Het internet personage

Internet bestaan vooralsnog uit een grote anonieme massa gebruikers. Hoewel die massa sinds de laatste jaren steeds meer is gegroeid is de drang naar anonimiteit gebleven. Er zijn vele redenen waarom je zo min mogelijk informatie over je zelf wil laten lekken. Het blijft immers dat enge internet waar elke random h4xx0r je hele leventje weg kan en wil vagen á la ‘The Net’. Of niemand mag weten wat voor extreme vormen van het erotische vermaak je diep in de nacht naar een speciaal plekje op je HD download. Maar er zijn ook mensen bij die er gewoon geen behoefte aanhebben om ook maar enigszins gekoppeld te worden aan hun uitspraken op internet. Deze mensen hebben vaak een exceptionele mening die ze niet onder stoelen of banken schuiven maar een geboortedatum kan er niet vanaf. Het omgekeerde zijn de lamers die zich een geheel nieuw personage aanmeten. Een onlineversie van zichzelf die vele malen stoerder en geliefder is dan hun Real Life voorkomen. Het gekke is iedereen weet wat ik dan bedoel, en iedereen kent wel zo’n persoon maar niemand is het.

Behalve ik. Ik ben zo’n randdebiel die 4 jaar geleden het internet ontdekte en in plaats van mijn suffe real life virtueel voort te zetten besloot ik maar om een zorgvuldig bedacht rolletje te spelen. En zo ontstond de persoon die dit verhaaltje nu aan het tikken is. Ik had niet kunnen bedenken dat het zo uit de hand zou lopen of zo verslavend kon zijn. Mijn rolletje was meer bedacht als veiligheid, om mijn RL naam niet te koppelen aan de stupide dingen die ik op internet uitvrat. En natuurlijk om mezelf vele malen beter te doen lijken dan ik in werkelijkheid ben.
Na een aantal maanden heb ik hier en daar wat getweaked aan mijn personage omdat ik niet zo tevreden was met het significante verschil online Herald en IRL ik tijdens meetings. In plaats van doen alsof ik een bikkel was veranderde mijn karakter in iemand die doet alsof ie bikkel is maar wel verdraaid goed weet dat het een sukkeltje is.
Na 4 jaar zit ik in principe nog steeds in een rol daar ik IRL verbaal niet zo goed ben en me beter kan uitdrukken met een toetsenbord (maar nog steeds met maar 2 vingers). Ik voel me gewoon prettiger als Herald. En nog steeds gruwel ik er van om mijn RL naam te zeggen als ik mensen ontmoet die ik van internet ken, omdat ik gewend ben om Herald te zijn. Boven deze column staat trouwens gewoon mijn echte naam. Gek genoeg dachten een boel mensen dat Herald mijn echte voornaam was, maar helaas ben ik gezegend met een oer-Hollandse naam die bij lange na niet zo poëtisch klinkt als die van mijn online alterego.

Een zeer extreme vorm van rollenspel is doen alsof je een compleet ander persoon bent. Nou deed ik mezelf wat beter voor, maar ik was nog steeds een jongen geboren in 1979 met een bril. Er zijn ook snode mensen die tegen het ziekelijke aan pretenderen iemand anders te zijn. Niet zichzelf in betere vorm (ikzelf_v2.01beta.exe) maar werkelijk iemand anders (fake_v5.0i.exe).
Wat opvalt is dat foto’s van beeldschone meisjes veelal voor dit soort wanpraktijken worden misbruikt. En het erge is dat scheppen mensen er ook nog in trappen. Op een of andere manier zien ze het verschil niet tussen een pornosterretje en een meisje uit Groesbeek. Of ik heb natuurlijk teveel ondeugende websites bekeken om meteen te zien of iemand wel of niet in de erotische entertainment werkt. Maar wat voor sinistere personen zitten nou achter dit soort fakefiguren. Zijn het alleen gefrustreerde jongetjes die op hun kamertje behangen met posters uit de Break-out in zichzelf zitten te giechelen als een schoolmeid omdat ze aan de andere kant van de kabel een grote Pino weten te foppen? Of begeven vrouwen zich ook op het fakerspad? Op het forum weten ze het wel.
Je kan je afvragen waarom ze het doen, maar dat antwoord is simpel: aandacht. Ze krijgen zo aandacht die ze met hun eigen ik nooit zouden krijgen. En natuurlijk zitten er een hoop grapjassen bij die zich helemaal ziek lachen om de slijmerige meeltjes die naar hun verzonnen webmeisje worden gestuurd. Desalniettemin moet de nepper goed opletten wat hij/zij allemaal zegt zodat er geen discrepanties ontstaan in het verhaal waardoor ze ongeloofwaardig worden. De beste leugenaars kunnen een eind komen en doordringen tot in de hoogste regionen van vrienden van de nietsvermoedende persoon die ze bedotten. De vraag is dan waar en wanneer het stopt.

Vandaag de dag hebben echter alle fraaie vormgegeven dames wel een webcam en een heel fotoarchief waar ze in de meest verleidelijke poses opstaan, maar wees gewaarschuwd als een fraaie meid uit Middenmeer van net 17 lentes tegen je aan begint te praten dat ze je wel ziet zitten, geen vriendje heeft én biseksueel is. Want zoveel biseksuelen kent Middenmeer niet.

Volgende keer: De oppervlakkige Casanova