Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Een restauranteigenaar moet zijn werknemer tien maanden loon uitbetalen, ook al heeft de medewerker die maanden niet gewerkt in het restaurant. Dat bepaalde de kantonrechter. De medewerker had een vast contract, maar werd volgens hem vanwege een meningsverschil niet meer ingeroosterd. Zo meldt AT5.
De man werkte sinds juli 2006 in het restaurant. Dat deed hij eerst op oproepbasis, maar hij kreeg na verloop van tijd een vast contract. Dat contract was goed voor 25 uur per maand, het maandsalaris wat de werknemer daar voor kreeg was 225 euro bruto.
Volgens de werknemer ontstond er in mei 2021 een conflict tussen hem en zijn baas. Zijn baas zou vervolgens gezegd hebben dat hij niet meer zou worden opgeroepen om te komen werken en dat is ook sinds juni 2021 niet meer gebeurd. De restauranteigenaar zegt echter dat de man ontslag heeft genomen en dat hij ook weer mocht komen werken, maar dat werd door de werknemer niet serieus genomen.
Omdat de rechter niet kon vaststellen wie van de twee er nu gelijk had, moet er rekening worden gehouden dat het vaste contract van de werknemer van kracht is gebleven, ondanks dat hij niet meer heeft gewerkt. Daardoor heeft hij recht op het salaris van de tien maanden die hij niet heeft gewerkt.
Ook bleek dat een deel van het vakantiegeld wat de werknemer zou moeten ontvangen, de laatste jaren niet was uitbetaald. Dat gaat om in totaal drie jaar. De eigenaar beweert dat wel uitbetaald te hebben, maar de werknemer heeft bewijs tegen die beweringen. De rechter oordeelde dat de werknemer nog extra recht heeft op 672 euro bruto aan niet uitbetaald vakantiegeld. Het contract dat de werknemer bij het restaurant had is inmiddels stopgezet.
Op de Indianapolis Motor Speedway is 's werelds grootste eendaagste sportevenement zondagavond weer gehouden: de 106e editie van de Indianapolis 500 kende spannende momenten en een heerlijk einde voor de honderdduizenden aanwezige fans - de eerste keer volle bak na de pandemie.
Scott Dixon vertrok van poleposition, met Alex Palou en Rinus van Kalmthout naast hem op de eerste rij. Ed Carpenter, Marcus Ericsson en Tony Kanaan vertrokken vanaf de tweede rij, voor Pato O'Ward, Felix Rosenqvist en Romain Grosjean.
In het eerste stuk van de race wisselden Dixon en Palou van positie, terwijl Van Kalmthout keurig bij de voorste twee bleef, met Ericsson, Carpenter en Kanaan achter zich. De eerste pitstopronde verliep rustig, maar kort daarna ging het fout: Van Kalmthout ramde zijn auto vanaf plek twee kneiterhard de muur in. De jonge Nederlander was gelukkig in orde, maar zijn race was klaar.
Net op het moment dat pitstopronde twee los was gebarsten ging het weer fout: rookie Callum Ilott, een van de coureurs in het achterveld, ging met een doffe kleun de muur in. Hij was in orde, maar ook voor Palou was het niet lekker: Dixon had net zijn stop gemaakt, Palou kwam de pitstraat inrijden terwijl die pitstraat op slot ging, dus hij moest door de straat rijden zonder zijn stop te maken.
Bij de herstart had Dixon de leiding, voor lokale held Conor Daly en Ericsson - Palou was door zijn ongelukkig getimede stop teruggevallen naar het achterveld. Kort na de helft van de race klapte de volgende auto de muur in: Grosjean's debuut eindigde met een klapper, er volgde gelijk weer een pitstopronde - een enkeling, zoals Daly, was al net binnen geweest.
Met Daly, Dixon, O'Ward en Santino Ferrucci voorop kon het groen weer gezwaaid worden voor ruim 85 ronden. Na 140 ronden had Dixon een nieuw record te pakken: hij ging in zijn loopbaan 645 ronden aan de leiding en pakte het record van Al Unser Sr over, alvorens hij de voorlaatste pitstopronde opende.
De McLaren's hadden het prima voor elkaar: O'Ward nam de leiding over met een iets latere stop, voor Dixon, teamgenoot Rosenqvist en Daly en met de laatste vijftig ronden in aantocht. Dat gebeurde onder geel, want Scott McLaughlin - de vanuit de Australische Supercars overgestapte Nieuw-Zeelander - ramde zijn auto de muur in.
Na de onderbreking konden we met 42 ronden te gaan weer door, dik tien ronden later opende Rosenqvist het laatste pitstopbal vanaf de derde plek. Dixon en Daly kwamen een paar ronden later binnen in een poging de nu gesplitte McLaren's te pareren: O'Ward bleef langer buiten, Dixon kwam achter Rosenqvist de baan weer op...tot hij een ronde later een drivethroughpenalty moest incasseren wegens te hard rijden, einde verhaal voor de veteraan.
O'Ward kwam achter teamgenoot en virtueel leider Rosenqvist de baan weer op, voor Ericsson, Rossi en Daly. Ericsson had ineens een fenomenaal tempo te pakken en in een paar ronden tijd ging hij overtuigend langs beide McLaren's, wetende dat hij genoeg brandstof had om tot en met de laatste ronde volle bak te stampen.
Ericsson stevende zeer overtuigend af op de overwinning...tot NASCAR-legende en Indy 500-debutant Jimmie Johnson zijn auto in de muur prakte. Hij was in orde, maar de caution was een feit en dus kon Ericsson's voorsprong ook weer doorgestreept worden. Niemand had zin in finishen onder geel, dus werd de rode vlag gezwaaid: de boel kon opgeruimd worden, zodat er nog geracet kon gaan worden.
Met nog twee volle ronden te gaan werd het groen gezwaaid voor een potentieel bijzonder chaotische finale, met Ericsson, O'Ward, Kanaan, Rosenqvist en Rossi voorop. Bij het ingaan van de slotronde deed O'Ward een ultieme poging, maar Ericsson liet 'm staan en pakte een dikverdiende overwinning - alsnog onder geel overigens, want in het middenveld ging Sage Karam in de laatste ronde nog de muur in.
De 50e editie van de 24 uur van de Nürburgring is zondag gewonnen door het Audi Sport Team Phoenix met de Nederlander Robin Frijns, de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde en de Belgen Dries Vanthoor en Frederic Vervisch.
Het team van de #15 Audi zat op de eerste twee uur na vrijwel de hele race voorin en nam gedurende de nacht de leiding in handen. Op de zaterdagavond ging het nog bijna fout, terwijl het voor de #1 Porsche wél fout ging: Dries Vanthoor en broer Laurens Vanthoor waren in duel, waarbij Laurens in zijn Porsche - de titelverdedigers - hard in de muur klapte.
In de avond en nacht vielen er flink wat kanshebbers weg, waaronder beide sterke BMW's van ROWE Racing en de #90 Aston Martin. Uiteindelijk ontstond een heerlijke strijd tussen de Audi en de #3 Mercedes, met na 21 uur racen minder dan één seconde verschil tussen de twee auto's.
Op zondagmiddag vielen er wat druppels, zo nu en dan wat meer, en daar was de Audi beter tegen bestand. Men breidde de voorsprong langzaam maar zeker weer uit en won na 159 ronden op de ruim 25 kilometer lange Nordschleifde, 55 seconden voor de #3 Mercedes GetSpeed, wiens teamgenoten in de #4 als derde eindigden op ruim drie minuten.
Excelsior is na een krankzinnig duel terug in de eredivisie. De Rotterdamse ploeg maakte een 3-0 achterstand goed, in de verlenging kwam Excelsior ook nog eens achter en ook dat maakte ze goed, waarna ze na penalty's alsnog wisten te winnen en na drie terug zijn in eredivisie.
ADO Den Haag leek op weg naar de eredivisie. Met nog twintig minuten te gaan en een 3-0 voorsprong moest Den Haag met tien man verder. Er leek nog weinig aan de hand en langs de kant verzamelde een hoop ADO-fans om de promotie te vieren, maar binnen een kwartier draaide Excelsior de wedstrijd om. Binnen een kwartier tijd maakte de Rotterdamse ploeg gelijk en moesten de verlengingen de beslissing brengen.
Ook daar kwam ADO op voorsprong, maar net zoals in de reguliere speeltijd kwam Excelsior langszij en moesten penalty's de beslissing brengen. Excelsior ging bij strafschoppen als eerste de fout in. Direct na de misser zou ook ADO missen. Het bleef lang spannend en bij een 8-7 stand in het voordeel van de Rotterdamse ploeg ging ADO nogmaals in de fout, waardoor Excelsior na drie weer terug is in de eredivisie. Voor ADO den Haag wacht nog minimaal een jaartje in de Keuken kampioen divisie.
De eerste helft van de achtste finales van het damesenkelspeltoernooi op Roland Garros is achter de rug. In de onderste helft van het speelschema zijn nog vier speelsters over, slechts twee van hen staan in de uit 32 speelsters bestaande plaatsingslijst.
De jonge Canadese Leylah Fernandez, als zeventiende geplaatst, speelde tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova (27). Dat werd een vermakelijk duel, waarin de Canadese tiener zegevierde: 6-3, 4-6, 6-3. Ze speelt hierna tegen de Italiaanse Martina Trevisan, die Aliaksandra Sasnovich uit Wit-Rusland met 7-6 (10), 7-5 klopte en voor het eerst de kwartfinales op een Grand Slam-toernooi bereikte.
De als achttiende geplaatste Amerikaanse Coco Gauff maakte overtuigend gehakt van Elise Mertens (31) uit België: 6-4, 6-0. Zij speelt hierna tegen landgenote Sloane Stephens: de verliezend finaliste van 2018 won met 6-2, 6-0 van de Zwitserse Jil Teichman (23).
Het mannendubbelspel op Roland Garros is toe aan de kwartfinales en daar zijn de Nederlandse spelers nog ruim in vertegenwoordigd. Matwé Middelkoop, met de Indiër Rohan Bopanna als zestiende geplaatst, schaarde zich al bij de laatste acht, dat deden er zondag nog twee.
Wesley Koolhof en de Brit Neil Skupski zijn als zesde geplaatst in Parijs en in de achtste finales hadden ze het eigenlijk niet al te moeilijk. De Amerikanen Mackenzie McDonald en Tommy Paul boden weinig weerstand: Koolhof en Skupski wonnen soepel met 6-3, 6-2.
Jean-Julien Rojer en zijn kompaan Marcelo Arevalo uit El Salvador zijn als twaalfde geplaatst. Zij speelden zondag tegen het Duits-Nieuw-Zeelandse duo Tim Pütz/Michael Venus, de nummers zeven van de plaatsingslijst. Het ging flink heen en weer, maar Rojer en Arevalo zegevierden: 6-4, 2-6, 6-1.
De landstitel basketbal is na zeven lange jaren wachten terug in Den Bosch. Heroes won zondagmiddag het vijfde en beslissende duel in de finaleserie met 74-81 van uittredend kampioen ZZ Leiden.
De Vijf Meihal in Leiden was volledig uitverkocht. Tot aan het begin van het vierde kwart ging de strijd volledig gelijkop. Maar op 56-56 begon Den Bosch aan zijn beslissende demarrage. Het Bossche overwicht sloeg over op het publiek, waar de meegereisde Bossche fans de thuissupporters plotseling overstemden.
Den Bosch sloeg een gat van elf punten (67-78), waarna Leiden toch weer terugkrabbelde tot 74-79. Maar na veertig minuten intens basketbal stond er 74-81 op het bord.
Met de winst op Leiden zorgde Den Bosch en zijn debuterende coach Erik Braal voor een opmerkelijke stunt. Vlak voor de play-offs raakte de Bossche ploeg door blessures zijn sterspeler Mike Carlson en Morgan Stilma kwijt. Het zou in de halve finales tegen Groningen al gedaan zijn, maar die ploeg werd met 3-0 verslagen.
Den Bosch zorgde met zijn teamspirit dat de lijn werd doorgetrokken. Den Bosch kwam op 1-0 door in Leiden met 83-92 te winnen. Daarna ging het mis. Vorige maandag volgde na een zwakke start een thuisnederlaag tegen de titelverdediger: 74-90. En op woensdag leek Leiden een voorschot te nemen op een nieuw kampioenschap toen Den Bosch na rust mentaal instortte en er met 87-68 van langs kreeg.
Den Bosch zette alles op alles en kwam terug tot 2-2. Zondag kwam Den Bosch in het beslissende duel in het eerste kwart op achterstand (22-17), maar met een ijzersterk tweede kwart (20-28) zette de ploeg dat om in een voorsprong bij rust: 42-45. Die marge van drie punten was na het derde kwart intact (53-56), waarna de Bosschenaren het karwei in het slotkwart bekwaam afmaakte.
Het landskampioenschap van zondag is het zeventiende in de clubhistorie van het Bossche basketbal. De vorige titel dateerde uit 2015. Voor coach Braal is het zijn vierde titel. Hij werd eerder drie keer kampioen met Groningen, in 2016, 2017 en 2018.
Golfer Victor Perez heeft in Cromvoirt de Dutch Open gewonnen. De Fransman stelde de zege veilig in de play-off over vier holes tegen de Nieuw-Zeelander Ryan Fox.
Voor Perez betekende het zijn tweede zege op de Europese Tour. Zijn eerste overwinning behaalde de 29-jarige golfer in 2019 op het Alfred Dunhill Championship. De Pool Adrian Meronk werd derde, met één slag meer dan Perez en Fox.
Fox noteerde op de laatste hole een dubbele bogey en zag in het clubhuis dat Perez daarvan profiteerde. Een playoff volgde en in de vierde ronde op hole 17 viel de beslissing in het voordeel van Perez. “Ik moet eerlijk zeggen dat het geluk aan mijn zijde was vandaag. De lange putts die ik in de ronde maakte en ook in de play-offs, het moet magie zijn geweest. Ik ben er altijd in blijven geloven, want golf laat zich moeilijk voorspellen. Ook toen Ryan die birdies en eagle net na de turn maakte. Ik probeerde op het laatst niet naar het scorebord te kijken. Toch zag ik op 17 dat hij terugviel naar -13. Birdie maken op 18 was voor mij alleen niet zo makkelijk, maar gelukkig kwam het in de play-offs toch nog goed.”
Tweevoudig winnaar Joost Luiten, die donderdag na de openingsdag nog leidde maar daarna ver wegzakte, sloot het toernooi goed af en eindigde als 43e. Lars van Meijel wist niet in de top 50 te eindigen. "Ik ben blij dat het erop zit", zei Luiten na zijn slotronde. "Ook vandaag was de start dramatisch, maar mooi om met een eagle te eindigen. Ik kwam hier niet om voor de vijftigste plek te spelen. De laatste drie dagen waren frustrerend."
Eén op de tien meisjes en vrouwen heeft niet genoeg geld voor producten als maandverband of tampons. Daarom is de 'MenstruWeek' in het leven geroepen: om aandacht te vragen voor menstruatie-armoede in de stad Amsterdam. Als onderdeel van het initiatief delen UvA-studenten doosjes met tampons en maandverband uit aan horecazaken. Zo meldt AT5.
Volgens Esther van Duin, initiatiefnemer van de 'MenstruWeek', zijn nog te weinig mensen op de hoogte van menstruatie-armoede. Volgens haar moeten tampons en maandverband makkelijk gratis te krijgen zijn. "We willen dat mensen het normaal gaan vinden dat menstruatieproducten op het toilet horen, net als toiletpapier." Ook, zegt ze: "We willen dat iedere toileteigenaar zich realiseert dat, met het hebben van een toilet, ook een stukje verantwoordelijkheid komt voor klanten met een baarmoeder."
Van Duin ziet graag dat scholen, bars, sportscholen en andere instanties gratis menstruatieproducten aanbieden in zogenoemde 'MenstruBoxes', doosjes met daarin tampons en maandverband. Om het goede voorbeeld te geven, gaan ze met een groep vrijwilligers de stad in om de doosjes aan restaurants en cafés te geven. De plekken waar gratis menstruatie-producten worden aangeboden, zijn ook gebundeld in de 'MenstruMap', "zodat vrouwen altijd kunnen zien waar ze terecht kunnen", aldus een van de vrijwilligers.
De eigenaar van een taartenwinkel op de Javastraat is blij met de 'MenstruBox': "Ik vind het fantastisch wat ze doen en dat het hier nu ligt. Het moet veel meer genormaliseerd worden." Ze kreeg al wel eens de vraag van gasten of er tampons waren. "Dan renden we naar achter om het uit onze tas te pakken, maar nu het hier ligt, hoeven ze de walk of shame niet meer te doen en het aan het personeel te vragen."
Ook een van de gasten is enthousiast over het initiatief. "Ik vind het echt top dat er gratis producten zijn voor menstruatie, niet iedereen heeft de optie om die te kunnen kopen." En juist daarom vindt de organisatie van 'MenstruWeek' dat het op de gemeentelijke agenda moet komen te staan. Daar is Gaby Akkrum, eigenaar van de taartenshop, het mee eens. "Wellicht is het iets voor de overheid om te promoten en te stimuleren dat er vergoeding voor ontstaat." Maar zo niet, zo zegt ze, ook geen probleem, "dan neem ik de kosten zelf op me."
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben Argentinië met een 1-1 gelijkspel afgehouden van de eindzege in de FIH Pro League. De Oranje Dames moesten net als zaterdag in het eerste duel (dat ook 1-1 eindigde) vol aan de bak tegen de nummer twee van de wereld. Oranje won de shoot-outs in een sfeervol sportpark van Union in Nijmegen na sudden death.
De Argentijnse speelsters dropen na afloop teleurgesteld af. Bij een overwinning van Argentinië op Nederland had de Zuid-Amerikaanse formatie zondag de eindzege in Pro League binnengehaald. Daar waren ze in deze dubbel met Oranje vol voor gegaan, maar de ploeg van Jamilon Mülders verpestte dat feestje. Dat deed pijn. De Pro League-winst van Argentinië zou voor het eerst sinds de gouden plak van Groot-Brittannië op de Spelen van Rio in 2016 zijn, dat er een ander land dan Nederland een grote prijs won.
Oranje verloor in Rio de finale na shoot-outs, maar liet sindsdien als veelvraat in het internationale dameshockey geen serieuze kruimels meer liggen voor de concurrentie. Telt u even mee: drie Europese titels (2017, 2019, 2021), de Champions Trophy (2018), de Hockey World League (2017), de wereldtitel (2018), twee keer de Pro League (2020, 2021) en olympische goud (2021).
Argentinië is nog steeds de topfavoriet voor de eindzege in de Pro League, al heeft het team van coach Fernando Ferrara nog wel twee lastige uitwedstrijden tegen India voor de boeg. In het Nederlandse kamp zal niemand malen dat de Pro League-beker een keer niet in de kast bij de KNHB belandt.
Bij Oranje draait alles om het WK dat over ruim een maand in Nederland en Spanje losbarst. Dan moet de oranje hockeymachine weer ouderwets op volle toeren draaien. De voorbereiding op dat toernooi is al maanden geleden in gang gezet, maar sinds vorige week de play-offs ten einde zijn wordt toegewerkt naar de climax.
Grootste uitdager
Argentinië gaat zeer waarschijnlijk de grootste uitdager van Oranje worden op het WK en dus waren deze twee Pro League-duels tussen de twee hockeygrootmachten bij de dames een mooie eerste graadmeter. Keiharde conclusies zijn niet te trekken, daarvoor zaten de play-offperikelen nog te vers in de Nederlandse benen. Toch maakte dit Zuid-Amerikaanse team in twee duels in Nijmegen duidelijk dat de ploeg straks op het WK misschien wel beter is dan het team dat vorig jaar de finale haalde op de Spelen in Tokio.
Argentinië speelde fris, agressief en creatief hockey. Net als zaterdag begonnen de gasten fanatiek aan het duel voor 3000 toeschouwers. Binnen twee minuten soleerde Agustina Albertarrio links de cirkel binnen, gaf een voorzet die Victoria Granatto tipte. Slechts met veel moeite kon Josine Koning redding brengen, maar Argentinië maakte duidelijk dat het menens was.
Oranje moest in die fase alle zeilen bijzetten en kon pas minuten later de eerste speldenprik uitdelen. Middenvelder Laura Nunnink, deze wedstrijd de aanvoerder, legde de bal terug op Yibbi Jansen, die ‘m niet goed raakte waardoor hij naast het doel rolde.
In het tweede kwart, waar eerst Maria Granatto – komend seizoen spits van Bloemendaal – nog voor gevaar had gezorgd, kreeg Nederland wat meer de overhand. Leurink haalde een corner, die door Frédérique Matla net werd gemist. Xan de Waard sloeg een goede backhand, die door de 36-jarige sluitpost Belen Succi werd gered.
Vier minuten voor de rust kreeg Oranje de tweede strafcorner. Via Sanne Koolen en Felice Albers speelde Oranje een variant, die op een voet van een Argentijnse verdediger Valentina Costa kwam. Strafbal oordeelde de arbiter, maar de videoscheidsrechter herriep die beslissing tot verbijstering van Oranje. Dat kreeg nog wel een nieuwe corner. Die leverde na de Albers-variant een nieuwe corner op. Ditmaal ging de bal wel op Yibbi Jansen, die niet onhoudbaar maar wel raak pushte: 1-0.
Verdiende gelijkmaker
Met die voorsprong op zak ging Oranje rusten. Terwijl de strategie voor de tweede helft werd besproken, werden op het veld Caia van Maasakker en Malou Pheninckx gehuldigd voor hun bewezen diensten bij Oranje. Het tweetal zag na rust dat Argentinië, al zes weken de wereld rond trekkend in voorbereiding op het WK, beter was in het derde kwart.
Dat resulteerde ook in de verdiende gelijkmaker. Agustina Gorzelany pushte de strafcorner, uitblinker Maria Granatto tipte de bal na een fraaie duik achter Josine Koning: 1-1.
De Argentijnse gelijkmaker gaf het startsein voor een heerlijk laatste deel van dit Pro League-duel. De speelsters van beide teams leken even te willen testen hoe de tegenstander ervoor stond. De duels waren af en toe op het randje, maar voor het publiek in Nijmegen viel er genoeg te genieten. Laurien Leurink was twee minuten voor tijd het dichtst bij de winnende treffer. De aanvaller van SCHC kreeg de bal vrij voor Succi, na een goede actie van aanvaller Maxime Kerstholt die na 3,5 jaar afwezigheid haar rentree maakte. Leurink besloot de bal te flatsen, maar kwam iets te veel onder de bal waardoor die over zeilde.
Shoot-outs
Terwijl het publiek zich al opmaakte voor shoot-outs kreeg Lidewij Welten het aan de stok met Sanchez. Een duel waar beiden vol in gingen. De Argentijnse trok de stick van Welten weg en werd bestraft met een strafcorner tegen. Matla pushte voluit, maar Succi redde, waardoor het toch net als zaterdag shoot-outs werden.
Die werden door Nederland minder goed genomen dan zaterdag, maar omdat Koning in topvorm verkeerde ging het bonuspunt na de beslissende shoot-out van Pien Sanders naar Oranje. Over een aantal weken gaat er op het WK mogelijk een kans op revanche voor Argentinië komen. Dat is nu al een duel om naar uit te kijken.
Jai Hindley is de eerste Australische eindwinnaar van de Giro d'Italia. Zijn roze trui, die de Australiër van BORA-hansgrohe zaterdag in de laatste bergetappe veroverde, kwam in de slottijdrit van 17,4 kilometer in Verona niet meer in gevaar. De dagzege ging naar Matteo Sobrero. De Italiaans kampioen tijdrijden bleef drie Nederlanders voor: Thymen Arensman, Mathieu van der Poel en Bauke Mollema.
De Ronde van Italië sloot af in Verona met een tijdrit van 17,4 kilometer. Matteo Sobrero was veruit de snelste over het parcours. De Italiaans kampioen tijdrit was een kleine halve minuut sneller dan Thymen Arensman, die beslag legde op de derde plaats. Mathieu van der Poel zou de derde tijd noteren, maar was daarbij wel een 40 seconden langzamer dan Sobrero. Bauke Mollema reed ook een knappe tijdrit en kokte de vierde tijd, alleen moest hij wel meer dan een minuut toegeven.
De dagzege was dus voor Sobrero, maar daarnaast was het ook nog uitkijken naar de strijd tussen de podiumkandidaten. In de slottijdrit kwam Jai Hindley niet in de problemen en zorgde voor zijn eerste eindoverwinning in een grote, daarnaast zorgde de Australiër ook voor de eerste eindwinst voor Australië in de Giro d'Italia. Richard Carapaz legede beslag op plek twee, voor Mikel Landa. Vicenzo Nibali en Pello Bilbao maakte de top vijf vol.
Sergio Perez heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Mexicaan profiteerde op het asfalt van het prinsdom optimaal van een goede bandenstrategie en zegevierde voor Carlos Sainz en Max Verstappen. Laatstgenoemde breidde zijn voorsprong in het kampioenschap wel uit omdat concurrent Charles Leclerc achter hem eindigde.
Vlak voor de start begon het te regenen waardoor de organisatie besloot achter de safety car te starten. Alle coureurs waren hierdoor verplicht om op regenbanden te vertrekken en de start werd uitgesteld. Na een kwartier wachten werden er vanaf 15.15 uur twee ronden achter de safety car afgelegd waarna er de rode vlag gezwaaid werd en de racestart voor onbepaalde tijd uitgesteld werd.
Iets na 16.00 uur kwam het veld achter de satefy car in beweging en was de race officieel van start gegaan. De eerste coureurs reden al direct schade, want Lance Stroll raakte even de muur nabij het Casino en Nicholas Latifi raakte de muur in de hairpin. Na twee rondjes kwam de safety car binnen en konden de coureurs op racesnelheid rijden. Stroll was de eerste die naar de intermediates wisselde, gevolgd door Pierre Gasly.
Polesitter Leclerc leidde voor Sainz, Perez en Verstappen. De baan droogde langzaam maar zeker op, maar doordat de verschillen klein waren konden de coureurs vooraan nog geen banden wisselen. Wel sloeg Leclerc langzaam maar zeker een gat met Sainz, Perez en Verstappen. De eerste van de top vier die stopte was Perez die op plek vijf weer naar buiten kwam, vlak achter Lando Norris, maar voor George Russell. De gok van Perez pakte goed uit, want hij kwam voor de gestopte Leclerc weer naar buiten, waardoor Sainz leidde.
Ferrari was in de 22e ronde de eerste wisselde naar slicks, terwijl de Red Bulls van Perez en Verstappen een ronde langer buiten bleven. Dit legde geen windeieren, want Perez greep de leiding voor Sainz, Verstappen en Leclerc. Daarachter reden Russell, Norris, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Esteban Ocon en Valtteri Bottas. Daarachter brak de Haas van Mick Schumacher uit bij het zwembad en verdween hard in de muur. De auto brak in twee stukken, maar de Duitser bleef ongedeerd. De safety car kwam naar buiten, even later gevolgd door de rode vlag omdat de muur gerepareerd moest worden. De race zou daarna op tijd uitgereden worden.
Na de herstart reden Perez, Sainz, Verstappen en Leclerc weg bij de rest van het veld, terwijl verder daarachter Alonso Hamilton flink ophield. Achter de Spanjaard ontstond een lange trein met coureurs. De race lag in een plooi en veel actie was er niet meer op het inmiddels droge asfalt, al drong Sainz in de slotfase wel flink aan bij Perez waar het beste van de banden af was. Verstappen en Leclerc zaten in de wachtkamer.
Na 64 van de oorspronkelijke 78 ronden werd Sergio Perez afgevlagd als winnaar van de Grand Prix van Monaco. De Mexicaan had aan de streep een kleine voorsprong op Sainz en Verstappen die hiermee zijn leidende positie in het kampioenschap verstevigde. Leclerc eindigde als vierde, voor Russell, Norris, Alonso, Hamilton, Bottas en Sebastian Vettel. Esteban Ocon werd als negende afgevlagd, maar viel door een vijf seconden straf buiten de punten.
AZ heeft zich voor de tweede voorronde van de Conference League geplaatst. Na de 1-2 nederlaag in Arnhem afgelopen week tegen Vitesse waren de Alkmaarders vanmiddag in eigen huis met 6-1 te sterk .
Na drie minuten spelen kwam AZ al na voorsprong. Op aangeven van Karlsson was het Pavlidis die de 1-0 maakte. Een paar minuten later was het bijna 2-0 maar de vrije trap van Karlsson eindigde op de vuisten van doelman Houwen. Vitesse had in de elfde minuut de kans op de gelijkmaker maar Buitink kreeg de bal niet tussen de palen. Even daarna kwam AZ op 2-0. Van grote afstand schoot Reijnders de bal richting het doel en Houwen liet hem langs zijn handen glippen. Daarna ging de storm weer wat liggen in Alkmaar al bleef AZ de betere ploeg met de beste kansen. In de 27e minuut was het bijna 3-0. Reijnders kon vrij op doel schieten na een vlotte combinatie met Pavlidis, maar Houwen bokste de bal uit zijn doel. In de 37e minuut was er even schrik op het veld nadat Karlsson na een harde botsing op de grond terecht kwam. Na drie minuten verzorging kwam de aanvaller weer terug in het veld. Vier minuten voor rust kwam de thuisploeg op 3-0. Op aangeven van Kerkez liep De Wit de bal in het lege doel. Op slag van rust was het bijna 3-1, maar Manhoef mikte de bal net naast de kruising vanaf rand strafschopgebied.
Vitesse kwam een stuk beter uit de kleedkamer. Bazoer schoot richting de kruising maar Vindahl strekte zich en de Arnhemmers haalden er niet meer dan een hoekschop uit die niets opleverde. Het was echter toch AZ dat scoorde. Er ontstond veel ruimte achter de verdediging van Vitesse, en de Alkmaarders profiteerde daarvan. Het was Reijnders die de 4-0 maakte en daarmee zijn tweede van de middag. De wedstrijd leek daarmee ook wel gespeeld te zijn. Vitesse kreeg overigens wel wat kansen. In de 73e minuut schoot Huisman van dichtbij richting de lange hoek, maar Vindahl kreeg zijn voet er tegenaan. Een paar minuten later was het wel weer raak aan de andere kant. Na een vrije trap scoorde Karlsson de 5-0 door de bal over de muur in de kruising te schieten. Drie minuten later deden de Arnhemmers wat terug. Bazoer maakte de 5-1 uit een vrije trap. Een paar minuten voor tijd maakte Reijnders bijna zijn derde van de middag, maar doelman Houwen staat goed en stopte het schot van dichtbij. Een minuut voor tijd was het Karlsson die de eindstand bepaalde op 6-1.
De Grand Prix van Italië in de MotoGP heeft een thuisfeestje opgeleverd. Op het circuit van Mugello kon de champagne namens het thuismerk ontkurkt worden, wat gezien de dominantie in de kwalificatie ook wel een beetje te verwachten viel.
Voor het eerst vertrok Fabio Di Giannantonio van poleposition, met Ducati-merkgenoten Marco Bezzecchi en Luca Marini naast zich. Met Johann Zarco en Francesco Bagnaia stonden er ook twee Ducati's op rij twee, naast Fabio Quartararo's Yamaha, de Aprilia van Aleix Espargaro en de Honda's van Takaaki Nakagami en Pol Espargaro.
De drie jongelingen vooraan kenden een prima start en na de openingsronde kwam Bezzecchi als eerste door, voor Marini, Di Giannantonio, Aleix Espargaro, Quartararo, Zarco en de vanaf de zestiende plek vertrokken Brad Binder. Quartararo werkte zich naar de tweede plek, Bagnaia ging ook langs Di Giannantonio naar plek vier.
Richting de helft van de race ging Bagnaia naar de leiding, voor Quartararo - de VR46-coureurs Bezzecchi en Marini volgden met Aleix Espargaro, Bastianini en Zarco in hun kielzog. Voor Bastianini was het echter snel over: hij gleed onderuit, een pijnlijke valpartij in zijn strijd om de wereldtitel.
Bagnaia reed zich niet echt los, maar kwam ook niet meer in gevaar: hij stuurde zijn Ducati naar de overwinning, voor Quartararo en een fraaie derde plek voor Aleix Espargaro. Zarco, Bezzecchi en Marini completeerden de top-6, vlak voor Binder.
Nieuwsuur bezocht president Zelenskyy in Kyiv, waar presentator Mariëlle Tweebeeke hem uitgebreid en kritisch interviewde. De Oekraïense president zegt dat het de Russen niets kan schelen hoeveel mensen ze verliezen, maar dat voor hem "een overwinning zonder dat je nog mensen om je heen hebt", geen overwinning is.
Als Rusland blijft doorgaan met vechten vallen er volgens Zelenskyy niet tienduizenden, maar honderdduizenden doden.
Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge is van mening dat ons land kritischer moet kijken naar arbeidsmigratie. “We moeten selectiever zijn in wie wel en niet nodig is op de Nederlandse arbeidsmarkt”, aldus de bewindspersoon in WNL op Zondag. Meer hierover bij WNL.
Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge houdt vast aan zijn standpunt dat statushouders zo snel mogelijk een woning toegewezen moeten krijgen.
De natuur na een brand. Alles zwart geblakerd. Het is een treurig gezicht. Door droogte kunnen grote stukken natuur in een korte tijd verbranden. Een enorme impact op een natuurgebied. Hoe krabbelt de natuur weer op na zo’n brand? Omroep Brabant legt het uit.
Van de week drie verschillende peilingen over een mogelijke zetelverdeling in de Tweede Kamer. Uit alle drie blijkt dat de huidige coalitie nu niet tot een Rutte 5 zou komen. Vooral de nieuwkomers BBB en JA21 lijken goed te scoren.
De Grand Prix van Italië in de Moto2 is zondag ietwat chaotisch verlopen. Op het circuit van Mugello leek de wedstrijd enigszins in een plooi te liggen, maar in de slotfase bleek dat bepaald niet het geval te zijn.
We begonnen met Aron Canet op poleposition, Pedro Acosta en Sam Lowes naast hem en Celestino Vietti, Mattia Pasini en Ai Ogura op de tweede rij - Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh vertrokken vanaf de 17e en 26e startplek.
Acosta pakte bij de start de leiding, voor Lowes, Canet, Tony Arbolino en Joe Roberts. Canet nam de tweede plek snel over en ging achter Acosta aan, terwijl Ogura zich voorbij Arbolino en Lowes naar plek drie reed. Roberts bleef er nog aan en dat was halverwege de kopgroep van zes.
Acht ronden voor het einde stuiterde Canet ineens het grind in, waardoor Acosta los was van de rest. Daar sloot Vietti ook aan en hij mengde zich in de strijd om plek twee. Voor Lowes was het met drie ronden te gaan klaar: uitgerekend teamgenoot Arbolino ramde hem het grind in.
Kort daarop kon ook Vietti inpakken, de machine van de WK-leider gaf ineens de geest. Acosta reed ondertussen weg bij Roberts, die door het gedoe achter hem een gat had naar Ogura en Arbolino, die op zijn beurt gelijk een longlappenalty aan de broek kreeg voor zijn beuk aan Lowes.
Acosta reed naar zijn allereerste Moto2-zege, Roberts finishte fraai als tweede en Ogura completeerde het podium. De Japanner kwam daarmee in het WK op gelijke hoogte met Vietti, die de finish niet haalde. Bendsneyder reed naar een prima elfde plek, Van den Goorbergh werd 21e.
Londen beschuldigt Rusland van het opzettelijk verspreiden van desinformatie over de oorlog in Oekraïne. Moskou is klaar "om de wereldwijde voedselzekerheid op het spel te zetten voor eigen politiek gewin, en vervolgens als 'de vermoorde onschuld' het Westen de schuld te geven van elke mislukking", zei het Britse ministerie van Defensie in een update, daarbij verwijzend naar informatie van zijn inlichtingendiensten.
Een paar dagen geleden vroeg Rusland Oekraïne om de haven van Odessa vrij te maken zodat schepen veilig konden passeren. In feite blokkeert Moskou zelf de export van graan uit Oekraïense havens. Volgens de Britten is dit een kerngedachte van de moderne Russische communicatiestrategie. Dit is hoe 'desinformatie' wordt geïntroduceerd, vaak onduidelijk, zodat het voor het publiek lastig is om de situatie te begrijpen.
Het is lastig voor de oud-ministers uit Rutte 3 om een nieuwe baan te vinden. Vijf maanden na het officiële ontslag van kabinet-Rutte 3 heeft driekwart van de vertrokken ministers nog geen nieuwe fulltime functie elders. Dat blijkt uit een inventarisatie van de politieke redactie van RTLNieuws.
In januari 2022 diende het kabinet Rutte-3 officieel zijn ontslag in. Elf ministers keerden niet terug in Rutte-4. Drie ministers hadden de AOW-leeftijd bereikt dus konden met pensioen als ze dat wilden. Acht oud-ministers moeten op zoek naar ander werk, maar dat is tot nu toe bij twee oud-ministers gelukt. Stef Blok wordt lid van de Europese Rekenkamer en Bas van 't Wout heeft een baan gevonden als strategisch adviseur.
Alle vertrokken ministers hebben recht op een APPA-uitkering, behalve de ministers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Het is om privacyredenen niet mogelijk om op te vragen welke ex-minister daadwerkelijk gebruik maakt van de wachtgeldregeling.
Overzicht oud-ministers Rutte 3 die niet zijn teruggekomen in het nieuwe kabinet:
- Wouter Koolmees (D66, minister van Sociale Zaken): geen nieuwe functie, tijdelijk formateur Rotterdam
- Ferd Grapperhaus (CDA, minister van Justitie en Veiligheid): geen nieuwe functie
- Ingrid van Engelshoven (D66, minister van Onderwijs): geen nieuwe functie, tijdelijk informateur Maastricht
- Arie Slob (ChristenUnie, minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs): geen nieuwe functie, tijdelijk informateur Zwolle
- Sander Dekker (VVD, minister van Rechtsbescherming): geen nieuwe functie, parttime research fellow NSOB
- Barbara Visser (VVD, minister van Infrastructuur): geen nieuwe functie
- Stef Blok (VVD, verschillende ministeries): lid Europese Rekenkamer & nationaal coördinator sanctiehandhaving
- Bas van 't Wout (VVD, minister van Economische Zaken): strategisch adviseur, tijdelijk formateur Breda
- Tom de Bruijn (D66, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): gepensioneerd
- Henk Kamp (VVD, minister van Defensie): gepensioneerd
- Ben Knapen (CDA, minister van Buitenlandse Zaken): gepensioneerd
Op het circuit van Mugello is zondagochtend de Grand Prix van Italië in de Moto3 verreden. Het werd grotendeels een klassieke Moto3-race, waarbij pas in de slotfase het kaf van het koren gescheiden werd.
Deniz Öncü vertrok vanaf poleposition, Daniel Holgado en Dennis Foggia stonden naast de Turk op rij één en Sergio Garcia, Izan Guevara en John McPhee vertrokken vanaf de tweede rij. Öncü behield de leiding bij de start, Diogo Moreira en Guevara volgden en dat trio reed in de openingsronde een beetje weg bij de rest.
Het drietal werd na een paar ronden weer bijgehaald, waardoor we een kopgroep van een kleine twintig talenten hadden. Halverwege de race nam Foggia de leiding in handen, terwijl Riccardo Rossi zich ook netjes naar voren werkte. De leiding van Foggia was geen lang leven beschoren: de Italiaan schoof in z'n eentje onderuit en werd nog nét ontweken door de rest.
Een paar tellen later gingen Holgado en McPhee gezamenlijk onderuit: McPhee viel, Holgado reed er overheen - beiden waren gelukkig in orde. Met een handvol ronden te rijden waren er nog zeven coureurs over in de kopgroep: Guevara, Rossi, Andrea Migno, Garcia, Moreira, Ryusei Yamanaka en de nog aangesloten Tatsuki Suzuki.
In de slotronden streed de groep vol voor de podiumplekken, waarbij Moreira in de laatste bocht iets te enthousiast probeerde op te schuiven: hij ging onderuit. Met een perfect staaltje slipstreamen ging Guevara in de laatste meters nog langs teamgenoot Garcia naar de winst, terwijl Suzuki het podium completeerde.
Update 11.45 uur
Toch niet, de jury besloot om Guevara een plekje terug te zetten: hij was in de slotronde iets buiten de baan getreden en dat mag niet. Garcia wint dus, voor Guevara en Suzuki.
In de straten van Monaco is zondagochtend de hoofdrace in de Formule 2 verreden. Dat was wat boeiender dan de race van zaterdag, waarin eigenlijk helemaal niks gebeurde, vooral doordat de banden het in de slotfase zwaar hadden.
De poleposition was in handen van de in topvorm verkerende Felipe Drugovich, die Theo Pourchaire naast zich had op rij één. Jack Doohan en Jüri Vips startten vanaf de tweede rij, voor Liam Lawson, Enzo Fittipaldi, Marcus Armstrong en Jehan Daruvala - Richard Verschoor moest vanaf de 21e en laatste plek vertrekken.
Lawson kwam bij de opwarmronde niet weg en konden we doorstrepen, Drugovich pakte bij de start de leiding, voor Pourchaire, Doohan, Vips en de sterk vertrokken Dennis Hauger. Na tien ronden was Hauger voorin de eerste die verse banden kwam halen, wat ongelukkige timing leek: negen ronden later zette Amaury Cordeel zijn auto tegen de muur, waardoor de safety car de baan betrad.
Iedereen die nog moest stoppen kwam gelijk binnen: Drugovich, Pourchaire, Vips, Doohan, Fittipaldi en Armstrong werden bij het verlaten van de pitstraat opgehouden door de marshalls die Cordeel's auto op ongelukkige wijze verwijderden, maar de al gestopte Hauger kwam er niet voorbij en sloot achter Armstrong aan op de zevende plek.
Kort na de herstart reed Clement Novalak zijn auto de muur in: safety car. Na de herstart kon Pourchaire ronde na ronde de druk opvoeren bij Drugovich, maar Monaco heeft nou eenmaal weinig ruimte. De banden van Drugovich waren er helemaal aan in de slotfase, maar hij hield het toch vol: de kampioenschapsleider won, voor Pourchaire, Vips, Doohan, Fittipaldi en Armstrong - Verschoor werd keurig twaalfde.
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
De weekend gifdump. Onze wekelijkse gifdump waarin je letterlijk van alles voorbij kunt zien komen. Ter vermaak, uiteraard
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het is Zaterdag en om het weekend te beginnen proberen we een glimlach op je gezicht te krijgen. Laat in de comments weten of dat gelukt is en met welke foto
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 28 mei een 21-jarige man uit Rotterdam aangehouden vanwege betrokkenheid bij de dood van een 34-jarige Rotterdammer. Het slachtoffer kwam op 22 mei door een schietincident om het leven op de Nassauhaven in Rotterdam. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Afgelopen zondag 22 mei rond 23.30 uur belden meerdere mensen de politie dat zij schoten hadden gehoord op de Nassauhaven. Daar bleek op straat een 34-jarig zwaargewond slachtoffer te liggen. De toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor hem betekenen; hij overleed ter plaatse. Enkele minuten later werd op de Feijenoordkade een brandende auto ontdekt. Er wordt rekening mee gehouden dat deze auto verband houdt met het schietincident.
De politie is nog steeds op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.
Welkom!
Als eerste wil ik hierbij graag collega Ferdy feliciteren. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ik heb daar gewoon spontaan zin in. Het zou kunnen zijn dat hij vandaag toevallig jarig is, maar zoals ik al zei weet ik dat niet precies. Ik kan niet in zijn paspoort kijken, wat overigens ook vals kan zijn. Bij deze Ferdy: Proficiat!
Het weer was niet heel slecht en ook niet heel goed. Er stond veel te veel wind en de temperaturen waren erg bedroevend. De zon scheen wel flink, hoewel ik natuurlijk hier voor mijn eigen locatie spreek. In het binnenland was er wel degelijk meer bewolking aanwezig. Het is ook niet helemaal droog gebleven, maar veel buien waren er ook weer niet. ( Ik zou zo dichter kunnen worden. )
Inmiddels komen er wel wat meer buien opdraven en dat proces zet zich de komende uren verder voort. Ik denk wel dat het voornamelijk om regenbuien gaat. De kans op onweer en hagel is heel erg klein. Dat komt omdat de onstabiliteit daar net niet groot genoeg voor is. Héél sporadisch zou het kunnen, want de eventuele regenbui kan best wel intensief zijn.
Morgen hebben we dan echt het dieptepunt. De temperaturen liggen dan zo tussen de 11 en 14 graden. Zacht winterweer of koel herfstweer. U mag kiezen. Volle terrassen hebben we morgen dus waarschijnlijk niet. Voeg daarbij de ideale windrichtng... noordelijk dus... en het feest is helemaal compleet.
Beterschap is gelukkig in zicht. Het gaat niet zo heel snel, maar maandag is het al iets zachter, terwijl we vanaf dinsdag gelukkig weer wat normalere kwikstanden te zien krijgen. Misschien rent het kwik in het midden van de week wel weer richting 25 graden.
Qua weerbeeld is het wel wat onzeker. Stabiel lijkt het niet te worden, omdat de overgang tussen kil en warm erg dichtbij komt te liggen. De kans op erg vervelend kil weer in het westen is dus zeker aanwezig, terwijl de horeca in het binnenland goede zaken doet. Uiteraard zal dat ook gevolgen hebben voor het weerbeeld. Eind van de dag een paar stevige donderbuien in het binnenland, terwijl de buienliefhebbers in het westen..... hmmz.... niet aan denken maar.
Fijn weekend!
Je zou het tussen al dit groen niet zeggen, maar dit is de buurt van een stad. (Foto: Charged)
Dit is het Arboretum in Zuid-Oost Beemster. Het ziet er wat merkwaardig uit zo. (Foto: Pukeko)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
Niet bepaald de beste Giro d'Italia ooit, om het zo maar uit te drukken. Jai Hindley sloeg in de twintigste etappe zijn slag, Richard Carapaz brak en verloor het roze. Hindley mag vandaag in de afsluitende tijdrit 1:25 minuten verdedigen en kan dan zijn eerste groterondezege bijschrijven.
Een teleurstellende Giro wat de klassementsstrijd betreft, het was vooral een afvalrace zonder echte aanvallen in de top. De verschillen voorin bleven klein, dus leek het spannend, maar schijn bedriegt. Vandaag dus Hindley die 1:25 verdedigt op Carapaz, die op zijn beurt 26 seconden verdedigt tegen Mikel Landa - Vincenzo Nibali staat op dik zes minuten van Landa op de vierde plek.
Om 14.00 uur wordt het afsluitende tijdritbal geopend door Roger Kluge, op ruim zeven uur de drager van de rode lantaarn. Hindley is de laatste, de Australiër gaat om 16.48 uur van start. Rellende_Rotscholier heeft het 17,4 kilometer lange slotritje hier voorbeschouwd, voor de liefhebber.
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De World Cup sportklimmen in het Amerikaanse Salt Lake City, de tweede op rij aldaar, heeft weer voor nieuwe wereldrecords in het speedklimmen gezorgd. In die discipline wordt een 15 meter hoge muur zo snel mogelijk beklommen, een kwestie van seconden.
Mannen
Kiromal Katibin nam eerder dit jaar met 5,17 seconden het wereldrecord al over van zijn Indonesische landgenoot Veddriq Leonardo, in de kwalificaties snelde hij naar 5,10 seconden. Ondanks het nieuwe record won hij niet: in de kwartfinales viel de Indonesiër van de muur, dus hij was klaar.
De winst ging wél naar Indonesië en wel naar de eerdergenoemde Leonardo, die tot aan de finale erg strak klom. In die finale haperde hij nogal, maar doordat de verrassende Oostenrijker Tobias Plangger viel won Leonardo 'gewoon'. Plek drie was voor de Italiaan Ludovico Fossali, die in 5,49 seconden Marcin Dzienski uit Polen klopte.
Vrouwen
Met 6,53 seconden in de kwalificaties scherpte ook Aleksandra Miroslaw haar eigen wereldrecord aan. In de knockoutfase stond er geen maat op haar en met 6,54 legde ze in de finale de Amerikaanse Emma Hunt erop. Plek drie was voor landgenote Aleksandra Kalucka, die haar tweelingzus Natalia in de kleine finale zag vallen.
Op Roland Garros heeft tennisser Daniil Medvedev zich wederom vrij simpel voor de volgende ronde geplaatst. De als tweede geplaatste Rus rekende in de derde ronde met 6-2, 6-4, 6-2 af met de Serviër Miomir Kecmanovic (28).
Ook Stefanos Tsitsipas had weinig moeite met het bereiken van de laatste zestien. Na twee lastige partijen rekende de als vierde geplaatste Griek in no-time af met Mikael Ymer uit Zweden: 6-2, 6-2, 6-1 voor de Griek, die hierna de jonge Deense verrassing Holger Rune treft.
Andrey Rublev (7) had het moeilijker, maar schoof de Chileen Cristian Garin wel aan de kant: de Rus won met 6-4, 3-6, 6-2, 7-6 (11). Casper Ruud uit Noorwegen (8) stuurde de Italiaan Lorenzo Sonego in een vijfsetter naar huis: 6-2, 6-7 (3), 1-6, 6-4, 6-3.
In het Amerikaanse Eugene is de Diamond League in de atletiek weer neergestreken. De Prefontaine Classic zorgde zaterdagavond voor een prima portie vermaak en een aantal indrukwekkende prestaties.
400m horden mannen
Alison dos Santos was de grote favoriet en dat maakte de jonge Braziliaan volledig waar: hij snelde naar de winst in 47,23 seconden, 's werelds beste jaarprestatie. De Amerikanen Khallifah Rosser en Quincy Hall completeerden de top-3, beiden finishten in 48,10 seconden.
5000m mannen
Berihu Aregawi was de enige man die mee zou gaan met de hazen en de Ethiopiër deed dat op indrukwekkende wijze: hij snelde eenzaam naar de winst in 12:50,05 minuten, ruim voor landgenoten Samuel Tefera (13:06,86) en Selemon Barega (13:07,30). Een dag eerder deed Joshua Cheptegei een wereldrecordpoging, maar de Oegandees kwam niet in de buurt, hoewel hij die wedstrijd in 12:57,99 minuten wel won.
Discuswerpen vrouwen
Valarie Allman moest het voor het thuispubliek gaan doen en dat deed de Amerikaanse ook: de 68,35 meter in haar vijfde poging was ruimschoots voldoende voor de winst. Sandra Perkovic uit Kroatië werd met 65,50 meter tweede, voor de Duitse Kristin Pudenz (62,58),
100m vrouwen
Elaine Thompson-Herah heeft als olympisch kampioene altijd de eer hoog te houden en dat deed de Jamaicaanse wederom: met een meer dan uitstekende 10,79 seconden snelde ze naar de winst, voor de Amerikaanse Sha'Carri Richardson en de Jamaicaanse Shericka Jackson (beiden 10,92).
Polsstokhoogspringen mannen
Met Armand Duplantis als winnaar gebeurde er eigenlijk weinig bijzonders, hoewel het wat tegenvallend was dat de Zweed op 5,91 meter bleef steken. De Amerikaan Christopher Nilsen kwam tot 5,81 meter, net als Sondre Guttormsen uit Noorwegen, die zo zijn nationale record evenaarde en derde werd.
100m horden vrouwen
Het duurde even voor Jasmine Camacho-Quinn op gang kwam, maar nadat de vrouw uit Puerto Rico de motor aan had geslingerd was er geen houden aan: winst in 12,45 seconden. De Nigeriaanse Tobi Amusan werd in 12,58 keurig tweede, voor de Amerikaanse Tonea Marshall (12,66).
1500m vrouwen
Faith Kipyegon en Gudaf Tsegay gingen als enigen mee met de gangmaakster en vervolgens liep de Keniaans-Ethiopische tandem zelf door. Dan is één ding duidelijk: het gaat hard. Dat bleek, want Kipyegon snelde er vandoor en won in 3:52,59 minuten, de negende tijd ooit gelopen. Tsegay werd in 3:54,21 tweede, eveneens een toptijd, voor de 3:58,62 van de Canadese Gabriela Debues-Stafford.
400m mannen
Hier was Michael Norman de favoriet en de Amerikaan maakte dat meer dan waar: hij snelde naar een zeer indrukwekkende 43,60 seconden, de dertiende tijd ooit gelopen. Kirani James uit Grenada werd in 44,02 seconden tweede, voor de 44,35 van Matthew Hudson-Smith, een nieuw Brits record.
800m vrouwen
Keely Hodgkinson liet eerder al zien in goede vorm te verkeren en dat herhaalde de Schotse nog maar eens: in 1:57,72 minuten pakte ze een fraaie zege, de Amerikaanse Ajee Wilson bleef in 1:58,06 steken op de tweede plek. Diens landgenote Raevyn Rogers completeerde de top-3 in 1:58,44 minuten.
Hoogspringen vrouwen
Er stond geen maat op Yaroslava Mahuchikh: de Oekraïnse had het lastig op 1,93 meter - waar de Amerikaanse Vashti Cunningham en Nadezhda Dubovitskaya uit Kazachstan op bleven steken - maar kwam daarna op gang. Uiteindelijk sprong ze over 2,00 meter, wat ook na drie mislukte pogingen op 2,03 meter goed genoeg was voor de winst.
3000m steeplechase vrouwen
Sinds dit jaar komt de geboren Keniaanse Norah Jeruto voor Kazachstan uit, ongetwijfeld een financiële keuze. Ze doet het goed en in Eugene pakte ze weer een mooie zege: in 8:57,97 - de negende tijd ooit gelopen - was de nummer drie aller tijden de beste, voor haar voor Bahrein uitkomende oud-landgenote Winfred Yavi (8:58,71) en de Ethiopische Mekides Abebe (9:03,26).
200m vrouwen
De Jamaicaanse Pocket Rocket Shelly-Ann Fraser-Pryce waagde eens een uitstapje naar de dubbele sprintafstand en dat ging lekker: in 22,41 seconden pakte de Jamaicaanse de winst. De Amerikaanse Brittany Brown werd in 22,74 seconden tweede, voor Anthonique Strachan van de Bahama's (22,76).
Kogelstoten mannen
Ryan Crouser is al enige tijd dé man in het kogelstoten en dat veranderde in Eugene in elk geval niet: voor eigen publiek stootte hij de kogel in poging twee al naar een zeer indrukwekkende 23,02 meter en de vier ongeldige pogingen daarna hielden hem niet van de winst af. Landgenoot Joe Kovacs werd met 22,49 meter tweede, voor de 21,96 meter van de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh.
Bowerman Mile
Een van dé hoofdonderdelen in Eugene is de Bowerman Mile over, zoals de naam al suggereert, één mijl. Jakob Ingebrigtsen was daarin oppermachtig: de Noor sloeg een gat en pakte in 3:49,76 minuten de winst, voor de Australiër Oliver Hoare (3:50,65) en de Keniaan Timothy Cheruiyot (3:50,77).
Verspringen vrouwen
In haar tweede poging liet Khaddi Sagnia een sprong van 6,95 meter noteren en dat bleek uiteindelijk genoeg voor winst voor de Zweedse. Met 6,82 meter kwam de Nigeriaanse Ese Brume nog een beetje in de buurt, terwijl de Amerikaanse Tara Davis met 6,73 meter de derde plek pakte.
100m mannen
Trayvon Bromell ging er onlangs in Birmingham uit met een valse start, nu was de Amerikaan twintig meter voor de finish al overtuigd van zijn zege: 9,93 seconden was inderdaad snel genoeg. Landgenoten Fred Kerley (9,98) en Christian Coleman (10,04) maakten de top-3 compleet.
5000m vrouwen
Een dag voor het hoofdprogramma gelopen, maar wel razendsnel: Ejgayehu Taye uit Ethiopië liep een zeer indrukwekkende 14:12,98 minuten, de vijfde tijd ooit gelopen bij de vrouwen.
Twee mijl vrouwen
Een onderdeel dat maar zelden gelopen wordt, maar sneller dan Francine Niyonsaba het in Eugene deed gebeurde maar één keer: de Burundese snelde naar de winst in 8:59,08 minuten, een halve seconde achter Meseret Defar's 'wereldrecord' uit 2007.
De Russische marine heeft opnieuw een test uitgevoerd met de Zircon hypersonische raket. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne was het een demonstratie van het Russische leger dat ze doelen op grote afstand kunnen raken.
Het ministerie van Defensie zei dat de kruisraket werd gelanceerd vanaf het fregat 'Admiraal Gorshkov' in de Barentszzee en met succes een doel in de Witte Zee raakte, ongeveer 1000 kilometer verderop.
De Zircon was al op een aantal manieren getest. Het is de bedoeling dat het wapen dit jaar officieel in gebruik wordt genomen.
De Russische president Vladimir Poetin zei dat de Zircon tot negen keer de snelheid van het geluid heeft en een bereik van 1.000 kilometer. Volgens Poetin zal het wapensysteem de capaciteiten van het Russische leger aanzienlijk uitbreiden.
Vertegenwoordigers van Rusland beweerden dat het onmogelijk is om de Zircon te onderscheppen met de bestaande raketafweersystemen. Poetin heeft in het verleden gewaarschuwd dat Russische oorlogsschepen uitgerust met de Zircon zijn land de mogelijkheid geeft om binnen enkele minuten 'belangrijke centra' aan te vallen.
Op een NRA-bijeenkomst verwierp de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de oproepen tot strengere wapencontroles na het bloedbad op school in Texas, en zei dat fatsoenlijke Amerikanen de vuurwapens zouden moeten krijgen die ze nodig hebben om zichzelf te verdedigen tegen 'het kwaad'.
"Het bestaan van het kwaad in onze wereld is geen reden om gezagsgetrouwe burgers te ontwapenen... Het bestaan van het kwaad is een van de allerbeste redenen om gezagsgetrouwe burgers te bewapenen", vertelde Trump aan leden van de NRA (National Rifle Association). De opmerkingen van Trump maakte hij als hoofdgast op een NRA-evenement in Houston, drie dagen nadat een vuurgevecht op een basisschool in Texas het debat over wapenbeheersing in de VS opnieuw heeft doen oplaaien.
"Het wapenbeheersingsbeleid dat door links wordt gepusht, zou niets hebben gedaan om de gruwel die plaatsvond te voorkomen. Absoluut niets", zei Trump. Een 18-jarige schutter met een legaal gekocht AR-15-stijl geweer doodde dinsdag 19 kinderen en twee volwassenen op de Robb Elementary School in Uvalde, Texas, wat de dodelijkste schietpartij op een school in de geschiedenis van de staat markeert.
Trump las de namen voor van alle 19 kinderen, die hij beschreef als slachtoffers van een uit de hand gelopen 'gek', voordat hij suggereerde dat de pogingen om wapenbeheersing te krijgen 'grotesk' waren. "We moeten ons allemaal verenigen, Republikein en Democraat -- in elke staat en op elk regeringsniveau -- om eindelijk onze scholen te versterken en onze kinderen te beschermen... Wat we nu nodig hebben, is een grondige herziening van de beveiliging op scholen in dit land", voegde hij eraan toe.
Meerdere sprekers, waaronder de gouverneur van Texas, Greg Abbott, zegden hun deelname aan het evenement af na de moorden in Uvalde. Echter Trump bevestigde woensdag dat hij zijn optreden op het jaarlijkse 'Leadership Forum' van de NRA niet zou annuleren. President Joe Biden, die de wapenlobby in de VS verweet na de schietpartij, zal zondag in Uvalde samen met first lady Jill Biden 'treuren met de gemeenschap', zeiden functionarissen van het Witte Huis.
De NRA wordt beschouwd als de machtigste wapenrechtenorganisatie in het land, hoewel haar invloed is afgenomen omdat ze verstrikt is geraakt in een juridische strijd in verband met een corruptieschandaal. De organisatie heeft de meeste initiatieven verworpen om massale schietpartijen te voorkomen, inclusief uitgebreide achtergrondcontroles van wapenaankopen, hoewel ze voorafgaand aan de toespraak van Trump aangaven dat het publiek geen vuurwapens bij zich mochten dragen tijdens de bijeenkomst.
Republikeinen in Washington hebben gesuggereerd scholen te 'beschermen' door een versterkte beveiliging - inclusief gewapende bewakers die op één ingangs- en uitgangspunt moeten worden geplaatst - in plaats van beperkingen op het wapenbezit. Ze hebben ook gesproken over de noodzaak om zich te focussen op de aanpak van psychische problemen, hoewel critici erop wijzen dat andere landen met strengere wapencontroles dezelfde problemen hebben maar dat deze zelden massale schietpartijen zien in hun land.
Volgens het Gun Violence Archive zijn er dit jaar 214 massale schietpartijen geweest in de Verenigde Staten. De voorlaatste was een racistisch bloedbad in een supermarkt in een zwarte wijk van Buffalo, New York, slechts 10 dagen voor de massamoord in Texas.
Waar de alcohol rijkelijk vloeit, ligt seksueel grensoverschrijdend gedrag op de loer. Een risico voor de horecasector, want ook uit onderzoek van Rutgers kenniscentrum seksualiteit blijkt dat alcohol- en drugsgebruik samenhangt met het meemaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens FNV Horeca wordt het probleem onderschat en pleit daarom voor een meldpunt: "Iedereen weet dat het gedrag dat nu in de horeca plaatsvindt, niet altijd oké is en in ieder geval de grenzen opzoekt." Zo meldt AT5.
"Elke avond kon er wel iets gebeuren, van een opmerking tot slaan op je bil tot aan heftigere dingen zoals in je tieten knijpen", vertelt Brechje Bevers aan AT5. Ze werkte van haar 19e tot 23e in een kroeg in Amsterdam en maakte daar van alles mee. Sinds de uitzending van BOOS over The Voice of Holland is er veel aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en stroomden de vragen bij het Centrum Seksueel Geweld binnen. "We kregen zes keer zoveel vragen", vertelt Vera Schüller, netwerkcoördinator van het CSG.
Edwin Vlek van FNV Horeca maakt zich zorgen over het gedrag in de horecabranche: "Het is een onbesproken onderwerp. Ongewenst gedrag en seksuele intimidatie wordt niet altijd herkend en erkend." Vanuit FNV Horeca wil hij een meldpunt starten: "Om zo laagdrempelig mogelijk te maken dat werknemers die hiermee te maken krijgen, zich gaan melden."
Dat dit vaker voorkomt beaamt Brechje: "Ook collega's maakten het mee." Zelf had ze met regelmaat te maken met seksueel getinte opmerkingen, maar soms ging het ook verder. Zoals toen ze de glazen in de bar ging opruimen: "Ik vroeg aan een jongen of ik er langs mocht en toen draaide hij zich om en kneep zo in mijn tieten." In eerste instantie lacht ze erom, maar later op de avond bekruipt haar een onprettig gevoel. "Ik besefte me dat ik me bijna nog nooit heb meegemaakt dat ik me zo in een hoekje geduwd voelde."
Er is momenteel nog geen meldpunt voor het melden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wel bieden verschillende organisaties hulp en advies. Bevers had het kunnen melden bij haar leidinggevende: "Maar dan had ik uiteindelijk het gevoel 'Wat heeft hij er nou weer mee?"
Binnen de horecazaak kunnen werknemers terecht bij leidingevende of de arbo-arts. "Dat staat niet letterlijk in het contract, maar de werkgever is wel verplicht om bij indiensttreding een werknemer te informeren over bij welke arbodienst hij of zij zit en welke bedrijfsarts er is", vertelt Paul Schoormans, beleidsadviseur van Koninklijke Horeca Nederland.
Koninklijke Horeca Nederland faciliteert werkgevers in modelreglementen en gedragsvoorschriften om grensoverschrijdend gedrag voor te zijn. Horecazaken met meer dan 50 medewerkers zijn verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen, voor als zich incidenten voordoen. Centrum Seksueel Geweld biedt daarnaast advies en hulp aan voor alle medewerkers die te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Wij kunnen je ook in contact brengen met therapeuten", aldus Schüller.
Toch denkt Vlek dat er meer nodig is omdat het volgens hem ook regelmatig sprake is van een gezagsverhouding, waardoor melden lastiger is; hij ziet het als een cultuurprobleem van de sector. Het afgelopen jaar kreeg FNV Horeca tientallen meldingen van medewerkers die te maken hadden met seksueel grensoverschrijdend gedrag: "Dat gaat laagdrempelig van 'oh je hebt wel een lekker kontje' tot 'je ziet er lekker uit' tot aan een tik op de billen". Volgens Vlek meldde zich zowel mannen als vrouwen bij FNV Horeca.
Toch ziet Paul Schoormans van Koninklijke Horeca Nederland weinig in zo'n meldpunt. "Wij staan niet te trappelen, want nogmaals is de vraag wat dat precies bijdraagt en wat dat voorkomt." Oud-horecamedewerker Bevers ziet een andere oplossing voor zich: "Ik zou meer voorstander zijn van een verplicht vertrouwenspersoon binnen de horeca, die dat dan moet melden."
"Het grootste probleem is de cultuur en de angst die op de werkvloer leeft op dit moment om überhaupt iets te gaan melden", zegt Vlek. Door met FNV Horeca een meldpunt te starten hoopt hij bij te dragen aan bewustwording en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag: "Alle kleine beetjes helpen."
In het vrouwenenkelspeltoernooi op Roland Garros zijn de derderondepartijen afgerond, waardoor er nog zestien speelsters in het toernooi zitten. Welgeteld één van hen staat in de top-10 van de wereldranglijst, de rest ligt er allemaal al uit.
Wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek, ondanks haar twintig jaar toch al de winnares van twee jaar geleden, kwam in de derde ronde in actie tegen de Montenegrijnse Danka Kovinic. Net als in haar eerste twee partijen stond de Poolse geen set af, hoewel het nu iets lastiger was: 6-3, 7-5.
Nummer drie Paula Badosa moest in de tweede set opgeven tegen de Russische Veronika Kudermetova, die set één al gewonnen had: 6-3, 2-1. Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland, als zevende geplaatst, sneuvelde tegen de ervaren Italiaanse Camila Giorgi. De nummer 28 van de plaatsingslijst won met 4-6, 6-1, 6-0 en staat voor het eerst bij de laatste zestien in Parijs.
De Amerikaanse Jessica Pegula (11) won met 6-1, 7-6 (2) van Tamara Zidansek (24) uit Slovenië. Zij en Swiatek zijn de enige twee top-15-speelsters die nog in het toernooi zitten.
Ergens begin jaren tweeduizend was het dat ik een gevoel ervaarde nooit eerder ervaren. Twee dagen ervoor was de exaamperiode gestart met een tweedaags durend examen wiskunde, waarna een dag biologie en daarop volgend een dag fysica enzovoort. Neuzend in mijn boeken en notities biologie en toch enigszins geïntrigeerd geraakt, leerde ik hoe ons lichaam alles kon maken vanuit een x-aantal aminozuren, laat het er nu 23 zijn. Samen met de nodige mineralen en vitamimen binnengekregen met alles wat je eet, slaagt je lichaam erin alles wat het nodig heeft te bouwen. En zolang je niet enkel op koffie en chocolade leeft, maar een beetje variatie in je eetgewoonte brengt, blijft alles zeer stabiel in je lichaam, zonder moeite. Ik leerde dat ons lichaam, onze cellen hun energie haalde uit enkelvoudige suikers, laat het nu glucose heten. En glucose zit uiteindelijk in alles wat je eet. Uit glucose maakt je lichaam die 23 aminozuren en uit die aminozuren wordt alles in je lichaam gemaakt. Simpel, het werd de Krepscyclus genoemd en daar gebeurde een klein wonder.
Het is ramp op ramp op ramp: lokale conflicten, klimaatverandering, de gevolgen van de coronapandemie en nu ook nog een oorlog in Europa. NOS op 3 legt uit hoe de voedselketen wankelt, waardoor een hongerdood dreigt voor miljoenen mensen op onze wereld.