Klein maar fijn

De Nintendo DS is al een tijdje geleden verschenen en de Sony PSP heeft begin deze maand zijn intrede gedaan op de Europese gamesmarkt. Een felle concurrentiestrijd tussen deze consoles is inmiddels losgebroken. Fanboys van beiden kampen hebben hun loopgraven bezet en bestoken elkaar met argumenten als "kiddie-console", "PS net niet 2" en batterijduur. De fabrikanten zelf gooien ook nog wat olie op het vuur, zoals Phil Harrison van Sony die onlangs verklaarde dat de Nintendo DS "irrelevant" is. Dit terwijl de Nintendo DS in thuismarkt Japan ver op kop ligt. Maar dit terzijde.

Ik zou nu een column kunnen wijden aan het feit dat beide systemen naar mijn mening prima naast elkaar kunnen bestaan en dat ze elk een unieke game-ervaring bieden. De DS met nieuwe gameplay door middel van de touchscreen, de PSP door scherpe 3D graphics en de mogelijkheid om films te bekijken op een (voor een handheld) prachtig scherm. Toch wil ik het in deze column hier niet over hebben. Ik wil het hebben over de handheld waar ik het meest naar uitkijk; de Nintendo GBA Micro.

Voor de mensen die het nog niet weten, de Nintendo GB Micro is, na de GBA SP, een nieuwe variant van de succesvolle handheld van Nintendo. Onderscheidende factor is deze keer de grootte. De GB Micro heeft ongeveer dezelfde afmetingen als het scherm van de PSP.

Waarom geen DS? Nou, ik moet bekennen dat ik al een DS heb. Of beter gezegd, mijn vriendin heeft een DS want sinds ze Nintendogs en Zoo Keeper heeft heb ik dat apparaat niet meer in handen gehad. Momenteel is er nog geen spel op de DS verschenen dat me echt trekt, de meeste games hebben te weinig diepgang of gebruiken het touchscreen niet dusdanig dat deze toegevoegde waarde biedt.

Waarom geen PSP? Allereerst vind ik het apparaat er te fragiel uitzien. Een handheld moet tegen een stootje kunnen. Aangezien je deze altijd bij je hebt is het risico op beschadigingen erg groot. Belangrijker is, wederom, het aanbod aan games. Dit zijn allemaal soorten spellen die ik ook op de PS2 kan spelen (waar ze er ook nog mooier uitzien). Hetgeen mij over de streep zou trekken is wanneer het mogelijk zou zijn om emulators te draaien zodat je oude PC of GBA games op de PSP zou kunnen spelen. Momenteel kan dit helaas alleen op een omslachtige manier en Sony blijft blokkades opwerpen door middel van updates van de firmware.

Waarom dan wel een GB Micro? Allereerst is voor mij van belang dat een handheld echt draagbaar is. Ik wil hem makkelijk in mijn zak kunnen stoppen zonder me druk te hoeven maken over beschermhoesjes en andere accessoires. Mijn broekzakken zijn met een GSM, iPod Shuffle, portemonnee en sleutelbos al aardig gevuld (is that a PSP in your pocket or are you just happy to see me?). In dit geval is klein dan ook echt beter. Bijkomend voordeel is dat de frontjes van de GB Micro verwisselbaar zijn. Krassen op het scherm zijn niet langer het einde van de wereld, een nieuw frontje en het is opgelost.

Tweede belangrijke punt zijn de games. Ik wil op een handheld eigenlijk games spelen die ik op andere consoles niet kan spelen. Voor mij zijn dit op dit moment 2D games. Strategische titels als Advance Wars, Fire Emblem en Final Fantasy Tactics of platform/actiegames als Super Mario Advance en Metroid Fusion. Op de consoles zijn de hoogtij dagen van deze games voorbij. Dit is erg jammer aangezien mooie scherpe 2D graphics net zo mooi kunnen zijn als 3D graphics, al is het alleen maar vanuit een artistiek of creatief oogpunt. Gelukkig leven 2D graphics op de GBA nog voort.

Dit brengt me meteen bij mijn laatste punt: retro-gamen. Voor mensen van mijn leeftijd is jeugdsentiment ten aanzien van games een belangrijk iets. Daarmee kunnen we herinneringen ophalen en goed onderbouwd moderne games afzeiken. Toch is retro-gamen niet zo makkelijk als het lijkt. Oude games op moderne TV's spelen is vreselijk. Nu klink ik misschien als een graphicshoer, maar die oude games zijn niet gemaakt om op een grote breedbeeld-TV te worden gespeeld. Op een groot scherm worden de grafische beperkingen wel erg benadrukt door pixels van een paar vierkante centimeters groot. Voordeel aan een handheld is dat deze "oude" graphics op een klein scherm juist haarscherp worden. Bijkomend voordeel is dat de GBA beschikt over een indrukwekkende backlog van de SNES. Ik heb zelf deze console nooit gehad en begin nu eigenlijk pas games als Zelda: ALTTP, Super Mario World en Yoshi's Island te ontdekken.

Bovenstaande argumenten zijn voor mij beweegredenen genoeg om een GB micro te gaan halen. Een handheld die hopelijk voor mijn draagbaar gameplezier hetzelfde zal doen als de iPod Shuffle voor mijn muziekbelevenis heeft gedaan. Snel, makkelijk en met behulp van een klein apparaat.

Het is jammer dat met de komst van de DS de publicatie van echt mooie games op de GBA langzaam zal afnemen. Lichtpuntje is dat games op GSM's steeds mooier worden. En deze zijn bijna allemaal nog 2D. Dus wie weet, over een paar jaar helemaal geen handheld meer mee maar alleen een GSM?