Het Binnenhofklasje - Coalitiegymnastiek

Meester Frans zag al snel in dat juf Gonny niet geschikt was om het Haagse zooitje ongeregeld in het gareel te houden. Leuk voor de les handenarbeid maar te weinig discipline om de serieuze vakken onder de aandacht te brengen. Meester Frans - loyaal als altijd - had daarom het schoolbestuur toegezegd aan te blijven totdat er een geschikte opvolger was gevonden. Dat leek hem, zeker gezien deze roerige tijden, de enige juiste beslissing. Want terwijl de dagen steeds korter worden, werden de werkdagen van meester Frans steeds langer.

Maandagavond ontving hij de ouders van leerlingen die niet langer op deze school mochten blijven. Moeilijke gesprekken voor een goedzak als meester Frans. Op die momenten was hij jaloers op zijn leerlinge Rita die de uitvallers waarschijnlijk zonder (generaal) pardon had weggestuurd van het Binnenhof. De heer en mevrouw Herben waren nog wel redelijk.
"Gezien de resultaten van uw zoon Mat is het onmogelijk geworden om de beste jongen hier nog langer te houden", had meester Frans ze meegedeeld.
"Hij heeft gelukkig nog een hoop andere hobby's", knikten beide ouders instemmend.
De ouders van Joost Eerdmans waren het echter al een stuk minder eens met het wegsturen van hun kind. Hevig protesterend verlieten ze uiteindelijk het lokaal. Het dieptepunt van deze zware avond werd gevormd door familie Nawijn. Ook zoonlief was aanwezig om meester Frans op andere gedachten te brengen. Meester Frans haalde de verkiezingsuitslag erbij en wees Hilbrand op de keiharde feiten.
"Ik eis dat mijn score opnieuw wordt berekend", piepte de kleine Nawijn.

Meester Frans had die avond een stevige borrel nodig gehad om in slaap te geraken. De volgende morgen begon al weer vroeg met de verwelkoming van nieuwe leerlingen. Marianne Thieme was hem van alle nieuwkomers het meest bijgebleven. Met name omdat ze haar hond had meegenomen.
"Huisdieren, leuk!", had meester Frans enthousiast gezegd. "We kunnen wel wat gezellige diertjes gebruiken in ons ongezellige leshok."

Terwijl een groot deel van de klas richting het gymlokaal werd gestuurd, werden verschillende lijsttrekkers ter verantwoording geroepen bij de meester.
"Wouter, klopt het dat jij condooms hebt uitgedeeld onder andere op Urk en in enkele potloodgemeenten?"
Wouter draaikontte wat en bevestigde de vraag zwijgend.
"Wouter, denk jij echt dat er mensen op jou gaan stemmen als ze tot een hoogtepunt zijn gekomen dat mede mogelijk is gemaakt door jouw Partij van de Arbeid?"
Rutte brak brutaal in: "Werken en tot een hoogtepunt komen is niet écht PvdA, meester Frans. Die condooms waren meer iets voor mijn partij geweest. PvdA-stemmers houden hun hand op voor een hoogtepunt."
"Stilte!!!", eiste Frans.
Ook Jan Peter ontsprong de dans niet.
"Jan Peter, klopt het dat jij onder werktijd bier hebt gedronken in Duitsland? En dat jij in de bosjes hebt gelegen voor een normen en waardeloos RTL Boulevard-item over het privé-leven van bekend Nederland?", vroeg de meester aan de CDA-leider.
Jan Peter excuseerde zich met: "Ja maar dat moest ik doen van mijn campagneleider."
Meester Frans wendde zich tenslotte tot Rouvoet: "André, van jou had ik dit zeker niet verwacht. Ik heb je zoals je weet heel hoog zitten als politicus. Ik hoop dus ook dat ik het verkeerd heb gezien. Toch moet ik je dit vragen: klopt het dat ik je zag graaien bij Lingo?"
André antwoordde eerlijk dat hij tegen Pechtold had gelingood.
"En waarom roept u Alexander niet tot de orde", vroeg de rest aan de meester.
"Jongens kom op, die jongen is wanhopig. Ik kan hem zoiets niet kwalijk nemen.", verklaarde de meester en hij vervolgde zijn relaas met opgestoken vingertje. "Knoop dit allemaal goed in jullie oren. Laat ik niet meer merken dat jullie je schuldig maken aan dit soort zetelprostitutie. Daarmee maken jullie het metier van politicus belachelijk! Dus inhoud en geen amusement meer! En nu als de sodemieter naar de les van meester Hoekstra."

De vorige drie weken werd de gymles verzorgd door gastdocent Maurice de Hond. Drie weken lang zeteldans doen was voor de meeste leerlingen echter wel iets teveel van het goede. Sinds deze week werd de gymles verzorgd door meester Rein Jan Hoekstra. Meester Hoekstra had als opdracht meegekregen om die spieren van de leerlingen lekker soepel te maken.
"Dan buigen ze wat makkelijker naar links en naar rechts", had hij van Baas Bea te horen gekregen.
De les begon met een parcours van verschillende toestellen. Enigszins met wat vertraging aangezien nieuwkomer Thieme bezwaar maakte tegen de inzet van het paard en de bok als toestel. Meester Hoekstra moest als brugman praten om haar ervan te overtuigen dat beide toestellen een riant binnen- en buitenverblijf hadden, biologisch voedsel kregen en na iedere gymles herstellen van de lichamelijke ongemakjes met een paracetamolletje en een body-to-body massage.

Wouter vond dat Jan Marijnissen als eerste mocht beginnen aan het parcours. Jan Peter was echter al vertrokken maar worstelde al snel met het paard. Rutte en Verdonk ruzieden over wie voorop mocht lopen. Bos stuurde Marijnissen er snel achteraan en hij tilde Jan over het paard ten koste van eigen zetels en vervolgens bleef Bos met de armen over elkaar op de plek staan. Wie er nu gewonnen had wist niemand.

Na het toestellenparcours was het tijd voor trefbal.
"Ik wil dat jullie groepjes maken van minimaal 76 mensen", verzocht meester Hoekstra. Op dat verzoek kwam de gymleraar al weer snel terug want er zat weinig schot in het formeren van groepjes.
"Ik wil alleen", zei Geert.
"Jan moet met Jan Peter", zei Wouter.
"VVD moet met Verdonk", zei Rita.
"Ik wil naar huis", zei Wouter weer.
"Ik ook", zei Jan Peter die daarmee voor het eerst op één lijn met Wouter zat.
Daarop besloot meester Hoekstra om zelf maar met een willekeurige indeling te komen.
"Ze willen me niet, meester", jammerde Geert.
"Nee Geert, jij wilde de rest niet", reageerde de meester en hij gaf Geert om hem zoet te houden wat stempotloden en een kleurplaat van - 'Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk' - Calimero.
"Op zijn koppie staat een eierdop", zong Rutte olijk.

Terwijl de kindertjes eindelijk begonnen waren aan een potje trefbal, kwam meester Frans een kijkje nemen.
"Wil het een beetje vlotten Rein Jan?", vroeg Frans nadat hij naast de kersverse gymleraar was gaan staan.
"Het is een stugge groep. Wat extra coalitiegymles de komende weken zal geen kwaad kunnen", antwoordde Rein Jan.
"Ik bel mijn vrouw wel dat ik iets later kom", zei Frans gelaten. "Ik ben hier voorlopig nog niet weg."