Speedklimmers verbreken wťťr wereldrecords in World Cup

De World Cup sportklimmen in het Amerikaanse Salt Lake City, de tweede op rij aldaar, heeft weer voor nieuwe wereldrecords in het speedklimmen gezorgd. In die discipline wordt een 15 meter hoge muur zo snel mogelijk beklommen, een kwestie van seconden.

Mannen
Kiromal Katibin nam eerder dit jaar met 5,17 seconden het wereldrecord al over van zijn Indonesische landgenoot Veddriq Leonardo, in de kwalificaties snelde hij naar 5,10 seconden. Ondanks het nieuwe record won hij niet: in de kwartfinales viel de Indonesiër van de muur, dus hij was klaar.

De winst ging wél naar Indonesië en wel naar de eerdergenoemde Leonardo, die tot aan de finale erg strak klom. In die finale haperde hij nogal, maar doordat de verrassende Oostenrijker Tobias Plangger viel won Leonardo 'gewoon'. Plek drie was voor de Italiaan Ludovico Fossali, die in 5,49 seconden Marcin Dzienski uit Polen klopte.

Vrouwen
Met 6,53 seconden in de kwalificaties scherpte ook Aleksandra Miroslaw haar eigen wereldrecord aan. In de knockoutfase stond er geen maat op haar en met 6,54 legde ze in de finale de Amerikaanse Emma Hunt erop. Plek drie was voor landgenote Aleksandra Kalucka, die haar tweelingzus Natalia in de kleine finale zag vallen.