Mailen, MSN, Misčre

In het begin van mijn internetdagen was het bijna een sport om zoveel mogelijk emailadressen te verzamelen. Zo had ik er op een gegeven moment een stuk of 15, maar de meeste accounts gebruikte ik niet. Ik kreeg ook helemaal niet veel mail en nu nog niet eigenlijk.
Ik heb e-mail nooit zo erkend als andere mensen dat doen. Het concept ‘mailen’ is aan me voorbijgegaan. Ik verstuur weinig, dus ik ontvang weinig, op 3 mails in een raar lettertype en roze achtergrond na. In den beginne had ik ook een Hotmail adres, en later eentje van Freemail. Maar toen ik de pop3mail van DDS ging gebruiken heb ik de webmail zo’n beetje afgeschaft. Omdat ik dus pop3 gebruikte en berichten van de server haalde kon ik die maar op 1 plek bekijken en bewaren. En dat deed ik bij voorkeur dus thuis. Op school hield ik me nimmer bezig met emailchecken in tegenstelling tot de rest van studenten.
Misschien is het ook de schuld van IRC. Daar praatte ik immers met iedereen. En waarom zou ik een mail versturen als je het rechtstreeks kan zeggen of zelfs rechtstreeks een bestand kan sturen. Dan is er ook nog ICQ, aangeraden in januari ‘98 pas gebruikt in juni dat jaar na lang aandringen van iemand. Eerlijk gezegd zag ik toen niet wat ICQ toevoegde aan IRC. Maar goed op ICQ krijg je een geheel andere contact list dan de member list in een IRCkanaal. Hoe dan ook, met IRC en ICQ kun je mensen real time aanspreken. Wie heeft er dan nog mail nodig?
Het kan ook zijn dat ik te suf ben om te mailen. Scheppen mensen mailen naar vriendjes en vriendinnetjes de gebeurtenissen van afgelopen week, deze week en volgende week. Maar de grap bij mij is dat er afgelopen week, deze week en volgende week niks boeiends (is) gebeurd. Ik heb gewoon niks om over te mailen. Voor mij is mail dus nooit meer geweest dan zomaar een extraatje. Een handigheidje om iemand een keer wat te sturen, of een webmaster te complimenteren met zijn site. Het is voor mij dan ook moeilijk te bevatten dat mensen zoveel waarde hechten aan hun mailbox. De meest intieme details worden van Hotmailadres naar Hotmailadres gestuurd, en jaloerse partners prijzen Microsoft omdat ze zo gemakkelijk kunnen inbreken in de privépostbus van hun geliefde.

Hetzelfde principe geldt eigenlijk voor chatten. Natuurlijk begon ik als internetnewbie ook als chatter, maar nu vind ik het een ordinair woord. Ik zeg ook niet dat ik chat als ik op IRC ben. IRC heeft de naam chatbox niet verdiend. Het is veel beter dan een chatbox. Helaas snappen leken de term IRC niet dus om het uit te leggen is het onvermijdelijk om de term ‘chat’ te gebruiken. Chatten is iets wat kinderen doen. Chatten is schreeuwen om “geile wijvuh” en “Ajax == joduh!”. Chatten is voor mensen die zich vervelen en ruzie of cyberseks zoeken. Chatten is goedkoop woord voor een opzich leuke bezigheid.
Op ICQ ben ik ook niet zo actief, er is wel een Fok!ker die ik graag elke dag even spreek, maar meestal verstuur ik een korte berichtjes als “Lithion zet hier een slotje op!” , “MrBig ze zijn aan het flamen!” of “Danny ik vind je erg liefff . Nimmer ellenlange gesprekken die na verloop van tijd nergens meer overgaan en je enkel nog “oh” en “ah” verstuurd.
ICQ werd ontzettend populair en uiteraard kwamen andere bedrijven met hun eigen instant messengers. Tegenwoordig is MSN erg populair. Alleen de naam al geeft me koude rillingen. Het wekt associaties op van suffe kinderen tussen 12 en 17 die nog graag chatten over hoe kut hun leventje wel niet is en dat Nederlands zo’n suf vak is dat je later nooit meer nodig hebt. Het afgelopen jaar is de populariteit van MSN ontzettend gestegen, vrijwel elke hotmailhebbende scholier gebruikt het. Eigenlijk is het een simpele kale versie van ICQ. Geen poespas, gewoon chatten. Juk.
Het voordeel van deze communicatiemiddelen is dat ze allen geschikt zijn om je minder verbale kunnen om te zetten in gladde versiertruukjes waar je minderjarig grut mee om je vinger windt. “je bent pas 14? Jemig dat wist ik niet, verklaart wel waarom je melanie1987@hotmail.com voor MSN gebruikt” Dan denken jullie vast “je bent gewoon jaloers dat meisjes van 14 niet met jou willen chatten” Oh ik krijg ze wel eens aan mijn ICQ hangen hoor. Hebben ze me zorgvuldig opgezocht op woonplaats want plaatsgenootjes zijn véél leuker om mee te praten immers. In hun gespeelde onschuld vragen ze alsnog even waar ik woon. “waarschijnlijk een paar straten verderop duh.“, vervolgens blijven ze zeuren om je leeftijd want van userdetails hebben ze nog nooit gehoord en zodra je zegt dat je al 22 bent gaat het van “oh dat is te oud voor mij, doei”. Op zich geen probleem want een niet aanwezig 14jarig grietje is nog altijd fijner dan iemand die constant loopt te emmeren dat school kut is, d’r ouders kut zijn, het leven kut is, dat ze wil gaan werken zodra ze 16 is, dat ze het onredelijk vindt dat ze “I’m y0 little biatch” niet op d’r buik mag laten tatoeëren, en dat ze d’r tong niet mag mutileren met een piercing. Mijn respons “dat zullen je toekomstige vriendjes ook erg jammer vinden” snappen ze dan ook niet (of juist wel, maar om nou open en bloot toe te geven dat ik wel eens ondeugende praat heb met meisjes die pas van de basisschool komen gaat me wat ver).

Ik ben geen persoon voor de random koetjes en kalfjes. Mail en loos chatten is niet aan mij besteed. Dan druk ik liever een paar keer op F5 om de nieuwe actieve topiques van Fok! te zien hoewel die tegenwoordig ook grotendeels vervuild zijn met laffe slowchats.


Ps. Ik ben te bereiken via herald@zonnet.nl en ICQ 11229530. MSN heb ik niet (duh) maar als jij een vlotte jonge meid van rond de 16 bent mag je me proberen over te halen dit te gebruiken