Verkoop van alcoholvrije of alcoholarme bieren stijgt in Nederland

Eén op de twaalf bieren die in de Nederlandse supermarkten verkocht worden is inmiddels alcoholvrij, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Circana.

Sommige brouwers liften mee op de trend van alcoholvrij of alcoholarm bier en maken er hun belangrijkste bron van inkomsten van. Een voorbeeld hiervan is Van de Streek Bier in Utrecht

Ronald van de Streek en zijn broer Sander brouwen sinds 2017 bier en produceren inmiddels zo'n 900 liter per uur. Ze begonnen ruim tien jaar geleden als hobby bierbrouwer, thuis in hun keuken. Destijds maakten ze nog bier met alcohol, inmiddels is meer dan 60% van hun productie alcoholvrij, wat gedefinieerd wordt als elke drank met minder dan een half procent alcohol.

Van de Streek brouwt ook de eerste Nederlandse alcoholvrije IPA, een populair Engels bier waaraan meer hop is toegevoegd dan normaal.

"Alcoholvrij bier werd vorig jaar duurder omdat de suikertaks omhoog ging. Toch steeg de verkoop", aldus Van der Streek.

De laatste cijfers van de Nederlandse Brouwersvereniging laten zien dat in 2019 zo'n 5,8% van al het verkochte bier alcoholvrij was. In 2023 was dat 7% en in 2030 willen de brouwers naar 10%.

Meint Waterlanden van de Nederlandse Brouwersvereniging zegt dat alcoholvrij bier populairder aan het worden wordt omdat de kwaliteit de laatste jaren is toegenomen. "De smaak is beter geworden en alcoholvrij bier past ook in een evenwichtige levensstijl. Mensen letten tegenwoordig meer op wat ze eten en drinken."

Ook veel studentenverenigingen besteden aandacht aan alcoholvrij bier. Vorig jaar tekenden alle studentenverenigingen in Eindhoven een convenant waarin ze beloven alcoholmisbruik tegen te gaan.

Bier brouwen ( Foto: Pixabay)
Bier brouwen ( Foto: Pixabay)