The Comeback K**

Column door MarkVerver

Waar gebeurd, naar het schijnt. Bill en Hillary zitten in de auto en besluiten te tanken bij een pompstation. De pompbediende herkent Hillary. Hij heeft vroeger bij haar op school gezeten en begint een praatje. Als de twee hun reis vervolgen, zegt Bill tegen zijn vrouw dat ze van geluk mag spreken dat ze met hem is getrouwd: ze had ook de vrouw van een pompbediende kunnen zijn. ‘Nee,’ zegt Hillary, ‘als ik met hem getrouwd was, zou hij nu president zijn.’

Hillary Clinton-Rodham is een ambitieuze dame die vooruitdenkt. Billy bedroog haar met alles wat op hakken langsliep en de hele wereld verkneukelde zich over een sigaar. Natuurlijk wilde de gekrenkte echtgenote niets liever dan haar koffers pakken. Misschien had ze de Samsonites al van zolder gehaald toen de presidentsverkiezingen van 2008 haar weer te binnen schoten. Daar zou ze die scheefschaatser nog hard bij nodig hebben. En dus slikte Hillary de vernedering en zong ze als een boerin met kiespijn mee met Tammy Wynette. Stand by your man. Show the world you love him en snel een beetje.

Vandaar dat ze deze week een beetje wanhopig werd toen het ernaar uitzag dat een niet eens blanke meneer met de ook al niet bijster Amerikaans klinkende naam Obama een flinke spaak in haar net lekker op gang komende wiel ging steken. Alles voor niks geweest! Het begon er griezelig veel op te lijken dat ze net zo goed op een pompbediende had kunnen kruipen. Maar toen deed Hillary New Hampshire aan.

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst aldaar vroeg iemand de kandidate: ‘Hoe houdt u het vol?’ Heel even leek er een traantje over Hillary’s dichtgesmeerde wangen te gaan rollen. Je zag haar denken: een traan! Er komt een traan aan! Nu persen! Haar media-adviseur had het van tevoren nog gezegd. ‘Je moet je kwetsbaar opstellen, Hil. Dat vinden de vrouwen leuk. En van de vrouwen moeten we het hebben. Doe iets kwetsbaars! Voordat ze allemáál verliefd worden op die kutneger!’

Dus op het moment dat er warempel een traantje leek door te breken, begon Hillary aan de camera te denken en vatte ze direct nieuwe moed. Het traantje schrok van al die drukte en trok zich haastig terug, maar de kiezers hadden al genoeg gezien. Zij trapten er met open ogen in en stemden La Clinton terug in de race. In een land waar Tom Cruise als een groot acteur wordt beschouwd, had het niemand mogen verrassen, maar in de media werd het als niets minder dan een wederopstanding gepresenteerd. En elke analist wees naar die nauwelijks waarneembare hoeveelheid oogvocht als dé factor die alle polls, analyses en voorspellingen had gelogenstraft.

Een tweede Comeback Kid? Dat niet. Iemand met de statuur van Hillary Clinton kun je geen kid noemen. Haar past een andere bijnaam. Iets met Comeback, dat wel. Maar verder?
Tweede woord: één lettergreep.
Klinkt als: Hut? Nut? Put? Trut?
Bijna goed!