Groen wil aandacht en warmte

Ik ben een plantenliefhebber en hou van planten in huis. Toch blijkt het heel erg moeilijk om de juiste planten te vinden. Waarom? Ten eerste overleven ze het nooit. Ten tweede krijgen ze weinig licht.

Puntje 1 is voor mij heel erg duidelijk. Een plant heeft aandacht nodig, een plant heeft behoefte aan levende wezens in huis. Vraag me niet waarom, maar de ervaring heeft me dat geleerd.
Een paar jaar terug heb ik door omstandigheden drie maanden in een flat van een vriend in Apeldoorn doorgebracht. Ik mocht alles gebruiken enz, alleen om zijn plantjes treurde hij een beetje want ze gingen altijd dood, of ik ze toch maar wilde verzorgen zolang ze er nog redelijk uitzagen.
In die periode zat ik toch thuis en spendeerde ik al mijn tijd tussen vier muren. Een tijd van bezinnen, zaken op een rijtje zetten en rust nemen, en plantjes water geven en verzorgen.
Wonder boven wonder, de plantjes bloeiden na een paar weken heel erg snel op en kregen nieuwe scheuten en bloemetjes. Ik deed niks meer dan normaal, gaf ze het nodige water, plukte er eens een droge stengel of blad af... en kletste wel eens tegen ze aan...
Die vriend was heel erg blij dat zijn potjes weer volop in de bloei stonden en begreep echt niet hoe het kwam. Ze kregen immers normaal water. Het enige wat er veranderd was, was iemand continu in huis.

Mijn eigen planten nu in mijn huis, die ondergaan telkens hetzelfde lot. Steeds weer koop ik enkele nieuwe mooie planten die moeten voldoen aan bepaalde strenge voorwaarden. Ze moeten sterk zijn, tegen weinig licht kunnen - ja als ik weg ben dan zijn vaak de lamellen dicht - en ze moeten ook niet te heel erg gulzig zijn.
De plantenzaak adviseerde me vaak planten-met-een-hele-moeilijke-naam die het heel erg zeker zouden uithouden in mijn lege donkere huis, maar tot op heden doorstond geen enkele gewortelde de test... of toch eentje, maar ik twijfel echt of deze nog leeft. Hij is nog steeds groen en niet verdroogd, maar groeien... neuh... Ik laat die plant toch nog even staan. Een andere grote plant deed het ook voortreffelijk, tot mijn katten er zich aan vergrepen.

Bovenop mijn twee boekenkasten is er nu ruimte vrijgekomen voor artificieel groenwerk. Al een paar maanden staan daar bovenop klim'planten' die wonder boven wonder er nog even groen uitzien en de kamer toch voorzien van wat meer kleur. Maar toch is het niet hetzelfde. Ik mis 'iets'.
Ik mis extra 'leven'.... Ik mis de veranderende structuur van de natuur hier tussen mijn muren, maar kan ik dat een plant weer aandoen? Die gaat toch weer dood.

Ja, lach maar, indien ik enkele maanden thuis zou zijn dan gaan die planten echt niet dood, dan leven ze helemaal op! Het laatste kwartaal van 2001 was ik wegens het faillissement van mijn vorige werkgever thuis en ze bloeiden voortreffelijk. Echter dat was toen...

Ik weet het wel zeker, ze hebben gewoon een menselijke aura nodig in hun nabijheid. En ik ben niet de enige met die ervaringen, want in een heftige discussie over menig groengewas, ben ik al vaker te weten gekomen dat vooral alleenwonenden last hebben van dode planten in huis. Iedereen werkt, maar vrijgezellen of alleenwonenden zijn ook in hun vrije tijd vaak weg. dat is dus echt de reden: planten vergaan van de eenzaamheid.

Volgens mij zit er nog toekomst in plantenopvang, want zo kan het niet meer verder...