Hypocrisie viert hoogtij!

We leven in een land dat steeds meer hypocrisie kent. Neem nu bijvoorbeeld de misselijkmakende reclame van McDonalds dat zich probeert te profileren als groenteboer. Ik ga toch godverdomme niet naar de McDonalds om worteltjes in mijn hoofd te schroeven. Welke mongool van hun marketingafdeling heeft dat bedacht? Ik ga naar de McDonalds om zo veel en zo snel mogelijk ongezond voer naar binnen te schuiven om me daarna dik en smerig te voelen en vervolgens Ronald McDonald een langzame en pijnlijke dood toe te wensen. Kutclown!

Een ander voorbeeld van hypocrisie vormt het rookverbod dat ook in coffeeshops en rookcafés is doorgevoerd. Het is wel toegestaan om in een coffeeshop te ontbijten met een glas wietthee en een hasjkoekje of je aldaar suf te blowen met pure wiet, maar wee je gebeente als je er tabak rookt! In Tilburg negeren de coffeeshops terecht het rookverbod. De bezoekers en werknemers van een coffeeshop vinden het prima dat er gerookt wordt, derhalve is een rookverbod aldaar overbodig. Ik verwacht geen bussen astma -en bronchitispatiënten richting coffeeshops nu daar een rookverbod geldt. Ook lijkt het me sterk dat mensen met een aversie tegen roken in een coffeeshop zullen werken. Datzelfde geldt voor rookcafés. Welke gek die tegen roken is, solliciteert naar een baan in zo´n café?

Ook is het hypocriet om honderden miljoenen te pompen in de Joint Strike Fighter als er in de zorg niet eens genoeg geld is om bejaarden één keer per dag te laten douchen of hen te assisteren bij het afvegen van de billen, hetgeen toch lastig schijnt te zijn met reumatieke vingers. Of maakt dit standpunt mij nu ineens een linkse padjakker in plaats van een vrijzinnig liberaal? Het zij zo, maar dat geld had beter besteed kunnen worden. Iedereen die dat niet met me eens is, raad ik aan een bezoekje te brengen aan één van de vele zorginstellingen in Nederland.

Het toppunt van hypocrisie is wel het inburgeringsbeleid. Het is niet voor niets dat beleid en debiel uit dezelfde letters bestaan! Weleens gekeken naar de inburgeringscursussen die wij nieuwe Nederlanders voorleggen? Het schijnt dat het merendeel van de Nederlanders een onvoldoende scoort bij deze test. Niet zo gek als je kijkt naar de vragen. Ik wist niet dat als de buurvrouw een kind uitpoept dat je dan als goede buur een felicitatiebrief dient te versturen. Ook is het wellicht niet zo netjes om de vaderlandse geschiedenis te testen als het merendeel van de Nederlandse bevolking denkt dat Willem de Zwijger de nieuwe bijnaam van Willem van Hanegem is, omdat deze als trainer van FC Utrecht de pers niet te woord staat.

Maxima had bovendien gelijk: de Nederlander bestaat niet, net zoals Jan Modaal niet bestaat. Wie heeft er nu 1,4 kinderen? Verscheidenheid en de vrijheid jezelf te zijn, maken het nu zo leuk om in Nederland te wonen. Niet iedereen hoeft groot te worden met Calvé pindakaas! Juist die verscheidenheid dwingt ons tot het maken van keuzes. Tegenstijdige belangen spelen een rol en hypocrisie is derhalve niet te voorkomen, hetgeen ons de gelegenheid geeft om lekker op z'n Nederlands te zeiken. Heerlijk!