Den Bosch na zeven jaar weer landskampioen basketbal

De landstitel basketbal is na zeven lange jaren wachten terug in Den Bosch. Heroes won zondagmiddag het vijfde en beslissende duel in de finaleserie met 74-81 van uittredend kampioen ZZ Leiden.

De Vijf Meihal in Leiden was volledig uitverkocht. Tot aan het begin van het vierde kwart ging de strijd volledig gelijkop. Maar op 56-56 begon Den Bosch aan zijn beslissende demarrage. Het Bossche overwicht sloeg over op het publiek, waar de meegereisde Bossche fans de thuissupporters plotseling overstemden.

Den Bosch sloeg een gat van elf punten (67-78), waarna Leiden toch weer terugkrabbelde tot 74-79. Maar na veertig minuten intens basketbal stond er 74-81 op het bord. 

Met de winst op Leiden zorgde Den Bosch en zijn debuterende coach Erik Braal voor een opmerkelijke stunt. Vlak voor de play-offs raakte de Bossche ploeg door blessures zijn sterspeler Mike Carlson en Morgan Stilma kwijt. Het zou in de halve finales tegen Groningen al gedaan zijn, maar die ploeg werd met 3-0 verslagen. 

Den Bosch zorgde met zijn teamspirit dat de lijn werd doorgetrokken. Den Bosch kwam op 1-0 door in Leiden met 83-92 te winnen. Daarna ging het mis. Vorige maandag volgde na een zwakke start een thuisnederlaag tegen de titelverdediger: 74-90. En op woensdag leek Leiden een voorschot te nemen op een nieuw kampioenschap toen Den Bosch na rust mentaal instortte en er met 87-68 van langs kreeg.

Den Bosch zette alles op alles en kwam terug tot 2-2. Zondag kwam Den Bosch in het beslissende duel in het eerste kwart op achterstand (22-17), maar met een ijzersterk tweede kwart (20-28) zette de ploeg dat om in een voorsprong bij rust: 42-45. Die marge van drie punten was na het derde kwart intact (53-56), waarna de Bosschenaren het karwei in het slotkwart bekwaam afmaakte.

Het landskampioenschap van zondag is het zeventiende in de clubhistorie van het Bossche basketbal. De vorige titel dateerde uit 2015. Voor coach Braal is het zijn vierde titel. Hij werd eerder drie keer kampioen met Groningen, in 2016, 2017 en 2018.