Last van duiven? Stop ze in de gaskamers!

Duiven die voor acute overlast zorgen in Rotterdam, moeten worden vergast. Dit las ik met grote verbazing op NU.nl. Diervriendelijke duiventillen zijn te duur, en daarom moeten duiven in tijden van economische crisis zo goedkoop mogelijk worden getermineerd. De overlast zou zelfs zo groot zijn dat bewoners eigenhandig de weerloze beestjes afmaken. Gezellig met een luchtbuks door het zolderraampje duiven afschieten. Zo krijg je ze niet in de schiettent op de kermis. De duif heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld van een sierlijk tortelduifje tot vetgemest pluimvee, dat voor grote overlast in de steden zorgt. Spijtig maar waar.

Aan de ene kant snap ik de gemeente Rotterdam ook wel. Duiven zijn irritant. Ze schijten overal op. Of het nu je huis, auto of je eigen blote kop is, overal zit die duivelse duivenpoep. Bah. Ze zorgen simpelweg voor overlast. Ze lopen voor je voeten, ze vliegen met een smak tegen je aan en ze vreten alles op wat los en vast zit. Iedereen wordt er gestoord van, behalve toeristen die voor het eerst in een grote stad komen. Die vinden het geweldig om de duifjes broodkruimels uit hun hand te laten eten. Waarna ze vervolgens getrakteerd worden op een witte klodder schijt voor hun voeten, of zelfs op hun hand. Dan is ze het lachen wel vergaan en wassen ze hun handen met een vies gezicht in een fontein. Stank voor dank.

De duif wordt niet meer op prijs gesteld in onze samenleving. Merkwaardig, want de mens heeft er zelf voor gezorgd dat ze zich hebben kunnen opfokken tot grote getalen. Wij gooien immers half opgegeten broodjes op de grond om vervolgens een openbare prullenbak tot de rand toe te vullen, zodat de duiven zonder ver te hoeven zoeken aan een feestmaal  kunnen beginnen. En als er genoeg voedsel is, dan hebben ze ook genoeg tijd om te neuken. Met als gevolg meer duifjes, die ook weer gaan neuken, en zo ontstaat er al snel een overpopulatie aan duiven in een stad zoals Rotterdam. De mens is simpelweg, zoals zo vaak, weer aan het zeuren over een probleem dat ze zelf veroorzaakt heeft.

De mens wil het probleem natuurlijk weer 'oplossen'. Rigoureuze 'oplossingen' worden daarbij niet gemeden. 'Het doel heiligt de middelen' is helaas vaak het credo van de mens. In Rotterdam zijn ze nu dus met de geniale oplossing gekomen om de duiven te vergassen. De 'Endlösung der Taubenfrage', zoals onze oosterburen tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden zeggen. Maar dit lost het probleem niet op. Zo lang wij, als lui en afval verspreidend wezen, onze pleintjes en straatjes niet goed schoon houden, dan zullen die duiven blijven komen. We moeten het probleem aanpakken bij de oorzaak. Dus ik stel hierbij voor dat je voortaan je eigen rommel opruimt. Dat is natuurlijk een cliché, maar zeg nou zelf: 'Minder duivenoverlast, begint bij jezelf'. Dan zijn we ook eindelijk eens af van dat eindeloze gezever over de schijt van duiven.