas twee weken weer mee. Op het einde kwam hij duidelijk nog wat kracht tekort", besluit Advocaat.

Duitsland doet het met jongste selectie ooit

Het Duitse elftal start vanavond oin Lviv aan het toernooi met de jongste EK-selectie ooit. "We hebben in onze selectie negen spelers zonder toernooi-ervaring. Natuurlijk is ervaring belangrijk, maar ik kies bewust voor jeugd en kwaliteit," aldus Joachim Löw.

"Het hedendaagse voetbal is zo snel geworden, dat jonge mensen daar het best mee kunnen omgaan. Oudere spelers hebben het daar moeilijker mee. Ervaring weegt niet op tegen fysieke kwaliteit."

Bij de Duitsers zijn Bastian Schweinsteiger, Per Mertesacker en Miroslav Klose weer volledig fit. Alle drie hebben ze een goede indruk achtergelaten bij de bondscoach. "Zij hebben waanzinnig goed gewerkt en veel extra arbeid geleverd. Ze zitten op een veel hoger niveau dan vier weken geleden."

Nederland in ban van Oranje

Versierde straten, auto's vol vlaggetjes en volle kroegen. Nederland maakt zich zaterdag op voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK.

Oranje begint om 18.00 uur in Charkov tegen Denemarken. Onder meer in Rotterdam kan de wedstrijd op een groot scherm worden bekeken op een terrein met een capaciteit van 10.000 supporters bij de Schiehaven. Ook in Eindhoven kunnen tienduizenden mensen de wedstrijd, voorafgaand aan een concert van Guus Meeuwis, op schermen volgen in het stadion van PSV.

Voetbalfans doen er goed aan een dikke jas aan te trekken als ze de wedstrijd in de buitenlucht gaan kijken. Volgens de weersvoorspellingen daalt de temperatuur naar ongeveer 15 graden.

Nederland in ban van Oranje
Nederland in ban van Oranje (Foto: ANP)

Kinderen vs zombies in een kickstarterproject

Altijd al eens als kind door je school willen rennen om daar zombies de hersenpan in te slaan? Er is een kickstarterproject van Massive Black Inc verschenen dat precies dat belooft.

In Zombie Playground neem je de rol op je van een kind wiens school overgenomen is door zombies. Hoog tijd dus om ze uit je school te jagen. Zombie Playground wordt een online game waarin je het in teams tegen de zombies opneemt. Ook zal de game RPG-elementen krijgen.

Als de kickstarter slaagt, komt de game uit op pc en Mac en mogelijk later ook voor Linux. Op dit moment, zaterdag 9 juni, heeft de kickstarter de helft van het beoogde doel gehaald, 55.343 van de 100.000 dollar.

Hieronder zie je een eerste conceptvideo van de game. Het ziet er allemaal nog een beetje vlak en simpel uit, maar het is dan ook nog maar een pre-alfa.

'Nederland wint van Denemarken'

Tientallen dieren strijden om de erfenis van octopus Paul. Zo is er in Hengelo een spermawin-centrum die twee fokstieren tegenover elkaar zet. In Amsterdam is het AT5 die hoopt dat pad Do het juiste voorspelt. In Woerden is er een koe en RTV Noord kiest voor cavia Sikko.

Al deze dieren wisten te voorspellen dat Nederland vanavond de eerste drie punten van het toernooi binnen haalt. Er is één dier wat denkt dat Nederland vanavond het onderspit delft. We zullen zien welk paranormaal dier vanavond gelijk krijgt.

Wat denken jullie?

Zoekactie vermiste helikopter Peru weer gestaakt

De zoekactie naar een vermiste helikopter met veertien inzittenden, onder wie een 39-jarige Nederlander, in het Peruaanse Andesgebergte is wederom gestaakt. Een politiewoordvoerder laat aan Novum Nieuws weten dat de omstandigheden moeilijk zijn met hevige sneeuw, mist en temperaturen tot vijftien graden onder nul.

De zoektocht met een legerhelikopter werd vrijdagmiddag (lokale tijd) na anderhalf uur speuren stopgezet. Door hevige winden en slecht zicht lukte het niet op de plek te komen waar het vermiste toestel zich mogelijk bevindt. Het is onduidelijk of het toestel is neergestort of een noodlanding heeft gemaakt.

Naast de legerhelikopter probeert ook een reddingsteam van de politie over land het gebied te bereiken. "Het politieteam heeft een kampement opgezet in Quico nabij de plek waar de helikopter zou moeten zijn. Zij baseren zich op de coördinaten van het laatste signaal dat de helikopter afgaf", meldt de zegsvrouw. Het team zou zich nog op een dag reisafstand van de plek bevinden.

De helikopter, waar ook acht Koreanen, een Tsjech, een Zweed en drie Peruanen aan boord waren, verdween woensdag in de omgeving van de stad Cuzco in het zuidoosten van Peru. De vermiste Nederlander is woonachtig in Korea. Volgens de Zuid-Koreaanse ambassade in Lima zijn de passagiers van het toestel in Peru voor zaken en zijn het geen toeristen. De helikopter kwam uit het junglegebied Madre de Dios en koerste af op Cuzco.

Lokale media melden dat, als het weer het toelaat, de zoekacties zaterdagochtend (lokale tijd) weer worden hervat.

Leraren citeren uit koran bij epilepsieaanval

In België zijn vrijdag na een bizar incident twee leerkrachten van het Koninklijk Atheneum Ukkel op staande voet ontslagen. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad op haar site. Een leerling kreeg een epilepsieaanval, maar in plaats van eerste hulp in te roepen, lazen de leraren voor uit de koran.

Een paar weken geleden vond er ook al een incident plaats op een Belgische school, waarbij een islamleraar betrokken was. Toen kwam het tot een rel omdat de docent homoseksuele leerlingen naar de imam stuurde voor een duivelsuitdrijving.

De reeks van incidenten is voor het bestuur van het Vlaams Gemeenschapsonderwijs reden om te gaan kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. De Belgische minister van Onderwijs, Pascal Smet, beloofde al meer inspecteurs die gaan toezien op de kwaliteit van de islamlessen.

Leraren citeren uit koran bij epilepsieaanval
Leraren citeren uit koran bij epilepsieaanval (Foto: ANP)

'Onterechte opsluitingen kosten steeds meer geld'

De afgelopen tien jaar heeft de staat 79 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd aan mensen die ten onrechte in de cel zaten. De detentiekosten van tweehonderd euro per persoon per dag zijn dan nog niet meegerekend, waarschuwt emeritus hoogleraar Anton van Kalmthout zaterdag in het Nederlands Dagblad. Door de hardere aanpak van criminaliteit worden steeds meer mensen onterecht opgesloten.

Nederland staat volgens hem bijna bovenaan op een lijst van 27 EU-landen als het gaat om het ten onrechte opsluiten van mensen. Sinds 2002 is het aantal mensen dat onschuldig heeft vastgezeten verdriedubbeld. Daar komt bij dat de schadevergoeding in 2009 is verhoogd.

"Een hardere aanpak is goed, maar niet wanneer het zo veel geld kost", zegt Van Kalmthout in de krant. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming heeft vorig jaar geadviseerd om het gebruik van voorlopige hechtenis terug te dringen. "Nederland heeft in tegenstelling tot de meeste andere landen geen alternatieven voor voorlopige hechtenis."

Als alternatieven noemt de raad huisarrest door een elektronische enkelband of vrijlating op borgtocht. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kon volgens de krant nog niet reageren op het advies.

Ziekenhuis laat patiëntgegevens achter in oud pand

Studenten die als antikraakwacht in een oud pand van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis verbleven, stuitten daar op gevoelige patiëntgegevens. Het ging onder meer om uitslagen van bloedmonsters, mri- en ct-scans, bestellijsten van medicijnen en röntgenfoto's. Vaak zaten de namen en adresgegevens van patiënten erbij, schrijft Trouw zaterdag.

De gegevens waren volgens het ziekenhuis goed opgeborgen in een deel van het gebouw waar de studenten niet mochten komen. De studenten zouden bij de gevoelige informatie zijn gekomen door in te breken. Het ziekenhuis stuurde de krant foto's van kapotte deuren die door de studenten zouden zijn ingetrapt.

De studenten zeggen echter dat de medische informatie van enkele duizenden mensen open en bloot voor het oprapen lag. Het ziekenhuis bestrijdt dat het om zo veel mensen gaat. Volgens de studenten lagen mappen met dossiers in de gangen. Op een achtergebleven computer zouden ze patiëntgegevens hebben kunnen oproepen. In de oude poli-apotheek vonden ze medicijnen en injectienaalden. Toen ze dit meldden, kwam de politie langs om de spullen in beslag te nemen. Het ziekenhuis stelt dat de studenten de toegangsdeur tot de apotheek hebben geforceerd. De organisatie die de studenten in het pand plaatste, Villex Vastgoedbescherming, bevestigt dat zij zich niet aan de afspraken hielden.

De directie van het ziekenhuis overweegt aangifte te doen van inbraak. Wel geeft een woordvoerder toe dat het pand zorgvuldiger had moeten worden ontruimd. "Sommige ruimten zijn wellicht te gemakkelijk toegankelijk geweest." De studenten hebben het pand eind vorige maand moeten verlaten omdat de gemeente bouwplannen heeft.

De fractie van ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad van Rotterdam overlegt met het college van burgemeester en wethouders over de situatie.

IMF: Spaanse banken hebben 40 miljard nodig

De Spaanse banken hebben naar schatting 40 miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden. Dat liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdagavond weten. De schatting is gemaakt na een stress-test die door het IMF zelf is uitgevoerd.

Het bedrag zal nodig zijn, wanneer het slechts denkbare economisch vooruitzicht voor het euroland werkelijkheid wordt, zegt het IMF. Het Fonds gaf verder aan dat de grootste Spaanse banken over voldoende geld beschikken om dit bedrag eventueel op te hoesten.

IMF: Spaanse banken hebben 40 miljard nodig
IMF: Spaanse banken hebben 40 miljard nodig (Foto: ANP)

Zeven jaar cel voor Eindhovense drugsbendeleider

Een 60-jarige man uit Eindhoven is vrijdag in België veroordeeld tot zeven jaar celstraf omdat hij leiding gaf aan een grote drugsbende die actief was in Nederland, België en Spanje. Ook kreeg de man van de rechter in Hasselt een boete opgelegd van 137.500 euro, melden Vlaamse media vrijdag.

De Eindhovenaar stond samen met vier anderen, waaronder zijn zoon die tweeënhalf jaar celstraf kreeg, aan het hoofd van de 24-koppige bende. Zijn rechterhand, ook een Nederlander, kreeg vijf jaar cel opgelegd. De overige twee bendeleiders moeten drie en vijf jaar de cel in.

De bende werd opgerold doordat een undercoveragent zich had genesteld in de organisatie. De geïnfiltreerde bende bleek wietplantages en 'knipplaatsen' te hebben in Nederland, België en Spanje. Naast deze 'groene lijn', runde de bende ook een 'witte lijn', waarbinnen de politie bijna duizend kilo cocaïne, 62 duizend xtc-pillen en 2,8 kilo MDMA ontdekte.

Britse moordverdachte opgepakt in Den Haag

In Den Haag is vrijdag een Brit aangehouden die wordt verdacht van de moord op een 31-jarige vrouw in Groot-Brittannië. Het lichaam van de moeder van drie kinderen werd maandag aangetroffen in haar huis in de buurt van Manchester, schrijven Britse media. Ze bleek te zijn doodgestoken.

De 35-jarige verdachte wordt binnenkort uitgeleverd aan Groot-Brittannië. Over het motief voor de moord is niets bekend.

Gedwongen huwelijk strafbaar in Groot-Brittannië

Ouders die hun kinderen uithuwelijken kunnen als het aan de Britse regering ligt achter de tralies verdwijnen. De Britse regering wil een wetsvoorstel indienen dat het uithuwelijken van kinderen strafbaar moet maken.

Aanleiding voor het wetsvoorstel zijn zo'n tweeduizend mogelijke gevallen van gedwongen huwelijken waar de Britse overheid zich sinds januari 2011 over heeft gebogen, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. In een meerderheid van de gevallen ging het om meisjes jonger dan 21 jaar en soms zelfs jonger dan 15 jaar. De meeste gedwongen huwelijken werden gesloten tussen mensen afkomstig uit Pakistan en Bangladesh.

De Britse premier David Cameron zei vrijdag dat gedwongen huwelijken zeer dicht in de buurt komen van slavernij. "Het dwingen van mensen om tegen hun wil te trouwen is simpelweg verkeerd en dat is de reden dat we doortastend moeten optreden om dit onwettig te maken", aldus de premier. Hij wil dat er strenge straffen worden uitgedeeld en dat het niet langer oogluikend wordt toegestaan onder het mom van 'cultuur'.

"Bedenk eens waar het hier om gaat: een 15-jarig meisje wordt van school gehaald, naar de andere kant van de wereld gevlogen, voorgesteld aan de persoon met wie ze gedwongen wordt te trouwen en haar hele leven wordt geruïneerd."

De regering wil in 2014 een wetsvoorstel indienen in het Lagerhuis. Details over de mogelijke strafmaat worden in het wetsvoorstel verder uitgewerkt.

Obama: aantijging van lekken een belediging

De aantijging dat de Amerikaanse regering opzettelijk vertrouwelijke informatie heeft gelekt voor politiek gewin is onwaar en beledigend. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd.

Politici in het Amerikaanse Congres onderzoeken momenteel kortgeleden uitgelekte informatie over de Amerikaanse drone-aanvallen en de digitale oorlogvoering tegen terroristen. De Republikeinse senator John McCain heeft het Witte Huis ervan beticht de informatie opzettelijk te hebben gelekt om Obama's kans op herverkiezing in november te vergroten.

Obama zei dat zijn regering een zerotolerancebeleid voert als het aankomt op het lekken van vertrouwelijke informatie. Hij zei in het verleden onderzoeken te hebben ingesteld naar lekken en dat ook in de toekomst te blijven doen.


Obama: aantijging van lekken een belediging (Foto: Novum)

Agent breekt knie bij ruzie in vrije tijd

Een agent heeft donderdagavond in zijn vrije tijd in Velsen-Zuid een dubbele fractuur aan zijn knie opgelopen bij een ruzie met een 21-jarige man uit IJmuiden. Die brak zijn arm bij het gevecht tussen de twee, laat de politie weten. Ze liggen allebei in een ziekenhuis.

De IJmuidenaar rookte rond 18.00 uur op de pont tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord een sigaret nabij een tankwagen met gevaarlijke stoffen. Hij negeerde de agent toen die daar wat van zei. Toen de diender de sigaret uit zijn mond griste, werd de 21-jarige man woest en bedreigde de agent met de dood.

De agent legitimeerde zich daarop en arresteerde de man. Tijdens de rit naar het politiebureau werd de verdachte opstandig en ontstond een gevecht waarbij beide mannen gewond raakten.

Jamaicaanse drugsbaron krijgt 23 jaar in VS

De Jamaicaanse drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke is vrijdag in New York veroordeeld tot een celstraf van 23 jaar. Hij heeft bekend schuldig te zijn aan drugs- en wapensmokkel.

Coke werd in 2010 in Jamaica opgepakt na een bloedig beleg van zijn bolwerk, West Kingston, een sloppenwijk in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Het beleg kostte aan meer dan zeventig mensen het leven.

Coke had de rechter in een brief gevraagd om barmhartigheid te tonen. Hij schreef dat hij de bewoners van de sloppenwijk had geholpen en dat hij goede daden had verricht. Diverse vrouwen die waren misbruikt door de bende van Coke hadden de rechter echter gevraagd om een zware straf. Volgens de openbaar aanklagers terroriseerde Coke iedereen die hem in de weg liep.


Jamaicaanse drugsbaron krijgt 23 jaar in VS (Foto: Novum)

Mexico gaat getuigen bescherming bieden

De Mexicaanse regering heeft vrijdag bekendgemaakt dat er een programma wordt opgezet dat moet voorzien in de bescherming van getuigen in rechtszaken. De regering wil de getuigen zelfs een nieuwe identiteit aanbieden als dat noodzakelijk is.

Het programma is niet alleen gericht op getuigen, maar ook op slachtoffers, deskundigen, politieagenten en rechters van wie het leven in gevaar is vanwege hun rol in een rechtszaak. Het programma moet binnen zes maanden van start gaan.

Op dit moment kunnen getuigen rekenen op een beperkte bescherming. Het nieuwe programma biedt echter ook een nieuwe identiteit en een nieuwe woonplaats. De hoop is dat het met het nieuwe getuigenbeschermingsprogramma eenvoudiger wordt de drugskartels in Mexico aan te pakken. De strijd tegen de drugsbendes heeft de afgelopen jaren meer dan 47.000 mensenlevens geëist.

Veel belangstelling voor uitvaart Robin Gibb

Het afscheid van Robin Gibb heeft vrijdag gezorgd voor volle straten in het Engelse Thame. Horden mensen waren getuige van de rit die de koets, met daarin de kist van de eind mei overleden Bee Gees-zanger, maakte door zijn woonplaats.

Een doedelzakspeler liep voor de stoet uit, gevolgd door vier zwarte paarden die de witte koets bedekt met rode rozen voorttrokken. Het was Gibbs wens om op die manier afscheid te nemen van zijn fans. Later op de dag vond de besloten begrafenis plaats bij St Mary's Church.

"Het leven is te kort. In Robins geval, veel te kort", sprak de enige nog levende Bee Gee Barry Gibb, meldt de BBC. Ook werd muziek van Titanic Requiem, het laatste door Robin geschreven werk, gedraaid. In september volgt nog een grote openbare herdenking voor de overleden zanger.

Gibb verloor op 20 mei, op 62-jarige leeftijd, zijn strijd tegen kanker. Hij vormde samen met zijn twee broers de Bee Gees, die in de jaren zeventig hun hoogtijdagen beleefde. De groep scoorde hits als Stayin' Alive en Night Fever.

Declaraties bewindslieden online

Alle onkosten die ministers, staatssecretarissen en topambtenaren maken, komen online te staan. Ook facturen, bonnen en declaratieformulieren worden op internet gepubliceerd, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Het gaat onder meer om kosten voor reizen, hotels, restaurants, vakliteratuur en ict-voorzieningen aan huis. Uiterlijk 1 januari volgend jaar start de openbaarmaking. Minister Spies wil dat de onkosten voor iedereen openbaar zijn, omdat ze transparantie belangrijk vindt. In 2009 had toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) ook al aangekondigd dat de onkosten openbaar zouden worden gemaakt.

De afgelopen jaren kwamen meerdere keren gegevens over declaraties van bewindslieden naar buiten nadat media een beroep hadden gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. Eerder dit jaar vroeg RTL Nieuws nog alle bonnetjes op. Daaruit bleek dat alle bewindslieden in hun eerste jaar in het kabinet bij elkaar ruim anderhalf miljoen euro aan onkosten hadden gedeclareerd.

Scheveningen viert 65e vlaggetjesdag

In Scheveningen wordt zaterdag met vlaggetjesdag het nieuwe haringseizoen ingeluid. Dit jaar viert het festijn zijn 65-jarig jubileum.

Vorig jaar bezochten ruim 200.000 mensen het evenement, waarbij wordt gevierd dat de Hollandse Nieuwe weer te koop is. Vele mensen doen zich dan ook te goed aan de visjes, terwijl op verschillende plaatsen optredens en demonstraties te zien zijn. Ook zijn er allerlei activiteiten. Eén daarvan staat letterlijk op de tocht, want als het te hard waait, zal de traditionele vlootschouw niet doorgaan. "Of zonder de genodigdenboten, want met te hoge golven wordt iedereen ziek", aldus een woordvoerster.

Minister Jan Kees de jager van Financiën geeft het officiële startsein om 10.00 uur in de Scheveningse haven. Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) is aanwezig. De organisatie vermoedt dat het vooral wat vroeger op de dag druk is in het havengebied, vanwege de EK-wedstrijd van Nederland tegen Denemarken, die om 18.00 uur begint.

Nieuw Skyfall videoblog online

Via 007.com is een nieuw deel verschenen van de videoblogserie over de nieuwe James Bondfilm Skyfall. In deze aflevering draait het om het werk van kostuumontwerpster Jany Temime. Daarnaast krijgen we in het bijna twee minuten durende filmpje ook weer wat mooie nieuwe beelden uit de door Sam Mendes geregisseerde Bondfilm te zien.

Daniel Craig is wederom James Bond, Judi Dench speelt M en de rol van de schurk Silva wordt gespeeld door Javier Bardem. Skyfall draait vanaf 1 november in de Nederlandse bioscopen.


Nog 138 nachtjes slapen en dan...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.