Bloemkolen en bloemetjesgordijnen

Volgende week begint het grootste volksfeest van het jaar weer. Volgens de inheemse bevolking onder de rivieren dan. Van oorsprong is het een katholiek feest, dus ik neem aan dat de paus het niet erg vindt als we lallend over straat als nonnen verkleed een broodje shoarma naar binnen werken. Carnaval, je moet ervan houden. Het is onbegrijpelijk voor een noorderling, maar o zo fantastisch voor een zuiderling. Het is ook onmogelijk om het fenomeen carnaval aan de noorderlingen uit te leggen. Net zoals een Fries aan een Limburger moeilijk kan uitleggen dat met een stok over een slootje springen als een echte sport wordt beschouwd.  Stelletje gekken.

Over gekken gesproken. Carnaval is de enige periode in het jaar dat je gek kunt doen. Nu kan ik wel allemaal filosofische gedachten erop loslaten, maar het feit is dat carnaval alleen maar neerkomt op meekwelen met ‘muziek’, bier zuipen en van bil gaan met iemand in een Tiroler pakje. Het klinkt raar, maar het is waar; deze vunzige praktijken verbinden mensen. Carnavalsvierders krijgen als het ware een band met elkaar. Neem nou de toiletten. Zijn de wc’s bezet, dan zeik je toch lekker in de wasbak. Geen hond die het erg vindt. Het is immers carnaval.

En maar drinken. Eigenlijk zouden verzekeraars personen die carnaval vieren, extra ziektekosten moeten laten betalen. De leverschade is namelijk immens na vier daagjes doorhalen. De gehele carnaval loop je met een alcoholpercentage in je bloed, zo erg zelfs, dat je op Aswoensdag een soort van af moet kicken. Hartkloppingen en ontlastingsproblemen zijn niet uitgesloten. Voor diegenen die het niet weten, Aswoensdag is de eerste dag na carnaval. Het is volgens de katholieke traditie dan de bedoeling dat je gaat vasten. Het staat zelfs in het kerkelijk wetboek dat het een verplichte vastendag is voor katholieken. Laat ik nu gedoopt zijn, dus officieel ben ik een katholiek. Helaas ben ik de afgelopen vijf jaar welgeteld drie keer in een kerk geweest, dus ik beschouw mijzelf niet als een katholiek, dus ik vind ook dat ik niet hoef te vasten. Neemt niet weg dat ik na vier dagen vette hap best wel een armzalig groenteschoteltje naar binnen wil werken.

Nog een probleem waar je dagen last van hebt na de carnaval, is het in de kop hebben van liedjes over bloemkolen en bloemetjesgordijnen. Ik verzin ze niet, maar ieder jaar weer komt een of andere malloot weer op het idee om een te gekke carnavalshit te ´componeren´. Dit jaar zingt André van Duin over ´Ome Cor heb een drilboor´ en de New Kids over kutten en de groeten krijgen. Eenvoudige teksten en deuntjes zijn het devies, want je moet rekening houden met de doelgroep die waarschijnlijk knetterzat is. Om eerlijk te zijn: ik vind ze verschrikkelijk. Gelukkig krijg ik die simpele meezingers maar vier dagen in het jaar te horen. Maar díé vier dagen vind ik ze niet erg. Lekker ordinair meelallen met hoogstaande carnavalsmuziek. En ik vind het nog leuk ook. Alaaf.