De soap die Pitcairn heet

Pitcairn mag zich de trotse bezitter noemen van 47 vierkante kilometer aan grond en een heuse internetpagina over het wel en wee van haar bewoners. Privacywetgeving kennen ze daar waarschijnlijk niet, want op de site wordt niet alleen vermeld wie er wonen, maar ook nog eens wat hun relatie tot andere eilandbewoners is. En dat leidt tot een leuke stamboom. Weliswaar met enkele hiaten omdat familieleden die (momenteel) niet op het eiland verblijven niet worden genoemd, maar interessant blijft het.

Zo blijkt het merendeel van de inwoners op de een of andere manier in relatie te staan tot de 75-jarige Len Brown, de 73-jarige Royal Brown en de 65-jarige Mavis Brown, twee zussen en een broer. Zo is de 51-jarige Carol de schoondochter van Mavis. Ze is getrouwd met Jay en heeft vier kinderen. Charlene, Darralyn, Dean en Ron. Maar alleen de eerste twee zijn ook de kinderen van Jay. Over Dean en Ron is weinig bekend, maar we weten wel dat Ron de vader is van de tweejarige Bradley. De moeder van het ventje is Nadine, die getrouwd is met Randy. Samen hebben zij een pasgeboren dochtertje. Maar laat Randy toevallig ook nog de achterneef van Ron, de biologische vader van zijn stiefzoontje, zijn! Randy is namelijk een zoon van Steve Christian en Olive Brown. En laat Olive nou de dochter van Len Brown zijn, de 'schoonoom' van Carol. Daarbij heeft de 22-jarige Charlene, de eerder genoemde dochter van Carol, een relatie met een vijftigjarige man en hebben zij inmiddels vier kinderen samen. Charlene kreeg haar eerste kind toen ze een jaar of zestien was en haar partner dus rond de 45. Het is dat het eiland al bol staat van de schandalen, anders had dit vast tot roddel en achterklap bij het hek van het onlangs gerenoveerde schoolgebouw geleid.

Maar het eiland heeft nog veel meer leuks in petto. De burgemeester van het dorp is Steve Christian. De huidige raadsleden zijn onder andere de Steves zus Brenda, zijn aangetrouwde schoonzus Lea en zijn nicht, wéér die Carol! Overigens is Lea ook nog eens de lokale politieofficier. Ruik ik hier belangenverstrengeling? En de eervolle baan van postbode, het eiland leeft voor een belangrijk deel op de uitgifte van postzegels, wordt ingenomen door Dennis Warren, de zoon van de zus van de man van Royal Brown. Bovendien blijkt bijna heel het eiland ook nog eens de achternaam Warren of Christian te dragen, met af en toe een vleugje Young ertussendoor.

En dan krijgen we natuurlijk nog de seksschandalen. Burgemeester Steve is veroordeeld tot vijf jaar cel wegens vijf verkrachtingen. Zijn zoon Randy heeft zich zodanig misdragen dat de rechtbank een gevangenisstraf van zes jaar wel mooi vond. En blijkbaar valt de appel niet ver van de boom, want Len Brown mag zijn schoonzoon en kleinzoon twee jaar gezelschap houden in de bak, terwijl zijn zoon Dave, de man van raadslid en agente Lea, een taakstraaf uitvoert. Postbode Dennis heeft de grap van 'gleuf tot gleuf' iets te letterlijk opgevat, want ook hij mag de gemeenschap tot nut zijn. Tot slot mag de nog niet nader genoemde Terry Young vijf jaartjes brommen.

Laat deze duizelingwekkende familierelaties, schandalen en belangen-verstrengelingen tot je doordringen en je hebt alle ingrediënten voor een soap. The Bold & The Beautiful, As the World Turns, onze eigen Tokkies? Been there, done that, got the Pitcairn Poststamp. "Pitcairn Islands, the soap" gaat het deze herfst helemaal maken, kan niet missen!