Kijk nou naar FOK.nl!

De frontpage van FOK.nl scoort aardig in de pagehits, maar liefst een kleine 200.000 per dag. Sinds 11 september groeit de FrontPage gestaag. Door het updaten van de life-info toen op die bewuste dag stroomde een nieuwe lichting bezoekers richting deze internetpagina. De FP was toen een beetje de enige nieuwssite die nog bereikbaar was door alle hectiek en drukte heen. Plots krijg je meer naam, je komt regelmatig meer in de spotlight te staan...

Sja, je brengt nieuws, stukjes, reviews en schopt door de strenge moderatie wel eens tegen de schenen van bepaalde groepen gebruikers die menen dat zij hun eigen mening mogen verkondigen in dit vrije Nederland. Ja, dat mag zeker, maar dan wel op de juiste manier en alle regels en wetten der fatsoen hanterend.

Wat brengt een site zoals FOK.nl nou? Nieuws. En wat hoort thuis op een nieuwspagina? Ja berichten die illustreren wat er dagelijks omgaat in onze leefwereld. Niemand kan er iets aan doen dat meneer Pim Fortuyn aandacht krijgt, het is nou eenmaal zo. Of het nou is door zijn uitspraken, afgang in debatten of door een poeptaart op zijn knikker maakt helemaal niets uit. FOK.nl brengt gewoon op een normale manier, met de nodige vrijheid in de schrijfstijl, de nieuwtjes.

Okay, right, jullie hebben gelijk. Af en toe zitten er fouten in, taalkundig en –technisch, maar de vrijwilligers die hier de stukjes schrijven zijn niet altijd jongens en meiden die een opleiding journalistiek en Nederlandse taal hebben gevolgd. FOK.nl draait op vrijwilligers die het graag op een leuke manier willen brengen. Wil je alles perfect, dan moeten we hier een legertje journalisten inhuren en moeten we gaan zorgen voor een ANP-feed. Maar daar heeft FOK het geld niet voor. Inkomsten op internet voor een gratis site zijn geen vetpot. En ik denk niet dat iedereen bereid is om elk kwartaal een tientje te doneren om dit te bekostigen.

Een tijd geleden werd op de FrontPage een moderatie-systeem ingevoerd, tot tevredenheid of ontevredenheid van sommigen. Het liep gewoon de spuigaten uit. De anonimiteit van internet geeft jou geen vrijgeleide om uitspraken te doen die je in het echte leven ontslag zouden kosten indien je die uit op de werkvloer. Het internet is geen platform om je politieke ideeën overal te propageren.

FOK.nl bijvoorbeeld is nog steeds in handen van een paar mensen die er veel tijd en energie hebben ingestoken om het te maken tot wat het nu is. Er wordt sinds een hele tijd strak gemodereerd en men probeert om alle berichten die echt niet kunnen te verwijderen, maar om nou elke keer uitspraken die iets te lang blijven staan te gebruiken als referentie voor een site en die site dan vervolgens op grond daarvan te stigmatiseren is niet normaal. Dat is gewoon zoeken naar een drogreden om negatieve aandacht te focussen op FOK.

Men ziet vaak maar één kant van een verhaal. Men ziet al gauw negative uitspraken jegens allochtonen, maar men vergeet er ook bij te vermelden dat de berichten gecontroleerd worden op content en desnoods extreme figuren die van geen fatsoen getuigen geband worden van het domein. Men vergeet, meneer el Amraoui, de hand in eigen boezem te steken en voorbeelden aan te halen die op je eigen site staan en niet verwijderd zijn/waren. Het viel hier vooral op dat dergelijke racistische uitspraken ook op andere sites voorkomen en die heel erg snel verwijderd worden nadat er op het FOKForum naar verwezen wordt.

Laat ons allemaal eens samenwerken en proberen elke site die nieuws brengt over diverse culturen schoon te houden van dergelijke foute content en op een positieve manier de pers te woord te staan door niet te hameren op wat er op andere sites staat, maar gewoon door te melden wat je allemaal dagelijks weghaalt op eigen sites om er voor te zorgen dat de online-community een beter beeld krijgt in de media. En luitjes van de VARA-gids... hartstikke leuk dat jullie op een journalistieke manier wel even zijn komen kijken om te verifiëren of het daadwerkelijk klopte wat meneer el Amroui vertelde.

Ach ja, ik denk dat FOK.nl gewoon doorgaat om de FrontPage zuiver te houden van dergelijke content, en dat zal ook niet gaan zonder slag of stoot. Dit is een online-community, maar de vrijwilligers zijn niet allemaal 24/7 online, dus Give Us Some Credits Please, want de goede intenties zijn er zeker!