Wanhoopsoffensief oude media

De kritiek op het overwegend linkse geluid van het publieke bestel en de oproep om subsidies van de publieke omroepen te korten ten faveure van dagbladen, heeft kennelijk wat losgemaakt, daar in Hilversum. Afgelopen vrijdag zat ik met grote verbijstering te kijken hoe Joost Karhof een tenenkrommend slecht politiek programma presenteerde, dat door het leven moet gaan als Triana. Dit programma is het latente antwoord op alle criticasters die beweren dat de publieke omroep categorisch links handelt. Gaandeweg verwerd Triana van televisieprogramma tot interessante casus: hoe naïef zijn ze daar in Hilversum?

Om maar meteen met de tafelgasten te beginnen, want aan hen allen kleeft een verhaal. Zo stak Prem Radhakishun de afgelopen weken niet onder stoelen of banken dat hij worstelt met zijn politieke identiteit. Hoe dat komt? Prem wordt regelmatig de wijken uitgepest door Marokkaanse straatterroristen, en de bedreigingen hebben hem zelfs genoopt tot het stoppen met zijn populaire programma Premtime. Hij weet niet meer of hij links is, hoorde ik hem laatst verzuchten. Naast hem zat de oude dandy en de altijd eloquente coryfee van de VVD Hans Wiegel. Aan zijn politieke kleur hoeft niemand te twijfelen. Geef hem een biertje en een sigaar en Wiegel praat over alles mee, of het nu over de binnenlandse politiek gaat of over het kookgedrag van de zwart-witte colobus aap in Oeganda.

Hans Wiegel is van de partij.

De andere gasten aan de tafel van Karhof waren het bretelletje Jort Kelder - die na zijn breuk met Georgina Verbaan opeens het fenomeen bescheidenheid ontdekt lijkt te hebben en niet langer overal met veel aplomb verschijnt –, en de hangende rechtsbuiten van de PvdA Rick van der Ploeg. Laatstgenoemde is door Jan Marijnissen in het verleden wel eens verweten dat hij te rechts was voor zijn partij. Prompt schreef Van Der Ploeg een obscuur boek met daarin een hoofdstuk dat getiteld was: ‘Waarom ik geen VVD’er ben?’ Om de wanvertoning te complementeren hadden ze bij de NPS ook een Marokkaanse blaaskaak opgetrommeld die uitlegde dat er geen kredietcrisis zou zijn als heel de wereld islamitisch ging bankieren, dus zonder rentes. In werkelijkheid kwam de Marokkaan schreeuwen tegen Prem - en vice versa, overigens. De twee speelden het Oudhollands spelletje: Wie schreeuwt wie er uit?

Joost Karhof luidde het programma in door het politieke jaar 2008 te onderwerpen aan een uiterst scherpe en daarom publieke omroepvreemde beschouwing. In zijn vlotte contemplatie vroeg Karhof zich hardop af of de houdbaarheidsdatum van Wouter Bos binnenkort niet zou verstrijken, dat schijnt namelijk te gebeuren met alle politici die een prijs krijgen. Daarbij vond Karhof, die we normaliter kennen als de man van Nova die gespeend is van iedere vorm van charisma en steevast naar de pijpen van zijn gasten danst, Ab Klink een grapje van god en Rouvoet een wereldvreemde en contactgestoorde stoethaspel. Nu zei hij dit allemaal niet met zoveel woorden, maar ipso facto kwam het wel hierop neer. Over Jan Peter gingen de tafelgasten het helemaal niet hebben, alleen bij het zien van zijn foto werd het opgetrommelde studentenpubliek gedirigeerd om keihard te klappen en lachen.

De toon was gezet.

Nu zijn deze kritische geluiden natuurlijk niet onwaar, beseft het volk al lange tijd dat het één en ander niet deugt in de binnenlandse politiek en zijn bovengenoemde tafelgasten interessante figuren om een licht te laten schijnen over actuele problemen. Maar als je Joost Karhof bij deze mensen aan tafel zet en hem zichzelf en zijn verleden als presentator laat verloochenen, wordt het natuurlijk een potsierlijk schouwspel. Ik geloof dat het programma gaandeweg anders uitpakte, dan men had verwacht. Prem verkeert inderdaad in een politieke identiteitscrisis. Hij schreeuwde links, hij schreeuwde rechts. Wiegel gaf toe dat hij rookte in zijn stamkroeg omdat iedereen dat doet, en Prem was verbolgen over het feit dat de oud leider van de VVD de wet overtrad. Af en toe mocht Van Der Ploeg tussendoor wat prevelen. Jort Kelder kwam helemaal niet in het stuk voor, aan zijn gezicht zag je dat hij zich afvroeg waar hij was beland.

Matthijs van Nieuwkerk zal zich thuis buitengewoon hebben verkneukeld om de hele vertoning op Nederland 3. Zijn DWDD is met reces en een stel charlatans heeft bij wijze van experiment iets in elkaar gebakken wat totaal niet geloofwaardig is. Misschien geeft Triana wel andermaal aan dat er een tegengeluid moet komen in het publieke bestel, van buiten af welteverstaan. Ruchtbaarheid voor het electoraat op rechts, gecomponeerd door connaisseurs. Misschien is dat PowNed van GeenStijl, of PON van Sörensen helemaal geen slecht idee – aan de namen mag nog wel gewerkt worden. Laat de oude, gevestigde media gewoon doorgaan met wat ze al die jaren al hebben gedaan. Schoenmaker blijf bij je leest. Het nieuwe geluid binnen omroepland is voor hen die het aanhangen. Nederland is toe aan een rechtse omroep.