De Noorse zingende trol

Inderdaad, hij voldoet niet aan het beeld van een standaard popartiest die bij de jeugd in de smaak valt. Ook bij de hevig gemake-upde en rimpel weggewerkte schlager-artiesten die bij je oma in de platenkast staan hoort hij niet. Maar hij deed wel mee aan World Idol. Weliswaar qua uiterlijk niet in de buurt komend bij bijvoorbeeld een 'lekkere armen' Alexander uit Duitsland, maar qua muzikale talenten sprong hij boven de rest uit. Over wie ik het heb? Kurt Nilsen natuurlijk, onze eigen zingende Noorse trol.

Je kan niet om het uiterlijk van de man heen. Hij valt niet op door zijn prachtige looks, maar meer om het ontbreken daaraan. Nou ja, ontbreken? Zo lelijk is de zanger nou ook weer niet. Toegegeven, een Enrique Iglesias zal hij nooit worden. Maar welke man wordt dat, op Enrique na, wel? Specifieker gesteld: welke van deze mannetjes achter de radio, die vast niet voor niets in de buurt van een microfoon in plaats van een camera zitten, wordt dat? Want zij zijn het die constant bezig blijven. "Hoewel hij er niet uitziet, kan hij wel zingen", "Het uiterlijk van een trol, maar de stem van een engel", "We zullen het maar niet over zijn haren hebben, laten we doorgaan naar de muziek" zijn enkele citaten die ik de afgelopen dagen zo opving.

Het begon, vanzelfsprekend, al bij World Idol zelf. Zoals Jerney bij de Nederlandse versie al diverse sneren in de richting van iemands voorkomen gaf, werd dit bij World Idol voortgezet. Hatelijke opmerkingen van diverse juryleden maakten de arme jongen er op attent dat hij weliswaar kon zingen, maar gezien zijn niet tot de categorie 'hier houden meisjes van' behorende uiterlijk totaal geen kans maakte. Maar dan ook echt helemaal niet. Niks, nakkes, noppes, nada, niente, moet het nog duidelijker?

Maar de kijker thuis bleek niet zo stom als verwacht. In plaats van voor een lekkere postervaste gozer te kiezen, werd Kurt Nilsen tot winnaar uitgeroepen. Niet het uiterlijk telde, maar het innerlijk, in de vorm van die stembanden. "Trol wint World Idol", "Lelijkerd beste zanger van de wereld", het kon niet op. Maar na enkele dagen was de rust weder gekeerd. World Idol was geweest, we konden door met het gewone leven. Tot Kurt uiteraard een single uitbracht. Een prachtige single, waar zijn prachtige stemgeluid goed op te horen is. Maar toch moet er weer teruggegrepen worden op het uiterlijk. Tja, je moet toch wat, als je geen sappige roddels hebt over een getrouwde man met kind?

"Ik moet niks", zei mijn vader vroeger wel eens. Maar dit credo lijkt voor de rest van Nederland niet meer op te gaan. Geniet van de muziek, luister naar het lied, bekijk de videoclip, maar hou alsjeblieft op met dat gezever over die man z’n uiterlijk. Hij kan er ook niets aan doen dat zijn ouders toevallig niet Jennifer Lopez en Brad Pitt waren. Zoals jouw ouders dat ook niet waren. En de ouders van je buurman ook niet. Net zoals de ouders van je baas. "Echte schoonheid zit van binnen" wordt overal gescandeerd. Laat in dit geval de schoonheid dan ook van binnen komen en luister in stilte naar Kurts stem. In plaats van je adem aan onbelangrijke zaken te verspillen.