Waarom John McCain president wordt

Column door Doe_je_nix_aan

Als we de verkiezingen in de Verenigde Staten bekijken valt er iets op: Er is bij de democraten een vrouwelijke en een zwarte kandidaat. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal geen slecht idee. In tegendeel! Als je het naar Nederlandse standaarden vertaalt kan je zeggen dat het feminisme ook daar toe heeft geslagen en ook het racisme verleden is. Dit kan zelfs in Nederland niet! Kan je het je voorstellen? Een Arabier of een Surinamer als lijsttrekker van een landelijke grote partij. Ten slotte doet Femke Halsema toch ook alleen maar voor spek en bonen mee bij een marginale partij?

Terug naar de VS. Dat de democratische kiezers een stuk progressiever zijn dan de republikeinse wisten we, maar dat John Edwards (tenslotte een blanke man) als eerste van de drie afhaakt was niet verwacht. Ondanks de hype die om de andere twee kandidaten hangt is het toch vreemd.

Ik heb de Amerikaanse verkiezingen niet zo hoog zitten, maar dit is toch interessant. De Amerikaanse verkiezingen gaan niet over de standpunten, maar over de personen. Er wordt aan alle kanten behoorlijk gelobbyd en bedrijven bepalen wat er uiteindelijk gebeurt. Oprah geeft haar mening en met haar volgen duizenden huismoedertjes.

Alle media-aandacht is gefixeerd op de democratische verkiezingen. Terwijl Clinton en Obama zich in een heus gevecht om de kiezers bevinden haalt John McCain (je weet wel, de kandidaat bij de republikeinen) overwinning na overwinning. Na de steun van Giuliani aan McCain is de kans dat hij de republikeinse presidentskandidaat wordt alleen maar groter geworden. Hij ligt momenteel vele stappen voor op beide democraten die nog steeds aan het bekvechten zijn.

Tijdens de landelijke verkiezingen kan McCain alleen al dankzij zijn republikeins zijn op veel stemmen rekenen. Tel daar bij op dat het een Vietnam-veteraan is en een echte ‘patriot’ en je hebt een stemmenkanon.

Als de democratische kandidaat bekend is komt weer de eeuwige vraag wie de zwevende kiezer binnenhaalt. Daar ligt de kracht van de blanke man John McCain. Zijn Vietnamverleden en (daarom) patriottische uitstraling geven hem een grote lift terwijl conservatief Amerika tegenover hem uiteindelijk een vrouw of een zwarte ziet.

Als het puntje bij paaltje komt is het dus spannend wie de democratische voorverkiezingen wint, maar uiteindelijk is het alleen maar een formaliteit of de seksist of de racist het uiteindelijk aflegt tegen John McCain.