Tien... Negen...

Tien…

Daar zijn we weer. Na een weekje afwezigheid is SnorkelOrtega weer terug op zijn vaste stekkie. Deze keer schotel ik jullie weer een riante portie politiek voor. Laat het u smaken.

Negen…

Back to business. Er is de laatste tijd een hoop gebeurd op politiek gebied en op negen juni eindigt dit epos in een climax. Of misschien wel een anticlimax. Daarom wil ik graag mijn politieke voorkeur met jullie delen, met als doel om jullie over te halen (wat waarschijnlijk toch niet zal lukken).

Acht…

Tegenwoordig zijn er tig debatten op televisie. De commerciële zenders doen hier voortaan vrolijk aan mee, met als gevolg dat politici vaker met hun snufferd op tv zijn dan appetijtelijke vrouwelijke presentatoren, tot mijn grote spijt. Alhoewel, Balkenende heeft wel smaak met zijn ‘U kijkt zo lief’-meisje. Niets mis mee.

Zeven…

Die debatten op tv hebben wel als gevolg dat politici uitspraken doen die ze eigenlijk niet willen doen. Ze worden door journalisten en presentatoren gedwongen om de ene of andere partij uit te sluiten en sommigen geven hier gehoor aan. Hierdoor snijden ze zichzelf in de vingers, want nu moeten ze tijdens de kabinetsformatie rekening houden met wat ze in een tv-debat gezegd hebben. Anders worden de kiezertjes weer boos en moeten we over een paar maanden weer gaan stemmen.

Zes…

Partijen uitsluiten is nou juist niet wat Nederland nodig heeft. We moeten samen bouwen aan de toekomst. Ik weet dat het een afgezaagd cliché is, maar het slaat wel spijkers met koppen. Onze ‘volksvertegenwoordigers’ kijken te veel naar de verschillen, terwijl men juist overeenkomsten met elkander moet zoeken.

Vijf…

Ik snap het ook wel. De fractieleiders moeten scoren. En om te scoren moet je de bal hebben. En die bal krijg je alleen als je de tegenstander afbluft. Dat is simpelweg de crux van het verhaal. Alhoewel ze ook vaak gedwongen worden door journalisten om de bal van de tegenstander af te pakken.

Vier…

Dit reken ik de vaderlandse journalistiek hoog aan. In hun drang om meer abonnementen te verkopen of meer kijkcijfers te trekken, willen veel journalisten boeiende uitspraken aan de politici ontlokken. Tevens denken zij ook alleen maar aan hun eigen gewin, want iemand de hoek in drijven en hem dingen laten zeggen die hij eigenlijk niet wil zeggen, staat mooi op je cv.

Drie…

Het lijkt nu dus dat partijen niet willen samenwerken. Eigenlijk alleen de ‘kleinere’ partijen sluiten anderen niet uit. Behalve de PVV dan, want daar wil bijna niemand mee samenwerken. Ofschoon een minderheidskabinet van de VVD en de CDA met de gedoogsteun van de PVV tot de mogelijkheden behoort. CDA heeft gisteren echter andere voorkeuren uitgesproken.

Twee…

Daarom is mijn advies: stem op een kleinere partij zoals D’66. Zij wíllen samenwerken en geloof me, dat is het beste voor uw portemonnee. Partijen die elkaar alleen maar affakkelen zal alleen maar tegen ons werken.

Een…

Tussen ‘Twee…’ en ‘Een…’ heb ik dus eigenlijk al verklapt waarop ik ga stemmen. Naast het feit dat hun partijprogramma het meeste bij mij persoonlijk aansluit, stem ik dus omdat ze willen coörpereren. Hét woord van deze verkiezingen is: samenwerken.

Nul…

U vraagt zich zeker af waarom ik aftel. Nou, dit waren mijn laatste woordjes voor FOK!. SnorkelOrtega breekt de tent af!