Kabinet wil inzetten op (gedwongen) terugkeer Syrische asielzoekers, is dat een goed plan?
Nederland wil Syrische asielzoekers (gedwongen) laten terugkeren, aldus asielminister Marjolein Faber. Wel moet Syrië eerst (deels) veilig zijn en de diplomatieke betrekkingen met Syrië op orde zijn. Een gedwongen terugkeer is in strijd met EU-regels, moet het Kabinet inzetten op (gedwongen) terugkeer van asielzoekers naar Syrië?
Migranten (@Freepik-AI)
"Ter verduidelijking: we zullen ons richten op terugkeer," meldt het ministerie van Asielminister Faber. Het ministerie onderzoekt de mogelijkheid van vrijwillige terugkeer. "We zullen Syriërs die nu willen vertrekken, waar mogelijk, ondersteunen bij hun terugkeer."
Maar gedwongen terugkeer blijft ook een mogelijkheid. "We zorgen er net als Duitsland en andere landen voor dat we, zodra gedwongen terugkeer haalbaar is, deze stap nemen." Duitsland overweegt om Syriërs terug te sturen die bijvoorbeeld werkloos zijn of de Duitse taal niet beheersen.
Verblijfsvergunningen van Syriërs kunnen in ons land pas opnieuw worden geëvalueerd als aan diverse voorwaarden is voldaan. Ten eerste moet het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaren dat Syrië, of delen ervan, veilig zijn. Dit wordt bepaald in een ambtsbericht van Buitenlandse Zaken. Het is nog onduidelijk wanneer het volgende ambtsbericht over Syrië zal verschijnen.
Daarbij moeten er ook afspraken worden gemaakt met de autoriteiten in Syrië, zodat het land teruggestuurde migranten accepteert.
In de Tweede Kamer zijn de rechtse coalitiepartijen allemaal van mening dat Syriërs terug moeten, al verschilt de toonhoogte.
Partijleider Geert Wilders (PVV) hoopt dat de gedwongen deportatie "morgen of overmorgen" al mogelijk zou zijn. "Hoe eerder, hoe beter," schrijft hij op X. De Europese Commissie wijst echter het plan om Syriërs eventueel gedwongen terug te sturen resoluut af. Dit is niet toegestaan, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie op vrijdag.
"Het bieden van bescherming en de terugkeer zijn de verantwoordelijkheid van de lidstaten, maar zij moeten zich natuurlijk wel houden aan de EU-regels op dit gebied. Op dit moment hebben alle vluchtelingen het recht om terug te keren, maar dat moet op een vrijwillige, veilige en waardige manier gebeuren."
De oppositie maakt zich zorgen dat het rechtse kabinet te hard van stapel loopt. "De situatie in Syrië blijft erg onvoorspelbaar. Minister Faber en de PVV willen deze mensen het liefst direct terugsturen, zelfs zonder zekerheid over hun veiligheid," zegt D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. D66 vindt dat deze discussie te vroeg komt. "We hopen allemaal dat Syrië een veilig en democratisch land wordt, maar tot die tijd moeten we deze mensen beschermen."
In Syrië is de macht momenteel in handen van de islamitische rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham, nadat de Syrische president Assad is gevlucht. hiermee kwam een einde aan de decennialange dictatuur in Syrië. De rebellengroep die nu aan de macht is, heeft echter in het verleden banden gehad met al-Qaeda en Islamitische Staat en staat op de terreurlijsten van zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie. Duizenden Syriërs zijn na de machtswisseling al uit zichzelf teruggekeerd naar hun vaderland.
Momenteel worden nieuwe asielaanvragen van Syrische asielzoekers niet meer behandeld, maar als de aanvraag wordt afgewezen, hoeft men niet te vertrekken. Syriërs mochten de afgelopen jaren in Nederland blijven omdat hun thuisland onveilig was en Nederland alle banden met het Assad-regime had verbroken.
Heel goed hoe eerder hoe beter? Morgen? Overmorgen? https://t.co/BPk6XaQuK2
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) January 10, 2025