Je hebt het altijd al gezegd

Column door foemp

Het is vrijdag 29 februari en ik verkeer nog in een comateuze toestand als ik achter m'n bureau kruip en m'n e-mail aan het lezen ben. Tussen mijn e-mails zit ook een mail van een vriend met de titel ‘Wat jij altijd al zei’. Ik open de mail en zie dat er alleen een link staat naar een artikel van ‘Volkskrantreizen’. Ik begin het artikel te lezen en ineens is de dag een stuk mooier. De zon begint te schijnen, vogels beginnen te fluiten en ik ben volledig euforisch gestemd. Wat wil het feit, het is nu officieel!

'Almere lelijkste plek van Nederland.'

Ik ben pas sinds kort uit deze ‘lelijkste plek’ verhuisd. En dit is dan ook het beste wat ik gedaan heb in mijn korte leven. Ik woonde sinds mijn 10e in deze vreselijke stad en heb er altijd al een aversie tegen gehad. Niets is dan ook mooier dan te lezen dat jouw mening wordt omgezet in een nationaal geaccepteerd feit.

Buiten het inhoudelijke verhaal, spreekt het artikel me aan. Het is dusdanig geschreven dat het lijkt alsof de steden echt in een race zijn om deze felbegeerde titel binnen te halen. Ik quote zinnen als: ‘Almere won nipt van Nieuwegein. Den Helder werd derde’.

Dit soort zinnen laten mijn fantasie altijd de vrije loop. Mijn gedachten dwalen af en het duurt dan ook niet lang voor ik het erepodium voor me zie. Annemarie Jorritsma op het hoogste schavot, trots pronkend met een bokaal die zeker een mooi plaatsje naast haar illegale waterpomp krijgt. Burgermeester Vos van Nieuwegein staat er wat twijfelend bij, zelfs in een race om de lelijkste stad te mogen besturen, tweede worden, daar kan je (zelfs in Nieuwegein) niet mee thuis komen.

Bij de burgemeester van Den Helder is het één en al droevigheid. Den Helder doet er al jaren alles aan om zo lelijk mogelijk over te komen en op papier zijn zij ook de gedoodverfde winnaar, en dan toch derde worden. De pijn is af te lezen in de ogen van burgermeester Hulman en hij overweegt dan ook drastische maatregelen te nemen. Dan maar de marinebasis uitbreiden, het groen weg laten snoeien en subsidie voor elke vierkante meter graffiti uitgeven.

Stiekem ben ik op zoek naar de lijst waar het hele rijtje opgesomd staat. Heeft Assen net naast de pot gepiest? Heeft Lelystad zitten slapen en zijn ze als een dief in de nacht ingehaald door Almere? Waar is Appingedam? Houd ons niet langer in spanning, publiceer de lijsten, de maatstaven en de rest van de onderzoeksgegevens.

In ditzelfde onderzoek komt naar voren dat Charleroi verkozen is tot ‘lelijkste stad ter wereld’. An sich geen wonder. Waalse industriesteden staan er om bekend grauw, kil en doods over te komen. Dat staat absoluut in schril contrast met de gezellige Vlaamse binnensteden van Antwerpen, Gent en Brugge. Dat Charleroi als winnaar uit de bus komt geeft overigens de Vlaamse inwoners van België weer stof genoeg om af te geven op hun Waalse zuiderburen. Onterecht lijkt me als je kijkt naar de schoonheden van de gemiddelde Vlaamse stad.

Ook zit het me ergens niet helemaal lekker. Charleroi is gegarandeerd lelijk en ik zou er voor geen goud willen wonen. Maar ‘lelijkste stad ter wereld’? Kom op zeg, dat moet beter kunnen. Ik kan persoonlijk aardig wat steden noemen die deze titel veel beter staat. Zoals bijvoorbeeld ‘Nadlac’, met zo’n stadsnaam alleen al zou deze stad een voorsprong hebben, de naam Charleroi heeft nog wel wat charme. De nadruk ligt daarbij uiteraard op het woordje ‘wat’.

Voor degene die nog nooit in Nadlac zijn geweest: deze Roemeense stad bevestigt al je vooroordelen over Oost-Europese landen. De stad lijkt als getroffen door een nucleaire ramp. Tussen het asfalt groeit gras en zelfs voor de Sovjet-maatstaven zijn de gebouwen misbaksels. Er zijn hier geen winkels, maar wel overal op straat lege winkelwagens, iets waar je pas over na gaat denken als je met 180 over de Duitse Autobahn naar huis toe zoeft en toch niets beters te doen hebt. Voor de rest zijn de mensen nors en doen ze niet erg hun best je van dienst te zijn. In de zomer wordt deze stad dagelijks geteisterd door muggenplagen en de bedden in de hotels zijn minder comfortabel dan de grond waar allemaal duistere dingen op groeien.

Nee, dat Nadlac gaat er echt voor en dat mag gezien worden, het ontbreekt ze alleen aan de bekendheid. Het is dan weliswaar een grensplaats, maar door het omleggen van de N-wegen in de omgeving komt niemand hier meer langs. Dus, lieve mensen, ik vraag jullie, ga je toevallig naar het Oosten deze vakantie, aarzel dan niet en bezoek deze plaats en stem er op. De stakkers doen zo hun best!

Ik zeg het dan ook nu, zwart op wit. Nadlac wordt, mits ze doorbreken onder de Nederlandse vakantievierders, de nieuwe troonopvolger van Charleroi. Ik kan dan ook niet wachten tot ik weer een keer een e-mail open waarbij dit bevestigd staat.