De meeste dromen zijn bedrog

Column door Spitsmuis

Héél langzaam richt ik half op van mijn warme bed waarin ik tien seconden geleden nog lag te slapen. Met mijn ogen gesloten, breng ik mijn hoofd op gelijke hoogte met mijn wekker. ‘Laat het alsjeblieft nog iets van vier uur in de nacht zijn. Ik wil nog wat uren slapen!’ denk ik in mijzelf. Mijn gevoel zegt echter dat het tijd is om op te staan. Wanneer ik mijn wekker volledig scherp in beeld heb, blijkt mijn intuïtie het weer goed te hebben: de wijzers wijzen onverbiddelijk op kwart over zeven. Tijd om op te staan.

Teleurgesteld stap ik mijn bed uit. Buiten ziet alles er nog erg donker uit voor deze tijd van het jaar. Ik pak mijn iPod, zet hem op ‘shuffle’ en plaats hem in de bijbehorende boxset. Het duurt luttele seconden voordat ik de gitaar herken die langzaam steeds harder klinkt. Ik even plaats in een gemakkelijke stoel om te genieten van de muziek: Boston met More Than a Feeling.

I looked out this morning and the sun was gone
Turned on some music to start my day
I lost myself in a familiar song
I closed my eyes and I slipped away

Het is al een stuk lichter wanneer ik de deur uit ga en op mijn fiets stap. Ik rijd op een rustig tempo de straat uit. Na een paar honderd meter weet een meisje uit mijn klas genaamd Emma mij bij te halen. ‘Goedemorgen!’ begroet ze mij op een gelukzalige manier. ‘Hoi,’ antwoord ik terug op een verassend goed gehumeurde toon. Waar is mijn slechte humeur gebleven? Ergens door een openstaand raam horen we een stukje van het briljante Up the Bracket van The Libertines:

And it's just like we're all in another world
And how we suit each other, oh no
But you never get close

Ineens besef ik dat mijn experiment van ‘wakkerdromen’ is geslaagd. Een paar weken terug had iets gelezen over zogenaamde lucide dromen waarin je beseft dat je droomt. Ook kun je tijdens het lucide dromen zelf de loop van de gebeurtenissen sturen. Deze dromen kon je ‘opwekken’ wanneer je overdag (wanneer je uiteraard niet slaapt) in je arm zou knijpen en dan zegt: ‘Ik ben wakker, ik droom niet.’ Ironisch genoeg kreeg ik van een leraar eens te horen dat ik niet zo moest dromen tijdens zijn les, enkele ogenblikken nadat ik mezelf had geknepen en mij ervan had overtuigd dat ik wakker was.

Nu sta ik voor een dilemma: ik kan proberen om wakker te worden om zo op tijd op school te komen. Maar ik kan ook besluiten om even te genieten van mijn tijdelijke vrijheid en het vermogen om de gebeurtenissen in mijn droom te beïnvloeden.

Eigenlijk een makkelijke keuze dus. Allereerst moet ik in deze droom even vrij zijn van school, denk ik in mezelf. Nog geen seconde later hoor ik Emma zeggen: ‘Jij zit toch bij Tessa in de klas? Ze sms’te mij dat ze het eerste uur vrij was.’
‘Waanzinnig!’ denk ik voordat ik antwoord met een ‘dan ga ik ook maar nog even naar huis.’
Ik draai mijn fiets om, rijd een willekeurige straat in en doe mijn ogen dicht. Vervolgens denk ik in mezelf (bij gebrek aan betere ideeën): ‘Het is juli, ik zit in het Ernst Happelstadion te kijken naar de EK-finale van Oranje. Nog voordat ik mijn ogen weer open, hoor ik aan het rumoer van de supporters dat mijn droom is uitgekomen.

Wanneer ik naar het scorebord kijk, vertelt deze mij dat er nog twee minuten te spelen zijn. De stand in deze finale is 2-2: Seedorf en Van Persie hebben gescoord namens Oranje. Achter mij hoor ik het commentaar van Jack van Gelder. ‘Het is Sneijder die de vrije trap gaat nemen op een afstand van ongeveer dertig meter van het doel. Sneijder met de aanloop, Sneijder, WESLEY SNEIJDER, WESLEY SNEIJDER WESLEY SNEIJDER. We spelen nog officieel anderhalve minuut: Nederland leidt met 3-2 in de EK-finale tegen Spanje! WESLEY SNEIJDER!

Ergens hoor ik een bel. Is dat de scheidsrechter met een nieuwe fluit? Nee, het is mijn telefoon die afgaat in de ‘werkelijke’ wereld. Ik sta snel op van mijn stoel: een sms’je dat ik het eerste uur vrij ben! Met veel spanning kijk ik nu dan ook uit naar het komende EK.

FOK!columnisten schrijven op vaste dagen volgens volgend schema:
zo: SunChaserDanny ma: superwormSubmit di: tijlGramps/MarkVerver wo: Arnohari/kassameisjebinsmeister do: bazboSubmit vr: DriekOplopersdrulovic/petertjeprik za: FrancescaSubmit