Tour 2: Met je kont op het asfalt

 Daar had je die oude Petacchi
Die had veel baat bij een kwakkie
Want achter zijn kont
Lag de rest op de grond
De sprint was voor hem zo een makkie

 

En weer was de Erasmusbrug afgeladen met mensen. Dit keer regende het niet gelukkig. Het enige water dat neerdaalde, kwam van de boten op de Nieuwe Maas. 

Het vertrek van de eerste etappe was groots opgezet. De Marseillaise werd ingezet door een muziekkorps en daarna klonk het Wilhelmus. Volgens mij sloegen die volksliederen nergens op. Het nummer dat ze hadden moeten spelen was het nummer dat begint met: ‘Toen wij uit Rotterdam vertrokken.’ Ketelbinkie.
Aboetaleb was er natuurlijk in vol ornaat en daar had je zowaar Balkenende ook. Hij moest een lint doorknippen. Dat was de eerste keer dat ik hem door het lint zag gaan.

Meteen na de echte start ging Lars Boom aan de boom schudden. Twee renners gingen mee. Maarten Wynants en Perez. En dat was het eigenlijk voor de rest van de dag.
Er gebeurde natuurlijk nog wel wat.
Adem Hansen viel en het leek een sleutelbeenbreuk. Hij reed nog wel door en ik heb hem zelfs nog een paar keer op kop van het peloton gezien, maar het zou me niets verbazen als hij morgen gewoon uit de Tour is na het ziekenhuisbezoek van vanavond.
Ik snapte trouwens niet dat de renners bij Hellevoetsluis over de grote weg bleven rijden. Je hebt daar een schitterende toeristische route naar de Haringvlietdam. Die route neem ik altijd als ik over de eilanden ga fietsen.
Ook het leuke dorpje Havenhoofd lieten ze rechts liggen, evenals het mooie, pittoreske plaatsje Veere. Aanbevelenswaardig dat plaatsje.
Het venijn zat hem niet in de wind in Zeeland. Ik had het gisteren al voorspeld. Vanaf de Neeltje Jans waren er nog zo’n 140 kilometer te rijden en dan gaan de ploegleiders heus niet de knechten zich het snot voor de ogen laten rijden. Dat is trouwens nooit verstandig, want dan zie je niets. Er komen nog veel belangrijke dagen waarin die knechten hard nodig zullen zijn. Waaiers ontketenen is leuk, maar het kost veel kracht en als er dan nog meer dan honderd kilometer te rijden is, dan kan alle inspanning zomaar voor niets zijn geweest.
Het venijn zat hem in de laatste kilometers. Eerst nam Freire in een scherpe bocht twee renners van achteren en viel daardoor. Dat was pech voor de sprinter van de Rabobank. Maar het leukste kwam op precies een kilometer voor de finish. Het grootste gedeelte van het peloton lag op de grond. Ik heb niet goed kunnen zien wie die val veroorzaakte. Bij NUsport schrijven ze dat Cavendish de val veroorzaakte, maar volgens mij is dat gelul, want ik zag hem al voor die val achter het peloton rijden. Hij maakte het gebaar dat het over en uit was. Waarschijnlijk was hij al in dezelfde bocht als Freire gevallen. Petacchi zal het allemaal worst zijn. Hij won de rit en dat had vooraf niemand gedacht.

De lul van de dag.

Eigenlijk is het niet de lul van de dag, maar de hondelul van de dag.
Welke mafkees laat in Godsnaam zijn of haar hond los als er een heel peloton wielrenners langs moet. Natuurlijk, het was dicht bij Port Zélande en daar verblijven mensen die alleen maar aan de zee, het strand en veel bier denken. Over andere dingen nadenken is dan moeilijk. Daar worden je hersens moe van. Ik heb in Port Zélande eens aan een karaoke meegedaan op lang aandringen van een van de zangeresjes van onze band, die daar op de camping verbleef en me uitgenodigd had. Dus ik weet wat voor publiek daar komt. Maar dan nog kun je toch wel nagaan dat je hond aan de lijn moet als er fietsers langs komen.

Morgen gaan de renners naar Spa. Iedere lezer weet natuurlijk dat Spa in België ligt en waardoor Spa bekend is geworden. Persoonlijk drink ik dat mineraalwater alleen als ik nadorst heb na een heftige avond of nacht. Ik drink wel water, maar dan gewoon kraanwater.
Hoe komt dat mineraalwater namelijk tot stand?
Spa ligt in de Hoge Venen in de Ardennen. In dat gebied valt gemiddeld tweemaal zoveel regen als in de rest van België, dus je kunt er beter niet op vakantie gaan. Spa wordt in principe bereid uit regenwater. Alleen is het regenwater tegenwoordig niet zo schoon meer als een paar eeuwen geleden. Het water wordt wel gefilterd door een veenlaag, maar sijpelt daarna door rotsen die vijfhonderd miljoen jaar oud zijn. Wat zal daar in de tussentijd niet een rotzooi in gekomen zijn! Het kan wel vijftig jaar duren voordat het regenwater zover door die rotsen is gesijpeld dat het gebotteld kan worden tot mineraalwater. We drinken dus nu regenwater van vijftig jaar geleden. Dat was dus 1960. Toen begon de luchtvervuiling net ernstige vormen aan te nemen en ontstond zure regen. Daar komt nog bij dat daar vlak in de buurt het motorcircuit van Francorchamps ligt. En uit de uitlaten van die motoren komt echt geen schone lucht. Voor mij dus geen Spa. Ruik er maar eens aan. Het ruikt al aardig zuur. Vooral Spa rood. Ik zou het nog wel drinken als er alcohol in zat, want die doodt de bacteriën.

De route die de renners moeten rijden is heuvelachtig. Het is gedeeltelijk het parcours van Luik-Bastenaken-Luik. Voor mij is dat de mooiste klassieker. Ik heb de Ronde van Vlaanderen gereden met al die kutklimmetjes over kasseien, de Amstel Gold Race, waar je met al dat draaien en keren gewoon verdwaalt, omdat alle weggetjes op elkaar lijken en Luik-Bastenaken-Luik. Mooie, lange klimmen in een prachtig landschap. De laatste berg van morgen, de Rosier, was ook in het parcours opgenomen dat ik reed, maar ik had voor de Rosier de Haute Levee en de renners krijgen de Stockeu en die is niet gemakkelijk. Een stijging van gemiddeld 5.9% en drie kilometer lang. De Rosier is minder steil, maar wel drie kilometer langer dan de Stockeu. Het kan een massasprint worden, maar dan zullen de sprinters die twee colletjes wel moeten overleven en dat kan alleen maar als er geen aanvallen van de betere klimmers komen.
Tussen de Stockeu en de Rosier zit ongeveer twintig kilometer, dus daarin kunnen de sprintersploegen nog wel iets rechtzetten, maar de Rosier ligt twaalf kilometer van de aankomst en dan wordt het al moeilijker. Ook een groepje vluchters heeft wel kans, al is het nog wel een van de eerste etappes en dan zijn de ploegen van de sprinters nog niet moe. Ik hou het toch maar op een massasprint. Als het geen massasprint wordt dan zijn dit mijn tips: De la Fuente, Iglinski, Voigt, Di Gregorio, Ivanov, Wegelius, Ballan, Barredo, Voeckler en Dumoulin.
Als het wel een sprint wordt, dan zullen niet alle topsprinters aanwezig zijn vanwege het heuvelachtige parcours. Maar wie er wel zal zijn? Oscar Freire.