'Bloedbad in Texas is juist reden om te bewapenen', zegt Trump op NRA-congres

Op een NRA-bijeenkomst verwierp de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de oproepen tot strengere wapencontroles na het bloedbad op school in Texas, en zei dat fatsoenlijke Amerikanen de vuurwapens zouden moeten krijgen die ze nodig hebben om zichzelf te verdedigen tegen 'het kwaad'.

"Het bestaan van het kwaad in onze wereld is geen reden om gezagsgetrouwe burgers te ontwapenen... Het bestaan van het kwaad is een van de allerbeste redenen om gezagsgetrouwe burgers te bewapenen", vertelde Trump aan leden van de NRA (National Rifle Association). De opmerkingen van Trump maakte hij als hoofdgast op een NRA-evenement in Houston, drie dagen nadat een vuurgevecht op een basisschool in Texas het debat over wapenbeheersing in de VS opnieuw heeft doen oplaaien.

"Het wapenbeheersingsbeleid dat door links wordt gepusht, zou niets hebben gedaan om de gruwel die plaatsvond te voorkomen. Absoluut niets", zei Trump. Een 18-jarige schutter met een legaal gekocht AR-15-stijl geweer doodde dinsdag 19 kinderen en twee volwassenen op de Robb Elementary School in Uvalde, Texas, wat de dodelijkste schietpartij op een school in de geschiedenis van de staat markeert.

Trump las de namen voor van alle 19 kinderen, die hij beschreef als slachtoffers van een uit de hand gelopen 'gek', voordat hij suggereerde dat de pogingen om wapenbeheersing te krijgen 'grotesk' waren. "We moeten ons allemaal verenigen, Republikein en Democraat -- in elke staat en op elk regeringsniveau -- om eindelijk onze scholen te versterken en onze kinderen te beschermen... Wat we nu nodig hebben, is een grondige herziening van de beveiliging op scholen in dit land", voegde hij eraan toe.

Meerdere sprekers, waaronder de gouverneur van Texas, Greg Abbott, zegden hun deelname aan het evenement af na de moorden in Uvalde. Echter Trump bevestigde woensdag dat hij zijn optreden op het jaarlijkse 'Leadership Forum' van de NRA niet zou annuleren. President Joe Biden, die de wapenlobby in de VS verweet na de schietpartij, zal zondag in Uvalde samen met first lady Jill Biden 'treuren met de gemeenschap', zeiden functionarissen van het Witte Huis.

De NRA wordt beschouwd als de machtigste wapenrechtenorganisatie in het land, hoewel haar invloed is afgenomen omdat ze verstrikt is geraakt in een juridische strijd in verband met een corruptieschandaal. De organisatie heeft de meeste initiatieven verworpen om massale schietpartijen te voorkomen, inclusief uitgebreide achtergrondcontroles van wapenaankopen, hoewel ze voorafgaand aan de toespraak van Trump aangaven dat het publiek geen vuurwapens bij zich mochten dragen tijdens de bijeenkomst.

Republikeinen in Washington hebben gesuggereerd scholen te 'beschermen' door een versterkte beveiliging - inclusief gewapende bewakers die op één ingangs- en uitgangspunt moeten worden geplaatst - in plaats van beperkingen op het wapenbezit. Ze hebben ook gesproken over de noodzaak om zich te focussen op de aanpak van psychische problemen, hoewel critici erop wijzen dat andere landen met strengere wapencontroles dezelfde problemen hebben maar dat deze zelden massale schietpartijen zien in hun land.

Volgens het Gun Violence Archive zijn er dit jaar 214 massale schietpartijen geweest in de Verenigde Staten. De voorlaatste was een racistisch bloedbad in een supermarkt in een zwarte wijk van Buffalo, New York, slechts 10 dagen voor de massamoord in Texas.