FOK!schrijft: Yvonne's "Foert!"

"Zo meiske, vertel het eens, heb je buiten FOK! nog andere hobbies?"
Khvaeeweoolg.

"Wat zeg je?"
Khvaeeweooholooooooooog!
"Haal die peuk eens uit je mond en zeg het dan nog eens?"

IK HOUD VAN DE EERSTE WERELDOORLOG!

Nou, nou, dat is me wat.
"Was je toen al geboren?"
"Heb je die zelf nog meegemaakt, harf, harf, harf?"
"Je weet toch wel dat wij neutraal waren, hŤ?"
"Nou, dat is ook een vreemde hobby voor een vrouw..."

De meest stupide dingen heb ik al gehoord, dank u.
Ik heb glazige blikken mogen ontvangen, zoethoudende klopjes op m’n hoofd, en snel veranderende gespreksonderwerpen mee mogen maken.

Ze zeggen nog nťt niet in m'n gezicht dat ik gestoord ben, maar ik zie ze denken.
Kijk, had ik nou antieke zwemvliesvastbinders uit het verste puntje van PatagoniŽ verzameld, dan had iedereen geÔnteresseerd verder gevraagd, maar nu?

"Het is wel lang geleden hŤ."
Nou! 90 jaar, poe poe. Mensen die in het oude Rome geÔnteresseerd zijn, daar zeg je toch ook dit soort mallotigheid niet tegen?!

Dat zijn dan alleen de mensen om je heen.
Dan krijg je, omdat je het bizarre idee kreeg samen met 3 anderen een forum over WO1 op te richten, vanuit de gelijkgestemde hoek ook nog eens iedereen over je heen.

Een vrouw... in ůns wereldje, wat zeg ik, een Hollandse vrouw nog wel.
"Heeft ze een titel? Nee hŤ?" Want dat schijn je toch op z’n minst te moeten hebben om je met WO1 bezig te mogen houden.
En daar sta je dan, in Delft, in het legermuseum, tussen de mannen, en stuk voor stuk behandelen ze je als het achterlijke nichtje dat een dag met Oom Jacob mee op pad mag en alles en alles wordt aangewezen en uitgelegd.
Alsof ik niet weet wat voor soort tank het is of wat er in die vitrine ligt!
En zo heb ik me maar een poosje van de domme gehouden.

Maar dat is voorbij. Ik pretendeer geen expert te zijn, want dan ben ik absoluut niet. Hoe meer je van deze oorlog denkt te weten, des te minder begrijp je.
Wťl weet ik hoe je een forum moet runnen, ik heb per slot van rekening van Danny een goede leerschool gekregen.
En nu langzamerhand komt er, mede dankzij m'n mede-admin Regulus en een geweldig team, een forum te staan met een schat aan informatie waar men niet meer omheen kan. Ook al zou men dat willen.
Want zoals ieder "wereldje" kent ook de WO1-wereld zijn valkuilen en haters en misgunners.
De mensen die je onderuit willen halen, de mensen die na een ban Recht van Antwoord eisen (dat moeten we maar op FOK! gaan invoeren) de mensen die aan de zijlijn gaan staan en wijzen hoe slecht het forum is want-daar-en–dŠŠr-staat-foutieve-informatie, -en -die-verbeter-ik-lekker-niet-want–anders-kan–ik- niet-meer–zeggen-hoe-slecht-het-forum-is.

Maar aan de andere kant staat de enorme club van enthousiastelingen waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Want die zijn er, en veel!
En nu is de cirkel rond en begin ik als Danny te klinken, maar ik geloof dat ik nu pas, na alle jaren, begrijp wat hem drijft en waarom hij door blijft gaan.

En voor de rest? Ik haal m’n schouders op en denk:
“FOERT!”