FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 december 2003

Nieuw Tilburgs station moet alweer dicht

Het station zit sinds vandaag in de dienstregeling, maar nu zijn er al problemen. Het nieuwe treinstation Tilburg-Reeshof is flink verzakt. Maandag moet het station al dicht omdat de twee perrons niet meer veilig begaanbaar zijn. Door de hevige regenval is zo veel zand weggespoeld, aldus verkeersinformatie van ProRail. Treinen zullen maandag dus niet op het station stoppen. Een aannemer gaat maandagochtend aan de slag om de perrons te herstellen.

Passagiers kunnen gebruik maken van bussen. De verwachting is dat de bestrating er in de loop van de dag weer goed bij ligt. Vandaag konden de treinen nog wel stoppen op station Reeshof omdat ze 's zondags korter zijn en niet langs de slechte stukken perron hoeven stil te staan.

Vier penalty's in 25 minuten

In BraziliŽ had een wedstrijd wel een heel bizar verloop. In 25 minuten scoorde ťťn speler vier penalty's binnen 25 minuten.

Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen tussen de kampioen Cruzeiro en Bahia werden er binnen 25 minuten 4 penalty's gegeven door de scheidsrechter. Tussen de 13de en 38ste minuut wist Alex van Cruziero deze vier penalty's ook nog eens te verzilveren.

Mede door deze vier goals eindigde deze wedstrijd in een riante 7-0 overwinning voor Cruzeiro. Met deze overwinning werd door Cruzeiro dit seizoen ook nog eens precies 100 punten in de competitie, die nu is afgelopen, behaald.

Barrichello tot 2006 bij Ferrari

Rubens Barrichello gaat zijn contract bij Ferrari met 2 jaar verlengen.

Dit nieuws werd gemeld door de Braziliaanse media. Barrichello blijft nu net zolang als zijn collega Michael Schumacher. Het contract wat Barrichello al had zou aflopen na volgend seizoen.

Volgens de Braziliaanse pers zou Michael Schumacher zelf aan hebben geklopt bij Luca di Montezemelo om Barrichello in Maranello te houden. Volgens de geruchten zou Rubinho al bijna hebben getekend bij Williams, als vervanger van Juan Pablo Montoya in 2005.

Dat Rubens bij Ferrari blijft zal bekend worden gemaakt bij de teampresentatie in Januari 2004.

SP wil 'eurotrein' tussen Tilburgse stations

Als het aan de Socialistische Partij (SP) in Tilburg ligt gaat er tussen het nieuwe station Tilburg-Reeshof en Tilburg Centraal een 'eurotrein' rijden. Mensen kunnen dan vanuit de wijk 'de Reeshof' voor een euro met de trein naar het centrum. Ook station West wordt dan aangedaan. Andere raadsleden vinden het een prima plan. Ook de wethouder staat er achter.

De NS wil graag praten over de haalbaarheid en financiering van het SP-idee, dat maandag in de Tilburgse raad besproken wordt. Station Tilburg-Reeshof is vanaf vandaag in de dienstregeling opgenomen.

Poederbrief bij woning in Gouda

XenaGabrielle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De brandweer van Gouda is vanmiddag rond twee uur groots uitgerukt na een melding over een poederbrief. Een bewoner aan de Graaf Florisweg Gouda maakte melding van de brief.

De omgeving werd afgezet. De brandweer zette een speciale container neer en ging met beschermende kleding naar binnen. De brief met het poeder is naar het laboratorium ID in Lelystad gestuurd voor onderzoek. Vanavond wordt duidelijk om welke stof het gaat.

Vrouw Saddam gaf aanwijzingen

Bronnen in Libanon melden dat de tweede vrouw van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein, Samira Shahbandar, aan de Verenigde Staten 'enige informatie' over de verblijfplaats van heeft doorgegeven. Samira Shahbandar leeft samen met de enige nog levende zoon van Saddam. Ze zou de Amerikanen en hun bondgenoten informatie hebben verstrekt over het gebied waar Saddam zich tot vandaag heeft schuilgehouden.

Libanese veiligheidsfunctionarissen willen niet bevestigen of Samira in Beiroet woont. De Britse zondagskrant The Sunday Times meldde dit zondag wel. De krant meldde dat Samira door Saddam wekelijks werd gebeld en dat zij ook geregeld brieven van hem kreeg. Saddam zou haar 5 miljoen dollar in contanten, kostbare juwelen en goud hebben meegegeven.

Keeper Aerts praat met NAC

Na de rel van vorig seizoen over de overgang van Henk Vos van RBC Roosendaal naar NAC Breda lijkt er een soortgelijke situatie te ontstaan rond Maikel Aerts.

Doelman Aerts van RBC Roosendaal heeft zaterdagavond in een interview met Omroep Brabant aangegeven dat hij met NAC Breda heeft onderhandeld over een contract voor volgend seizoen.

Bij NAC Breda zal doelman Babos de club waarschijnlijk aan het einde van dit seizoen verlaten. Dat de club uit Breda bij regiogenoot RBC Roosendaal op zoek gaat naar een opvolger zal ze niet in dank worden afgenomen. Rond de overgang van Henk Vos, vorig seizoen, waren er legio verwijten en beledigingen tussen de rivalen uit West-Brabant.

Boete voor naaktlopen langs A27

Een 54-jarige man uit het Brabantse Oosterhout is voor de rechtbank in Breda veroordeeld tot een boete van 200 euro voorwaardelijk wegens naaktloperij.

De man werd betrapt toen hij op een bospad langs de A27 liep. Op 19 oktober stond er een file op deze weg, waardoor agenten, die in de file stonden, alle tijd hadden om een beetje rond te kijken. Volgens de agenten konden alle automobilisten en inzittenden, waaronder kinderen, de man duidelijk zien. Dit was voor hen aanleiding genoeg om een proces-verbaal wegens schennispleging op te maken.

De man is naar eigen zeggen overtuigd naturist en loopt al sinds 1990 naakt over dit bospad. Hij was het dan ook niet eens met het proces-verbaal en liet de zaak voorkomen. De rechter stelde de Officier van Justitie echter in het gelijk.

Zwaar mishandeld paard gevonden in Tilburg

Dribbeltjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de Bredaseweg in Tilburg is vanochtend een dood paard aangetroffen in een weiland. Het beest had zware verwondingen aan het hoofd en aan de geslachtsdelen. Het dier is aan de zware mishandeling overleden.

De politie van Tilburg heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) erbij betrokken. Zij beschikt over een team dat gespecialiseerd is in het onderzoeken van soortgelijke delicten als die in Tilburg. De eigenaar van de viervoeter heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling.

Overvaller Rabobank had geen granaat

De man die vrijdag in Nijmegen de Rabobank aan het Keizer Karelplein overviel blijkt geen explosieven bij zich te hebben gehad.

Nadat de 41-jarige overvaller aangaf een granaat bij zich te hebben en de bank op te blazen als hij geen geld kreeg, sloeg de politie groot alarm. De omgeving en het bankgebouw werden afgesloten. De man kon zijn dreigement nog bij een ander filiaal en een postkantoor herhalen, voordat hij werd gearresteerd.

De man, die al eerder voor vergelijkbare feiten is veroordeeld, moet maandag voor de Rechter-Commissaris in Arnhem verschijnen.

Fractieleiders enthousiast over arrestatie Saddam

In de Nederlandse politiek wordt enthousiast gereageerd op de arrestatie van Saddam Hussein. CDA-fractieleider Maxime Verhagen vindt de arrestatie 'het beste nieuws van het jaar'. De fractieleiders stellen dat de arrestatie aantoont dat de strijd tegen terrorisme vooruitgang boekt.

VVD-fractieleider Jozias van Aartsen vindt het een goede zaak dat de rol van Saddam definitief is uitgespeeld. Volgens D66-kamerlid Van der Laan heeft de arrestatie een positief psychologisch effect: "De mythe van liever sterven dan overgeven aan de VS is nu doorgeprikt." PvdA-fractieleider Wouter Bos stelt dat de arrestatie 'een symbolisch einde brengt aan een angstaanjagende terreur van tientallen jaren'.

Wel benadrukken de partijen dat Irak niet direct veiliger wordt nu Saddam vastzit. De fractieleiders lieten weten dat de Nederlandse troepen in Irak extra alert zullen moeten zijn om de veiligheid in het nog steeds onrustige land te waarborgen. Premier Jan-Peter Balkenende heeft nog niet gereageerd op de arrestatie.

Britten schoonste volk van Europa

Maan_man had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van het Duitse bureau Information Resources is gebleken dat de Britten de schoonste inwoners van de Europese Unie zijn. Per hoofd geven zij het meest uit aan producten voor lichaamsverzorging. De Italianen geven daarentegen nog niet eens de helft uit aan hun lichaamsverzorging.

Per jaar geeft een gemiddelde Brit zo'n 67 euro uit aan producten voor lichaamsverzorging. Nederland komt op de tweede plaats met 61 euro. De Duitsers liggen met 52 euro net iets voor op de Fransen die 50 euro per jaar uitgeven aan dit doel. De Spanjaarden geven ook niet veel uit, 35 euro per jaar, 3 euro meer dan de Italianen. De onderzoekers tekenen bij de uitslag van het onderzoek aan dat de prijzen voor vergelijkbare artikelen in de verschillende landen kunnen verschillen.

In totaal gaven de inwoners van de Europese Unie vorig jaar 16 miljard euro uit aan producten voor lichaamsverzorging. Het grootste deel daarvan ging op aan haarverzorging (4,7 miljard euro).

Gesprekken met Minardi en Jordan

Deze week beginnen weer de gesprekken. Aan de ene kant Michel Perridon en Raymond Vermeulen en aan de andere kant Jordan en Minardi.

"Het zijn gesprekken die een tijd geleden al op de agenda zijn geplaatst", zegt Raymond Vermeulen. "Tijdens het Minardi evenement op Donnington is met Paul Stoddart afgesproken om komende dinsdag weer eens bij te praten". Voor Perridon en Vermeulen is het belangrijk wat Minardi qua technisch pakket te bieden heeft voor Jos Verstappen in 2004.

Op woensdag staat dan een gesprek met Eddie Jordan op het programma. Dit is niet het eerste gesprek. Er werd al gesproken met Jordan tijdens de Grand Prix van Monza. "Nu is de tijd aangebroken om eens goed naar de status van het Jordan team te gaan kijken", zegt Raymond Vermeulen die er alle vertrouwen in heeft dat Jos volgend jaar gewoon weer rijdt. "Hoever is Jordan en wat heeft het Jos te bieden? Het is niet alleen een kwestie van wat wij Jordan te bieden hebben, er moet perspectief voor beide partijen zijn", gaat Vermeulen verder.

Vermeulen gaat er niet vanuit dat deze week de beslissing valt voor Jos Verstappen."Maar je weet het nooit in de Formule 1. Misschien deze week, misschien voor de kerst en wellicht valt de beslissing pas half januari", eindigt Vermeulen het gesprek.

Laatste hoop voor Magny Cours

Er is nog een laatste beetje hoop voor de GP van Magny Cours.

Eerder meldden wij dat de GP van Frankrijk niet door zou gaan. De FIA heeft echter nog een laatste mogelijkheid voor de Fransen gecreŽerd. Er zal in 2004 toch een GP worden verreden op Magny Cours als er voor 31 december 2003 aan de volgende twee eisen wordt voldaan:

-De FIA ontvangt een bevestiging dat er een contract is tussen het Formule 1 Management (Bernie Ecclestone's bedrijf) en de Franse Federatie van de Autosport (FFSA).

-Alle teams die meedoen in het kampioenschap stemmen in met het doorgaan van de race.

Omdat er door het uitvallen van Magny Cours 11 juli een GP vrij weekend zou worden, heeft de organisatie van Silverstone gevraagd of de Britse GP in dat weekend plaats zou kunnen vinden. De FIA heeft hier mee ingestemd, waardoor de Franse GP, als die verreden wordt, op 4 juli zal plaatsvinden.

Bijz.DatumLandCircuit
07-03-04AustraliŽAlbert Park
21-03-04MaleisiŽSepang
*04-04-04BahreinBahrein
25-04-04EuropaNŁrburgring
09-05-04SpanjeBarcelona
23-05-04MonacoMonte Carlo
06-06-04San MarinoImola
20-06-04AmerikaIndianapolis
**04-07-04FrankrijkMagny Cours
11-07-04Groot-BritanniŽSilverstone
25-07-04DuitslandHockenheim
15-08-04HongarijeHungaroring
***29-08-04BelgiŽSpa-Franchorchamps
12-09-04ItaliŽMonza
*26-09-04ChinaShanghai
10-10-04JapanSuzuka
24-10-04BraziliŽInterlagos

Bijz.Opmerking
*Race gaat door indien circuit tijdig gereed is
**Race gaat door indien er wordt voldaan aan de eisen van de FIA
***Race gaat door indien tabakswetgeving geen problemen veroorzaakt

Spanje de beste

Catalunya in uitgeroepen tot de beste Grand Prix van 2003.

De Spaanse Grand Prix kreeg de titel 'Beste Grand Prix van de Wereld' toegekend door Bernie Ecclestone's Formule 1 Management groep. Sebastian Salvadů, hoofd van de RACC (Royal Automobile Club Catalunya) was erg blij met de prijs en trots dat deze prijs aan Spanje is gegeven.

Voor Philippe Gurdjian was dit al weer de vierde keer dat hij werkte voor de GP die de prijs in ontvangst mocht nemen. Sinds 2001 is de Fransman adviseur van de organisatie van de GP van Spanje. Eerder won hij in dienst bij Magny Cours twee maal de prijs. Zowel in 1991 als in 1992.

In 1999 vertrok Gurdjian naar MaleisiŽ waar hij de prijs ontving na de eerste GP op Sepang.

Matthšus bondscoach Hongarije

Lothar Matthšus is de nieuwe bondscoach van Hongarije, de speler leverde van de week zijn contract bij Partizan Belgrado in. In Boedapest tekende hij vandaag een contract tot en met het WK 2006 in Duitsland. Eerder was de oud-trainer al opgestapt.

Matthšus had met Partizan aansprekend succes behaald. Vorig seizoen werd de club kampioen van Servie. In de Champions League werd de eerste ronde gehaald. Tegen Real Madrid, FC Porto en Olympique Marseille werd echter weinig eer behaald, Partizan werd vierde.

Matthšus gaat nu met Hongarije op weg naar het toernooi in Duitsland.

EU bezorgd over antisemitisme

De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in een gezamenlijke verklaring alle vormen van antisemitisme, zoals vernielingen van synagoges en begraafplaatsen, en aanvallen op personen, veroordeeld. Ze zeggen ,,zeer bezorgd'' te zijn over de toename van het antisemitisme in Europa.

De regeringsleiders wijzen naast antisemitisme ook alle andere vormen van extremisme, intolerantie en xenofobie af, die het vreedzame en democratische samenleven ondermijnen.

Onlangs bleek uit een, overigens omstreden, enquÍte van de Europese Commissie, dat het antisemitisme in Europa sterk toeneemt. Uit die enquÍte, gehouden onder 7.500 Europeanen, bleek onder meer dat 59% van alle Europeanen IsraŽl als de grootste bedreiging voor de wereldvrede ziet.

Oůk het Waarnemingscentrum voor Racisme en Xenofobie (EUMC) in Wenen concludeerde onlangs, in een eveneens omstreden rapport, dat het antisemitisme in Europa fors toeneemt. Het zouden vooral moslimjongeren zijn die zich daar schuldig aan maken. Het EUMC publiceerde het rapport niet, omdat de wetenschappelijke onderbouwing te mager zou zijn, hetgeen tot een rel leidde. Het rapport werd door derden toch openbaar gemaakt.

Overzicht HCE (week 50)

De vijftiende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 50)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Roda JC NAC Breda2 - 2
.
za19.30 PSV RKC Waalwijk 3 - 1
za19.30 FC Twente Feyenoord4 - 2
za19.30RBC Roosendaal sc Heerenveen 1 - 1
za19.30 ADO Den HaagWillem II0 - 1
.
zo12.30FC Volendam AZ0 - 6
zo14.30 Ajax FC Utrecht1 - 0
zo14.30FC Zwolle FC Groningen 1 - 1
zo14.30 NEC Vitesse2 - 0

 ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1AFC Ajax141211373914
2PSV151131364413
3AZ161024323417
4Feyenoord15834273021
5Willem II15735242423
6SC Heerenveen15726231818
7FC Twente15717222928
8FC Utrecht15645221818
9Roda JC14563212517
10RBC Roosendaal15564211415
11FC Groningen15555202123
12RKC Waalwijk15447161922
13NEC15519161827
14NAC Breda15438152223
15FC Volendam15348131741
16Vitesse15267122330
17ADO Den Haag162410101235
18FC Zwolle1514107931

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 50)

De vijftiende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Vrijdag 12 december
Roda JC - NAC Breda (2-2)

Zaterdag 13 december
PSV - RKC Waalwijk (3-1)
FC Twente - Feyenoord (4-2)
RBC Roosendaal - sc Heerenveen (1-1)
ADO Den Haag - Willem II (0-1)

Zondag 14 december
FC Volendam - AZ (0-6)
Ajax - FC Utrecht (1-0)
FC Zwolle - FC Groningen (1-1)
NEC - Vitesse (2-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 1412113739-14
2. PSV 1511313644-13
3. AZ1610243234-17
4. Feyenoord158342730-21
5. Willem II 157352424-23
6. SC Heerenveen 157262318-18
7. FC Twente157172229-28
8. FC Utrecht 156452218-18
9. Roda JC145632125-17
10. RBC Roosendaal 155642114-15
11. FC Groningen 155552021-23
12. RKC Waalwijk154471619-22
13. NEC155191618-27
14. NAC Breda154381522-23
15. FC Volendam153481317-41
16. Vitesse152671223-30
17. ADO Den Haag 1624101012-35
18. FC Zwolle 15141079-31

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

MDI erg onduidelijk over subsidie

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) is niet erg duidelijk over wat er nu precies met de aan hun betaalde subsidie gelden gedaan wordt. Dat blijkt uit een artikel op Netkwesties, van Peter Olsthoorn. De subsidie voor het MDI moet worden voortgezet, zo eiste de Tweede Kamer onlangs van minister Donner. Maar wist de Kamer eigenlijk wel waarvoor ze geld eiste?, zo vraagt Oltshoorn zich af.

In 1997 kreeg het MDI volgens directeur Ronald Eissens nog geen cent subsidie. Via 4.500 euro in 1998 liep dit op tot 100.000 euro in 2002. Ook dit jaar kreeg het MDI 100.000 euro.

De stichting Magenta, die het MDI beheert, geeft hele andere cijfers: over 2002 werd in totaal 255.000 euro ontvangen, waarvan 125.000 euro afkomstig is van Justitie en 125.000 euro van Binnenlandse Zaken.

Onduidelijk is hoe de grote verschillen tot stand komen. Magenta geeft aan dat een internationaal project, Icare.to genaamd, een groot deel zou opsouperen. Het MDI meldt dat het hier feitelijk om dezelfde organisatie met dezelfde directeur en opgetelde budgetten gaat.

MDI-directeur Ronald Eissens is ook directeur van de Stichting Magenta. De laatste richtte hij op met Suzette Bronkhorst, die ook betaald medewerkster van het MDI is en er nog de nodige tijd insteekt als vrijwilligster. Bronkhorst is, volgens opgave van de Kamer van Koophandel, sinds 1993 ook bestuurslid van de Stichting Magenta.

Diezelfde Suzette Bronkhorst woont echter op hetzelfde adres als Eissens. Niet verwonderlijk want ze is zijn partner. Maar ze is nu ook secretaris van Magenta. Dit betekent dat ze een controlerende functie uitoefent op een bureau waar ze zelf werkzaam is. Bronkhorst moet dus Eissens controleren, en ook zichzelf. Eissens vindt dat geen probleem, omdat zijn partner maar 5 uur voor het MDI werkzaam zou zijn.

Penningmeester Onno Rodbard vindt het ook geen probleem dat Eissens en Bronkhorst een relatie hebben en verweven zijn met functies in het MDI en de stichting Magenta: ''Ze hebben het Meldpunt samen opgezet. Het is ook eigenlijk van hun'', zo beweert hij.

MDI en Magenta-directeur Eissens ontkent overigens dat er 200.000 euro subsidie wordt ontvangen. Volgens opgave van Eissens zelf heeft hij een werkweek van 32 uur, collega Suzette Bronkhorst 5 uur en zijn er drie medewerkers die samen 28 uur maken. Hieruit is bij benadering een besteding van loonkosten te maken, ofwel van de 200.000 euro van het bestuur, dan wel van de naar schatting 80.000 euro die de MDI-directie noemt.

Rodbard reageerde op een laatste telefoonje van Oltshoorn over nadere vragen met: "Wat een gedoe zeg, wat een gedoe. Ik ben door Suzette gebeld. Ze heeft me dringend gevraagd om niet meer over de cijfers te praten...".

Tenslotte valt ook op dat het MDI nogal summiere jaarverslagen publiceert. Het verslag over 2002 telt 16 pagina's verslagen van de werkzaamheden, dat over 2001 slechts 4,5 vel. Over de periode van vier jaar van 1997 tot en met 2000 komt het MDI met, opgeteld en afgetrokken, 9 pagina's met tabellen. Het verslag over 2002 werd trouwens pas on-line gezet nadat columniste Karin Spaink zich daar in een column over beklaagde.

Uitslagen HCE (14-12-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Volendam - AZ (0-6)
21' Huysegems 0-1
42' Buskermolen 0-2
59' Elkhattabi 0-3
68' Perez 0-4
76' Elkhattabi 0-5
78' Perez 0-6

Geel: Luirink (Vol)
Rood: Breinburg (Vol, 53')

Ajax - FC Utrecht (1-0)
76' Van der Vaart 1-0

Geel: Sneijder (Aja), Ibrahimovic (Aja), Shew A Tjon (Utr)

FC Zwolle - FC Groningen (1-1)
31' Lim-Duan 1-0
50' Hugo 1-1

Geel: Ravensbergen, Takak, Van Dinteren (allen Zwo)

NEC - Vitesse (2-0)
30' Ebbinge 1-0
43' Govedarica 2-0

Geel: Hofs, Cornelisse, Dingsdag (allen Vit)

Amstel Cup live op SBS6

Aanstaande dinsdag brengt SBS6 anderhalf Amstel Cup duel rechtstreeks op het scherm. Het gaat om FC Twente-Jong Ajax en PSV-Willem II.

De Amstel Cup is toe aan de derde ronde, nu inclusief de ploegen die Europees speelden.

FC Twente neemt het op 19.30 uur op tegen Jong Ajax. Na de eerste helft wordt overgeschakeld naar Eindhoven, waar om 20.30 uur het duel PSV-Willem II begint. In de rust is dan een samenvatting van de tweede helft van de eerste partij te zien.

Kans op vertrek van Robben

Harry van Raaij, scheidend voorzitter van PSV, heeft gezegd dat er een kans van 50% bestaat dat Arjan Robben vertrekt.

Er zou zich een Europese topclub van het kaliber Real Madrid en Manchester United hebben gemeld. Robben speelt pas zijn tweede seizoen bij de Eindhovenaren die hem daarvoor lieten rijpen bij de FC Groningen.

Van Raaij liet eerder in het NRC weten dat PSV een dergelijke toptransfer niet kan blokkeren, de interesse is interessant voor de club. De voorzitter zal eerst nog informeren hoe Robben er zelf over denkt voor de komende jaren. "Ik ga in de winterstop met Robben praten".

Robben weet zelf van niks.

Afvalvlees verkoper moet 6 jaar cel in

In Engeland is afgelopen vrijdag zakenman Peter Roberts tot zes jaar cel veroordeeld wegens het verkopen van afgekeurd vlees voor consumptie. Hij leverde aan supermarkten, scholen en ziekenhuizen.

Roberts, die vrij vertaald de bijnaam 'Maden-Pietje' heeft, leidde een bende die 450.000 kilo afgekeurd kippen- en kalkoenvlees zodanig prepareerde tot het er gezond uitzag. Het vlees was in de meeste gevallen niet eens geschikt voor consumptie door huisdieren.

De bende van Roberts slachtte het gevogelte in met afvalwater besmette loodsen, waar het vergeven was van de ratten. Het vlees werd daarna in vrachtwagens vol insecten naar de afnemers gebracht. Een deel van het vlees kwam terecht in patťs die via grote supermarktketens werden afgezet.

De 68-jarige Roberts is overigens bij verstek veroordeeld. Hij is al tijden spoorloos. Vermoed wordt dat hij zich ergens op het Europese vasteland bevindt.

Voetbal: uitslag wereldbekerfinale

Ambrosius enn Bregalad hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag werd in Tokio de finale om de wereldbeker gespeeld. De eindstrijd ging dit jaar tussen het Italiaanse AC Milan en het Argentijnse Boca Juniors. De laatste ploeg veroverde de wereldbeker na het nemen van strafschoppen.

Als 'altijd' bracht de finale weinig verheffend voetbal. Milan domineerde en kwam na 23 minuten op voorsprong dankzij Jon Dahl Tomasson. Vijf minuten later maakte MatŪas Donnet alweer gelijk (1-1). In de verlenging werd vervolgens niet gescoord, waardoor penalties de beslissing moesten brengen. Voor Milan misten vervolgens Andrea Pirlo, Clarence Seedorf en Alessandro Costacurta. Keeper Roberto Carlos Abbondanzieri hield twee van de drie inzetten tegen.

Het was de derde wereldbekerwinst in de historie van Boca Juniors. Het Amerikaanse continent heeft hiermee voor een jaar weer het predikaat van het sterkste clubvoetbal.


Uitslag
AC Milan - Boca Juniors (1-1 / 2-4 n.s.)

penaltyserie:
Cascini 1-2
Rui Costa 2-2
Donnet 2-3
Schiavi 2-4

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Van Aartsen beste politicus

In de Radio 1 verkiezing 'De beste politicus van 2003' is VVD-fractieleider Jozias Van Aartsen winnaar geworden. De verkiezing werd gehouden onder de parlementaire pers. Tweede werd Christen Unie-fractievoorzitter Andrť Rouvoet.

De politieke verslaggevers kozen Tweede-Kamerlid Joao Varela (LPF) tot slechtste politicus. Premier Balkenende volgde op een paar stemmen als ťťn na slechtste. Hij werd op zijn beurt gevolgd door PvdA-leider Wouter Bos.

Tot politiek talent van het jaar werd staatssecretaris van Sociale Zaken Mark Rutte (VVD) gekozen.

Ook het publiek mocht stemmen voor hun favoriet: hier werd Wouter Bos de populairste politicus.

Huwelijksaanzoek via site Witte Huis

Een Amerikaan uit Cleveland (Ohio) heeft via de informatiesite van het Witte Huis zijn vriendin uit Cincinnati met succes ten huwelijk gevraagd.

Op de website kunnen vragen gesteld worden over het beleid van president Bush. De aanstaande bruidegom, Steve, besloot echter een vraag aan zijn vriendin te stellen:

"Hey Mr. Mankiw Help me out. I told my girlfriend to watch today's Ask the White House. She's never seen it before, but she promised me she would log on.

Anyway, I want to ask her a question. Marisa, I love you. I would move to Cincinatti if you marry me (but I will never be a Bengals fan).

Please email Greg your response. (Greg -- if she emails a "no" response --please don't post it)."
Hij liet zijn vriendin antwoorden naar het e-mailadres van het hoofd van het departement economie, die kon mededelen dat Steves vriendin bevestigend had geantwoord op de vraag.

Het paar werd gefeliciteerd door Laura Bush, de vrouw van de president. "President Bush is een koppelaar. Net daarom ben ik blij dat Steve zijn aanzoek deed via de website van het Witte Huis", aldus Laura Bush.

Nieuw: Remote Nieuwstracker

We hebben weer wat nieuws voor jullie.

Sinds vandaag zijn er twee remote-nieuwstrackers beschikbaar voor de Fok!Managers. Eentje voor de F1-Manager en eentje voor de Voetbalmanager.

De groene variant voor iedereen die het voetbalnieuws op zijn site wil opnemen:

Door onderstaande code in je website op te nemen krijg je deze tracker:

En een blauwe variant geheel in de stijl van de F1-Manager.

Door onderstaande code in je website op te nemen krijg je deze tracker:

We hopen dat je er veel plezier mee hebt Met dank aan rickmans voor het scriptwerk.

Nieuw: Remote nieuwstracker

We hebben weer wat nieuws voor jullie.

Sinds vandaag zijn er twee remote-nieuwstrackers beschikbaar voor de Fok!Managers. Eentje voor de F1-Manager en eentje voor de Voetbalmanager.

De blauwe variant geheel in de stijl van de F1-Manager.

Door onderstaande code in je website op te nemen krijg je deze tracker:

En de groene variant voor iedereen die het voetbalnieuws op zijn site wil opnemen:

Door onderstaande code in je website op te nemen krijg je deze tracker:

We hopen dat je er veel plezier mee hebt Met dank aan rickmans voor het scriptwerk.

Uitslag wereldbekerfinale

Boca Juniors mag zich kronen tot beste ploeg van de wereld. In het World Cup Stadium in Tokio versloeg het AC Milan na strafschoppen. De Intercontinental Cup gaat tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Copa Libertadores.

AC Milan domineerde de eerste helft en Tomasson bracht Milan na 23 minuten verdiend op voorsprong. Vijf minuten later sloeg het noodlot toe voor de Italianen later toen Donnet alweer gelijkstelde.

In de tweede helft was Boca Juniors beter dan Milan, maar de afwerking liep mank. In de verlengingen had Sjevtsjenko de winning goal aan de voet en Inzaghi scoorde vanuit buitenspelpositie.

Bij het nemen van de strafschoppen toonde Boca Juniors zich de sterkste en de koelbloedigste. Pirlo, Seedorf en Costacurta misten voor Milan. Boca miste maar ťťn strafschop zodat het 1-3 werd.

Microsoft haalt hakenkruis uit Office

Just.an.Illusion had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Microsoft heeft veel commentaar gekregen van voornamelijk Joodse organisaties op het lettertype Bookshelf Symbol 7. Dit nieuwe lettertype in Office 2003 bevatte tot grote ergenis van de organisaties hakenkruizen.

Hoe het runenteken in het font kon opduiken, weet Microsoft niet. Het concern meldde dat het gaat om een misverstand wat zo snel mogelijk zal moeten worden verholpen. Microsoft is al bezig met een gereedschap waarmee de swastika's verwijderd kunnen worden.

De hakenkruizen werden enkele weken geleden door een klant van Microsoft ontdekt. Hierna kwamen er al snel klachten van Joodse organisaties die zich stoorden aan het symbool dat sinds nazi-Duitsland in het Westen een negatieve lading heeft gekregen.

De swastika is echter geen uitvinding van de nazi's. In het Oosten is het hakenkruis een bekend symbool voor het hogere goddelijke systeem. Onder meer boeddhisten gebruiken het bewuste teken voor het proces van de eeuwig voortdurende keten van wedergeboortes en als symbool voor het geluk.

Saddam Hussein: massamoordenaar

Met de arrestatie van Saddam Hussein is vandaag een definitief einde gekomen aan het leiderschap van Saddam Hussein. Irak is bevrijd van de laatste stuiptrekkingen van een dictator wiens leiderschap ontzettend veel slachtoffers kostte.

Saddam HusseinSaddam Hussein werd op 28 april 1937 geboren in al Shawish, in de buurt van Tikrit. Saddam, die opgevoed wordt door zijn oom, heeft niets met school en maakt nooit een opleiding af. Op zijn twintigste wordt hij lid van de Ba'athpartij. Een jaar later wordt de dan heersende koning Koning Faisal II samen met het grootste deel van zijn familie vermoord tijdens een bloedige staatsgreep onder leiding van Abdoellah al-Karim Qassim, die daarop aan de macht komt. Een jaar later, in 1959, pleegt Saddam een mislukte aanslag op Qassim, waarna hij moet vluchten naar Egypte.

Als de Ba'ath-partij er enkele jaren later wel in slaagt een succesvolle staatsgreep te plegen keert Saddam terug naar Irak. Doordat zijn oom, Hassan al-Bakr, leider wordt van de Ba'ath-partij en de Revolutionaire Commandoraad, wordt Saddam het hoofd van de veiligheidsdiensten. In de jaren die volgen is Irak het toneel van veel bloedige aanslagen. De diensten van Hussein doden tussen 1969 en 1979 duizenden Koerden en communisten. Ook worden veel Irakezen van Turkse en Koerdische afkomst gemarteld of het land uit gegooid.

Saddam HusseinNadat hij in 1979 al-Bakr afzet wordt Saddam zelf president van Irak. Meteen als hij aan de macht komt executeert hij tweederde van de Revolutionaire Commandoraad, waar hij zelf in 1968 een jaar vice-voorzitter van was, en laat hij tientallen partijfunctionarissen en legerofficieren executeren . Met de hulp van onder andere het westen bouwt hij al snel een enorm leger op. In 1980 verklaart Hussein de oorlog aan Iran. Deze zeer bloedige oorlog duurt zo'n acht jaar en kost het leven van een miljoen mensen. Volgens VN-rapporten maakt Saddam in deze oorlog gebruik van mosterd- en zenuwgas tegen Iraanse militairen. In 1988 valt hij de Koerdische stad Halabja aan met zenuwgas, waarbij vijfduizend inwoners om het leven komen. Daarna start hij de Anfal-campagne tegen de Koerden. Zo'n vierduizend dorpen worden met de grond gelijk gemaakt, bijna 200.000 Koerden worden vermist.

In 1990 valt Saddam Koeweit binnen. In VN-resolutie 660 wordt hij gesommeerd zich onmiddellijk terug te trekken. Wanneer hij dit niet doet stelt de VN economische sancties op tegen het land, die tot voor kort nog steeds golden. Op 17 januari 1991 gaat operatie 'Desert Storm' van start met luchtbombardementen. Wanneer de coalitie ook grondtroepen inzet beveelt Saddam de terugtrekking uit Koeweit. In de jaren die volgen slaat Saddam Hussein's bewind keer op keer opstanden overal in het land bloedig neer. De VN gebiedt Irak haar massavernietigingswapens te vernietigen, maar veel schot lijkt hier niet in te komen.

Saddam HusseinNadat veel wapeninspecties mislukken voeren de Verenigde Staten begin dit jaar de druk op Irak op. Uiteindelijk komt het tot een oorlog, waarbij Saddam Hussein uit de macht wordt ontheven. De laatste maanden leidde Saddam verzet tegen de coalitietroepen vanuit het westen van Irak.

Reageren kan in Saddam Hussein opgepakt.

Lommerbergen opent eind deze week

Vakantiepark Lommerbergen in het Limburgse Reuver verwelkomt komende vrijdag de eerste gasten nadat het bijna een jaar gesloten is geweest. Dit weekend draait het park op proef om te kijken of alles goed functioneert, na de grote brand van vorig jaar.

In het park van Landal Green Parks brak op 18 december 2002 brand uit, die het winkel- en restaurantcomplex in de as legde. Het naastgelegen zwembad liep ernstige schade op. Nu een geheel nieuw centrum, Park Plaza, gebouwd is, kunnen de eerste gasten op 19 december hun intrek nemen.

[update] Saddam Hussein opgepakt

trustlover, Geminis, EdwinW, polletje21, Ramsey, Mute_Me, dw, Mystery, bbstreams, mazzle, nick1001, ssj_reaper en echobrain hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

IrakSaddam Hussein is opgepakt in Irak. De voormalig Irakees leider hield zich op in een kelder onder een boerderij in Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hussein. Bij de arrestatie werd geen verzet geboden.


Saddam Hussein na zijn arrestatie

De arrestatie vond gisteravond om 18.30 uur (Nederlandse tijd) plaats. Saddam werd gearresteerd door elitetroepen van de Patriottische Unie van Koerdistan, samen met Amerikaanse speciale eenheden. Toen Saddam werd opgepakt droeg hij een grijze (plak)baard. Hij zag er verwaarloosd uit. Er werd wangslijm van hem afgenomen en uit de DNA-test die daarop volgde bleek dat het om de 'echte' Saddam Hussein gaat.

Om 13.00 uur begon een persconferentie van de coalitietroepen. Paul Bremer begon de persconferentie met de mededeling: "We got him". Op de persconferentie werden beelden getoond van de schuilplaats van Saddam Hussein en ook van Saddam Hussein zelf. De operatie kreeg de codenaam 'Operation Red Dawn' mee.

De actie werd in gang gezet nadat inlichtingen waren binnengekomen dat Saddam zich schuilhield in de boerderij nabij Tikrit. Journalisten hebben gezegd dat zij zaterdagavond al wegversperringen en troepenbewegingen hadden opgemerkt in het gebied om Tikrit heen. In totaal deden er aan de operatie 600 militairen mee.

De arrestatie van de voormalige Iraakse leider is niet alleen van symbolisch belang. Saddam wordt gezien als de aanstichter van veel aanslagen op met name de coalitietroepen in Irak. De zonen van Saddam, Uday en Qusay, kwamen in juli van dit jaar om bij een vuurgevecht met Amerikaanse troepen in Noord-Irak.

In Irak zijn veel mensen de straat op gegaan nadat het nieuws over de arrestatie van Hussein bekend werd. Op tv-beelden zijn veel feestvierende mensen in de straten van de Iraakse hoofdstad Bagdad te zien. Ook uit Kirkuk (Noord-Irak) en Basra (Zuid-Irak) komen dezelfde berichten.

Saddam zal waarschijnlijk in Irak zelf worden berecht. Onlangs is een speciaal tribunaal ingesteld voor de berechting van leden van het verdreven regime.

Saddam Hoessein


Saddam Hoessein

Enkele beelden die tijdens de persconferentie werden getoond.Het officiŽle bericht werd geplaatst om 11:27 uur. De updates zijn van 12:05 uur, 12:40 uur, 12:50 uur, 13:15 uur en 13:50 uur.

'Stille nacht' is ontstaan wegens kapot orgel

helllga had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eťn van de meeste beroemde kerstliederen ter wereld, 'Stille Nacht, Heilige Nacht', blijkt te zijn ontstaan doordat het kerkorgel in het Oostenrijkse plaatsje Oberndorf het op 24 december 1818 begaf.

Volgens de overlevering had een muis zich door de blaasbalg van het orgel in de Sint Nicolaaskerk geknaagd, waardoor het orgel niet meer functioneerde. Om de mensen van zijn parochie toch een feestelijke kerstavond te bezorgen besloot kapelaan Jozef Mohr met zijn organist Franz Gruber zelf een kerstlied te componeren.

Mohr had twee jaar eerder al een zelfgemaakte tekst opgeschreven en verzon er samen met Gruber een melodie bij. Deze was bruikbaar voor een tenor- en basstem en een kinderkoor, met begeleiding van een gitaar. Het lied telde zes coupletten en werd in het Duits gezongen. Ongebruikelijk in die tijd, omdat kerkliederen toen in het Latijn gezongen werden.

In eerste instantie bleef het lied alleen in Oberndorf bekend, maar in 1825 nam orgelbouwer Karl Mauracher het lied mee naar FŁgen in Tirol. Daar namen verschillende koren het lied over hun repertoire. In 1839 werd het lied voor het eerst buiten Europa gezongen, en wel in New York. Opvallend is dat dit lied zowel door de Protestantse als de Rooms-Katholieke kerk is overgenomen.

Grote brand in Heerhugowaard

In Heerhugowaard is een caravanbedrijf tot de grond toe afgebrand. De brand ontstond vanochtend vroeg. De oorzaak is niet bekend. De schade voor de onderneming, Caravanbedrijf Mijts, is enorm. Vele tientallen caravans werden verwoest.

Het bedrijf was gevestigd op bedrijfsterrein De Zandhorst in Heerhugowaard. Wegens het incident moest de politie de N242 tussen Heerhugowaard en Zandhorst in beide richtingen enige tijd afsluiten.

Stuk Berlijnse Muur verkocht voor 174.000 euro

VeiligGlijden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een veiling heeft een van de laatste stukken van de Berlijnse Muur 174.000 euro opgeleverd. Wie het gekocht heeft is niet bekend gemaakt. De bieder verliet snel via een achterdeur de veiling.

De drie meter hoge muur is bijna 30 meter lang en staat in een plantsoen. Bij de koop is een bouwvergunning ingesloten. De muur zelf mag niet verplaatst of afgebroken worden.

Magnetische veld aarde zwakker geworden

X-GeaR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het magnetische veld van de aarde is de afgelopen 150 jaar met tien procent zwakker geworden. Als dit zich voortzet zou het wel eens zo kunnen zijn dat er over 2000 jaar geen magnetisch veld meer is. Volgens onderzoek is het magnetische veld vooral zwakker geworden boven de Atlantische oceaan en boven Zuid-Amerika.

Stemmen gaan al op dat er hier sprake is van ompoling. De geruchten gaan al langer dat hier sprake van is. De laatste keer dat er een ompoling plaats vond leefde de mens nog niet op aarde. Dit was namelijk 780.000 jaar geleden.

CD Review: Hind - Around The World

Moderator van het Sexualiteit-forum Jerruh schreef voor ons een review over de debuutplaat van Hind:

Iedereen kent haar eerste grote optreden op tv, en iedereen beaamt de woorden die ze zong: baby remember my name! En die naam hebben we onthouden: Hind Laroussi. En hoewel ze vooral bekend is van het goed bekeken programma “Idols”, probeert ze zich nu met haar eerste CD los te maken van dit opstapje. En met deze CD laat ze gemakkelijk zien dat ze zowel vocaal als mentaal prima is opgewassen tegen al het muzikale geweld wat ons tegenwoordig om de oren vliegt. Om maar met een andere Idols-quote te beginnen: Jamai, pack your bags!

Zeven pitbulls doden 82-jarige vrouw

Beetlebug en coonman vertaalden en submitten het volgende bericht:

Zeven pitbulls die aan hun baasje wisten te ontsnappen hebben in de Amerikaanse staat Florida vrijdag een 82-jarige vrouw zo heftig aangevallen en gebeten dat de vrouw kort daarna in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleed.

De vrouw werd gevonden door het baasje van de dieren. Deze gaf aan dat de honden zeker tien minuten bezig zijn geweest. De dochter van de vrouw zei later dat de honden al twee keer eerder hadden geprobeerd iemand aan te vallen.

De pitbulls zullen worden afgemaakt.

Tunnel van Spanje naar Marokko

wouterwouter2, Bloodkiller007 en d-fader hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spanje en Marokko zijn overeengekomen dat er in de Straat van Gibraltar een tunnel tussen beide landen aangelegd zal worden. De tunnel zal 39 kilometer lang worden. Voor de locatie is gekozen omdat de zee in de Straat slechts 300 meter diep is.

Plannen voor een vaste verbinding dateren al vanaf 1980, maar pas deze maand werden ze opnieuw boven tafel gebracht. Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar voorlopig is een bedrag van 27 miljoen euro gereserveerd voor de uitvoer.

Vrouw en twee zoontjes dood in woning aangetroffen

In een woning in Schiedam zijn door de politie een vrouw (31) en haar twee zoontjes (5 en 9) dood aangetroffen. Allen zijn door een misdrijf om het leven gekomen.

Bij het politiebureau van Schiedam heeft de vermoedelijke dader van dit misdrijf zich gemeld. Het is nog onduidelijk in welke relatie deze persoon tot de slachtoffers staat. De technische recherche onderzoekt de zaak.

Verveelde tieners shoppen voor 130 miljoen

dolledrieske vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Drie Duitse tieners zijn gisteren opgepakt nadat ze in twee uur tijd voor 130 miljoen euro op het internet gewinkeld hadden. Door een account te hacken van een internet veilingsite konden de 19-jarigen alles op het internet kopen. Zo kochten ze kleine vliegtuigen, patenten, kunstwerken en zelfs restaurants.

Volgens de drie deden ze dit omdat ze zich verveelden. Ze hebben hun aankopen dan ook niet proberen te verbergen. Volgens de drie hadden ze er gewoon lol in om zoveel mogelijk dure spullen te kopen.

Geheel rookverbod bij Albert Heijn

Beetlebug had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Roken wordt bij supermarktketen Albert Heijn vanaf 1 januari geheel verboden. Personeel dat nog wil roken moet dat zonder werkkleding aan buiten doen. Het concern vindt rokende werknemers voor de deur geen goed visitekaartje.

Vanaf 1 januari moeten werknemers sowieso een rookvrije plek hebben door de nieuwe tabakswet. Albert Heijn vindt het te duur om speciale rookruimtes in de winkels in te richten.

Perridon vervangt Rothengatter

Michel Perridon heeft Huub Rothengatter aan de kant geschoven, Perridon behartigt nu de belangen van Verstappen.

Michel Perridon, de baas van Jos zijn hoofdsponsor Trust, heeft Huub Rothengatter gepasseerd als manager. "Rothengatter's toegevoegde waarde is te gering. Hij doet niet wat hij moet doen en is niet geliefd in de formule 1," aldus Perridon. Perridon reist volgende week naar Engeland wegens onderhandelingen Jordan.

Jos zelf gaf geen commentaar rond de breuk tussen Perridon en Rothengatter. Het enige wat hij zei is dat hij teleurgesteld is dat hij dit jaar alleen als pay-driver nog een kans maakt op een stoeltje in de Formule 1. Verstappen zal zelf niet breken met Rothengatter, maar vind het ook niet erg dat Perridon voorlopig zijn belangen behartigt.

De begeleider van Jos, Raymond Vermeulen, zal met Perridon mee reizen naar Jordan. Vermeulen zijn belangrijkste functie is nu vooral als 1 seconde tussen Rothengatter, Verstappen en sponsor Trust.

Of het een goed idee was om Rothengatter buitenspel te zetten, zullen we in de komende weken te weten komen...

Mosley wil ander strafsysteem

Max Mosley wil een nieuw strafsysteem invoeren. Dit wil hij vooral door de grote kritiek die werd geleverd na enkele twijfelachtige incidenten.

Het nieuwe strafsysteem zou de kritiek achterwege moeten laten. Het idee van Mosley bestaat uit een soort kaarten systeem als bij voetbal, een coureur kan een waarschuwing krijgen, en bij meerdere "gele kaarten" volgt een hardere straf. Wat Mosley ook wil is dat er achteraf kan worden gestraft, zodat er eerst beelden uit andere punten kunnen worden bekeken en het niet binnen de tijdsdruk van de wedstrijd moet.

Juan Pablo Montoya gaf commentaar op het voorstel van Mosley: "bullshit". David Coulthard was iets milder met zijn kritiek en vond het in ieder geval goed dat er iemand iets aan het probleem wil doen.

Boeken in treinen moeilijk vindbaar

Uitgeverij Lemniscaat legde twee weken geleden zo'n zevenduizend boeken in de treinen van de NS neer in het kader van haar 40-jarig jubileum. De boeken, die veelal korte teksten bevatten, zijn gemerkt met een grote, gele, moeilijk verwijderbare sticker die de reiziger er op moet wijzen dat de boeken in de trein moeten blijven liggen. Maar zitten mensen eigenlijk wel te wachten op zo'n plan? En blijven die boeken Łberhaupt wel liggen? We gingen op onderzoek uit.

"Ik reis dagelijks met de trein, maar ik heb ze nog niet zien liggen," vertelt een vrouw op middelbare leeftijd, gehuld in zwarte jas, "maar het is een leuk initiatief hoor". Een meisje in blauwe jas voegt nog toe dat ze denkt dat de boeken wel blijven liggen, aangezien de Rails over het algemeen ook blijft liggen. Maar ondanks alle enthousiaste reacties lijkt niemand ze echt te zijn tegengekomen, die boeken in de trein. Alleen een conducteur geeft aan ze wel eens te zien: "Tussen Rotterdam en Den Haag zie ik ze regelmatig liggen. Misschien dat ze er niet meer allemaal liggen, maar ze liggen er nog wel". Een collega-conducteur moet echter bekennen de boeken nooit tegen te komen.

Of ze er nou nog liggen of niet, de actie is voor Lemniscaat alvast een groot succes: "Het heeft ons ontzettend veel promotie opgeleverd, zelfs in het buitenland", zegt Jos Baijens, redacteur bij de uitgever, terwijl hij tevreden in zijn handen wrijft.

Of het merendeel van de boeken al dan niet mee naar huis genomen is door reizigers zal niet bekend worden. De Nederlandse Spoorwegen doen geen onderzoek naar het aantal boeken dat nog in de trein ligt. "De boeken gaan hun eigen weg, we laten ze met rust", aldus de NS.

Copyright: Martijn Middel / FOK!

'Derby van Barcelona 8-8'

In Barcelona speelde vanavond Espanyol de thuiswedstrijd tegen rivaal FC Barcelona. Het werd uiteindelijk met nog 16 spelers op het veld 1-3.

Barcelona kon het zich na de nederlaag van vorige week tegen Real Madrid niet veroorloven om andermaal een grote rivaal het hoofd te bieden. De ploeg beet van zich af, ook letterlijk. Scheidsrechter Alfonso Pino Zamorano mocht uitdelen.

In de achtste minuut opende Jordi Cruijff de score voor Espanyol (1-0). Het sein voor Barcelona om aan te zetten, Moreno Torricelli (Esp) was een minuut later de eerste speler die een gele kaart zag. Er zouden er nog veertien volgen. In de tiende minuut scoorde Ronaldinho de gelijkmaker, de Braziliaan was weer hersteld van een blessure en keerde daarmee niet geruisloos terug.

Kluivert zette in de 21e minuut Barcelona zelfs op 1-2. Michael Reiziger kreeg een minuut later een gele kaart. Nadat Kluivert wederom had toegeslagen, tien minuten voor rust, ging het duel echt los. IvŠn de la PeŮa (Esp) kreeg vlak voor rust direct rood. De eerste helft leverde daarmee zes gele en een rode kaart op en een 1-3 tussenstand.

Al na twee minuten in de tweede helft kon Rafael Marquez (Bar) met zijn tweede geel vertrekken. Quaresma (Bar) overkwam vijf minuten later hetzelfde. Espanyol kende de luxe van een man meer echter niet al te lang. Antonio Soldevilla kon tien minuten later met tweemaal geel naar de kleedkamer. Daarop 'besloot' Phillip Cocu een duit in het zakje te doen, halverwege de tweede helft ontving hij direct rood. Met negen tegen acht leek de 'agressiviteit' bedwongen. Toch had Espanyol nog een slotakkoord, Lopo liep even voor tijd tegen zijn tweede geel aan.

Met vijftien gele kaarten en driemaal direct rood een harde derby dit jaar. De score bleef uiteindelijk bij slechts 1-3. Barca kon de zege goed gebruiken, het staat voor even weer zevende. Morgen komen er ook nog veel clubs in actie. Het verschil met koploper Real Madrid blijft 13 verliespunten.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.