Ijdelheid bij jongens

De kapper vertelde laatst een anekdote over mijn nichtje van 15, ze is net als ik niet zo groot en daarom had ze hakjes gekocht. Zo leek ze wat groter maar ze kon er voor geen meter op lopen. Ze had het gestuntel er graag voor over om die extra paar centimeter zodat ze niet meer zo ver omhoog moet loeren als ze iemand in d'r snoet wil kijken. Zo zei de kapster ook dat het voor mij als jongen nog erger moest zijn dat ik zo klein was op de middelbare school. Maar het tegendeel is waar. Natuurlijk is het geen pretje om 5 jaar lang de kleinste te zijn en tijdens gym immer met de meisjes de oefeningen moeten doen, maar buiten dat was het echt geen ramp dat ik maar 1 meter 33 was toen ik op de middelbare school kwam.
Ik vraag me af waarom de kapster dacht dat het voor een jongen erger zou zijn om klein te zijn. Uiteraard werd ik vaak gefopt maar ik had altijd wel mijn mondje klaar. Ik vind het typischer dat een meisje zich er meer druk om maakt dat ze niet een kopie is van d'r vriendinnen. Zo ook qua lengte. Ze hebben niet voor niets louter damesschoenen uitgerust met flinke hakken en zoepahzolen.

Meisjes zijn veel meer bezig met hun uiterlijk en voorkomen dan jongens. Daar is geen enkele twijfel over mogelijk. De gemiddelde jongeman heeft twee paar schoenen, n paar voor de zomer, n paar voor de winter. De gemiddelde meid heeft er twaalf. Voor elke gelegenheid of kledingstuk n paar. En dan nog een extra paar met hoge hak. Jongens kopen ook het liefste elk jaar hetzelfde model, en... tja dames eigenlijk ook maar die doen net alsof het compleet andere schoenen zijn. Vol opwinding komen ze hun nieuwe aanwinsten showen maar die vrolijke en trotse glimlach verdwijnt als sneeuw voor de zon als een jongen haar raar aangaapt en het verschil niet ziet tussen haar nieuwe Dr Martens of die ze twee weken geleden aanhad.
Voor overige kleding geldt precies hetzelfde. Ik heb drie kleuren broeken: blauw, gebroken wit/beige en zwart. Ohja en nog een groene met zakken aan de zij, dus reken maar uit hoe oud die is. Dametjes hebben in elk mogelijke kleur een broek of rok. Het liefst kopen ze een kleur die ze nog niet hebben zodat ze ook weer een goeie smoes hebben om weer nieuwe schoenen te halen. Dames kopen immer meer kleding terwijl de gezonde Hollandse gozer ze het liefst in zo min mogelijk stof zien.

Er is maar een ding waar jongens wel veel aandacht aan besteden: het haar. Dat is ook het enige waar jongens stukken fanatieker in zijn dan meisjes. Het haar is heilig. Een slechte haardag verneukt zelfs de beste kleding terwijl een goede haardag je eeuwenoude Atari T-shirt en vale (nu weer in de mode dus) spijkerbroek weer als nieuw maakt. Haar is voor meisjes ook veel gemakkelijker, als ze lang haar hebben kunnen ze er simpel weg een staart van maken. Zo'n dolle clip er in en iedereen is happy. Twee staartjes of vlechtjes en ze zien er weer uitermate schattig uit.
Jongens daarentegen hanteren altijd de gel, wax of mousse. Met dikke DA drab configureren ze hun haar zoals ze het zelf willen. Ik kamde het eerst immer achterover, flink veel gel er in en zo ontstond een onpenetreerbare helm van haar. Het was ook een no touching zone, want slechts de geringste aanraking of aai kon er voor zorgen dat het netwerk van aan elkaar geplakte haren desastreus uit elkaar viel. En daar stond ik nimmer van te lachen. Afgelopen mei heb ik een andere coupe genomen, zo'n kapsel waar je gel in je haar smeert er een keer doorheen woelt en klaar. Maar nog steeds word ik liever in mijn kruis gegrepen dan dat iemand aan mijn haar zit.
Het schijnt ook een erg grote afknapper te zijn voor meisjes als een jongen teveel tijd besteedt aan zijn haar. Terwijl ze zelf anderhalf uur onder de douche staan... oh wacht daar hoort het schaamstreekscheren voor het vriendje natuurlijk ook bij, ok dat is dan wel geoorloofd. Maargoed, ze zijn in staat om je vijf keer opnieuw de kast in te laten duiken voor een outfit maar als je dan eventjes alleen op de badkamer intiem met je haardos wil zijn duurt het al gauw weer te lang. Joehoe je hebt net scheppen tijd besteed aan je nagels, laat ons dan even de haartactiek voor die avond bespreken.
Helaas is deze haartijd slecht besteed als je vriendin besluit te showen met je. Dan komen er twee van die andere dametjes bij jullie staan en zeggen "goh meid, je hebt weer een pracht exemplaar aan de haak geslagen" waarna je vriendin je ruw door je haar woelt "mjaaaa tis zo'n liefffffie" en je de rest van de avond een bezopen kapsel hebt zodat de laatkomers allemaal denken dat je een sukkeltje bent die de gelbalans in zijn haar niet goed kan kalibreren.

Maar is het haar echt zo belangrijk? Vast niet, persoonlijk zie ik het als die veer van Dumbo. Dumbo kon ook vliegen zonder veer, maar die veer gaf hem zelfvertrouwen. Ik weet ook wel dat ik dezelfde Pino blijf met of zonder gel in mijn haar, maar toch voelt een bad hairday niet lekker aan. Zeker niet met mijn garderobe die al eonen uit de mode is.