Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Na de Grand Prix van Monaco in de Formule 1 en de Indianapolis 500 is het in de racewereld gelijk tijd voor NASCAR. Op de Charlotte Motor Speedway staat dan namelijk de Coca-Cola 600 gepland en met meer dan vijf uur werd dat zondagavond een bijzonder lange zit.
We begonnen met Denny Hamlin en Kurt Busch voorop, gevolgd door Christopher Bell en Kyle Busch. Het duurde niet heel lang: Ryan Preece spinde, Noah Gragson ging mee en Chris Buescher reed er tegenaan - toevallig genoeg auto's nummer 15, 16 én 17.
Na de caution liet de volgende niet lang op zich wachten: Josh Bilicki ging de muur in. Nog eens een paar ronden na het volgende groen duelleerden Kyle Busch en Daniel Suarez om de leiding, tot Busch 'm kwijt raakte en spinde - hij hield zijn auto wel uit de muur.
Ook het volgende stukje onder groen duurde weer niet lang: Corey LaJoie spinde de muur in. Vervolgens konden we wel gewoon door, tot Chase Elliott de stagewinst binnen sleepte, voor Tyler Reddick. Met Elliott, Bell en Ross Chastain voorop begon stage twee, nog bijna driehonderd ronden te gaan.
Bubba Wallace zat er lekker bij, maar dat duurde niet lang: hij spinde vanaf plek vier, hoewel hij in elk geval nog wel vrijwel perfect naar zijn pitbox gleed. Elliott pakte na de herstart de leiding, maar wederom duurde het niet lang: Austin Cindric spinde en ging hard de muur in.
Ook daarna herhaalde het zich: Elliott op kop en in no-time weer een caution, dit keer door een spin van Kyle Larson. Vervolgens waren het Chastain en Suarez die voorop reden, met Elliott op plek drie...tot ook hij in de rondte ging na een tikje tegen de muur en de daarbij opgelopen lekke band.
Met Chastain en Suarez werd het groen weer gezwaaid, welgeteld twaalf seconden later ging het opnieuw fout: Ryan Blaney ging voorin het veld in de rondte, wat een flinke kettingreactie veroorzaakte. Brad Keselowski en Kurt Busch konden inpakken, Harrison Burton en een berg anderen werden ook geraakt - de nog niet heel hoog opgelopen snelheid beperkte de schade nog een beetje.
Stage twee werd afgemaakt met Suarez op kop; hij pakte de stagewinst, voor Chastain en Erik Jones, en na dik 2,5 uur waren we eindelijk halverwege. Na de pitstops konden we weer door, met Joey Logano, Martin Truex, Bell, Kyle Busch en Suarez in de voorste gelederen en nog zo'n 190 ronden op de teller.
Het ging even redelijk lekker, tot Noah Gragson met een klapband spinde: weer een caution. Met Chastain en nu ook Chase Briscoe voorop konden we dan weer door, nog ruim 160 ronden te gaan. De stage werd relatief rustig uitgereden, met winst voor Chastain, voor Briscoe en de weer voorin teruggekeerde Larson.
Het vierde en laatste stuk van honderd ronden kon beginnen met Reddick, Chastain, Cole Custer en Larson voorop. Reddick hield het even vol, tot hij vibraties begon te voelen, gepasseerd werd door Chastain en vervolgens een klapband kreeg: caution, hij kon net niet op tijd de pitstraat bereiken om dat te voorkomen.
Met Chastain, Larson, Custer en Briscoe voorop en 55 ronden op de teller mocht men weer los. Ook nu weer niet voor lang: Suarez werd in de rondte getikt, werd hard geraakt en vervolgens vloog Buescher vrij stevig over de kop - hij was wel in orde, gelukkig, en dus kon men relatief rustig zijn auto overeind tillen en hem eruit helpen.
Chastain had ook bij de volgende herstart de leiding, dit keer voor Larson, Briscoe en Custer. Het was al snel Larson die de leiding in handen nam, maar Briscoe bleef bij en opende met een kleine vijftien ronden te gaan de aanval.
Vier ronden voor het einde zette Briscoe 'm voorbij Larson, maar die sloeg gelijk terug. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde deed Briscoe nog een redelijk enthousiaste poging, maar daarbij raakte hij de controle kwijt en spinde hij: caution.
Men kwam nog even nieuwe banden halen voor de overtime, die begon met Larson en Chastain voorop. Austin Dillon kwam van enorm ver ineens naar de leiding, maar dat kon onmogelijk goed gaan: Larson tikte hem in de rondte en Dillon, Larson, Chastain, Logano en iedere andere kanshebber ging er af, de een harder dan de ander. Iedereen behalve Denny Hamlin, want die ontsnapte en had ineens de leiding in handen.
Met Hamlin en toch nog Chastain voorop kon men een nieuwe poging wagen, maar Kyle Busch kwam buitenom en ging nek-aan-nek met Hamlin de slotronde in. Hamlin hield het echter vol en pakte als tiende coureur ooit de Grand Slam: na de GEICO 500 op Talladega, de Southern 500 op Darlington en de Daytona 500 pakte hij ook de Coca-Cola 600.
Activistische groepen veroordelen de politie voor vermeend geweld tegen demonstranten tijdens de proclamatie van verkozen president 'Bongbong Marcos' op woensdag. Ze waarschuwen dat het incident slechts een voorproefje kan zijn van hoe een andere Marcos-regeerperiode eruit zal zien.
Marcos jr. werd na de Filipijnse verkiezingen van 2022 op 25 met tot 17e president van de Filipijnen uitgeroepen. Marcos treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, voormalig president Ferdinand Marcos.
Marcus Jr. heeft beloofd de "goede oude tijd" van zijn vaders regime terug te brengen, dat volgens zijn campagne welvaart en stabiliteit bracht. Sara Duterte-Carpio, de oudste dochter van Rodrigo Duterte, wordt vicepresident.
Jos Verstappen is het duidelijk niet eens met de gang van zaken rond de start en het uitstellen daarvan bij de Grand Prix van Monaco, zo laat hij merken in zijn column op Verstappen.nl. De oud Formule 1-coureur vindt dat de race gewoon om 15.00 uur van start had moeten gaan. Ook vond Verstappen de derde plaats van zijn zoon teleurstellend, volgens hem had het team meer kunnen doen voor een beter resultaat.
"Ik vind dat ze gewoon om drie uur hadden moeten starten. Tegenwoordig lijkt het zo dat iedereen bij de wedstrijdleiding in de stress raakt, zodra er twee druppels water vallen. Het zou een chaotische start zijn geworden, en de teams waren gaan twijfelen welke band de beste optie zou zijn. Dat is wat de mensen willen zien", aldus vader Verstappen over de keuzes van de wedstrijdleiding.
"Nu wachtten ze maar af en blijken er ook nog problemen te zijn met de startlichten. Dan moet de FIA of de organisatie, wie er ook verantwoordelijk is, er maar voor zorgen dat er een back-up is en het materiaal op orde is. Nu krijgen we starts achter de safety car, dan gaat de spanning er in mijn ogen wel vanaf. Zeker op een circuit als in Monaco. We leven in een competitieve, professionele sport. Dan kunnen dit soort dingen niet gebeuren", zo vult hij aan.
Ook over de derde plek van Max Verstappen was de oud F1-coureur uitgesproken. "De derde plek van Max vond ik heel teleurstellend", zo oordeelt Jos. "Red Bull heeft een goed resultaat neergezet, maar tegelijkertijd weinig invloed uitgeoefend om Max naar voren te helpen. Dat hij derde is geworden, heeft hij te danken aan de fout van Ferrari bij die tweede stop van Charles Leclerc. De kampioenschapsleider, Max dus, is in die zin niet geholpen door de gekozen strategie."
"Ik had graag gezien dat ze voor Max waren gegaan, maar ik ben natuurlijk niet helemaal objectief. Ik denk dat er hier tien punten van Max zijn weggegooid. Zeker met de twee uitvalbeurten die we hebben gehad, hebben we ieder puntje hard nodig. Vergeet niet dat Ferrari op dit moment een betere auto heeft, zeker in de kwalificatie". aldus vader Verstappen
Ondanks dat de vader van de wereldkampioen liever zijn zoon op de eerste plek had gezien gunt hij Sergio Perez uiteraard wel zijn overwinning. "Ik gun Checo de zege los van dit alles wel. Winnen in Monaco is natuurlijk iets speciaals."
J. Verstappen: "Ik denk dat er tien punten van Max zijn weggegooid" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Dit artikel gaat over managed hosting oftewel hosting met beheer. We praten hier over de server waarop je website staat. Men zoekt doorgaans een dienstverlener die hosting aanbiedt. Die dienstverlening kan diverse vormen hebben en je kunt daarvan de best passende voor je bedrijf kiezen. We beginnen met diverse opties die worden aangeboden.
Vormen van webhosting
Veel voorkomende hosting opties zijn:
- dedicated hosting
- virtual private server (VPS)
- shared hosting
- hosting met beheer
We zullen die opties kort bespreken.
Dedicated hosting
In het geval van dedicated hosting beschik je over een eigen fysieke server, maar die staat bij een dienstverlener. Die dienstverlener is verantwoordelijk voor de ‘kale’ server. Dat betekent voor de hardware en het besturingssysteem. De installatie, het beheer en het onderhoud van de websoftware is in jouw handen.
VPS
Een VPS lijkt voor de afnemer van de dienst op een dedicated server, maar zoals de naam aangeeft, gaat het echter om een virtuele server. Dat betekent dat de server hardware met andere afnemers wordt gedeeld.
Shared hosting
Bij shared hosting (ook wel virtueel hosting genoemd) huur je een gespecificeerde ruimte op een compleet uitgeruste server. Naast jezelf zijn er diverse andere afnemers die datzelfde doen en waarvoor dezelfde fysieke server wordt gebruikt.
Hosting met beheer
In vergelijking met VPS en dedicated hosting is bij hosting met beheer de dienstverlener verantwoordelijk voor de gehele server, inclusief web software.
Vergelijking van shared met hosting met beheer
Bij zowel shared als hosting met beheer is de dienstverlener verantwoordelijk voor het beheer van de server met de websoftware. Het verschil tussen de twee is dat je bij shared hosting niet de gehele (virtuele) server ter beschikking hebt.
De dienstverlener voorziet een server van systeem- en websoftware en je huurt een zekere capaciteit ervan. Andere afnemers doen hetzelfde. Wat die doen, heb je geen controle over. Je hebt ook geen zeggenschap over welke software op de server wordt geïnstalleerd. Bij hosting met beheer heb je wel controle over wat met de server gebeurt.
Conclusie
We hebben in het voorgaande vier veel voorkomende vormen van webhosting beschreven. Elke vorm heeft bepaalde kosten. Normaliter heeft shared hosting de laagste kosten en hosting met beheer de hoogste.
Het is aan jou als de afnemer om te bepalen hoeveel controle over de server wenselijk is en of je het beheer wilt overlaten aan de dienstverlener of dat zelf wilt doen. In het laatste geval zal jezelf de benodigde expertise in huis moeten hebben, wat natuurlijk kosten met zich meebrengt.
Iedereen lijkt tegenwoordig wel te investeren; van vastgoed, aandelen tot cryptovaluta. De lage (of zelfs negatieve!) spaarrente was hier één oorzaak van. Daarnaast zijn mensen tegenwoordig veel beter op de hoogte van de potentiële rendementen die behaald kunnen worden door het nemen van dergelijke investeringsbesluiten.
Hier schuilt ook meteen een gevaar; mensen zijn vaak zeer overtuigd van hun eigen keuzes en raden jou ook sterk aan dezelfde actie te ondernemen. Trap niet in deze valkuil en gebruik ten allen tijde je gezonde verstand.
Zelfbenoemde experts
De experts op het gebied van crytpo, beleggen en vastgoed ploppen overal op. Omdat crypto een relatief nieuwe business is, zien we veel Millennials die zichzelf acuut tot ervaren experts benoemen. Vaak hoor je de succesverhalen, beloven zij óók jou gouden bergen en kunnen de gehele markt analyseren.
Maar is dit wel mogelijk bij een zeer fluctuerende belegging in bijvoorbeeld cryptomunten? De huidige Bitcoin koers belooft niet heel veel goeds. Maar de ervaring heeft inmiddels geleerd dat dit snel kan veranderen.
Kies je crypto
Welke crypto gaan stijgen en dalen is lastig in te schatten. Maar we hebben door de jaren heen wel gezien dat de Bitcoin op dit moment een vaste waarde op de markt lijkt. Ongeacht de koers van dat moment, is het een investering die niet in rook opgaat.
Wanneer je geld hebt waarmee je op korte termijn niet iets hoeft te doen, kan het kopen van Bitcoin nog altijd een verstandige keuze zijn. Zeker op momenten wanneer de koers drastisch is gedaald -zoals nu- kan instappen in de toekomst lonen.
Verleg je focus naast Bitcoin ook zeker naar nieuwkomers op de crypto markt. Je kunt over het algemeen als stelregel nemen dat hoe onbekender de munt is, hoe groter het risico op winst én verlies. Maar spelers als Ethereum en Solana mogen we inmiddels ook wel tot de vaste waardes rekenen. Iedere munt met zijn eigen voordelen.
Investeren in crypto?
Investeren in crypto kan in de huidige markt zeker slim zijn, mits het geld betreft wat je voor langere tijd kunt missen. Kijk bij de keuze voor de munt goed naar de koers van de afgelopen jaren; zit de munt nu in een duidelijke dip? Dan is instappen waarschijnlijk een slim idee! De kans dat het helemaal misgaat is altijd aanwezig, maar de kans op beterschap is dan nog altijd groter.
Ondanks de berichten over stijgende rentepercentages heeft de Europese Centrale Bank al aangegeven dat dit wat betreft spaarrentes nog minimaal zal zijn de komende jaren. Hierop gokken en je geld oppotten op de bank lijkt daarmee de minst gunstige keuze. Zeker in combinatie met de stijgende inflatie.
Investeren, en je in deze crypto markten verdiepen is daarom zeker slim. En vergeet ook vooral de speltip ‘kansen spreiden’ niet!
Een man vermomd als oudere vrouw in een rolstoel heeft taart gegooid naar de Mona Lisa, het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci in het Louvre in Parijs.
Het schilderij, dat onbeschadigd was, bleef achter met witte crème gesmeerd over het beschermende glas.
De dader, die een pruik en lippenstift droeg, drong er bij mensen op aan "aan de aarde te denken" terwijl hij uit de zaal werd weggeleid.
Het incident vond zondag plaats Louvre bezoeker Luke Sundberg, uit de VS, zag het allemaal gebeuren. "De menigte stond verbijsterd toe te kijken hoe een of andere man in een rolstoel [verkleed] als een oude dame naar het schilderij rende en het begon te slaan voordat hij er taart overheen smeerde," vertelde de 20-jarige aan het PA-nieuwsagentschap.
Het duurde ongeveer 10 tot 15 seconden voordat de beveiliging de man meenam, maar de menigte leek een beetje in paniek te raken.
De activist, die nog rozen strooide in het Louvre, werd door de beveiliging naar buiten begeleid. "Denk aan de aarde", verklaarde hij. "Er zijn mensen die de aarde vernietigen. Denk daar maar eens over na. Kunstenaars zeggen tegen jullie: denk aan de Aarde. Daarom heb ik dit gedaan."
De Mona Lisa is in de jaren '50 van de vorige eeuw van glas voorzien om het te beschermen na een aanval met bijtend zuur.
"Weer lange rijen op Schiphol: ’Schande om reizigers in de regen te laten staan’. Ik schaam me kapot. Wij zijn het lachertje van de wereld. Bij Schiphol staat een rij van 500 meter en niemand doet iets! Ons kleine landje is ff de weg kwijt!" Harry Vermeegen lucht zijn hart in zijn bijna dagelijkse vlog.
Justin Chimenti uit New York klaagde McDonald's en Wendy's aan wegens 'oneerlijke en bedrieglijke handelspraktijken'. Hij eist $ 50 miljoen schadevergoeding voor zichzelf en alle anderen die dachten dat hamburgers er in het echt zo zouden uitzien als in de advertenties van de fastfoodketens.
Volgens de rechtszaak zijn de advertenties van de bedrijven "oneerlijk en financieel schadelijk voor consumenten omdat ze voedsel krijgen dat veel minder waard is dan wat wordt beloofd in de advertenties."
In de aanklacht staat dat de hamburgers van beide bedrijven in de advertenties minstens 15% groter zijn dan in het echt. De eiser is van mening dat dit soort "misleidende" reclame "vooral zorgwekkend is nu de inflatie, voedsel- en vleesprijzen erg hoog zijn en veel consumenten, vooral consumenten met een lager inkomen, het financieel moeilijk hebben."
Volgens de BBC wilden beide ketens niet onmiddellijk reageren op de zaak. Toch is Chimenti er van overtuigd dat hij miljoenen dollars kan krijgen, maar professor in de rechten Mark Bartholomew is het daar niet mee eens. Hij verwacht dat het 'een zware klus is voor de eiser om zijn zaak hard te maken. Hij is van mening dat "fastfoodbedrijven waarschijnlijk zullen beweren dat het publiek enige overdrijving verwacht in een marketingcampagne", en verwacht dat de zaak zal eindigen met een schikking.
Update 15.30 uur (dankzij Crazy Harry):
Vorige maand werd er een soortgelijke zaak aangespannen door advocaat Anthony Russo. Hij beweert dat Burger King rond september 2017 is begonnen met het 'overdrijven' van het formaat van zijn hamburgers in afbeeldingen. Daarvoor, zo beweert het pak, adverteerde Burger King "eerlijker" met zijn voedselproducten.
Vandaag de dag is de grootte van vrijwel elk voedselproduct dat door Burger King wordt geadverteerd "wezenlijk overdreven", aldus de aanklacht. Russo en de aanklagers die hij vertegenwoordigt, wijzen op advertenties voor Burger King's handelsmerk Whopper, en zeggen dat de hamburger in advertenties 35 procent groter is dan in het echt versie, met dubbel zoveel vlees dan wat er werkelijk wordt geserveerd.
In 2020 keurde een rechter in Californië een schikking van 6,5 miljoen dollar goed in een collectieve rechtszaak tegen Chipotle over wat een misleidende non-GMO reclamecampagne zou zijn.
"Groot of klein, gerechtigheid is gerechtigheid, en wetten zijn wetten," zei Russo.
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april gemiddeld 29 procent hoger dan in april 2021, meldt het CBS. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de statistiek in de huidige vorm in 1981 en vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie en transport.
De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. In de afgelopen maanden zorgde de oorlog in Oekraïne voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.
De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.
Gelijk op met stijging olieprijzen
De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In april 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 98 euro, ongeveer 80 procent meer dan een jaar eerder. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 101 euro. Dat was ruim 83 procent meer dan een jaar eerder.
Producten van de aardolie-industrie waren in april 108,6 procent duurder dan in april 2021. In maart lagen de prijzen 106,1 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april 45,0 procent hoger dan een jaar eerder. In maart lagen de prijzen 39,2 procent hoger dan in maart 2021.
In nagenoeg alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in april hoger dan een jaar eerder.
Afzetprijzen industrie stijgen in april
De afzetprijzen van de industrie zijn in april ten opzichte van maart met 4,1 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 4,0 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt met 4,1 procent. De afzetprijzen lopen al vanaf eind 2020 snel op.
In 2021 werden bijna 2,3 duizend mensen toegelaten tot de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp). Dat is 23 procent minder dan in 2020 en een afname van 84 procent vergeleken met tien jaar eerder. Wel nam het aandeel mannen en personen boven de 45 de laatste tien jaar toe. Van alle huishoudens zijn vooral eenpersoonshuishoudens oververtegenwoordigd. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de wettelijke schuldsanering van het CBS.
In 2021 werden 2,3 duizend mensen in de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp) toegelaten. Dat zijn er bijna 700 minder dan een jaar eerder, toen er bijna 3 duizend mensen werden toegelaten. Het is het laagste aantal sinds de start van de wet in 1998. Tegelijkertijd werden er 5,7 duizend schuldsaneringstrajecten door de rechter beëindigd. Het jaar daarvoor waren dat er bijna 8 duizend.
Op 31 december 2021 zaten er 10,5 duizend mensen in de schuldsanering; 3,4 duizend schuldenaren minder dan het jaar ervoor.
Sinds 10 jaar afname instroom Wsnp
Sinds 2011 daalt het aantal mensen dat instroomt in de Wsnp; dat jaar kwamen nog 14,7 duizend mensen in de schuldsanering. Van 2011 tot en met 2021 is de instroom in de Wsnp met 84 procent afgenomen.
Mogelijk heeft deze afname te maken met de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in 2012. Ook betere economische omstandigheden, tot aan de start van de coronacrisis in maart 2020, kunnen een effect hebben gehad op de dalende instroom.
Relatief meer mannen ingestroomd dan in 2011
Van de instroom in 2021 was 58 procent (1 325) van de personen man. Tien jaar geleden was het percentage mannen en vrouwen bijna gelijk. Toen kwamen er 7 420 mannen en 7 275 vrouwen in de schuldsanering.
Minder jongeren, meer ouderen
Ook de leeftijdsopbouw van de instromers is veranderd ten opzichte van 2011. Was in 2011 nog 60 procent (8 785) van de mensen die in de schuldhulpverlening instroomden jonger dan 45 jaar, nu is 43 procent (995) jonger dan 45 jaar.
Hoewel de instroom van mensen in de leeftijdscategorie van 55 tot 65 jaar in tien jaar tijd in absolute aantallen daalde van 1 775 personen in 2011 naar 485 tien jaar later, is deze groep verhoudingsgewijs het sterkst toegenomen (12 procent in 2011, 21 procent in 2021).
De instroom van mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar nam procentueel het meeste af, van ongeveer 25 procent (3 620) in 2011 naar 15 procent (355) in 2021.
Minder huishoudens met kinderen
Eenouderhuishoudens en paren met kinderen kwamen in 2021 verhoudingsgewijs minder vaak in de wettelijke schuldsaneringen. In 2021 kwamen 385 eenouderhuishoudens in de wettelijke schuldsanering, 17 procent van het totaal aantal huishoudens. In 2011 bestond 19 procent van de huishoudens in de schuldsanering uit eenouderhuishoudens. Het ging toen om 2 845 gezinnen.
In 2011 waren paren met kinderen verhoudingsgewijs de grootste groep met 34 procent van de totale instroom, in totaal 5 005 huishoudens. In 2021 bestaat 29 procent van de huishoudens uit paren met kinderen. Het aandeel paren zonder kinderen namen verhoudingsgewijs toe, van 13 procent (1 940) in 2011 naar 16 procent (360) van de schuldsaneringen in 2021.
Van alle huishoudens in de wettelijk schuldsanering is de groep eenpersoonshuishoudens in 2021 met 36 procent (835) de grootste groep, in 2011 was dat 29 procent. Toen zaten er 4 200 eenpersoonshuishoudens in de Wsnp.
Schuldhulpverlening ( Foto-Pixabay)
Prinses Amalia van Oranje gaat in Amsterdam studeren. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat weten dat de troonopvolger van de koning is toegelaten voor de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zo meldt AT5.
Die studie kent een aanmeld- en selectieprocedure, maar de RVD verzekert dat ze die het afgelopen jaar 'in zijn geheel' heeft doorlopen. Amalia verhuist in september naar Amsterdam. Er wordt een woonruimte gehuurd die ze gaat delen met meerdere medestudenten.
'Trots'
De UvA zegt in een reactie 'trots' te zijn op het feit dat Amalia voor de 'uitdagende en veelzijdige opleiding' aan de universiteit heeft gekozen. Ook burgemeester Femke Halsema heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. "Amsterdam heet prinses Amalia van harte welkom. We hopen dat ze een mooie studententijd tegemoet gaat."
Volgens decaan Radboud Winkels leren studenten tijdens de studie 'vanuit meerdere kanten naar onderwerpen te kijken.' "Denk aan de coronacrisis: het ging niet alleen over gezondheid, maar ook over belangen van ondernemers, over eenzaamheid en over fundamentele rechten."
Speciale bijeenkomst
Amalia en haar 220 medestudenten starten in september met een speciale bijeenkomst waarbij ze geïnformeerd worden over de situatie, zo laat een woordvoerder van de UvA weten. Of er tijdens de studie van Amalia speciale maatregelen worden getroffen, is aan de RVD, aldus de UvA.
De keuze van Amalia om in Amsterdam te studeren, is binnen de lijn van troonopvolging geen gebruikelijke. Koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinses Juliana (koningin tussen 1948 en 1980) studeerden alledrie in Leiden.
Amalia, Prinses van Oranje ( Foto RVD- Frank Ruiter)
Volgens burgemeester Oleksandr Striuk zijn er gewelddadige straatgevechten uitgebroken in de Oekraïense stad Sieverodonetsk. De Russen waren Sievjerodonetsk binnengetrokken, vertelde Striuk in een telefonisch interview aan persbureau AP. De Oekraïners probeerden hen daarop de stad uit te krijgen.
De Russische soldaten zijn bijna tot het stadscentrum genaderd. "We hebben geen elektriciteit en geen communicatiemiddelen. De stad is volledig verwoest."
Striuk zei dat 12.000 tot 13.000 burgers hun toevlucht zochten tegen Russische beschietingen in kelders en bunkers rond de stad. Het aantal slachtoffers neemt elk uur toe. "Maar we kunnen de doden en gewonden in de straatgevechten niet tellen." Sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne zijn 1.500 inwoners van Sievarodonetsk omgekomen, zei Striuk.
Artsen voorspellen dat in 2030 de helft van de wereldbevolking overgewicht of obesitas zal hebben. Een epidemie van obesitas veroorzaakt een snelle toename van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Het wordt wereldwijd het grootste gezondheidsprobleem.
Waarom is geen enkel land erin geslaagd deze epidemie te stoppen? De voedingsindustrie en de overheid zeggen dat het te wijten is aan een gebrek aan individuele zelfdiscipline. Is dit waar? Of is het het resultaat van collectief falen - een symptoom van een liberale samenleving die zwaarlijvigheid verafschuwt, maar toch mensen met overgewicht voortbrengt. Zijn we als samenleving zelf schuldig aan deze situatie?
Over de hele wereld komen politici, priesters, artsen en gewone mensen in opstand tegen de multinationale voedingsindustrie. Ze willen de controle over hun voeding en hun lichaam terugkrijgen en gebruiken hierbij wetgeving, wetenschappelijk bewijs en politiek activisme om de stelling onderuit te halen dat obese mensen alleen zichzelf de schuld kunnen geven van hun overgewicht. De critici richten zich op suikerhoudende dranken die net zo verslavend kunnen zijn als sommige harddrugs; misleidende reclame gericht op kinderen en mensen met een laag inkomen; overheden die een oogje dichtknijpen voor junkfoodbedrijven en de voedingsindustrie.
Deze mensen zeggen dat er al zo'n 40 jaar een "vijandige overname" van ons voedsel aan de gang is, en ze eisen nieuwe wetgeving om daar een einde aan te maken. In deze documentaire wordt onderzocht hoe Chili het voortouw neemt in deze strijd. Welk land zal het volgende zijn dat de confrontatie aangaat met de grote voedselconcerns in naam van de volksgezondheid?
Om zo snel mogelijk een olieboycot op Rusland te realiseren, is er vandaag en morgen een speciale EU-top ingelast. De grote vraag die in Brussel op tafel ligt is of de Europese Unie het met elkaar eens is als het gaat over de sancties tegen Rusland. Meer hierover bij WNL.
Vooral Hongarije ligt dwars, volgens de Hongaarse president Viktor Orbán is er voor zijn land geen alternatief mogelijk voor Russische olie en gas. De Hongaren worden hierbij gesteund door Slowakije. Als deze landen hun poot stijf houden “ziet het er slechter uit”, volgens VVD-Europarlementariër Malik Azmani. “Dan denkt het Kremlin dat het allemaal niet meer zo snel gaat gebeuren als voor kort wel gebeurde.”
De EU-lidstaten gaan vandaag en morgen onderhandelen over de plannen tot een olie-embargo, dit om Hongarije en Slowakije over de streep te trekken.
De allereerste hondenpoeptelling vond van de week plaats in de Oosterparkwijk te Groningen. Doel is om inzichtelijk te maken hoeveel hondendrollen er nu liggen en tot een oplossing te komen zodat iedereen van het openbaar groen kan genieten.
In elke drol wordt een vlaggetje gestoken en de locatie gedeeld. En aan het einde van de dag worden alle vlaggen en drollen opgeruimd.
Het apenpokkenvirus is inmiddels bij 26 mensen in Nederland vastgesteld. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorige week woensdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet weten dat het virus bij twaalf mensen was ontdekt. Zo meldt het DvhN.
Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Deze zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.
In mei 2022 werd bekend dat er verschillende mensen in Europa de ziekte hebben gekregen. Ook bij mensen in Nederland is monkeypox vastgesteld. Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link met de gebieden in Afrika gevonden kon worden. Dit betekent dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden.
Een groot deel van de mensen die positief testen zijn mannen die seks hebben met mannen. De verspreiding van het virus beperkt zich echter niet alleen tot deze groep. Zo raakten in Engeland ook een vrouw en een kind besmet met het virus. Er wordt nu door gezondheidsautoriteiten uitgezocht hoe verspreiding plaatsvindt en welke risicogroepen moeten worden gewaarschuwd. De variant die nu in Europa gevonden is, is meestal niet heel besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk over de verspreiding ervan bij de personen die nu ziek zijn. Een toename van het aantal besmette mensen in Europa wordt nog wel verwacht.
Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords komt op 8 juni naar de Nintendo Switch. De port wordt wederom door Aspyr Media verzorgd. De game, die eerst in 2005 uitkwam, wordt voor deze port uiteraard een beetje opgepoetst. Bepaalde texturen, tussenfilmpjes en de user interface worden zijn nu in HD. KOTOR II krijgt een adviesprijs van vijftien euro.
Extra leuk voor fans is dat deze port ook gratis DLC krijgt. 'The Sith Lords Restored Content' is een gedeelte van de game die in 2005 werd weggesneden omdat Obsidian geen tijd meer had en de game moest inleveren. Een deel van deze content werd later door fans gevonden en via mods op pc alsnog in de game gezet. Nu wordt het dus voor het eerst officieel aan het spel toegevoegd.
Star Wars Jedi: Fallen Order krijgt in 2023 een sequel. Dat hebben EA en ontwikkelaar Respawn Entertainment aangekondigd. Star Wars Jedi: Survivor is in de maak voor PS5, Xbox Series X|S en pc. In deze sequel speel je wederom als de Jedi Cal Kestis.
EA maakte verder bekend dat de game zich vijf jaar na de gebeurtenissen in de eerste game afspeelt. Zoals de titel van het spel al aangeeft moet Cal in dit spel overleven. De Empire zit achter hem aan omdat hij een van de laatste Jedi is. Waarschijnlijk bevat deze game ook weer Dark Souls-achtige gameplay,
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov heeft geruchten ontkend dat Kremlin-baas Vladimir Poetin ziek is geworden.
"Ik denk niet dat redelijke mensen bij deze persoon tekenen van ziekte of gebrek kunnen zien", zei Lavrov zondag in antwoord op een vraag van de Franse tv-zender TF1. Poetin, die in oktober 70 wordt, verschijnt 'elke dag' in het openbaar. "Je kunt hem op beelden zien, zijn toespraken lezen en beluisteren", zei Lavrov, volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
De gezondheid en het persoonlijke leven van Poetin zijn taboe-onderwerpen in Rusland en worden bijna nooit in het openbaar besproken.
In een tijd dat iedereen zich druk maakt om het personeelstekort bij Schiphol en de daarbij horende chaos, schrijft een toezichthouder van de overheid een opmerkelijke conclusie naar onze overheid.
KLM heeft een lening van net geen miljard uitstaan van onze belastingcenten. Hieraan zijn wel wat regels verbonden en om die afspraken te monitoren heeft men een staatsagent aangesteld. In een brief informeerde hij ministers Kaag en Harbers over een schending van die afspraken.
Vermoedelijk teneinde hun personeelstekorten op te lossen, heeft KLM namelijk afspraken gemaakt alle CAO-medewerkers er 5% bij te geven en je kan je medewerkers natuurlijk niet ineens zo maar een normaal salaris betalen... Je zou het maar de problemen op Schiphol op willen lossen!
Volgens de afspraken die gemaakt zijn omtrent de coronalening die door de staatsagent bewaakt moeten worden, dient KLM de kosten met 15% te doen dalen. Dat gaat wat lastig als je de grootste kostenpost met 5% verhoogt. Deze verhoging is overigens al voor de coronacrisis afgesproken en had in 2020 al in moeten gaan, maar is door die crisis uitgesteld.
YoYo!
Het is fris, nee het is gewoon koud. Niet alleen aan de grond, maar ook hogerop in de atmosfeer. Dat leverde toch wel een tamelijk unieke situatie op voor de tijd van het jaar. De kou in de bovenlucht stroomde dankzij een noordwestelijke stroming ook over het al enigszins opgewarmde water van het IJsselmeer.
Daardoor kreeg je een soort van kust-convergentie-effect. Dit zie je eigenlijk alleen pas gebeuren vanaf eind augustus en dan zo verder in de herfst. De combinatie van koude bovenlucht en vrij warm water leverde behoorlijke intensieve en ook langdurge buien op in met name Flevoland. Ze trokken in een straat over de provincie heen. Op de luchthaven van Lelystad viel bijna 23 mm en stations in de omgeving daarvan kwamen zelfs rond de 30 mm uit. Gezien de situatie mag dat best tellen.
Uiteindelijk kreeg een groot deel van het land met de buien te maken. De ene plek wat meer dan de andere. Zo her en der waren er uiteindelijk ook wel elders enkele uitschieters richting de 10 mm. Alhier viel er slechts 3 mm.
De buienkaravaan trok daarna verder naar het zuiden toe en vanuit het noorden klaarde het ook een beetje op. Stralend weer is het echter niet geworden. Inmiddels komen er weer wat nieuwe buien het land in, maar die zijn niet zo heel zwaar.
Ook vannacht valt er hier en daar nog een bui. Verder is het meest half tot zwaar bewolkt. De minima liggen tussen de 4 en 8 graden. Ook dat is best wel fris. De noordwestelijke wind neemt wat af.
Morgen hebben we eigenlijk hetzelfde vleesch noch visch weer als vandaag. Er zijn alleen wat minder buien en diegene die er zijn vallen vooral in de noordelijke provincies.
Ook de temperaturen blijven nog ver ondermaats met 12 tot 15 graden. De noordwestelijke wind is meest matig van kracht.
Eigenljk prima weertje voor een straftraining voor de spelers van Vitesse. En dan mag best de zweep erover voor diegene die zich er niet voor kunnen opladen.
Ik vertelde gisteren dat het in de loop van de week warmer ging worden. Nee dus. Dit feestje gaat niet door. Het kwik loopt wel iets op, maar méér dan 20 graden lijkt er voor de meeste plaatsen niet in te gaan zitten. Verder blijft het ook op de meeste dagen droog.
Au revoir!
Net een ansichtkaart! Een schitterende foto van het mooie stadje Enkhuizen. (Foto: Pukeko)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
Op Roland Garros zijn ook de eerste vier kwartfinalisten bij de mannen bekend. In tegenstelling tot bij de vrouwen gaat het prima met de toppers op de plaatsingslijst: de vier hoogstgeplaatste spelers in de bovenste speelhelft zijn ook de laatste vier die over zijn.
Wereldranglijstaanvoerder en titelverdediger Novak Djokovic had het weer bepaald niet moeilijk. Net als in zijn eerdere drie duels stond hij geen set af, dit keer tegen de toch als vijftiende geplaatste Argentijn Diego Schwartzman: 6-1, 6-3, 6-3.
Djokovic speelt in de kwartfinales tegen niemand minder dan dertienvoudig eindwinnaar Rafael Nadal. De Spanjaard speelde een wisselend duel met Felix Auger-Aliassime (9), maar na bijna 4,5 uur wist hij de Canadees er toch onder te krijgen: 3-6, 6-3, 6-2, 3-6, 6-3.
Alexander Zverev (3) stond in de achtste finales tegen de enige overgebleven verrassing in de speelhelft, de Spaanse qualifier Bernabé Zapata Miralles. Die gaf ook tegen de mondiale nummer drie bijzonder goed partij in het toernooi van zijn leven, maar de mondiale nummer 131 sneuvelde wel: 7-6 (11), 7-5, 6-3.
Zverev kruist in de kwartfinales de degens met een van de titelfavorieten. De als zesde geplaatste Spaanse tiener Carlos Alcaraz liet de Rus Karen Khachanov (21) weinig kans en stuurde hem met 6-1, 6-4, 6-4 overtuigend naar huis.
Tsjechië heeft opblaasbare dummy tanks en vliegtuigen ontworpen om de vijand te slim af te zijn in oorlogstijd. Door drones en vliegtuigen zijn deze neptanks en nepvliegtuigen namelijk niet te onderscheiden van echt materieel waardoor de vijand op het verkeerde been wordt gezet. Sommige militaire experts roepen op om ze ook door Oekraïne te laten gebruiken.
Zondagavond zijn bij het stadion van ADO Den Haag rellen uitgebroken na het mislopen van promotie tegen Excelsior. Supporters bekogelden de politie met bakstenen en andere voorwerpen, staken vuurwerk af en rukten diverse verkeersborden uit de grond. Zo meldt Regio15.
Zondagavond is de ME ingezet nadat supporters van ADO het veld bestormden na het verlies in de nacompetitiefinale.
Na een bloedstollende wedstrijd verloor ADO uiteindelijk tijdens de strafschoppen toch nipt de wedstrijd van Excelsior en promoveert daardoor niet naar de eredivisie.
Teleurgestelde ADO fans bestormden na afloop het veld. Daarop werd gelijk de ME het veld op gestuurd om de orde daar te herstellen en de supporters weer van het veld te halen. TIjdens de 'uitloop' uit het stadion braken er buiten rondom het stadion ook ongeregeldheden uit; ook hier stonden de supporters en de ME tegenover elkaar, en werden rake klappen uitgedeeld.
Rond 21.40 uur werden er politiehonden ingezet; en die hebben een aantal personen gebeten. Door de hooligans werd er opnieuw met vuurwerk en stenen naar de politielinies gegooid. Er zijn diverse aanhoudingen verricht. Er kwamen meerdere ambulances ter plaatse om de gewonden te verzorgen. De gewonden betroffen voornamelijk hooligans, maar ook zijn een aantal agenten gewond geraakt.
Rond 23.00 uur keerde de rust weer terug, meerdere relschoppers zijn aangehouden.