Peek, plant voort!

Eind vorig jaar is een vriend van me vader geworden van een gezonde dochter. Van haar ouders kreeg ze een bijzondere en originele naam mee. Eťn die ik nog nooit eerder was tegengekomen. Het nadeel voor haar is wel dat ze het constant zal moeten spellen. Iets dat ik met mijn achternaam heb. Hoewel mijn vroege voorouders niet eens zo heel erg los zijn gegaan toen ze een achternaam moesten verzinnen, zijn de vier schamele letters vaak een reden tot misverstand. Met name de eerste letter is een struikelblok. Bijvoorbeeld als je een bestelling vakantiefoto's gaat ophalen.
"Ik kan niets vinden onder de B, meneer"
"Niet Beek maar Peek is de naam. Met een P van Pieter," corrigeer ik.

Mesnen behben nu eenmaal de neiging om iets dat ze lezen of horen om te vormen tot een logisch bestaand worod. Daarom kun je moeiteloos de volgorde van de letters aanpassen zonder de betekenis te verliezen. Iets dat hopelijk blijkt uit de eerste zin van deze alinea. Peek betekent in het moderne Nederlands weinig. Om misverstanden te voorkomen noem ik tegenwoordig de eerste letter er meteen expliciet bij. Laatst hielp ook dŠt niet.
"Beek? Sorry, ik kan het niet goed verstaan," zei de slager in een overvolle winkel.
"Peek. Van Peek & Cloppenburg maar dan alleen Peek," sprak ik naar mijn gevoel bijna schreeuwend.
"Ah, Cloppenburg," verontschuldigde de slager zich en hij noteerde deze naam bij de bestelling van een gourmetschotel. Na veel moeite wist ik het eindelijk gecorrigeerd te krijgen naar Peek.

Mijn overovergrootouders hebben in ieder geval hun best gedaan op het verzinnen van een achternaam. Of vrouwen hebben de overhand in mijn familie, of de Peekjes zijn in de loop der eeuwen weinig succesvol geweest in de voortplanting. Ook dŠt kunnen redenen zijn waarom er meer Jansens dan Peek'en rondlopen. In dat laatste geval heb ik, in de kracht van mijn leven, geen tijd te verliezen.

Wat betreft het verzinnen van een jongensnaam, kan ik bij mijn ouders een stuk minder originaliteit bespeuren. Al sinds de lagere school had ik concurrentie. Er waren twee Sanders en een Alexander die eigenlijk ook Sander heette maar die zich deze naam maar had aangemeten om nog meer verwarring tot voorkomen. Ook in mijn studietijd en gedurende bijbaantjes was er altijd wel een andere Sander, Sandor, Alexander of Xander in de buurt.

De combinatie voor- en achternaam bleken in mijn geval in die mate uniek dat sanderpeek.nl enkele jaren terug nog vrij was. Zonder kapers op de kust kon ik het domein registeren en wat betreft e-mail adressen was 'sanderpeek@' voor mij vooralsnog altijd beschikbaar. Toch kwam ik via toeval in aanraking met een andere Sander Peek. Deze iets jongere naamgenoot had kennelijk per ongeluk mijn e-mailadres - dat erg leek op zijn e-mailadres - doorgegeven aan het CWI dat mij een gebruikersnaam en wachtwoord had gemaild. Of ik mijn CV even verder wilde aanvullen.

Vorige week kwam ik in aanraking met weer een andere Sander Peek. De statistiekenpagina van mijn website liet zien dat er was gelinkt naar mijn website vanaf een pagina van iemand die ik niet ken. "Fans," dacht ik ten onrechte. Tot mijn grote verbazing bleek een naamgenoot te doen alsof mijn website zijn website was. Ongegeneerd gaf hij een dame een link naar mijn gedichtenpagina op het verzoek tot meer gedichten van zijn hand. Een klik verder leerde me dat hij meerdere gedichten van mij had staan en deed alsof dat zijn werk was. Compleet met reacties van verschillende vrouwen als: "Dit had ik nooit achter je gezocht." En: "Welke vrouw geeft je inspiratie tot al dit moois?" Die eerste reactie is in ieder geval van iemand met mensenkennis, aangezien het niet zijn werk betrof.

Ik kan natuurlijk niet toestaan dat hij meer vrouwen in bed krijgt met mijn gedichten dan ik - nota bene de auteur van dit alles. Daarom ben ik maar gaan reageren om de waarheid te onthullen. Iets dat me niet in dank werd afgenomen. Het spijt me dat ik zijn muze, die hem vroeg om meer van zijn (lees: mijn) gedichten, een illusie armer heb gemaakt. Haar naam zal ik niet noemen om het netjes te houden. Zijn naam had ik ook niet willen noemen ware het niet dat hij hetzelfde heet als ik.

Ik zie het maar als compliment. Al neemt dat niet weg dat ik heb verzocht mijn werk weg te halen. Die gedichten zijn toch als een soort kinderen voor me. Trots laat je ze aan iedereen zien. Maar, ook al zijn ze lelijk, zelfs dan wil je niet dat iemand anders claimt de biologische vader te zijn. Volgens ťťn van zijn maten moest ik niet ouwehoeren en hem op mijn blote knieŽn danken. Nou, bij deze dus. Jarenlang heb ik mijn rijmpjes onder het bed laten verstoffen omdat ik ze waardeloos vond. Toen ik verhalen en columns ging schrijven dacht ik dat het mijn reputatie niet verder kon schaden en ben ze toen op mijn site gaan publiceren. Ik had daarbij geen rekening gehouden met het feit dat iemand met dezelfde naam ze blijkbaar goed genoeg achtte om indruk te maken op vrouwen. Ik blijf het magere rijmpjes vinden maar kennelijk werkte het ook nog. Misschien moet ik dat zelf ook eens wat vaker proberen? Dan kan ik bovendien gaan zorgen voor nageslacht en op die wijze de achternaam Peek wat gebruikelijker maken. Dan komt het misschien ooit nog eens zo ver dat ik of anders mijn nageslacht de achternaam niet duidelijk hoeven te spellen. En dat allemaal dankzij de heroÔsche daad van mijn naamgenoot die op deze wijze zelf ook zijn steentje heeft bijgedragen aan de verdere verspreiding van de naam Peek. Dankzij hem is immers mijn kinderwens geboren. Zelf heb ik geen leven aangezien ik me druk kan maken om dergelijk plagiaat. Wat is er dan mooier om als je zelf geen leven hebt, het leven aan een ander te schenken?

Naamgenoot, speciaal voor jou - geheel rechtenvrij - een rijmpje om het goed te maken met de vrouw in kwestie. Peek, plant voort! Jij ook! Je hebt al bewezen in een handomdraai gedichten te kunnen vermenigvuldigen, nu jezelf nog. Dan kan je nogmaals een bijdrage leveren aan verdere naamsverspreiding.

Als je dacht dat ik met taal kon spelen
liefste, dan heb je me overschat
om jouw hart te kunnen stelen
heb Ūk gedichten van een ander gejat

Van een jongen met exact dezelfde naam
geef toe, dan is de leugen er snel
en ja, dat was onbedachtzaam
want de waarheid achterhaalt hem wel

Nu voel je je misschien bedrogen
want voor dichten ben ik gezakt
maar ik heb niet alles gelogen
ik heb ze namelijk wťl zelf geknipt en geplakt