Column: Een leven zonder internet

Op dit moment, terwijl ik deze column schrijf, ligt mijn internetverbinding eruit. Dat betekent dus dat ik geen sites kan bezoeken, en vooral niet kan Fok!ken. Ik kan niet ICQ'en, MSN'en of Skypen. IRC en KaZaA willen ook niet, oftewel: ik heb niks te doen.

Internet wordt tegenwoordig door veel mensen als iets vanzelfsprekends gezien. Je zet de computer aan en voilŠ, je hebt internet. Het is haast net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Pas als er een foutje in de waterleiding zit, merk je hoezeer je water gebruikt: je kunt niet afwassen, niet wassen, niet douchen, de tuin niet besproeien, geen water drinken. Zo is het hetzelfde met internet; pas als het er niet meer is, merk je hoezeer je het nodig hebt.

Ik zal het maar gelijk toegeven: ik ben een internetverslaafde. Geen hardcore nerd die zes soorten moederborden of vijf verschillende browsers kent, maar iemand die haar vrije tijd graag, heel graag, op internet doorbrengt. Ik Fok!, ik hang de FP-crewert uit, ik mail, ik chat, ik download, ik telefoneer via Skype, ik zoek info voor presentaties, kortom; als ik thuis ben (en dat is relatief vaak), dan is mijn verbinding aan. En nu ben ik dus gedwongen mijn heil ergens anders te zoeken. Goed, ik doe eerst wat nuttige dingen zoals een column schrijven en wat opdrachten maken. Maar zodra ik deze column af heb, heb ik alleen nog nuttige dingen met of op internet te doen (zoals een nieuwsbericht posten of rondhangen in GC). Dus wat dan? Ik zou televisie kunnen gaan kijken. Ik heb alleen geen idee of er wat leuks te zien is. Mijn tv-gids bevindt zich namelijk ergens op het WWW. Ik zou m'n kamer kunnen schoonmaken, maar eerlijk gezegd heb ik daar 's avonds niet zo'n zin in. Koken, eten en afwassen heb ik al gedaan. Ik zou bij iemand op bezoek kunnen gaan, maar aangezien ik geen internet heb, kan ik niks afspreken. Ik zou wat door de stad kunnen gaan dwalen, maar in m'n eentje voel ik daar niet zo voor. Zo kan ik nog wel een kwartier doorgaan, maar de boodschap moge duidelijk zijn; zonder internet kan ik niks.

Maar stel je nou voor dat internet helemaal niet bestond. Dat een term als Fok! of Msn net zo goed Chinees had kunnen zijn. Dan zou je leven er nu echt heel anders uit zien. Natuurlijk zijn er de kleine dingen die van weinig belang zijn: je zou een papieren spoorboekje in huis moeten hebben en met vrienden bel of schrijf je gewoon wat meer. Dan heb je de wat grotere dingen, zoals oude klasgenoten die je nu nog wel spreekt, maar van wie je anders niet zou weten of ze Łberhaupt nog leefden. En je tante uit AustraliŽ zou je zeker een stuk minder spreken. Je zou al je werkstukken zelf moeten schrijven, in plaats van ze te kopiŽren van internet. Maar deze dingen zijn nog te overkomen. Anders wordt het bij de echt grote zaken. Hoeveel uur breng jij op Fok! per dag door? Een half uurtje? Een uur? Of ben jij een die-hard Fok!ker en kom je op minstens, zo niet meer, drie uur per dag? Dat is dus wel 21 uur per week. Minstens. Waaraan had je die 21 uur besteed als er geen internet was? Televisie kijken? Lijkt me onwaarschijnlijk, met het huidige programma-aanbod. Slapen? Is mogelijk. Vrienden ontmoeten? Hee... dat is op zich wel een goed idee. Kun je eindelijk weer eens gaan stappen, bowlen, of wat je dan ook graag doet, met je vrienden. Met Šl je vrienden? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Hoeveel mensen heb je inmiddels via internet leren kennen? Voor de ťťn zal het niemand zijn, maar een ander heeft waardevolle vriendschappen aan het internet overgehouden. Of kent zijn of haar vriend(in) via Fok!.

Sommige wetenschappers beweren dat de virtuele wereld ons, qua sociaal leven, alleen maar armer maakt. En het feit dat mensen helemaal gek worden als internet vijf minuten niet wil, zou daar bewijs voor zijn. Maar deze wetenschappers hebben nooit de geneugten van virtuele vriendschappen mogen ervaren. Internet maakt je leven juist alleen maar rijker. Je leert nieuwe mensen kennen, bouwt vriendschappen op en haalt een acht voor de presentatie die je hebt gedownload. Vind je het gek dat mensen dan flippen als er komt te staan "verbinding niet beschikbaar"? Dat mensen van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen?? Dat ik inmiddels ruim 750 woorden over internet heb getypt??? Dat mensen hun computer uit frustratie naar beneden gooien???? Ik dacht het toch zeker niet!!!

Is dat -censuur- internet nou nog niet gemaakt?????