Verwende kereltjes

Column door Francesca

Vinden jullie het ook niet schandelijk? De politie die staakt en nu tot hardere acties wil overgaan? En dat alleen maar omdat de flinke opslag die zij kregen aangeboden hen niet bevalt. Het had allang afgelopen kunnen zijn met die ellende als minister ter Horst geen onverwachte knieval gemaakt had en niet nog meer geld geboden had. Dus is het ook wel een beetje hŠŠr schuld dat die verwende kereltjes nu denken dat er nog veel meer te halen valt.

Ik vraag me af of dit allemaal wel door de beugel kan. Een overheidsorganisatie die haar taak niet naar behoren uitvoert, zeg maar gerust: wťrk weigert. Denk even aan al die acties: voetbalwedstrijden die niet door kunnen gaan (het hele weekend met een chagrijnige kerel opgescheept), het verkeer hinderen (!), kleine overtredingen afdoen met waarschuwingen (let op: dit schept natuurlijk precedenten).
Niet alleen riekt dit alles heel sterk naar machtsmisbruik, ook verliest de politie hiermee haar geloofwaardigheid en goodwill van Šlle burgers.

Zelf vind ik dat de politie niet behůůrt te staken. Zij hebben namelijk een eed gezworen en zich daarmee verplicht onze samenleving te beschermen. Nou, daar komt niet veel van terecht nu. In plaats van handhaving van de orde, zijn zij ůns nu tot last. En doordat zij hun plicht verzaken, brengen zij ons -de burgers- in gevaar. Het is te gek voor woorden dat ze op die manier hun gelijk willen halen en hun zin willen doordrijven. Hebben ze mot met de minister, dan behoren ze het maar op een integere manier uit te vechten en niet over de rug van onschuldige burgers en voetbalsupporters.

Het is beslist niet zo dat agenten te weinig verdienen. Zij krijgen onregelmatigheidstoeslag, gevarengeld en allerlei andere eenmalige uitkeringen en bonussen. Mits ze er recht op hebben. Ben je agent in een piepklein dorpje waar nooit of te nimmer iets gebeurt of je bent agent in een ruige stad als Amsterdam, ja, dat mag wel verschil maken op de salarisstrook, vind ik.

En dan nog heb ik zo mijn twijfels over hun inzet en moed. Neem dat stelletje zakkenwassers van agenten dat op straat stond af te wachten terwijl intussentijd een man hoorbaar werd doodgemarteld in zijn eigen woning. De agenten konden niets doen, zo verklaarden zij later, vanwege het protocol. Hetzelfde protocol overigens dat hen verplicht om de zwakkeren in onze samenleving te beschermen! Nou vraag ik je!

Zo'n blauwe pet roept nu alleen maar ergernis op. Ik heb er ook last van. Steeds als ik zo'n verwend kereltje (of vrouwtje) zie rijden, voel ik de bijna onbedwingbare neiging om mijn middelvinger op te steken. En ik denk dat dit voor veel meer burgers geldt. Zo'n agent die zich zo laat beÔnvloeden en maar al te graag doet wat zo'n meneertje van de Politiebond hem influistert, wie heeft daar nog vertrouwen in? Laat staan dat je er nog respect voor kunt opbrengen.

Onze Hermandad boezemt nog maar weinig ontzag in. Agenten die zich het ziekenhuis in laten slaan door jonge broekies, die niet tot fysieke prestaties in staat zijn vanwege hun zwaarlijvigheid, over onvoldoende schietvaardigheid beschikken en dus maar raak schieten (een gegeven dat steeds vaker leidt tot volksoproer en nog meer zinloos geweld), lanterfanterende agenten die hun dienstwagen niet of hoogstzelden uitkomen, die hun beroepsethiek onjuist interpreteren en overtredingen van collega's door de vingers zien en tot slot agenten die zťlf over de schreef gaan. Natuurlijk kan ik dit lijstje nog veel langer maken, maar daarmee zou ik de lezers alleen maar vervelen.

Het lijkt me duidelijk genoeg dat het politie-imago ernstig geschaad is, maar ik geloof niet dat de politiebonden veel moeite in herstel van dat imago zullen steken. Sterker nog, het zal ze een worst wezen. Het gaat hen er alleen nog maar om om nog meer geld in het loonzakje te krijgen, en nog meer, mocht minister ter Horst het opnieuw in haar bol krijgen en dus weer overstag gaan.
Maar mocht dat onverhoopt gebeuren, dan is er werkelijk geen redden meer aan, want daarmee is de degradatie van oom agent een voltůůid feit: van verwend kereltje tot ordinaire geldwolf. Maar dan zonder tanden.