"Goedendag, uw ID-bewijs alstublieft"

Column door Tsasil

Zo, we zijn net het nieuwe jaar in. Alle champagneglazen zijn leeg, alle handjes zijn geschud en al ons laatste geld overgemaakt op giro 555. In principe is alles uit 2004 achter de rug, dus wordt het tijd om onze blik te richten op 2005. En zoals het een goede Nederland betaamt, doe ik dat zeikend en zeurend. In dat kader wil ik een vraag stellen: Hoe word ik in vredesnaam beter beschermd door de wettelijke verplichting een legitimatiebewijs bij me te hebben?

Ik geloof namelijk niet dat door gevaarlijke criminelen te dwingen om een ID-kaart te dragen (een paspoort is immers te groot), ze nu ook daadwerkelijk op straat zullen worden aangehouden. Dat ze in hun limo worden aangehouden door een agent, die op het raam tikt en zegt:
“Goedendag, uw ID-bewijs alstublieft.”
- Capone loopt rood aan, maar toont braaf zijn identiteitskaart.
“Potdorie, das toevallig! We moesten u net hebben!”

Ik was eigenlijk altijd in de waan dat men criminelen opspoorde in plaats van toevallig tegen het lijf liep. De waan die ik niet had en nog steeds niet heb, is dat dit soort mensen niet de beschikking hebben over valse identiteiten. De waan die ik ook niet heb, is dat men door een ID-bewijs bij zich te hebben de kleinere criminelen, zoals vandalen en ander gespuis, zich nu terughoudender gaan gedragen.
“Hť, Henk. Zullen we gaan rellen vanavond?
“Nee, man. Straks als ik opgepakt word, weten ze gelijk wie ik ben. Dat risico loop ik niet meer. Ik ga liever thee drinken.”
Ik hoop ook eigenlijk niet dat dit de bedoeling is van deze regel.

Ik wil toch graag weten wat wel de bedoeling is, omdat er mijns inziens toch een ernstige inbreuk op mijn rechten wordt gemaakt. Het is namelijk vanaf afgelopen zaterdag zo, dat als ik naar buiten ga en ik doe niets om iets of iemand te schaden, ik toch strafbaar bezig ben. Ik heb namelijk geen legitimatiebewijs bij me.
Je kunt natuurlijk zeggen dat ik dat ding dan bij me moet steken. Dat is waar, maar ik ben een principieel persoon. Ik kan strafbaar gesteld worden om iets dat voor helemaal niemand schadelijk is. En dat vind ik op zijn zachtst gezegd erg vervelend. Ik vind dat hiermee een grens wordt overschreden, dat het een aanloop is naar de vorming van een politiestaat.

Misschien overdreven, maar mijn cynische kijk op de wereld vormt dat zo. Ik denk namelijk dat deze regel is ingevoerd door domme politici, onder invloed van luie politieagenten. De domme politici hopen de wereld veiliger te maken, terwijl het de politieagenten nu een stuk makkelijker is gemaakt om de vernietigende wildplassers en de terroriserende roodrijders eens een welverdiend lesje te leren. Dit alles terwijl strengere regels en strakkere controles alleen maar leiden tot nog creatievere manieren om een en ander te omzeilen.

Maar ach, waar maak ik me druk om. Tegen de tijd dat er op elke hoek een politieagent met een grote grijns om je ID vraagt (omdat je niet loopt zoals het hoort), zijn we toch allemaal overspoeld door een tsunami. Dan doneren mensen als ik, die dan wel weer iets anders hebben om over te kankeren, scheldend een paar miljoen zodat ik mijn huis weer overeind kan trekken. Dan maak ik me wel druk om andere dingen dan een verplichte ID-kaart. Maar toch zie ik die regel liever een stille dood sterven. Ik ben naast principieel namelijk ook vrij idealistisch.