Culicolumn - Eenarmig eenpansgerecht met de linkerhand

Je wordt op tv overspoeld door kookprogramma's, zeker in de middag en het begin van de avond. Die trend is begonnen bij de middagtalkshows, waarin opeens een kok was te vinden die flitsende gerechten klaar ging maken voor de gasten en het publiek, maar tegenwoordig zijn er programma's die alleen maar om het eten gaan. Van beroemdheden die koken, via topkoks die een verlopen zaak gaan helpen, naar een afvalwedstrijd (over tegenstellingen gesproken) wie een baan in een restaurant krijgt tot volslagen onbekenden die voor elkaar gaan koken. Op tv. Kijken naar etende mensen. Het lijkt op luisteren naar doven. Een derde van de wereld heeft honger, de voedselprijzen stijgen enorm, maar hier is voedsel vermaak geworden. Wat je bij al die programma's mist, is koken voor (tijdelijk) minder validen. Dat gat in de markt wil ik opvullen met deze column met een recept voor een eenhandig eenpansgerecht, bereid met alleen de linkerhand voor rechtshandigen die om wat voor reden dan ook tijdelijk hun rechterhand niet kunnen gebruiken. Uiteraard werkt dit ook omgekeerd.

Haal reepjes kipfilet, twee paprika's, uien, champignons, kidneybonen, knoflook, prei en rijst in huis. Dit is geen moeilijk recept, maar het is wel belangrijk dat je op tijd begint. Door de onwennigheid van het werken met slechts één arm duurt alles significant langer. Het is beter dat je eerder klaar bent en het gerecht later nog even opwarmt, dan dat je je moet haasten om nog voor middernacht aan tafel te kunnen. We zijn dan wel geen Gremlins, dus het is toegestaan om ook na middernacht te eten, maar koken met een hongerige maag komt niet de rust en concentratie ten goede die eigenlijk wel vereist is voor het bereiden van een goede maaltijd. Bovendien loop je dan een grote kans dat de winkels gesloten zijn. Het eerste dat gedaan moet worden, is het grondig schoonmaken van het aanrecht, het kooktoestel en een paar vierkante meter rondom het werkgebied. En als ik zeg grondig dan bedoel ik ook grondig. De uitdrukking "Je kunt hier van de vloer eten" zou bij dit recept wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Als alles lekker blinkt zet je een grote hapjespan op het vuur en smelt daarin wat boter. Als de boter bruin is, doe je er de reepjes kipfilet bij. Zet het vuur wat lager en roer af en toe de kipfilet om zodat het aan alle kanten bruin wordt. Op een grote snijplank gaan we beginnen met het snijden van de uien. Het gebruik van een zo groot mogelijke snijplank is aan te raden. Leg de eerste ui op de plank en pak het scherpste mes dat je hebt. Gebruik bij voorkeur een mes met een kartelrandje. Hierbij bedoel ik uiteraard niet een mes waar mogelijk niet toegestane prijsafspraken over gemaakt zijn. Zet het mes op de ui en snij. Pak de ui van de grond op en probeer het opnieuw. Stop na een keer of drie en ga hamer en spijkers halen. Druk de spijker in de ui en sla deze er met de hamer verder in. Neem het mes weer ter hand en snij nogmaals. Pak de ui van de grond en sla de spijker er dieper in.

Bekijk de uienpulp en pak een nieuw ui. Ga meteen grotere spijkers halen. Als je de ui goed vast hebt geslagen, snij je deze door, links en rechts van de spijker. Pel de schil er zo goed en kwaad als het gaat van af en leg de ui plat neer. Zet het mes erop en snij. Je zult nu constateren dat ook de doorgesneden stukken ui gaan glijden. Spijker deze ook vast. Herhaal dit net zo lang totdat je de ui in stukken van gewenste grootte hebt gesneden. Herhaal dit hierna met nog twee uien. Gooi de gesneden ui bij de kipfilet in de pan en roer af en toe om. Haal vervolgens met een nijptang de spijkers uit de snijplank en verbaas je erover dat je ook gaten in je aanrechtblad hebt geslagen. Had je maar een dikkere snijplank moeten gebruiken. De snijplank is inmiddels niet meer bruikbaar. Ga naar de supermarkt om een nieuwe te halen.

Als je verstandig bent, neem je gelijk een bak gesneden champignons mee. Na het betalen ren je zo hard als je kunt naar huis. Pak de pan met de inmiddels volledig verbrande reepjes kipfilet en stukken ui van het gas. Deze pan kun je met inhoud en al weggooien. Zelfs met twee goede handen is dit niet meer schoon te krijgen. Zo'n antiaanbaklaag is ook niet meer wat het geweest is. Gooi de pan meteen weg. Het is verstandig je werkruimte zo schoon mogelijk te houden, bovendien heb je je jas toch nog aan, dus kun je het beter nu doen. Loop met de pan naar de voordeur, tenzij de vuilcontainer dichter bij de achterdeur staat, dan kun je beter naar de achterdeur lopen. Pas wel op, de pan is zeer heet. Loop terug naar de keuken, zet de pan weer op het fornuis, loop naar de voor- danwel achterdeur en maak deze open. Ga de pan weer halen. Schud vermoeid het hoofd, zet de pan met een zucht op de grond en heropen de inmiddels dichtgewaaide deur. Pak de pan op en kijk naar de schroeivlek op het laminaat.

Dit is het moment dat de meesten het hoofd laten hangen, maar geef niet op. Juist nu komen de echte doorzetters bovendrijven. Nu komt het aan op doorzettingsvermogen. Als koken echt leuk zou zijn dan zouden al die topkoks op tv niet zo staan te schreeuwen in de keuken en was het personeel niet op militaire wijze gedrild. Dus kom op, ga terug naar die keuken en pak een nieuwe hapjespan. Heb je er geen een meer koop er dan een, je moet tenslotte toch nog naar de supermarkt om nieuwe kipfilet en gesneden uien te halen. Ik heb wel gezegd dat dit een eenpansgerecht is en dit is de tweede pan die we nu gaan gebruiken, maar de term eenpansgerecht slaat op de hoeveelheid pannen waar het gerecht in gemaakt wordt en niet op de hoeveelheid pannen die er versleten worden.

Weer thuis begin je met frisse moed. Zet de pan op het vuur, smelt de boter en voeg de kipfilet en voorgesneden uien toe. Roer af en toe om en zorg dat het vuur laag staat. Pak een knoflookbol, besef dat dit eigenlijk een kleine, nog hardnekkiger ui is en besluit dat dit gerecht ook zonder knoflook best wel te eten is. Tijd om de paprika te snijden. Zet het mes zo dicht mogelijk bij de voorkant en druk zo hard als je kunt. Raap de twee helften van de grond en verwijder de zaadjes. Snij de rest in stukken. Paprika blijft beter liggen dan ui. Dan nu de prei. Snij de bladen ervanaf en de rest van de prei in stukken. Je zult merken dat de bladeren ervoor zorgden dat de prei bleef liggen en dat je kon snijden. Zonder de bladeren rolt hij net als de ui heen en weer. Als je veel tijd en geduld hebt, kun je dit een tijdje blijven doen, maar ik raad je aan om de prei in zijn geheel in de pan te steken. Zet eerst de rijst op, dan is het daarna tijd voor de champignons.

Snijden levert hetzelfde resultaat op als de ui en prei, dus het is beter om deze te hakken. Leg de champignons op de snijplank en hak er met een groot mes lustig op los. Als je klaar bent zal het overgrote deel van de champignons op de grond blijken te liggen. Je kunt ervoor kiezen om dit op te rapen en in de pan te gooien, of je kunt de voorgesneden champignons pakken en deze erbij doen. Open de pot met kidneybonen. Na vijf minuten klooien kun je het beste de pot omgekeerd op de deksel neerzetten en voorzichtig met de hamer een tik op de onderkant geven. Niet te zacht, want dan gebeurt er niets en niet te hard, want dan versplintert het glas en moet je te veel moeite doen om dat er tussenuit te pulken. Hier gaat veel tijd mee verloren. Voeg de kidneybonen met zo min mogelijk glas toe aan het gerecht en roer het eten krachtig doorelkaar. Met een beetje mazzel is de pan niet ondersteboven op de vloer terechtgekomen. Indien wel draai je hem om en schep je het eten zo veel mogelijk weer in de pan en zet je deze op het vuur. Kijk naar de schroeivlek op het laminaat.

Nu niet de moed opgeven! Haal diep adem, je bent er bijna. Het is bijna etenstijd. Tijd om te genieten van al je inspanningen. Je hoeft alleen nog maar de rijst af te gieten. Kijk naar de pan met kokend water en naar je linkerhand en besef dat dit je nooit gaat lukken zonder vreselijke brandwonden op te lopen. Kies eieren voor je geld en draai het gas uit. Nu moet je een beslissing nemen. Ga nogmaals terug naar de supermarkt om een pizza te halen of kies ervoor om thuis te blijven en brood te eten. Nodig jezelf de komende vier weken regelmatig uit bij familie, vrienden en kennissen en haal voldoende kant- en klaarmaaltijden in huis. De tijd die je uitspaart door niet te koken kun je gebruiken voor het uitkiezen van een nieuw aanrechtblad en laminaat. Smakelijk eten. De culicolumns laat ik voortaan wel aan bazbo over; ik schrijf er over een paar weken wel een over het monteren van een aanrechtblad en het leggen van laminaat. Zijn er eigenlijk programma's over klussen op tv?